marți, 29 septembrie 2009

Mult zgomot pentru nimic

Eu îi cunosc, spune el,
«Şi ştiu cât preţuiesc pân-la centimă:
Copii ţâfnoşi, umflaţi în pene, fanţi

Ce mint şi-nşală, strică şi hulesc.

Se grozăvesc în haine de bufoni

Şi spun pe dinafară vorbe mari

Despre duşmani: 'să îndrăznească numai!'

Şi asta-i tot»

William Shakespeare

Mă gândesc să nu mai scriu nimic, să citez zilnic. Nu te poţi certa cu Shakespeare, are o calitate pe care eu n-o am, e mort. Şi dacă vreţi realitatea nudă o spune Stolojan. E sinistră, 3 procente din PIB doar pentru dobânzi. Dar ăsta e secretul lui Polichinelle, noi vorbim despre autobuze. Stolojan se comportă ca şi cum n-ar face parte din PDL, pentru că ştie ce o să urmeze. Suntem pe marginea prăpastiei.

Liviu Voinea: România va avea scădere economică cu două cifre în 2009.

17 comentarii:

Anonim spunea...

nu mai sunt multe de adaugat. doar ca vin vremuri grele iar romanii vor incepe sa-si aminteasca tot mai des de perioada 97-99.

Ionut spunea...

"Or, o scadere de minus 7- minus 8%, in comparatie cu plus 9 anul trecut, inseamna o recesiune cu doua cifre”, a explicat Liviu Voinea."
Adica?

A. spunea...

Domnule Şelaru, reiau aici un comentariu lăsat şi pe pagina de pe financiarul.ro:

Dl. Liviu Voinea ar trebui să repete nişte studii de liceu: "Gânditi-va matematic: anul trecut, in trimestrul trei, cresterea a fost de plus 9%. O stagnare anul acesta in trimestrul trei ar insemna, de fapt, o scadere de minus 9, comparativ cu anul trecut." Ne gândim matematic şi descoperim că o stagnare anul acesta faţă de 2008 înseamnă o scădere de 0%, respectiv o creştere de 9% faţă de 2007.

De asemenea, bănuiesc că în loc de "scădere de minus 9%" dl. Voinea vroia să zică "scădere de 9%", pentru că altminteri ar vorbi despre o *creştere* de 9%...

Ce dubioşenie o mai fi şi "Grupul de economie aplicată", de are un asemenea incompetent ca director?

Anonim spunea...

La naiba cu plictiselile astea cu economia bla bla bla aduse de robotul Stolojan. Mai cool este faza cu uninominalul, certurile etc.
Glumesc evident dar zambetul imi ingheata pe buze. Oamenii care stiu pe ce lume traiesc au inteles demult (de la acordul cu FMI) problemele care ne asteapta. Unii au inteles chiar de dinainte de acordul cu FMI, din momentul in care un metalurgist om de casa a unui mare politician a fost pus in functia de ministru al finantelor. Acelasi om a facut un buget in februarie care i-a umflat rasul pe cunoscatori (crestere economica 2.5 % :-) ...)
Oricum, felicitari lui Stolojan ca a rupt codul tacerii din PD si macar incearca sa mai mute accentul si pe problemele economice. Iar s-a pus rau cu Zeus....
A se vedea si articolul din Business Standard a lui Soviani "Recesiunea se adanceste. Noua ne pasa de unicameral" : http://standard.money.ro/articol_107230/radu_soviani__recesiunea_se_adance__te__noua_ne_pasa_de_unicameral.html

Anonim spunea...

Sorry, mai sus am vrut sa spun "Unicameral" nu "Uninominal".

AristotelCostel spunea...

Voinea trebuie sa repete clasa a I-a... evident.

Pogea care si-a construit initial bugetul pe 2009 pe crestere economica de +2, se uita ca... "specialistul" la -10-12%.

@A. Ia spune-ne tu, cum poti, din punct de vedere matematic sa imparti un pai la 3 magari, sa stai capra la partid si sa pozezi in vertical pe net?

Unknown spunea...

Dl.. Basescu are grave probleme de sanatate psihica.
Este obsedat de putere de o maniera paranoica!! Mai multzi psihiatrii mi-au spus ca este un caz tipic, efectiv de studiu! Din pacate se pare ca si o parte a electoratului are o doza de paranoia suficient de mare ca sa-l sustina! Este o nebunie colectiva. Este necesar un efort de vointa f. mare pentru a ne debarasa de aceasta paranoia si implicit de acest individ care ne va duce la pierzanie.
Nu inseamna ca fara Basesescu dispare dreapta din Romania. Sa fim seriosi!! Sunt oameni MAI CAPABILI, inclusiv in PD . Un Videanu, un Blaga sunt oricand mai buni . Dar pentru asta trebuie sa treaca printr-un proces de purificare, dezintoxicare, sa-si elimine singuri toxina Basescu(nume predestinat - flatulatziile fiind toxine) care sa inceapa cu pierderea alegerilor prezidentiale. Salvatzi ne va rugam !!

Dan Selaru spunea...

Alo, mai incet cu scandalul.

Turambar spunea...

Dane, rupe-i capul, Dane.

:)

Dan Selaru spunea...

Trec la Hamlet si-i hacuiesc pe toti.

