Am fost solicitat de Mirel şi Mihnea să găsesc un motiv să-l votez pe Băsescu, Geoană, Antonescu sau Oprescu.
Şi am găsit. Oricare dintre ei este un motiv să-l votez pe altul. Pentru Geoană am toate celelalte trei motive. Pentru Oprescu două. Pentru Băsescu unu şi pentru Antonescu celălalt.
Cum Geoană şi Oprescu nu merită discutaţi de oamenii serioşi mai rămân ceilalţi doi candidaţi. Antonescu şi Băsescu, e alfabetică ordinea.
Ca să alegi între cei doi sunt necesare criterii obiective. Nu că-mi place unul sau celălalt. Ăsta nu e un criteriu.
Băsescu e un luptător, Antonescu nu. Antonescu nu a fost implicat în scandaluri de corupţie, Băsescu da. Băsescu se implică în prea multe, Antonescu în prea puţine. Antonescu e mai decent decât Băsescu. Băsescu are planuri pe o perioadă mai îndelungată. Şi pot s-o ţin aşa mult şi bine. Dar asemenea opinii sunt subiective.
Ce planuri au? Există un discurs al Preşedintelui Băsescu care oferă un drum ca şi un plan de viitor al lui Crin Antonescu.
Cam asta spun cei doi. Cu pasaje din viziunile celor doi sunt de acord, cu altele nu. Cred că ambele sunt teoretic soluţii pentru România, mai bune sau mai rele. Dar pot cei doi să le pună în practică? Traian Băsescu mi-a dovedit că în mică măsură, Crin Antonescu nu-mi inspiră încredere. Şi ajung iar la criterii subiective.
Nu m-am hotărât şi nu ştiu ce să răspund azi. Sper ca pe parcursul următoarelor 45 de zile să-mi ofere unul un argument decisiv. Şi dacă Traian Băsescu mai continuă cu discursurile autoritariste, cu gura mare a lui Cătălin Avramescu care spune numai prostii antidemocratice, cu acapararea Statului de către PDL, cu guvernarea prin ordonanţe şi atacurile care presupun distrugerea politică a oricărui adversar politic sau anihilarea violentă a opiniei oricărui oponent am să votez cu Antonescu.
Pentru că viitorul este democraţia sau dictatura iar eu vreau să trăiesc în democraţie.
PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.
miercuri, 7 octombrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
39 de comentarii:
Interesanta viziune: Antonescu democratul si Basescu dictatorul. Imi poti da un exemplu de dictator suspendat de parlament sau unul de dictator pe care presa il injura toata ziua?
Vorbesti despre prostiile antidemocratice ale lui Catalin Avramescu. Imi dai un exemplu?
http://www.bursa.ro/on-line/s=editorial&articol=18850.html
M-am lamurit...
bine punctat mai putin partea cu dictatura care nu e realista... suntem in UE,NATo dictura este putin probabila poate aparea cel mult un regim autoritatar ...
nu cred ca se poate pune problema de dictaturü, problema este ca mereu avem de ales intre diferite tipuri incompetență, iar alegerile se fac aici după criterii subiective. nu pot enumera un singur președinte cu adevărat capabil pe care să-l fi avut românia în ultimii 20 de ani. în propriile cuvinte al dlui Băsescu: „Domnule Nastase, noi doi avem o problema, pe cuvantul meu, sa discutam sincer, suntem amandoi fosti comunisti. Poporul roman merita alti candidati.” gura păcătosului adevăr grăiește. au trecut 5 ani și nu s-a schimbat nimic.
Mie-mi ajunge ca n-are un frate Mircea, o fiica notar si una europarlamentar. Si daca ma uit pe blogul meu... parca-l gasesc numai pe... unu'. :)
to camil stoenescu:
ba cred ca am avut in ultimii 20 de ani un presedinte capabil si cu scoala politica pusa la punct. Din pacate programul dansului nu era chiar pe gustul romanilor. Dl. Ion Iliescu.
@Gicu
Pacat ca nu i-au ajuns 3 mandate.
