sâmbătă, 22 august 2009

Şefii de partid

Toate cele trei partide au dovedit, sau dovedesc, a fi iresponsabile. Interesele naţionale sunt puse pe ultimul loc în lupta lor politică. Să nu ne închipuim că nu există competenţe în rândul celor trei partide. Există. Dar sunt eliminate pentru a face loc personajelor care se lasă conduse din umbră, lipsite de personalitate şi care urmăresc primordial interesele de partid şi apărarea propriilor poziţii.

Iar cele trei personaje care reprezintă "conducerea" acestor trei partide, Boc, Geoană şi Antonescu sunt reprezentativi. Total lipsiţi de personalitate, lipsiţi de viziune, incompetenţi, demagogi, nişte oameni de paie. De ce partidele şi-au ales asemenea personaje?

Strategia adevăraţilor conducători de partid are ca regulă posibilitatea de a elimina fără consecinţe imaginea actuală a partidului, actualul şef, şi schimbarea cu altă fantoşă mai credibilă.

Dacă Emil Boc doar ţine cald un scaun, vorbeşte repede despre orice şi pare conştient de poziţia sa politic derizorie, Geoană nici măcar nu ştie că e acolo ca om de paie iar Crin Antonescu este un fenomen, nici măcar nu e interesat să facă figuraţie pe scena politică.

În PDL, în absenţa lui Traian Băsescu, Elena Udrea face jocurile şi trasează linia partidului care se comportă aproape unitar, mai iese din rând Stolojan. Marian Vanghelie conduce PSD, aripa mare, iar în PNL lucrurile sunt confuze, nu cred că Dinu Patriciu trage sforile pentru că nu văd la PNL nicio strategie pe termen mai lung, pur şi simplu PNL reacţionează la evenimente în umbra PSD, e o broască moartă conectată la întrerupător.

Ce vedem noi pe scena politică este lupta între adevăraţii şefi de partid, Elena Udrea şi Marian Vanghelie. Partide, instituţii ale Statului, presă, popor, toate se aliniază în spatele celor doi conducători. Sunt lăsate în spate cadavre politice, interese naţionale, legalitate.

Epoca în care lupta se dădea între Ion Iliescu şi Corneliu Coposu era o epocă în care lupta se dădea pe faţă, cu asumarea poziţiilor. Acum lupta se dă în spatele unei perdele de fum, între grupuri pe care nu le putem defini cu exactitate.

Traian Băsescu este luat ostatic de Elena Udrea, în afară de Elena Udrea şi grupul de susţinători nimeni nu a spus că atacurile sunt la Traian Băsescu, numele acestuia este folosit pentru a o apăra pe Elena Udrea, nu numele Elenei Udrea este folosit pentru a-l ataca pe Traian Băsescu. Dacă atacatorii Elenei Udrea au gândit că lovesc în Traian Băsescu prin ricoşeu, Elena Udrea foloseşte numele lui Traian Băsescu pe post de scut în mod public.

Avem de ales între o prietenă a preşedintelui Norvegiei şi un cititor de almanahe, care suntem.



PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.

11 comentarii:

tony spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

De acum o sa pun regulile de publicare ale comentariilor la fiecare post.

Anonim spunea...

faptul ca pnl nu are o strategie pe termen lung nu implica lipsa de la cirma a lui patriciu, as spune ca ba din contra. nu am vazut la patriciu vreo strategie alta decit a tirgurilor amorale si imorale.

Dan Selaru spunea...

Patriciu este acuzabil de orice mai putin de prostie. Ca gandeste strategic e evident.

Daca ar trage sforile ar avea un scop, altfel nu s-ar obosi, or eu nu vad niciun scop clar in ce face PNL. Mai curand ce nu face.

Adrian Năstase spunea...

Totuşi şeful PSD cred că este mai degrabă Hrebenciuc în colaborare cu alţi cozmânci. Şi cred că tot el era şi pe vremea lui Iliescu.
Cât despre amorţeala PNL nu ştiu ce să cred. Oamenii ăia chiar l-au lăsat singur pe Antonescu şi au plecat cu alte treburi? Că bietul Crin, dacă e de capul lui, se aşează într-un colţ şi se uită pe pereţi.

Anonim spunea...

Eu zic ca inca doua nume grele ale
politicii noastre nu au intrat inca in campania electorala:Primarele siPresedintele.

Anonim spunea...

jos cenzura prietene....

Dan Selaru spunea...

Cenzura inseamna sa opresc o opinie. Poti sa spui orice daca spui civilizat si la obiect.

Anonim spunea...

Oserv ca si dumneavoastra aveti o abordare cu reminiscente totalitare, din pacate inca atat de prezenta in Romania, in care asteptam schimbarea de la un singur om, in care seful de partid este singurul responsabil pentru ce se petrece acolo.

Nu neg importanta acestui rol, dar daca este in functie, inseamna ca el este ceea ce poate partidul respectiv sa ofere.

Pe langa capacitatea acestor oameni, mai importanta este capacitatea celor care ii sustin. Si acolo este adevarata problema.

Cornel spunea...

In Udrea, am vazut saptamana pe cineva care a avut atata sange in instalatie incat sa ii priveasca in ochi pe cei care se dau judecatori supremi la comisie, dar Vanghelie mi se pare trepadusul ala care a descoperit ca are scaun poleit si ca, daca vorbeste, din pacate, lumea il si asculta!

Vali spunea...

Imi plac posturile astea periodice care prezinta scurt, la obiect si satisfacator de obiectiv ce se intampla in politica. Pot sa renunt complet la mizeria care mananca nervii si neuronii numita televiziune, fara sa pierd nimic esential. Multumesc.