joi, 3 septembrie 2009

Eu cu cine votez?

Ieşirea din cursa prezidenţială a cetăţeanului Radu Duda, în această calitate candida, este o pierdere pentru societate, pentru că aducea o adiere de bun simţ, un discurs civilizat şi o viziune mai normală asupra societăţii numite România. Rămânem la aruncările cu materie maro în ventilator ca sport numit campanie electorală.

Atacurile la persoană, "dezvăluirile" ridicole, atacurile la persoană, încălcarea flagrantă a legii, atacurile la persoană, toate aşa numitele "strategii de campanie" nu sunt decât imaginea fără conţinut a politicianului care în anul de graţie 2009 candidează la preşedinţie.

Am să sar din enumerare personaje ca Bătăiosul sau afaceristul cu fier vechi de la Târgu Jiu. Sau absolut excentricul Nati Meir. N-o să strângă semnăturile.

Gigi Becali şi Vadim Tudor s-au tras unul pe celălalt, într-o ultimă zvâcnire, înapoi pe scena politică. Dacă viitorul politic al lui Vadim nu există Gigi mai are o şansă, amendamentul lui cu laptele pentru copii de care a râs toată lumea a trecut prin Parlamentul European. A mai făcut cineva ceva pe la Bruxelles de când e europarlamentar? Adrian Severin, TRU, Monica Macovei, Norica, EBa?

Deşi ambii sunt capabili să strângă semnăturile rezultatele lor o să se înscrie în marja de eroare.

Sorin Oprescu, mare strângător de semnături, să ne facem că uităm cum le-a strâns pe cele pentru Primărie, în afara discursului găunos şi a realizărilor nule din Bucureşti nu ne poate oferi nimic. Nu e nou, nu e independent, e doar altă faţetă a aceluiaşi sistem, este "the dark side of the moon". Nici măcar Cozmâncă redivivus nu poate să-i creeze o infrastructură comparabilă cu cea a unui partid. Un 10 procente e un maxim de netrecut.

Crin Antonescu vrea să se delimiteze de joaca cu ventilatorul (e voită cacofonia). Mie nu-mi dă încredere că poate trece de 20 de procente, asta nu înseamnă că nu poate intra în turul doi dacă votul e echilibrat. Nu dispune de o infrastructură umană şi financiară comparabilă cu cele deţinute de PSD sau PDL. Şansele de a intra în turul doi sunt mici.

Geoană se autoîncurajează zilnic, poate a citit multe cărţi de genul "Fericirea în trei paşi mici" sau "Dezvoltarea personală peste nivelul jocului cu lopăţica", oricum trecerea pe care o are la cetăţenii care nu sunt duşi la vot cu arcanul sau motivaţi cu găleţi, telefoane, mici şi bere este minimă. Cele două categorii, cei obligaţi şi cei cumpăraţi, sunt cele pe care se bazează Geoană plus o formidabilă infrastructură. Dacă tot partidul, la baroni mă refer, e în spatele lui rezultatele pot să meargă în primul tur până la 30 de procente cel mult. Eu încă nu sunt foarte convins că Geoană chiar e candidatul PSD, s-ar putea ca partidul să-l lase ca pe Diaconescu în mijlocul drumului şi să se mute cu arme şi bagaje în spatele lui Oprescu. În acest caz Geoană, pe care nimic nu-l poate opri de la a candida, o să obţină un glorios 7 procente.

Traian Băsescu, aflat în defensivă, şi oarecum debusolat de poziţia care nu-i permite să tragă din toate poziţiile încearcă să-şi edifice o platformă de reuşite ale mandatului actual ca start pentru viitorul mandat. Din nefericire pentru el Guvernul Boc, cu care este sau a fost asociat, este principalul inamic în realizarea acestei platforme. Bazat pe o infrastructură comparabilă cu cea a PSD se adresează aceluiaşi electorat. Mai are încă o trecere în rândul persoanelor care se duc din simţ civic la vot. La îndepărtarea lor lucrează neostenit Boc. Are însă avantajul de a fi în funcţie şi asta aduce un plus de voturi. Traian Băsescu o să intre în turul doi şi acolo e foarte probabil să câştige. Votanţii lui Crin Antonescu n-o să vină la vot sau o să voteze majoritar cu el în cazul când trece Geoană în turul doi. Dacă trece, printr-un şir de evenimente, în turul doi Crin Antonescu votanţii lui Geoană o să treacă masiv de partea lui Băsescu sau o să stea acasă.

