marți, 1 septembrie 2009

Jocul de-a democraţia

Primul Ministru Emil Boc, într-un avânt revoluţionar comparabil cu anul 1870 (vezi aici), a ieşit cu votul unanim al mahărilor PDL şi ne-a spus că reformează Statul. Ne-a spus că nu se mai poate, că nimeni n-a avut curaj să facă reformele şi gata, pe 2 septembrie o să intrăm într-o lume nouă, mai frumoasă şi mai bună.

Nu ne-a spus pe ce-şi asumă responsabilitatea în cazul legilor din educaţie. Dacă e varianta ministrului Andronescu e un dezastru, nu reformează nimic. PSD zice că pe codurile Andronescu. Eu sper că pe varianta Miclea.

Aseară la ora 23 nu exista o grilă finală în cazul legii salarizării unice. Încă nu era clar care sunt coeficienţii. Şi din toată legea sunt singurii care contează.

A treia lege, cea cu agenţiile, este la rândul ei o necunoscută. Ne-a promis că află câte sunt, ce efecte au măsurile şi alte chestii de astea fără importanţă. O să aflăm după restructurare.

După lista de ordonanţe neconstituţionale Guvernul Boc este cel mai puţin îndreptăţit să-şi asume răspunderea pe legi de o asemenea importanţă. Şi aici am o întrebare. Guvernul îşi asumă răspunderea, Parlamentul votează şi legea trece, cineva o contestă la Curtea Constituţională şi e declarată neconstituţională. Cade Guvernul?

În vremea asta Justiţia este în colaps şi spre "veselia" lui Pogea dacă blocarea divorţurilor nu e o dramă naţională ci una personală blocarea proceselor comerciale este una naţională.

Parlamentul venit din vacanţă îşi reia rolul de figurant al vieţii politice şi o să aprobe orice năzbâtie care e prin legile cu pricina că altfel e ultima zi a Guvernului Boc.

Asumarea răspunderii fără o dezbatere reală, pe legi care sub o formă sau alta afectează o treime din populaţia României, se cheamă şantaj al Parlamentului. A nu spune pe ce-şi asumă răspunderea nu se mai cheamă lipsă de transparenţă ci complot. Pur şi simplu suntem în plină dictatură a Guvernului. Nu e o glumă, Justiţia nu funcţionează iar Parlamentul e practic absent.

După 20 de ani încă ne jucăm de-a democraţia, nu trăim într-un Stat de drept. La prima adiere de criză iluzia democraţiei s-a spulberat.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.

12 comentarii:

Anonim spunea...

nimic nou sub soare. dupa 1989 nu cred ca a fost vreun moment cand se putea spune ca Romania a fost cu adevarat stat de drept. arhitectura institutionala a unui stat este mai mult decat o interpretare a unor formulari din constitutie. traditia politica joaca rolul esential, traditia care noua ne lipseste. am construit structurile unui stat democratic de jos un sus, in mare parte cu acelasi material uman de dinainte de revolutie (esalonul doi). stat de drept inseamna, in practica, dincolo de teoria politica, faptul ca legea este aceeasi pentru toti, nu doar litera moarta, lucru care niciodata nu s-a intamplat in Romania. si nu-mi fac mari sperante ca situatia se va schimba prea curand. mentalitatile se schimba cel mai greu...sau deloc

Bogdan spunea...

Buna Dane,
Intr-o tara in care PSD este si la guvernare si in opozitie si una vorbeste in guvern, alta in presa si altceva in parlament e cam greu sa faci reforme.
Parlamentul a devenit ca o sezatoare unde se discuta despre perdelele Elenei Udrea, in loc sa se lucreze pe proiecte de legi. Cine a impiedicat parlamentarii sa vina cu propuneri legislative de reformare a invatamantului, de salarizare? Nu am vazut nici o initiativa parlamentara in acest sens.
Parlamentul a ajuns asa datorita PNL si PSD care sunt interesate doar de alegerile din toamna si mai putin de ce se intampla in tara.
Sa nu intelegi ca simpatizez cu PDL. Doamne fereste... are si partidul asta bubele lui, la fel ca celelalte partide. Totusi... PDL este singurul partid care, macar de fatada, incearca sa faca ceva. Nu am vazut nici un ministru PSD sa iasa in fata sa spuna ca vrea reforma in ministerul lui si ca va propune x,y,z masuri. Toti se invart in jurul cozii si blocheaza toate initiativele. Motivul: Afecteaza imaginea prezidentiabilului GEOANA.
Sper sa treaca alegerile si sa nu fie prea tarziu pentru ceva reforme, indiferent cine o sa fie presedinte.