Buna analiza. De-ar gandi macar 20% dintre oameni asa...am fi macar cu 20% mai departe!
alte titluri din "adanca" gandire a unuia din profii talibani, urmas dupa nume, al unui patriarh biblic,pana la gonirea lui din redactie: jos constitutia!
,la arme cetateni!.
Este irelevant care presedinte este 'capabil' sau 'incapabil' nu mai suntem pe vremea comunistilor, nu avem nevoie de un presedinte care sa faca ceva pt tara, avem nevoie de un presedinte care sa nu aduca prejudiciu tarii... cum a facut dl Dasescu, tara se dezvolta si singura daca este lasata in pace, trebuie doar un climat politic si economic stabil, lucru care sunt sigur ca Antonescu il poate oferi iar Basescu nici o sansa de asa ceva.
E simplu avem o clasa politica de doi bani (corupta, structuri maifiote, aservita presedintilor si nu ideologiei de partid etc) astai ii avem, macar sa ii votam pe cei mai putin 'politicieni' dintre ei.
Clasa nostra politica e ca o dacie veche asta o avem, alta nu e, macar sa o folosim cu intelepciune.
Hai sa mai spun un criteriu: unul e platit pentru a face nimic, e chiulangiu sef, celalalt locuieste la locul de munca.
Nu numai Avramescu...
Cam toti sustinatorii lui Basescu au mentalitatea de "bagat pumnul in gura", in articolele lor abunda idei din astea, pe blogurile lor se comporta "dictatorial" samd...
Faptul ca "suntem in UE si NATO deci nu putem avea dictatura" nu ma consoleaza pentru existenta unui guvern care nu respecta Constitutia si care scoate din el numai ordonante si legi pe care nu le mai trece prin Parlament samd... Insasi ideea cu "unicameralul" cloceste in ea germeni de "dictatura", chiar daca ea nu este declarata asa "pe fatza"...
Daca te uiti bine chiar in jurul tau (nu mai vorbesc de presa, sa zicem ca aia o fi "cumparata") vezi ca gashka asta pedista e compusa predominant din marlani de o ingrozitoare rapacitate si din niste tzoape infioratoare (chiar daca fizic or arata "bine") care nu au in cap decat cum sa "ajunga", eventual chiar trecand peste cadavre.
Daca ar exista "vot contra", as vota cu 7 maini!
Cat despre Iliescu: ce "program" a avut asta? Sa-si acopere gashka de hotzi de partid? La ce ii folosea "scoala politica pusa la punct"? ca sa acopere cu ranjetul acela al lui distrugerea Romaniei?
asa e, pentru/intre cei doi ar exista cele mai multe optiuni de vot. Insa Base a mai facut cite ceva, in timp ce in contul lui Crin se pot pune doar absentele din Parlament si discursurile "explozive". Personal aleg varianta cu B, in loc de C.
@Codruta:
"Insasi ideea cu "unicameralul" cloceste in ea germeni de "dictatura", chiar daca ea nu este declarata asa "pe fatza"..." - poti sa aduci niste argumente?
Despre Gadea&Co. ce parere ai? Sunt niste baieti educati si care arata bine, nu?
Banuiesc ca iti este cunoscuta etimologia cuvantului democratie. Are dreptul poporul sa decida, prin referendum, ca de maine forma de guvernamat sa fie monarhia, de exemplu? Ce ar trebui sa faca un politician care a votat "da" intr-o procedura de suspendare a presedintelui, iar votul sau a fost infirmat de popor, care a spus "nu", prin referendum? Ar trebui ca acel politician sa isi dea demisia sau nu ar trebui sa-i pese de ce a zis pulimea?