Frauda la vot nu contează la nivel global, valorează mult sub un procent, asta e o gogoriţă electorală că se fură. În toate secţiile se supraveghează unii pe alţii. Plimbatul de ici colo e de domeniul miilor de persoane ceea ce e nesemnificativ.

Prezenţa la vot este un subiect delicat. Să dăm exemplul lui Negoiţă de la Sectorul 3, a fost o prezenţă de 20 de procente şi a câştigat cu 80 de procente. Ceea ce era de aşteptat. Dar nimeni nu se aştepta la altceva aşa că mobilizarea partidelor nu a însemnat nimic. Dacă în circumscripţia în cauză, acum România, nu se întâmplă nimic semnificativ atunci nu contează prezenţa la vot. Când vorbesc despre "se întâmplă" mă refer la fapte nu la declaraţii, acuzaţiile fără urmări în realitate sunt nule, cele urmate de fapte sunt semnificative.

Dacă au loc evenimente neprevăzute atunci prezenţa la vot contează. La alegerile parlamentare nu au existat evenimente semnificative şi atunci nu s-a întâmplat nimic semnificativ faţă de sondaje. La europarlamentare arestarea lui Gigi a mişcat semnificativ rezultatele. Prezenţa scăzută a permis unui grup relativ redus să-i ducă pe Gigi şi Vadim la Bruxelles.

Un eveniment semnificativ este chiar circul de care avem parte zi de zi şi criza socială de care o să avem parte până la alegeri. Poziţionarea lui Antonescu în afara razei de acţiune a ventilatorului poate să-l scoată în faţă fără a face ceva. Acelaşi lucru, la o altă scară, este jucat şi de Remus Cernea care dacă dovedeşte că poate strânge semnăturile şi reuşeşte să atragă lumea internetului poate să-l pună în situaţia de a avea ceva de spus.

Nu-mi fac iluzii că ideologii, programe sau echipe de consilieri puse pe tavă au importanţă. Singura certitudine pe care eu o am este că Geoană n-o să fie preşedinte, cel puţin acum.

Cam ăsta-i tabloul. Avem nevoie de altceva.



PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.

19 comentarii:

Anonim spunea...

din 2001, de cand am capatat drept de vot, si pana astazi, am votat la toate scrutinurile ce s-au desfasurat de atunci, fara a avea vreodata senzatia, dupa, ca s-a schimbat cu adevarat ceva in sistem. in actuala arhitectura constitutionala presedintelui nu-i raman foarte multe parghii efective - regim semiprezidential, deh; dupa cum s-a si vazut, opus unui parlament/guvern potrivnic, presedintele nu poate face mare lucru. la fel de adevarat ca in situatia cand guvernul este monocolor, iar presedintele a facut parte din partidul aflat la guvernare, activitatea de guvernare se poate desfasura (teoretic) cu eficienta sporita. revenind la oferta electoral actuala, dl radu duda nu m-a convins niciodata, dl basescu, dl geoana, dl crin antonescu sunt binecunoscuti si nu mai au nevoie de prezentari. cel mai probabil voi vota cu o figura noua, proaspata, cu toate ca sansele unui candidat "no name" sunt practic egale cu 0 in actualul context din Romania. in conditiile in care batalia electorala se da pentru cei 35-40% din cetatenii cu drept de vot ce inca mai merg la urne, partidul/candidatul ce va reusi sa-si mobilizeze cel mai bine electoratul si sa atraga procente dintre indecisi va intra probabil in turul doi. de aici incolo, orice predictie este hazardata

Anonim spunea...

As propune penntru presedinte un ursulet de plus. Ar fi interesant de vazut ce fete vor face candidatii si partidele.
Si mai mult ca sigur ca va aduce mai multi cetateni la urne decat scandalurile zilnice.
Cred ca Principele Radu ar fi avut mai multe sanse decat crede, lund in considerare pe cei care de obicei nu se duc la vot si care acum ar fi venit.

ek spunea...

Eu votez Adrian Iurascu de la Forta Civica ( pacat ca are marketingul atat de prost ) - video de la candidatura de la Europarlamentare:
http://www.alegeri.tv/alegeri-europarlamentare-2009/iurascu-adrian-stefan/video

florin spunea...