Adrian Năstase spunea...

Nu înţeleg cum ar putea guvernul să propună/susţină o lege care e făcută de preşedinţie (pachetul Miclea) şi nu pe cea făcută de MECI. Că doar MECI face parte din guvern, pe când preşedintele nu. Preşedintele poate introduce el legea în parlament, într-adevăr, dar nu cu răspunderea guvernului.
M-am referit strict la logica procedurii, nu la calitatea legilor în discutie.

Anonim spunea...

1. defineste si tu statul de drept(vezi ca sint mai multe definitii)
2. mi se pare o timpenie sa incep sa compar divorturile cu procesele in comercial,si sa mai si aplic criteriul nivelului dramei.
3. boc nu va face nimic,nu are cum,chiar daca ar vrea sa ar putea. Zeletin in burghezia romana are o explicatie de ce.

Anonim spunea...

1. defineste si tu statul de drept(vezi ca sint mai multe definitii)
2. mi se pare o timpenie sa incep sa compar divorturile cu procesele in comercial,si sa mai si aplic criteriul nivelului dramei.
3. boc nu va face nimic,nu are cum,chiar daca ar vrea sa ar putea. Zeletin in burghezia romana are o explicatie de ce.

IO spunea...

asta e tot cee ai putut da in materie de obiectivitate??

Dan Selaru spunea...

"tipul de regim politic în care puterea statului se afla încadrată şi limitată de către drept"

efectul asupra societatii dat de intarzierea proceselor comerciale te afecteaza direct pe tine cetatean.

ce treaba are Boc cu burghezia?

niku_elektriku spunea...

ei, lasa ca se'ntoarce tariceanu si ne conduce democratic cu cin'spe la suta...
nu mai plinge !

aleXandru gota spunea...

Statul de drept este doar o sintagmă. O sintagmă care a funcționat perfect pe post de somnifer timp de, iată, 20 de ani....

Statul de drept este, după ce a fost descojit, un stat de dreptzi, dar asta numai pentru cei multzi, cei care din lemn, din piatra seaca, isi platesc impozitele, darile, si se lasa prostiti de la an la an. Romania, nu a fost, nu este, si nici nu stiu cand va fi stat de drept in adevaratul sens al cuvantului. Romanii, aburiti de baliverne, se lasa spalati pe creier de cateva televiziuni si ziare care le ofera, ca si statul, ILUZIII.

Noi, nu existam ca indivizi decat ca ID-uri la finante, politie si pe listele de vot. Orice am vota, exista un lucru cert. NU votam statul de drept ci o fantosa....

aleXandru gota
www.sighisoara-samizdat.ro

Anonim spunea...

Printr-un referendum trebuie modifi
cata constitutia pentru a nu mai fi decat doua puteri in stat:cea ex
ecutiv si cea legislativa.Tranzitia aceasta interminbila se datoreaza dictatu
rii justitiei.Monitorizarea ei ne aduce doar rau in toate domenile
si ne strica imaginea.Sper sa se ia urgent masuri in acest sens.

calif spunea...

Dane, reforma educatiei se tot dezbate de vreo 2 ani. Exista inclusiv un pact semnat de toata lumea. Despre legea salarizarii se discuta non-stop de la inceputul anului. Nici restructurarea agentiilor nu e deloc o tema noua. Sigur ca noua romanilor ne place sa vorbim mult si sa nu facem nimic. Pana cand sa se mai dezbata?
In ce priveste ordonantele neconstitutionale cred ca nimeni nu va putea egala vreodata performantele in materie de neconstitutionalitate ale guvernului Tariceanu-2

dan spunea...

sal am si eu acest blog si intrebarea mea este daca doresti sa facem un schimb de link-uri?