joi, 22 octombrie 2009

Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara

Pare că eventualul Guvern Croitoru nu are şanse de a găsi o majoritate. În lumea civilizată dacă după negocieri nu ai majoritate nu te duci înainte bazându-te pe trădare. De fapt la asta este împins, sau chiar el vrea, domnul Croitoru. La acceptarea unei eventuale treceri prin Parlament, ăsta e sloganul PDL, că se vede la vot, cu ajutorul trădătorilor şi a lichelelor.

Lichelismul este plaga clasei politice. Şi e la fel de lichea cel care se foloseşte de altă lichea. Nu există diferenţe în privinţa moralităţii.

PDL-ul cumpără parlamentari care dintr-o dată devin buni deşi ieri erau răi. Hrebenciuc este mai rău decât SIDA dar a fost susţinătorul Guvernului Boc. A pus din greu umărul la visul Preşedintelui Băsescu acum transformat în coşmar al României.

PNL-ul răcnea împotriva "monstruoasei coaliţii" acum o lună. Acum e aliat cu jumătate din ea. E unit în cuget şi-n simţiri cu PSD de ţelul alungării "dictatorului".

PSD-ul e la putere în orice condiţii, cade în picioare indiferent de alianţe, Ion Iliescu conduce ostilităţile şi le conduce mai bine decât tot restul "clasei politice". După 20 de ani Partidul Comunist şi Securitatea sunt pe poziţii, neclintite.

Autocraţia electorală despre care vorbeam n-o să fie schimbată atâta vreme cât foşti comunişti şi securişti notorii fac şi desfac în politica de pe murdarul râu Dâmboviţa.

Peste două luni o să avem o nouă coaliţie de lichele. Doar Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara o să ne scoată din fundătura istorică în care suntem. Aplicat de natură. Şi s-ar putea nici aşa să nu reuşim dacă mă uit la "tânăra generaţie" de politicieni.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

32 de comentarii:

Anonim spunea...

din păcate, cred că respectivul Punct 8 ar fi fost binevenit acum 20 de ani, atunci poate ar fi reușit să schimbe ceva din fața politicii autohtone. acum e prea târziu. și chiar și așa...uitându-mă la „noua” generație de politicieni - gen Ridzi, Udrea, Olteanu șamd - nu văd semne de optimism. sunt croiți după chipul și asemănarea vechii gărzi. când au avut de ales, românii - în covârșitoare majoritate - au ales, în 1990 și 1992. se știe cum și pe cine. Rațiu, Câmpeanu nu erau destul de buni, de autohtoni și de roșii...
acum suportăm consecințele

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, ştii unde greşeşti? Atunci când crezi că natura umană este alta în democraţie, şi alta în totalitarism. Nu, ea este egală şi independentă de natura regimului politic. Iar democraţia, mai mult ca totalitarismul, scoate ceea ce este mai rău în om. Pentru că în totalitarism se constituie reţele de solidaritate, conflictele individuale sunt amânate sau îngheţate de nevoia de a combate răul cel mai mare. În democraţie e liber la nesimţire, la jeg moral.

Punctul opt nu rezolva nimic. Pentru că nu putea schimba natura umană...

Anonim spunea...

Aveti o acceptie ciudata despre tradatori.
Daca afirmati ca tot PCR si securitatea conduc,de ce nu ar trebui ei "tradati".
Atunci nici Ceausescu nu ar fi trebuit tradat de noi. Suntem deci tradatori si lichele, in acceptia dvs.
Eu cred ca cine va vota pe Croitoru, sunt membrii de PSD sau PNL, care constientizează faptul ca aceste partide le cer să ducă ţara în ruină şi adâncirea crizei.

(Noki)

Unknown spunea...

Domnule Selaru,
1. Niciodata in istoria propasirii unei natzii nu a contat oranduirea sociala ci capacitatea intelectuala/educativa a societatii respective.
Adica nu este vorba aici de comunisti si securisti ci de faptul ca cei educatzi anterior anilor 90 sunt mai pregatitzi. Sistemul educatzional(scoala,universitatzi)
era mult mai bine pus la punct!Si dv. suntetzi beneficiarul acelui sistem(exprimarea dv. este superioara celor mai tineri)!Deci eu cred ca prin disparitzia, pe cale naturala cum spunetzi dv.,a celor educatzi inainte de 90(deci inclusiv a dv.)Romania va pierde nu va castiga.
2.Actziunile dlui. Basescu sunt cele ale unui om bolnav.
Am citit recent ,,Revolta de pe Caine" a lui Herman Wouk...cititzi-o este un roman stralucit! Vetzi avea o mare surpriza! Vetzi descoperi in paranoicul capitan al distrugatorului american exact ,dar absolut identic, personajul Basescu! Este descrisa remarcabil evolutzia spre paranoia a acestui capitan de vas. Se pare ca statul pe mare prea mult timp conduce implacabil la paranoia!