Si eu credeam pana de curand ca Antonescu poate fi o optiune, dar cand am vazut circul de ieri in care a fost dat la o parte Daianu care e un profesionist si pus Orban ca viceguvernator la Banca Nationala, m-am gandit asa. Patriciu a avut un priministru si a luat tot ce mai era de luat din Marea Neagra, acum are pe cineva sa il informeze cum merge schimbul de eur/ron pentru speculatii. Ce ii mai lipseste? un presedinte... care sa ii dea alt guvern :)
Oameni buni, va rog frumos pentru binele al tuturor, terminati cu atitudinea asta "nici Antonescu, nici Oprescu nu e bun", suntem intr-un moment critic pt tara noastra... bine, am inteles ai de ales intre 3 tipuri de rau (populisti corupti, liberali corupti, socialisiti corupti) dar totusi tb sa scapam de cel mai mare rau a.k.a "Traian Basescu". Orice canditat dintre cei 3 e mai bun, infinit mai bun... Suntem in razboi nu faceti nici o greseala in privinta asta PDL pe de-o parte si noi sustinatorii democratiei pe alta, si ca sa castigi un razboi tb sa te faci frate cu dracu. Asta tb sa facem si asta o sa facem, mai intai sa scapam de marinarul cu pretentii de dicator si dupa aia mai vedem. O societate in dezvoltare cum e tara noastra se insanatoseste pas cu pas nu dintr-un singur tur de alegeri.
Preaocupatule Cetăţean
ce faci cu voinţa populară în cazul descris de tine? Cum vei reuşi s-o înnăbuşi? Vei da o lege în parlament? Vei continua să le educi civismul cu RealitateaTV, Antenele şi cotidianele? Te-ai gîndit şi la vreo soluţie?
Problema este cum scăpăm de poporul român.
@Codruta
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6252564-alunele-vali-vijelie-banca-nationala.htm
Ce părere ai despre democraţia asta?
"...cu acapararea Statului de către PDL"
Hahahahahahaha! Tocmai in ziua in care partidul "condus" de CA l-a impus viceguvernator al BNR pe Bogdan Olteanu...iar PNLSD cer suspendarea Ramonei Anastase...
LINISTEEEEEEEEEEEEE, VREAU LINISTEEEEEEEEEEEE!
@ Anonin ultim. sunt de acord cu dv, din pacate multi nu vad, sau refuza sa vada, aceste notiuni fundamentale.
Exista un om pe care l-as vota presedinte cu 2 maini daca as putea. Se numeste Varujan Pambuccian si e printre putinii oameni politici coerenti pe care ii avem. Din pacate nu pare genul care sa candideze la presedintie. Poate si din cauza ca in toti anii astia nu a interesat pe nimeni construirea unei adevarate alternative, ci doar cum sa manipulam boborul ca sa dam jos "dictatorul" si sa-l inlocuim cu omul nostru.
ce incredere inspira un individ care are 2 la suta prezenta la locul de munca? isi imagineaza cineva ca crin nu a fost la curent cu lovitura de la BNR? mai aveam si noi o institutie neparazitata de poliyruci...sa dus dracului si aia! asadar, votati cu crin!
@Anonim "Are dreptul poporul sa decida, prin referendum, ca de maine forma de guvernamat sa fie monarhia, de exemplu?"
Are dreptul dupa ce se poarta o dezbaterte publica de catre specialisti, pentru ca electoratul sa poata sa-si faca o opinie corecta.
Daca se promoveaza o idee si opinia contrara e obstructionata, si pe urma se face referendum, nu mai e democratie, este manipulare.
Nici una din ideile pornite de la Basescu, de sistemul uninominal, Parlament unicameral, sau ideea sugerata de sistem semiprezidential cu puteri sporite acordate Presedintelui, nu a avut parte de dezbateri in care timpul acordat sustinerii ideii sa fie egal cu cel acordat criticilor.
@deceneu: hai nu zau. pai toata ziua NUMAI asta auzi: ca ce vrea basescu e dictatura! cum nu auzi opinia contrara?!
@Anonim, tocmai il ascult pe C Avramescu, cum explica la Antena3 ca partidele sunt "raul" care cangreneaza Romania, si ii spune lui A Marga ca nu se pricepe, iar el asta preda.