Din nou, o analiza echilibratas si de bun simt. Felicitari.
Se pupa cumva si cu opinia mea, desi as avea o singura adaugire:
candidatul Crin Anotnescu joaca o carte mai mare decit pare. Pentru ca prestatia lui poate decide viitorul presedinte:
1. dacu nu intra in turul 2, e putin probabil ca voturile lui sa mearga spre Mircea Geoana. Exista suficienti sustinatori PNL care nu vor pune in veci stampila pe cei 3 trandafiri. Si atunci eu cred ca va castiga Traian Basescu.
2. daca intra in turul 2 cu Traian Basescu, lucrurile sunt mai delicate. Eu cred ca ar putea avea sanse, mai ales daca PSD-ul chiar ii va face campanie.
3. daca intra in turul 2 cu Mircea Geoana, e ca si castigator.

Asadar, IMHO, o campanie echilibrata si un rol bine jucat ii pot da lui Crin Antonescu niste sanse. Oricum, in turul 2 chiar va conta cine voteaza si cine sta acasa.

Dan spunea...

Exista o solutie simpla pentru alegeri. in momentul de fata, fie te duci la vot si n-ai ce alege, fie nu te duci si nu realizezi nimic. Politicienii tocmai asta vor, cat mai putina lume la vot. Dar daca te duci si votezi in asa fel incat votul sa fie anulat, se schimba povestea. Ganditi-va cum ar suna o prezenta la vot de 90 la suta, din care 60 - 70 la suta sa fie voturi anulate. Asta ar fi adevaratul semnal dat politicienilor, nu absenteismul pur si simplu. Absenteismul e doar un pretext pentru lenea stramoseasca...

unu frustrat spunea...

eu ma gandeam zilele trecute ca o lectie buna pe care le-am putea-o da politicienilor nostri scumpi si dragi, ar fi sa il votam in masa pe jiji. daca ei si-au batut joc de noi atatia ani, sa le platim si noi cu aceasi moneda.
legat de atributiile si drepturile presedintelui, probabil ca ar trebui sa se popularizeze mai mult constitutia tarii sa inteleaga tot romanul cum sta treaba si sa stie pentru ce se duce la vot, nu sa se planga dupa ca vai a votat degeaba!
eu inca nu m-am hotarat cu cine votez, dar inclin spre o fata noua, binenteles daca va fi vreuna care sa-mi inspire o farama de incredere...

Anonim spunea...

Remus Cernea presedinte

Vali spunea...

@Dan: ce parere ai despre Remus Cernea?

niku_elektriku spunea...

tot n'am intzeles cu cine votezi.
de fapt am...

Anonim spunea...

Cred ca astia cu Ilici si cu canci-
ul lor vor avea sanse mari daca o
sa-l duca pe Oprescu in turul doi.
Eu randul trecut am votat cu Bases cu,sa fi uitat ce a promis atunci?

Dan Selaru spunea...

Despre Remus Cernea nu pot sa am o parere, trebuie intai sa intre in carti.

nikule, cu cine votez eu? nu cu geoana, in rest nu stiu.

nu stiu cu oprescu ce si cum.

Anonim spunea...

criterii alegeri presidentiale**
fisa postului presedintelui,rezulta din constitutie TITLUL III - Autoritatile publice cap II ****://***.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339.unele din componentele practice ale acestei fise sunt:
• relatiile sale internationale,ca de economia interna se ocupa premierul si guvernul.de aceea,este recomandat ca presedinte un fost ministru de externe.altfel, striga un vecin-fratior mai tare si nu sare nimeni in ajutor.in concluzie, canditatii fara background (ministru) de externe n-au ce cauta pe liste alegeri presedinte.in plus,
•trebuie sa fie bun mediator intern intre partide.aceasta inseamna ca a detinut o functie inalta in parlament.similar, trebuie stabilite criterii si pt celelalte alegeri:euro,parlamentare,locale..***atentie! s-a mai facut, in trecutul apropiat, experiente, pe diferite inalte posturi,cu niste profesorasi,la sfaturile unor poeti si filozofi.rezultate: si-au imbogatit cv-ul respectivii.atit.

clau spunea...

