vineri, 7 august 2009

Procente din ce?

PIB-ul pe 2009 estimat la prima întâlnire cu FMI era de 531,25 miliarde RON. Ministerul Finanţelor ne spune că avem un deficit de 14,383 miliarde RON adică aproape 2,71 procente din acel PIB estimat.

Numai că estimarea de 531,25 era făcută pentru o scădere de 4 procente faţă de PIB-ul pe 2008. Ori estimarea actuală este de 8 procente. Aşa că trebuie refăcute calculele.

Deci, la o scădere de 8 procente a PIB-ului pe 2009 faţă de cel din 2008 avem un PIB estimat de 509,1 miliarde RON. Şi un deficit bugetar pe primul semestru de 2,82 procente din PIB-ul estimat pe 2009.

E o adevărată manie în toată presa şi nu numai în a emite aserţiuni de genul "o scădere de 5 procente" sau "o creştere de 4 procente". Procente din ce?

Scăderea PIB-ului de anul ăsta se raportează la PIB-ul de anul trecut iar deficitul bugetar se calculează faţă de estimările PIB-ului pe anul în curs. Că avem o grămadă de gazete economice care dau cu procente în noi de dimineaţa până seara dar una nu explică din ce sunt calculate procentele alea.

PS Pare puţin o zecime de procent, e "doar" o jumătate de miliard de RON.

6 comentarii:

Anonim spunea...

procente de cascaval, dane :)

Dan Postoveanu spunea...

531,25 miliarde ron e tot bugetul iar deficitul este de 14.383 miliarde RON. Dupa stiinta mea aceste doua valori ar fi 531 virgula 25 respectiv 14 mii 383. Cel putin in Romania . este simbolul de separare a cate 3 cifre dintr-un numar mare (>999).
Probabil corect ar fi 14,383

Andrei spunea...

Cred ca ar trebuii clar specificat un lucru, care scapa foarte multora din vedere: deficitul, raportat in mod traditional la PIB, nu este sugestiv pentru a intelege raportul venituri / cheltuieli. Veniturile la bugetul de stat sunt undeva in jurul valorii de 32% din PIB, iar cheltuielile sunt de 32% din PIB (adica incasarile) + inca 8% din PIB (adica deficitul), adica ajung la 40% din PIB. Cu alte cuvinte incasam 4 lei, cheltuim 5. Acest dezmat trebuie temeperat rapid, pentru ca trebuie sa vina o vreme in care sa incasam 4 si sa cheltuim 3!.

Deci cred ca o exprimare a deficitului in raport cu bugetul ar fi mult mai sugestiva si i-ar trezii pe multi la realitate. Cum ar fi sa sune asa: "deficitul este de 25% din veniturile la buget"? Sau alta: 7% din PIB pentru invatamant inseamna 22% din veniturile la buget? Am vedea ca tot adunanad procente din PIB, de prin diverse legi date de parlament, depasim cu mult veniturile bugetare!

Dar, vorba aia, noi sa fim sanatosi!

Turambar spunea...

"trebuii". "trezii".

Sau, cum ar venii voorba: "gandii".

Tz tz tz. Ce oameni. Ce gramatica. Ce educaaatzie. Ce manere.

Ce inflatzie de iiiiiiiii-uriii.


:(

Unknown spunea...

Unii au inteles cum se fac calcule cu procente, cu PIB-ul, cu deficitul.
Altii doar stiu sa numere "iii"-uri.
Fiecare dupa putinta :)

Anonim spunea...

Nu se mai refac estimarile... fiindca foarte multe alte calcule au fost facute in baza acelei prime estimari, inclusiv bugetul pe anul 2009.

ceea ce se schimba este o componenta deficitului, si anume deficitul structural care in cazul nostru va fi mult mai mare....