Anonim spunea...

datoria externa,inainte de "89 vs in prezent (1)

generatia tanara nu cunoaste realitatea,decat propaganda.este dusa ca si cu subliminalul din reclamele tv!***
nu va explica destul de clar,dnu din theodor-stolojan-am-ajuns-datori-70-de-miliarde-de-euro-si-n-am-facut-nimic,ca,atunci, in anul 1981-1982,
din cauza socului cresterii pretului petrolului, au crescut foarte mult dobânzile chiar la credite luate anterior, ajungând la 17 %, iar noi aveam imprumutati 11 mld $ pt dezvoltare?.din acesti bani se luau, la echipamente, numai importuri de completare(restul pieselor,se proiectau,asimilau in tara),unele ingrediente de materii prime necesare procesarii si exportarii de produse cu valoare adaugata,nu materii prime.in niciun caz banii nu s-au utilizat in salarii,pensii sau in consum,ca in prezent.
in aceste conditii exceptionale,datorita saltului dobanzii la 17%(ganditi-va ca acum, e 3%,dar nu se stie pt cat timp si numai pt dobanzi trebuie achitat 3% din pib),conducerea tarii,de atunci, s-a gandit sa returneze cat mai repede datoria extena,pt a nu impovara prociclic generatia urmatoare.
pt a face rost de valuta suplimentara ,pt plata mai rapida a datoriei externe(finalizata in 1989,cand aveam 0 $ datorie externa) s-a marit suplimentar exportul, obisnuit cu echipamente, cu marfuri care se cautau rapid: combustibili si alimente(atunci,aveam agricultura si industrie alimentara,care producea masiv pt export).
e si normal ca au aparut unele restrictii la consumul de alimente si combustibili,care a fost speculata de propaganda marilor creditori straini,care nu doreau sa fim independenti financiar,ca tara si care face deliciul mai ales detractorilor,antiromani si asaziselor filme despre "epoca de aur",fapte de cele mai multe ori false,de autodefaimare suplimentara a poporului nostru,care si asa are destui defaimatori de serviciu,straini.
cu toate aceste neajunsuri,in acele timpuri,din salariul unei familii: traiai,copii la scoala sau fac,plateai cate o rata la apartament si la masina si puteai efectua un sejur/an de 12 zile intr-o statiune,vara,respectiv iarna(se muncea si sambata, inclusiv).

Anonim spunea...

datoria externa,inainte de "89 vs in prezent (2)

in plus, in perioada 1982-1989,s-a lucrat si s-au pus in functiune mari obiective: canalul dunare marea negra(62km) si poarta alba midia navodari(30 km),podurile mixte peste dunare,cu autostrada aferenta intre cernavoda si fetesti(25km),portul constanta sud agigea, sistemul energetic si de navigatie portile de fier II,fabrica de apa de la drobeta turnu-severin,mari exploatari miniere in oltenia cu echipamentele necesare,extinderea metroului, sistematizare bucuresti,casa poporului , sute de cvartale de locuinte in toate orasele tarii, 80% centrala nucleara cernavoda(singurul obiectiv pif dupa "90),75% canalul bucuresti-dunare(acum dorit) sistat nejustificat in "90,cand fondurile necesare pt terminare erau mai mici decat cele revendicate, ca sporuri minerilor(!), echipamente: de cale ferata,avioane,elicoptere,nave,etc.
datorita faptului ca toata lumea avea de lucru,tara era plina de profesionisti,de care s-a mirat printre altii si regretatul domn ratiu la revenirea din strainatate in "90.
in concluzie,in anii aceia,s-au facut niste imprumuturi externe pt dezvoltarea tarii,dar spre deosebire de acum,acestea au contribuit la industrializarea si consolidarea infrastructurii(din care traim si acum), in conditiile in care datoria externa a fost complet achitata.
acum,in afara ca am desfiintat sau vandut aproape toata infrastructura industriala creata cu greu de poporul nostru in acei ani,suntem datori 70 mld €,papati nu stim de cine, fara sa se vada ce va concret-fizic construiti in acesti ani si, cu toate acestea,din ce producem, nu suntem in stare sa ne intretinem(vezi imprumutul actual fmi, utilizat pt salarii si pensii).
acest subiect trebuie cercetat, nu fapte inventate,false de propaganda negativa de dinainte de "90,pe care populatia obisnuita nu le-a trait,le respinge si care nu ne ajuta la nimic,decat la autodefaimarea suplimentara a poporului nostru,care si asa are destui defaimatori de serviciu,straini.

Cristian Orgonas spunea...

Deci din punctul de vedere al d-lui Voinea, +9%-8%= o recesiune cu doua cifre
Pai atunci si -8% de anul asta +2% anul viitor inseamna o crestere economica cu doua cifre

Dan Selaru spunea...

Eu cred ca e haotic textul dar ca tot 2 cifre o sa avem, indiferent de explicatie.

Cristian Orgonas spunea...

O scadere de doua cifre este posibila dar nu si probabila. Oricum, anul viitor multi romani o vor duce mai prost decat anul asta

Dan Selaru spunea...

Khris cred ca esti optimist, deja anul asta o sa fie macel.

DeCe spunea...

In curand vor trece alegerile si apoi v-a veni potopul.