În România democraţia este înţeleasă de majoritatea populaţiei şi, din păcate, de o parte a clasei politice ca o dictatură a majorităţii, expresia populară a acestei confuzii este "ciocu' mic, acum noi suntem la putere".
Minoritatea nu poate fi supusă oricărei agresiuni pentru că a pierdut alegerile. Drepturile minorităţii sunt apărate prin Constituţie şi legi. Dacă sunt încălcate aceste legi atunci avem o dictatură, indiferent dacă este susţinută de o majoritate, poporul nu este infailibil în orice context. Republica apără drepturile cetăţeanului şi minorităţii.
Majoritatea electoratului este infailibilă în contextul unui cadru legislativ care nu permite acesteia orice. Încălcarea legislaţiei cu sprijinul majorităţii este un act dictatorial.
Pentru lămurirea diferenţelor între Democraţie şi Republică aveţi un articol.
Păstrarea acestui principiu, al apărării constituţionale a individului sau minorităţii în faţa agresiunii majorităţii, a fost pusă în joc de această moţiune de cenzură. Pe termen scurt nu contează decât economic şi este un dezastru, pe termen lung o să vedem. Părerea mea este că Republica România a câştigat.
PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.
marți, 13 octombrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
10 comentarii:
E pt prima data de cand citesc blogul tau si nu pricep. Da, inteleg principiile, nu inteleg unde bati apropos de ce se intampla acum in Romania cu caderea guvernului!
Inca de la Guvernul Petre Roman majoritea asupreste minoritea, e specificul democratiei noastre facute cu esalonul 2 al fostului PCR, la ce te astepti? Ca minoritatea se numea in 1992 PNTCD sau PNL, ca se numea acum un an PNL, ca se va numii poate acum PDL nimic nu se schimba, eventual primeste o nou denumire in rest politica balcanica ca de obicei. Poate incerci sa fi mai explicit in legatura cu castigurile 'democratiei' romanesti...
Parerea mea este ca relatia de amor promiscua intre psd si pnl din 2006-2008 se va legaliza printr-o casatorie pe fata in perioada urmatoare. Oricum, ca sa il citez pe Patriciu ( Dinu daca va intrebati care anume), acum nu e perioada benefica de condus romania decat pt propriile afaceri care vor fi legate direct la banii publici. Sunt mai putini acum vor spune unii. Da, dar sunt cu atat mai valorosi, cine ramane legat la tzeava cu bani, traieste, restul falimenteaza, o spun ultimele statistici cu firme inchise, lichidate voluntar sau cu activitate intrerupta. O plantare de iarba, o fantana vorbitoare anyone? Ce daca vine iarna, gasim covor de iarba si il sadim si iarna, bani sa iasa :))
Vreau sa spun ca majoritatea electoratului e de acord cu PD-ul dar acesta se foloseste de metode dictatoriale. Caderea Guvernului este economic o drama dar pentru Romania nu este un lucru rau. Asa-s eu mai abscons. :-)
@B "Tzeava cu bani" a secat si ea. E o doar o tzeava, nu produce, doar transporta. Partea grava e ca "tzeava cu bani" a supt cu atata disperare de la tzatza care da lapte, incat vacutza respectiva e bolnava rau. Miza e sa punem vacutza pe picioare pana nu murim de foame. Lapticul care vine de afara se va termina repede si o sa trebuiasca sa-l dam inapoi cu dobanda in unt, cas si alte produse derivate.
Pacat ca oamenii lui Boc (si Geoana, degeaba o da acum cotita) nu s-au priceput la economie. Au fost doar o "tzeava", da. Lucioasa pe dinafara. Goala pe dinauntru. Tare si rece.
caderea unui guvern, ramas fara majoritate parlamentara, este un fenomen normal intr-o democratie. restul, adica circul politic autohton si economia pe butuci, nu are legatura cu discutia de fond, care am inteles ca este democratie vs republica. si exista doua tipuri mari de democratii - majoritariste si consensualiste, cel putin in viziunea lui A. Lijphart si a altora, ceva mai priceputi in astea decat majoritatea dintre noi. "modele de democratie" in 36 de tari este o lectura interesanta, oricand.
Si totusi, tara este condusa de politicieni. Care politicieni oare cati or fi? Iar din cadrul partidelor, cati au totusi putere de decizie? Nu cumva o minoritate isi bate joc de viitorul nostru? Ce fel de democratie ar putea fi asta? Teoria o stiu. Inclusiv ce scrie-n Constitutie.
evident ca o minoritate conduce o majoritate, asta este esenta democratiei. problema principala este modul se fac nominalizarile pentru parlament de catre partide, de cele mai multe ori pe baza de clientelism politic si interese obscure publicului larg
Sa nu ne dam peste cap acum cu denumirile. In acel articol este clar ca republica este considerata o democratie cu constitutie, drepturi si libertati garantate individului si minoritatilor si cu impartirea puterilor in stat.
Nu vad unde anume au fost agresate minoritatile care au pierdut alegerile. As dori un exemplu concret.
@ Alicuza, cunosti tu democratie fara drepturi si libertati cetatenesti? sau care oprima minoritatile?
Ma refeream la continutul articolului la care face referire in post. Daca nu ai citit despre ce este vorba nu vad de ce pui intrebari fara rost.
am citit, doar că este vorba de o falsă dihotomie. cel puțin asta e părerea mea
Trimiteți un comentariu