A Marga ii spune ca aceasta Constitutie a fost realizata sub coordonarea UE si a fost agreeata de SUA.
In toate tarile democrate se considera ca partidele sunt fundamentul democratiei, doar C Avramescu le neaga rolul.
@Anonom: as vrea si io sa i-l vad pe ala care stie ce vrea Basescu..
@Deceneu:
Din ceea ce spui, rezulta ca poporul este un soi de "leguma" care nu stie ce vrea si trebuie indrumat de specialisti. Fara ei, poporul nu-si poate "forma o opinie corecta". Foarte interesanta viziune...
Ca sa-l citez pe anomin, banuiesc ca iti este cunoscuta etimologia cuvantului democratie. Democratia, stimate domn, permite poporului sa decida, fara interventia nimanui. Daca ar fi asa cum spui dumneata, ca poporul sa fie indrumat de specialisti si sa-i fie "formate" opiniile, aia nu ar mai fi democratie. De ce sa ne mai impidicam de fraierii care voteaza si nu au opinii "formate" de specialisti? Nu mai ne spun direct specialistii ce trebuie sa credem, ce trebuie sa facem, decid ei ce e bine si ce e rau pentru noi. Halal democratie ne prescrieti!
Decat cu "democrati" ca voi, mai bine cu "tiranul" de Basescu.
Intre dictatura majoritatii, chestie care este interpretata ca democratie si Republica, ca aparatoae a drepturilor cetateanului e o mare deosebire. Asta presupune de scris serios si o discutie ceva mai serioasa. Drepturile mele de minoritar trebuie aparate impotriva majoritatii.
Dupa principiul majoritatea are dreptate se pot modifica legile fizicii. Aici lucrurile sunt mai complicate decat viziunea simplificata de sorginte comunista.
@Manjusri - eu sustin dezbaterea de calitate, nu una cu oameni de pe strada asa cum obisnuiesc televiziunile. Opinile de pe strata sunt opinii de amator care de cele mai multe ori nu limpezesc subiectul discutat.
O decizie majora se ia dupa ce asculti cat mai multe opinii de calitate.
Eu cred ca toata viata am ceva de invatat din discutii, si daca invat nu ma consider o "leguma".
Tu sustii ca toti oamenii se nasc invatati si nu mai trebuie sa asculte opinia nimanui?
@Deceneu:
Nici pe departe nu sustin ca oamenii se nasc invatati si ca nu trebuie sa asculte alte opinii. Cu totii avem tot timpul de invatat. Sunt de acord cu tine ca e necesar sa discutam si ca avem de invatat din discutii.
Eu afirm doar atat: in democratie, poporul decide. Sunt de acord ca aceste chetiuni trebuie discutate si ca nu putem lua hotarari dupa ureche. Dar poporul este cel care are hotararea finala. Chiar daca din poporul care decide fac parte si oameni care habar n-au ce-i ala unicameralism sau ce atributii are curtea constitutionala. Nu pot fi de acord cu teorii care sustin ca poporul e prost si ca atare mai bine decidem noi, specialistii, sau ii spunem direct ce trebuie sa voteze. Asta nu e democratie.
Se pare ca unii dintre comentatorii de aici nu inteleg ca acel cuvant 'dictator' poate avea mai multe intelesuri, decat cel traditional.
Da, suntem in UE, NATO. Presa are o oarecare libertate de exprimare (dupa cum se vede din atacurile pe care le are la adresa lui Basescu zi de zi), dar asta nu il deranjeaza absolut deloc pe Basescu, care stie ce face.
a) Momentan toate aparatele statului sunt in mainile sale. Nici macar Parlamentul nu-l mai deranjeaza momentan.
b) Se bucura de lipsa de reactie a romanilor si de absenteismul electoral - asta il avantajeaza, pentru ca el are acelasi bazin electoral permanent, care il va sustine in orice conditii si oricand. Alti candidati, nu se pot bucura de acelasi privilegiu.