Dl.. Basescu are grave probleme de sanatate psihica.
Este obsedat de putere de o maniera paranoica!! Mai multzi psihiatrii mi-au spus ca este un caz tipic, efectiv de studiu!

Anonim spunea...

e vremea unei noi proclamatii. toti cei care au fost in ultimii 50 de ani membrii ai oricarui partid politic ar trebui sa aiba interdictie de a mai ocupa functii publice. altfel nu vom iesi niciodata din aceasta mocirla, din aceasta vagauna si latrina in care ne afundam pe zi ce trece. suntem scufundati de aceiasi oameni si e suficient sa ne uitam pe cv-urile candidatilor la presedintie pentru a vedea ca in ultimii douazeci de ani toti au fost pe langa ciolan. mai aproape sau mai departe de el, mai vizibil sau mai discret.
am ajuns mai rau decat in comunism, de la un singur om care se credea nemuritor ne-am trezit cu mii de indivizi care se rotesc intre ei incercand sa dea senzatia ca ii intereseaza ce se intampla in tara asta. toti au impresia ca li se cuvine tot, ca sunt nemuritori si toti devin foarte competenti si preocupati in preajma alegerilor.
rezultatul il vedem cu totii: dupa douazeci de ani tara asta nu are infrastructura, nu are scoli si spitale, nu are agricultura si turism, nu are mai nimic cu exceptia a mii de milionari in euro. lucru greu de inteles cata vreme toti acesti indivizi ar fi trebuit sa plateasca multe miliarde de euro ca taxe si impozite. banii nu sunt, de construit nu s-a construit nimic si totusi numarul imbogatitilor peste noapte creste. s-o fi descoperit vreun mare zacamant de petrol in romania si doar unii stiu de el?

Anonim spunea...

Va rog nu recurgeti la "Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara", ca sa debitati ineptii electorale. Si sincer nici nu vad care este de fapt legatura dintre articol si ...

Anonim spunea...

Duplicitatea ziaristului a reusit sa ma mire iarasi. De aceea raspund. Zilele trecute unii pe blog ma trimiteau la plimbare ca cica de ce ii insult (le spusesem ca e o timpenie sa sutii pe Johannis care se face tovaras cu PSD si Voiculescu: asa cred si acum). Intr-o lupta cu jigodiile nu ai cum sa cistigi cu mijloace morale. Asta se vede numai in societatile care au regului morale reale. In societatea nostra lupta cu jigodiile se poate face numai cu armele lor: minciuna, manipulare, demagogie, santaj, tradare. PSD-ul o face de 20 de ani si boborul inca pune botul ca timpitul satului la astea. Iar moralistii falsi de pe forum pot s ama injure cit vor, asta e realitatea. Dupa parerea mea Basescu va pierde alegerile pentru ca a progresat mult, vorbeste acum pentru oameni educati iar prostul obisnuit s-a departat de el si are nevoie de golanie si manele. In ziua cind va promite si el zahar, ajutor social, pensii si medicamente venite acasa atunci o sa cistige proportia de 10 voturi in timp ce o sa piarda doar cam 1 singur al celor cit de cit morali si educati. Deci repet: cu jigodiile te lupti cu armele lor fiindca altfel vei fi mincat in tara de caacati.

Anonim spunea...

"PNL-ul răcnea împotriva "monstruoasei coaliţii" acum o lună. Acum e aliat cu jumătate din ea."
Asa pare daca nu suntem atenti la detalii. PNL-ul a venit primul cu o propunere, PSD-ul, neavand una mai buna, din oportunism si lipsa de idei constructive, s-a raliat la ea. Acum ar trebui ca PNL sa renunte la propunerea lor pentru ca PSD-ul o sustine?!

Marius spunea...

