luni, 28 septembrie 2009

Fără sentimente despre viitoarele alegeri

UPDATE Am greşit. Am pornit de la o premisă greşită. Am greşit, fac penitenţă.

Maşinăria electorală a PSD plus cea a PNL depăşesc maşinăria PDL, lipsa de sprijin a României Mari, lipsa unui bazin electoral suplimentar, în afara celui maghiar şi a celui rrom, pentru Traian Băsescu pot să-l conducă la o înfrângere în turul doi.

Dan Nica a propus o singură secţie de votare pentru cei care nu sunt din localitate, majoritatea celor 13 procente ambulante sunt în marile oraşe, o singură secţie conduce la imposibilitatea majorităţii celor din oraşe să voteze. Dan Nica a spus că există 3000 de dosare ale votanţilor dubli la europarlamentare, pe nimeni n-a interesat. Acestea sunt motivele destituirii lui Nica.

Nea Nelu, omul din umbră, s-a prins că nu-l poate bate în turul doi pe Băsescu cu candidatul Geoană şi a scos din pălărie pisica Oprescu. Rolul lui Oprescu este să-l scoată pe Geoană de pe traiectoria de pierzător sigur în turul doi şi să-l aducă în faţă pe Crin Antonescu.

În turul doi Geoană nu poate convinge votanţii lui Antonescu dar maşinăria bazată pe cumpărarea de voturi a PSD poate convinge bazinul PSD să voteze Antonescu. În timp ce votanţii PNL sunt imprevizibili cei ai PSD sunt foarte docili. Votanţii lui Oprescu o să fie îndemnaţi să-l voteze pe Crin Antonescu. De altfel PSD-ul a spus de mai multe ori că va face orice pentru a-l înlătura pe Băsescu.

PNL-ul stă liniştit pe locurile lui şi face notă discordantă pentru a nu putea fi asociat cu scandalul între cele două partide şi, mai ales, cu PSD-ul.

Mogulii joacă la ambele capete. Dacă Antenele au rămas pe atacuri dezlănţuite la adresa lui Traian Băsescu pentru a păstra momentum-ul opoziţiei radicale Realitatea Tv face un joc mult mai inteligent. A încetat cu atacurile radicale şi a început simultan o campanie de repoziţionare pentru a câştiga încredere şi o campanie discretă de susţinere a lui Crin Antonescu.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.

32 de comentarii:

Turambar spunea...

Basescu nu are cum sa castige din primul tur.

Constitutia Romaniei, Art. 81, par. 2

(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Deci ar trebui sa obtina in primul tur aprox. 9,1 ... 9,2 milioane de voturi, ceea ce este practic imposibil. De-abia daca se vor prezenta atitia la vot, si e evident ca nu toata lumea voteaza cu Basescu :)

Deci argumentatia cu turul I cade.

Ovidiu spunea...

Dan, ca să câştige din primul tur, Băsescu (sau orice alt candidat) trebuie să primească majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale (art. 81 din Constituţie). Adică ar trebui să voteze pentru Băsescu 9,1 milioane de cetăţeni, nu doar să se prezinte.

La noi problema e dacă se vor prezenta sau nu atâţia la vot, ce să mai şi voteze cu acelaşi candidat.

E practic imposibil să fie câştigate alegerile din primul tur, vom avea cu siguranţă al doilea tur.

Ovidiu spunea...

Eeeee... ce rapid de mână este domnul Turambar :))

Dan Selaru spunea...

Am gresit. E fals totul.

Dan Selaru spunea...

Trebuie sa recunosc precum Emil Bobu. Am fost un imbecil. :-)

Turambar spunea...

Greseala recunoscuta este pe jumatate iertata. Evident, daca este insotita de un sacrifiu penitent lichid de la sfintii parintzi scotzieni de rit unic maltizat. Daca dai Laphroaig, cred ca bunul Sf. Anselm itzi va ierta total greshala.

Turambar spunea...

@ Ovidiule: mama, Ovidiule, cum le-am zis noi amandoi in presque acelasi timp, cu presque aceleashi cuvinte. Tz tz tz. Mintzile mari gandesc la fel, nu?

:rofl:

Dan Selaru spunea...

Dau nu uita ca si tu ai de dat o sticla. Suntem chit. Asa ca fiecare vine cu sticla lui. Si poate dai si tabelul ala.

Dan Selaru spunea...

Acum platesc cu penitenta intoxicarea publicului, rusinea derutarii alegatorului si oprobriul mintilor luminate.

Turambar spunea...