c) Si sa nu uitam celebrele 'dezertari' din randul parlamentarilor de la diferite factiuni politice, in special PNL, inspre PDL. Va rog sa-mi spuneti ca acei oameni pleaca de bunavoie si din convingere ideologica...Sa fim seriosi. E o dovada clara ca PDLul detine controlul asupra robinetului de fonduri si stiu cand si cum sa ademene pe altii sa se bucure de dulceata puterii.
d) Iar ca vorbim de presa - ati vazut ce se intampla cu mari jurnalisti mai nou? Doar pentru simplul fapt ca il critica pe Basescu, ei sunt pusi la zid si catalogati ca fiind corupti, cumpaarati de marii moguli etc etc. Culmea, doar cei care ii ridica ode lui Basescu sunt curati si onesti?
@Manjusri spunea... "Eu afirm doar atat: in democratie, poporul decide."
Si eu am afirmat acelasi lucru, cand am spus ca "Are dreptul dupa ce se poarta o dezbaterte publica de catre specialisti, pentru ca electoratul sa poata sa-si faca o opinie corecta."
Nu am afirmat nicaieri ca poporul e prost, chiar sustin ca dimpotriva e mai destept decat considera mass-media si politicienii, si asta se vede din absenteim, dar consider ca multi sunt neinformati si chiar manipulatri de mass-media.
Pe fondul lipsei de informare si a manipularii decizile populare pot fi eronate.
O decizie corecta trebuia sa fie precedata de o dezbatere in care toate opinile sa aiba alocate timpi egali pentru prezentarea argumentelor.
@Deceneu:
Perfect de acord ca e necesara dezbaterea, iar aceasta dezbatere trebuie sa fie temeinica, cu argumente. Dar aceasta dezbatere trebuie sa ramana doar atat: o dezbatere. Dezbaterea nu poate avea ca rezultat ceva de genul: noi, inteleptii, am decis ca nu avem poporul pe care il meritam, poporul nu stie, e prost, asa ca il "ferim" de greselile pe care le-ar face prin referendum, blocand organizarea lui.
Crin Antonescu este persoana cea mai capabila sa conduca Romania ! Avem nevoie de un om curat,sa nu fie implicat in scandaluri ! Un om precum Crin Antonescu !
Basescu a avut timp sa demonstreze ca este incapabil sa conduca tara asta, ca nu are pic de respect pentru noi, cetatenii, ca ne considera batuti in cap si usor de prostit. Eu nu pot simti decat repulsie pentru un om care ii dispretuieste pe cei care-i platesc salariul. Asa ca Antonescu reprezinta cea mai buna solutie! Pana acum s-a dovedit a fi o persoana responsabila si implicata!
nu cred ca implicarea in cat mai multe scandaluri e un atribut care sa caracterizeze un presedinte. pentru mine, cu cat iese mai putin la tv si sta in banca lui cu atat mai bine. un presedinte are alta treaba, trebuie sa conduca un stat si asta e principala problema cu care se confrunta Basescu- nu stie cum se face asta.
Prefer un presedinte precum Antonescu, mult mai linistit cu un plan concret, pe care il cred in stare ca il va aplica.
@Paula, Anonim, adina:
Crin Antonescu, cel care ne respecta atat de mult, este unul dintre parlamentarii cu cele mai multe absente la sedintele in plen. Acest om a fost votat ca sa participe la sedintele Parlamentului, nu ca sa traga chiulul. Interesant mod de a va respecta are acest domn... Aparatorul democratiei, acest Brutus de pe Dambovita, avocatul intereselor Parlamentului in lupta cu tiranul Basescu, va respecta si isi respecta alegatorii absentand de la locul de munca, de unde ar trebui sa promoveze interesele celor care l-au votat. Halal persoana responsabila si implicata!
Guvernarea prin ordonante nu-mi convine nici mie, dar nu este o inventie a lui Basescu sau a PDL, ci o gaselnita a lui Iliescu.
Iar cum presedintele oricum nu poate face nimic concret pentru a ajuta statul, din punct de vedere pbiectiv sincer putin conteaza cine iese.
Trimiteți un comentariu