Probabil nu inteleg eu exact mesajul articolului dar nu prea vad relevanta titlului.

De sugerat ar fi faptul ca punctul 8 a fost constituit cu foarte multa indulgenta. Privind inapoi in timp, este cat se poate de clar ca nu putea fi aplicat la momentul respectiv. Cred ca motivele sunt evidente pentru marea majoritate. Initiatorii acestei declaratii nu au intuit faptul ca profitorii si sacalii epocii trecute, vor iesi la iveala in mod continuu, mai mult sau mai putin constant chiar si dupa 20 de ani. Evident, vor aparea infatisati in oameni de afaceri, juristi sau economisti de prestigiu...

@Constantin Gheorghe - cred ca sunteti un pic pesimist :). Ambele presupun inoculare dirijata a opiniei. In acest sens, diferenta esentiala intre totalitarism si democratie consta in faptul ca inocularea se face de catre un subiect sau de catre mai multi subiecti. Daca prin "natura umana", esti atras de "jeg" si mizerie sociala, ai libertatea sa traiesti asa ... democratie...

Anonim spunea...

Hai, frate, mai las-o-n jale cu Punctu 8 de la Poli Timisoara! Nu punctu 8 ne scoate din problema, ci un alt punct, foarte apropiat de punctu 8. Punctu 7,62...

Anonim spunea...

Pai si ce e rau domnule Stelaru in faptul ca domnul Croitorul vrea sa mearga cu guvernul in parlament pentru aprobare?
Votul uninominal nu ar trebui sa insemne ca fiecare parlamentar ii reprezinta pe oamenii care l-au votat? Vedeti la noi asta e problema ca nu e tocmai democratie pentru ca fiecare parlamentar trebuie sa se supuna la ceea ce decid cei din conducere (PSD - Geoana,Hrebenciuc,Voiculescu,Iliescu, PNL - Antonescu si Ludovic Orban, PDL - Basescu si probabil Vasile Blaga etc).
Revenind la Croitoru VS Johannis pot sa spun ca pe Johannis l-am auzit vorbind doar de faptul ca pe el il sustine majoritatea si etc pe cand Croitoru a venit cu un set de masuri concrete pentru a ajuta economia tarii. In plus experienta lui Croitoru in domeniu economic la care daca mai adaugam si faptul ca el a avut si probabil are acces la multe date statistice de la BNR...

Anonim spunea...

Inca ceva mai am de adaugat... Ce negocieri au existat intre Croitoru si PSD,PNL,UDMR? Geoana a zis clar dinainte ca ei nu il vor sustine pe Croitoru (asta pentru simplul fapt ca a fost propus de Basescu si daca l-ar accepta ar insemna sa dea dovada de slabiciune).
A zis PSD PNL sau UDMR ca au fost la negocieri cu Croitoru si ca au cerut ceva iar Croitoru nu le-a dat si de aceea au esuat negocierile? Sa fim seriosi.

exxu spunea...

Ce bataie de campi! Adica numai securistii si comunistii sint tradatori si lichele, restul (care or fi aia?) sint principiali. A raspuns complet Constantin Gheorghe.

Vasile D spunea...

asa sa dam cu sete cu punctul 8 in comunistu Basescu (Johanis a expirat) singuru care macar declarativ a condamnat comunismul
Da Antonescu nu a fost comunist dar nici nu l-am vazut la sedinta din parlament sa fie prea marcat cand ceillalti strigau Huo...

Bugsy spunea...

Punctul 8 de la Timisoarea a fost una dintre cele ami subtile si, in acealsi timp, ordinare manipulari post'89. Sa blamezi in masa niste cetateni pentru ca aveau in buzunar carnetul rosu de partid era o masura fascista! Sa/i sustii importanta si valoarea, la 20 de ani dupa ce a fost lansata pe piata, este dovada de .....naivitate! Aceasta naivitate isi avea scuze la inceputul anilor 90, acum nu are nici o scuza! Aplicarea Punctului 8 din acea proclamatie nu a fost, nu este si nici nu va fi vreodata solutia miraculoasa pentru a vindeca societatea romaneasca.

AristotelCostel spunea...