Lasa, sa vezi si tu cum e sa dai sondaje care pe urma sunt contestate :p

Whiskey? Sticla de whiskey? Eu? Unde? Cine? Nu-mi amintesc nimic. Nu recunosc nimic. Am fost bolnav cand eram mic.

:rofl: Evident. Si nu, nu te-am uitat cu graficul. Mai da-mi un pic de timp, ca s-au mai adunat si alte date intre timp :)

Unknown spunea...

Huh? Cine? Unde? Ce?
Damn, n-am fost pe faza!

Anonim spunea...

păi acuma m-ai făcut curios... despre ce era vorba?

Dan Selaru spunea...

Am crezut, gresit, ca daca vin jumatate plus 1 se poate castiga din turul 1 ceea ce e fals.

br3b spunea...

Dan, d-aia ziceam ieri ca voi vota la referendum precum am votat diverse inutile petitii online. Pentru a da un vot de blam oficial. Acel referendum n-are nicio sansa nici macar ca prezenta, d-apoi ca instrument (nu se-ntampla nimic fara dezbaterea ulterioara in Parlament).

Merg bucuros la referendum doar pentru ca sa semnalez, alaturi de alte cateva milioane de romani, ca e ceva in neregula cu parlamentarii nostri.

Sa mai aduc aminte faptul ca vreo 3 milioane de cetateni activi (cu drept de vot) sunt de fapt de mai multi ani in a fara tarii? Asadar ... fa un calcul sumar sa vezi cati votam de fapt si ce sanse are orice fel de referendum.

Guvernele Romaniei nu sunt in stare nici macar sa ne numere ca si cetateni. :)

Apropo, poate beneficiem de prezenta a doi sondori printre comentatori ca sa ne spuna si noua cam cat cred ei ca suntem in tara cu drept de vot. Ce ziceti domnilor Ovidiu si Turambar? :)

Dan Selaru spunea...

La Turambar s-a dat raspunsul. La votul de la referendumul de destituire au fost 8.2 milioane, trebuie 9.15 ceea ce e posibil.

br3b spunea...

*sociologi-sondori am vrut sa zic.

Da, dar atunci, la inceputul anului 2007, abia se deschisesera granitele. Grosul romanilor care au invadat Europa (Spania, Italia) a fost dupa 2007, cand nu mai era nevoie de nicio viza.

(Cred)

Ovidiu spunea...

Mă scuzaţi, doar Turambar e sondor, eu sunt un biet potenţial client al domniei sale :D

Răspunsul l-a dat recent într-o notiţă susnumitul sondor, citând INS-ul. Dacă întrebi câţi oameni sunt în listele electorale, răspunsul e 18,2. Dacă întrebi câţi români cu drept de vot sunt în viaţă, cifra scade la 17,5. Dacă vrei să ştii câţi sunt în viaţă şi în ţară, intrăm în zona speculaţiilor, folosind estimări proprii (adică din datele la care am eu acces, ca umil client al sondorilor) aş zice vreo 15. Iar dacă întrebi câţi români sunt în viaţă, în ţară şi vor veni la vot... da' ia să mai stea şi acasă, ce atâta democraţie! Să fie domnu' Băsescu preşedinte pe viaţă, să nu-şi mai bată capul cu alegerile :D

Dan Selaru spunea...

Din cate stiu eu diferenta e minora plus ca s-au si intors. Nu cred ca e o diferenta semnificativa.

Ovidiu spunea...

Da, dar atunci, la inceputul anului 2007, abia se deschisesera granitele. Grosul romanilor care au invadat Europa (Spania, Italia) a fost dupa 2007, cand nu mai era nevoie de nicio viza.

Da' de unde, cine a vrut să plece a plecat dinainte, că doar nu erau fraieri să aştepte "deschiderea graniţelor". Năvala românilor în străinătate după 1 ianuarie 2007 a rămas un mit al presei occidentale.

br3b spunea...

Asadar prezenta reala de 50% inseamna de fapt vreo 7-7.5 milioane de voturi.

Nu stiu numarul de voturilor al milioanelor de romani de p-afara, dar nu cred ca au atins vreodata nici 20% prezenta, ma gandesc ca e foarte dificil pentru cei din strainaturi sa voteze (drum de sute de km, cozi, etc.).

Asadar nu suntem chiar asa anti-civici cum se zice! O concluzie optimista pentru o discutie lansata de eroarea foarte omeneasca a lui Dan.

Ovidiu spunea...