Oprescu candideaza, dar nu a facut nimic pana acum.
Tind sa cred ca pui stampila pe candidatul tau si iese candidatul lor, cam de fiecare data se intampla asa.
Despre Radu Duda sunt perfect de acord cu tine: "aducea o adiere de bun simţ, un discurs civilizat şi o viziune mai normală asupra societăţii numite România"

vala spunea...

pentru ca toti am crezut candva in mos craciun...eu zic sa votam cu remus cernea... si sa-i facem campanie pe net pana ajunge la 2 mil de voturi...ar fi fun sa zdruncine un pic sistemul...

Deceneu spunea...

"Frauda la vot nu contează la nivel global, valorează mult sub un procent, asta e o gogoriţă electorală că se fură. În toate secţiile se supraveghează unii pe alţii. Plimbatul de ici colo e de domeniul miilor de persoane ceea ce e nesemnificativ."

La afirmatia asta am alta opinie.
Turismul electoral si introducerea mai multor buletine, probabil ca nu conteaza ca pondere in frauda, dar exista ale metode.

In mediul rural se poate vota in numele celor absenti, de chiar membrii comisie, care sunt apropiati ai autoritatilor locale.

Se mobilizeaza la vot tiganii, care sunt o comunitate disciplinata si au pondere mare, carora putin le pasa pe cine aleg, si pentru o bere pun stampila unde li se sugereaza, sau chiar sunt convinsi de liderii lor pe cine sa voteze.

Se mai poate fura si cred ca se fura si la centralizarea voturilor de la sectii, in sensul ca presedintele comisiei preda procesul verbal, dar nu are nici un control ca in centralizarea au intrat datele din acel PV, pentru ca nu se publica nicaieri situatia pe colegii.

De ce nu se publica?
Ca sa nu se poata face verificari ale centralizarii.
De ce se topesc buletinele de vot dupa trei luni?
Ca sa stearga urmele.

Sunt prea multe "fisuri" in lege, si cei 63% dintre cetateni care considera ca alegerile sunt fraudate nu o considera gratuit, iar procentul este mai mare la intelectuali.

Introducerea camerelor de supraveghere e inutila, pentru ca nu poti filma ce face alegatorul in cabina de vot.

In ce priveste candidatura lui R Duda, pe de o parte e pacat ca nu a candidat, dar pe de alta parte retragerea lui a scutit Casa Regala ironii si atacuri murdare.

Dan Selaru spunea...

Singurul mod in care "se fura" semnificativ este prin mituirea electoratului. In rest se supravegheaza unii pe altii. Intotdeauna rezultatele paralele spun la fel.

alecs spunea...

Ai dreptate, lupta se va da intre candidatii celor doua partide mari care au cate o "formidabila infrastructura". In paranteza fie spus, faptul ca pentru prima oara in ultimii 20(sau 60)de ani, nu mai exista doar un singur partid mare, e unul din marile castiguri din ultimii ani. Daca nu vor aparea surprize, candidatii celor doua blocuri politice vor fi Basescu si Geoana. Toti ceilalti candidati nu au nicio sansa. Revenind la intrebarea din titlu, pentru mine raspunsul e foarte clar si simplu. In ultimele luni PSD ne-a aratat din nou ca este partidul care de 20 de ani se opune, tergiverseaza sau perverteste orice fel de reforme. De bine de rau, Basescu s-a dovedit in toti acesti ani deschis reformelor. Sustinerea introducerii cotei unice, deschiderea arhivelor securitatii, sprijinul acordat reformelor justitiei sau educatiei, votul uninominal, incercarile de modernizare a Constitutiei sau de reforme administrative (descentralizarea), etc., sunt dovezi clare ca, in ciuda prerogativelor limitate, omul e vrea puna umarul la modernizarea acestei tari.

Stefan spunea...

alecs, deschis spre reforma inseamna sa adopti un plan, sa il pui in practica, sa vada oamenii rezultate. nici psd si nici pdl, prin cei doi candidati pe care ii promoveaza, nu prea au aratat ca sunt capabile de asa ceva. votul meu merge la antonescu de data asta.

alecs spunea...

Stefan, la primul tur si eu s-ar putea sa votez 'la misto', insa la turul 2 (singurul care conteaza) vom fi nevoiti sa optam intre candidatii psd si pdl