@Bugsy

Deja s-a concluzionat ca nu mai poate fi solutia miraculoasa. Tineretul pradator deja a primit educatia necesara. Ce a ajuns astazi Romania, in conditiile neaplicarii Punctului 8 e usor mai elocvent decat... naivitatea unora. O "democratie" care aloca mai multi bani serviciilor secrete decat institutiilor "aparatului democratic" in conditiile "nevoii" de injumatatire a numarului de camere se numeste FERMA ANIMALELOR!

Ilie Catrinoiu: http://culianu.wordpress.com/ spunea...

Punctul 8 de la Timisoara nu se va aplica in Romania cu niste intelectuali de teapa Lui Tismaneanu, Patapievici, Neamtu, etc. Patapievici a recunoscut in ID ca socialistul Adam Michnik are dreptate, la fel Plesu si Volodea Tismaneanu. Ei niciodata nu au vrut lustratie, daor s-au folosit de ea ca sa ajunga la putere.

Am scris despre asta aici:
http://culianu.wordpress.com/2009/10/15/monstrul-postmodern-intelectualul-hibrid/

ID: http://www.ideiindialog.ro/articol_950/confruntarea_cu_trecutul__solutia_michnik.html

Bugsy spunea...

@Aristotel Costel

Problema nu este de natura ideologica (stanga /dreapta; comunist/necomunist); de apartenenta sau nu la fosta/actuala securitate; de democratie/dictatura, ci pur si simplu de civilizatie/civism si cultura. Acestea nu se capata prin revolutii/lovituri de stat/ideologii/doctrine/legi votate in Parlamente/etc, ci prin exercitiu permanent, zi de zi, in timp, foarte mult timp. De aceea am spus ca Proclamatia a fost o manipulare si este si in continuare

AristotelCostel spunea...

@Bugsy

Avem un sistem si functioneaza. Securistii n-au alta ideologie in afara de banul nemuncit. Cu actualul "aparat", putem sa ne pupam dorsal pe strada cat vrem, iar exercitiile se finalizeaza intotdeauna cu bend over.

Bug Zileriu spunea...

Domnule Selaru, cred ca dati prea usor sentinte (din pacate, nu sunteti nici pe departe singurul).
1. Cand vorbiti de "tradatorii" din PSD si PNL la ce fel de "tradare" va ganditi? La tradarea fata de partid sau fata de electorat? Poti sa "tradezi" partidul, dar nu si electoratul (care te-a trimis in parlament) sau invers. Fara sa emit vreo sentinta, cred ca acest aspect merita chibzuit mai pe indelete...
2. Can vorbiti de parlamentari platiti, pe ce va bazati? Pe declaratiile electorale ale unora? De ce nu pe ale altora? Muscati cam usor momeala, cum s-ar zice...
3. Alaturarea cu punctul 8 de la Timisoara mi se pare cel putin fortata. Aici este vorba de catre oameni alesi prin vot democratic.

Bugsy spunea...

@AristotelCostel:

offtopic. You're my man!
Hetfield is GOD! Metal up your ass!

vala spunea...

indiferent de proclamatie sau de varsta toti cei care intra in politica vor la butoane ... butoanele cu bani ...

chiar credeti ca mioriticul pana la sacrificiu popor roman e esentialmente diferit de politicienii lui ?

altminteri de ce furnizeza doar material pentru smenuri ? ...

Anonim spunea...

Tradare sau lichelism? Sincer eu prefer ca parlamentarii sa meaga dupa propria constiinta decat sa fie marionete fara vointa a partidului din care fac parte. Stiu ca acea constiinta probabil nu exista in cele mai multe cazuri, dar asta nu inseamna ca constiinta comuna de partid este mai breaza.

Viorica spunea...

Ca persoana care a sustinut efectiv punctul 8 pot sa-i spun lui Bugsy ca numai propaganda Iliesciana sustinea ca se are in vedere FIECARE membru de partid. In realitate li se cerea celor care au fost la conducerea PCR si securistilor sa faca un pas inapoi si sa nu aiba acces la functii de conducere dupa 89, pt un timp. Propaganda a functionat perfect si oameni precum Bugsy au votat un cadru de conducere al PCR cu 85% pe bune. Nici Ceausescu nu putea visa la un asemenea rezultat.
Din pacate acum degeaba isi dau cu pumnii in cap cei care ies sa protesteze. Daca nu au aplicat la timp punctul 8 pot sa urle la luna si la stele ca avem o clasa politica lipsita de simt moral, ca esaloanele 2-3 pana la infinit ale profitorilor regimului comunist au acum in mana painea si cutitul.
In timpulregimuluicomunist se folosea "rotirea cadrelor" (ca sanu se imputaprea tare daca stau pe loc,pt ca oricum coruptia era cat casa) Ne miram ca se practica si acum sub forma de traseism?
Daca Legea Partidelor nu ar fi permis saltul dintr-o barca in alta dupa cum bate vantul electoral sau interesele materiale alta ar fi fost situatia.
N-am mai avut la avansare generali civili in dauna celor activi.