20% prezenţă în străinătate? Nici vorbă. Nici măcar nu se tipăresc atâtea chestionare :))

MAE cere cam 500.000 de chestionare, dar de votat au votat 39.000 în 2004, 72.000 în 2007 şi 24.000 în 2008... calculează tu procentele.

br3b spunea...

Mi-ar placea, dar nu pot. In Romania nimeni nu stie, nici macar aproximativ, cati cetateni mai sunt sau nu in tara.

As adauga un subtitlu la "Fara sentimente despre viitoarele alegeri". Respectiv: "Dar si fara cifre". :)

Merg mai departe cu calculul:

Daca voteaza 7 milioane din 18.2mil (votanti nominali de pe liste) inseamna prezenta nominala de 38.46%.

Daca voteaza 7mil din 14.5mil (eu cred ca p-aici e numarul exact de votanti ramasi in tara) rezulta prezenta reala de 48.27%.

Dar probabil ca vor vota macar 8mil => 55% prezenta reala

Chiar suntem civici bine de tot :))

Turambar spunea...

Tz tz tz. Daca nu cititi blogurile esentiale, nu avetz de unde sa stiti.

Aici

http://turambarr.blogspot.com/2009/09/61-emotie-si-furci-si-coase.html

am explicat cum pentru o prezenta oficiala de 50% + 1 este nevoie de o prezenta reala (a celor care sunt in Romania) de aprox. 61%. Cifra de romani estimata a fi in tara este de 15 milioane.

Da, Ovidiu are dreptate: romanii au emigrat masiv inainte de deschiderea granitelor din 2007.

Da, Ovidiu are dreptate: voturile din strainatate vor fi foarte putine. Maxim 100 de mii (desi eu personal cred ca si mai putine). Nu va bazati pe ele in economia votului.

Nu, nu aveti dreptate: din cei aprox. 2,5 milioane de romani plecati recent in strainatate (mai ales in Italis si Spania), doar putini se intorc. Nu va bazati pe ei la calcule.

Dan Selaru spunea...

Pai dupa lovitura de picior cazuta nici nu vad de ce m-as baza, mai sunt 13 procente de plimbatori care o sa fie blocati sa voteze si o sa ramanem cu o cantitate si mai mare, de peste 70 de procente. Asa ca referendumul este o iluzie, bataie de joc. Nu si electoral pentru Base.

br3b spunea...

Merci de completari, Turambar.

Ovidiu spunea...

100.000 de români din străinătate? Mi se pare mult, dacă structura secţiilor de vot rămâne aceeaşi de până acum (şi nu e niciun semn de la MAE că s-ar schimba).

Dar de dragul conspiraţionismului, să spunem că în 2004 Băsescu a avut cu vreo 250.000 de voturi mai mult ca Năstase. Dacă acum va fi mai puţin, să zicem, la întâmplare, 100.000? Dacă diferenţa în turul 1 între Geoană şi Antonescu va fi mai mică de 100.000 de voturi? Dacă? :))

Dan Selaru spunea...

O sa intre Antonescu in turul doi.

Turambar spunea...

@ Br3b: You're welcome, mate :)

@ Ovidiu: eu am svarlit o cifra acolo, maximala. Personal cred ca vor vota intre 50 si 70 de mii.

@ Dan: intra pe dracu... :(

Dan Selaru spunea...

Sa mai vedem. Sa mai vedem, o ţâră de patience.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Bilbofil spunea...

Procedural, referendumul ar fi motiv de demitere a lui Basescu. Presedintele nu doar ca nu are initiativa legislativa, el este in plus garantul Constitutiei in vigoare, buna-rea cum este. Prin urmare, ca punct de plecare pentru o reforma constitutionala, referndumul constituie o solutie imorala.

In paranteza, singurul - mare - avantaj al sistemului unicameral ar fi injumatatirea numarului de comisii ceea ce va permite ca din partea fiecarui partid in mai multe din acesta sa activeze efectiv cel putin un membru care sa inteleaga exact ce vrea partidul de la comisie.

Solutiile imorale PUR si, respectiv PSD-PC au avut o baza si o moralitate in nevoia de a rostogoli instaurarea unei guvernari politice clare la un moment dat cind acest lucru ar fi fost acceptat de catre electorat, care si in 2004 si in 2008 a votat imprastiat.

Prin similitudine, singura justificare a referendumului o constituie atribuirea unui mandat pur moral lui Basescu pentru a face curat pe scena politica. Acum, daca Basescu merita sau nu realegerea cu un astfel de mandat trebuie discutat, serios.