Si nu ma pot opri sa nu "admir" "curajul" oponetilor anonimi ai D-lui Selaru. Macar activista care m-as unat azi la telefon din partea PDL a avut bunul simt sa dea un nume: Raluca.

Viorica spunea...

Erata N-am mai fi avut....
Si scuze pt lipsa distantatorului de cuvinte,clapa e de vina.

Bugsy spunea...

Pentru Viorica: Discriminare ordinara de sorginte fascista sa ceri unor cetateni sa nu mai candideze pentru ca au facut parte dintr/un partid sau dintr/o organizate a unui stat. Culmea fariseismului: Proclamatia de la Timisoara era sustinuta si promovata intr/o societate asazis democratica, proaspat iesita din bezna comunista. Mare dovada de democratie pe activistii si sustinatorii Punctului 8: sa interzica unor cetateni accesul la dreptul fundamental intr/o societate democratica, adica sa aleaga si sa fie alesi! Apropo , stimata doamna, daca negati si contestati existenta securitatii ca institutie a unui stat de drept, care se numea Republica Socialista Romania, inseamna ca negati inexistenta acelui stat si, implicit, anulati toate celelate instituiii ale statului administrativ in acea vreme. Presupun ca ati urmat un liceu, o facultate, ca vi s/a eliberat un buletin de identitate. Daca le contestati pe toate acestea, nerecunoscand statul si administratia care le/a emis, cine sunteti atunci dumneavoastra? Sunteti convinsa ca existati ca cetatean? Proclamatia de al Tim cu toate punctele si subpunctele i trebuia sa se intample in justitie in baza unui cadru legal. Cine a gresit sa fie pedepsit! Nu sa pedepsesti niste indivizi pentru ca au avut un carnet de partid de o anumita culoare, la un moment dat!

Anonim spunea...

Punctul 8 de la Timisoara era o solutie excelenta pana la alegerile din septembrie 1992. Dupa acea data ar fi fost prea tarziu, fiindca mafia rosie isi desavarsise "opera" de cretinizare inceputa dinainte de 90. Ceea ce ne mai poate salva este un regim autoritar, insa nu condus de alde Basescu sau Iliescu ci de un urmas al lui Carol I. Adica neroman. Numai el ar trece fara clipire peste toate "traditiile" si "placerile nevinovate" ale romanilor, obligandu-i, cu forta, sa respecte REGULILE! In absenta acestui Deus Ex Machina, no chance.

Viorica spunea...

@Bugsy
Mata te faci ca nu pricepi. De legea lustratiei ai auzit? Fascista, nu-i asa?
Dar stii cum a ajuns Hitler la putere?
Poti sa stapanesti sanatos carnetul de partid comunist(cum o face si sotul meu) daca n-ai contribuit la limitarea libertatilor in timpul regimului comunist poti dormi linistit pe perna dumitale. Daca nu, nu.
Pt ca nu te cred atat de naiv sa nu intelegi ca nu despre negarea nevoii de securitate e vorba in propozitie.
Apropo, cine o fi tras dupa 22 decembrie? Cine avea arme in tara noastra? Sau poate cei care au murit s-au sinucis in masa?
Securistii ar fi trebuit sa asigure siguranta statului, nu sa il conduca nemijlocit.
Ma doare sa recunosc o farama (destul de mare)de dreptate exprimata de un anonim, anume cel dinaintea acestui comentariu.

Si, Bugsy draga, ai fi fost cumva vizat de punctul 8? Ca prea esti vehement.

Bugsy spunea...

@Viorica: Am auzit de legea lustratiei.In opinia mea este total anacronica intr/un sistem ce se vrea democratic. Repet, a n-a oara: intr-o tara democratica nu poti sa ingradesti, prin lege, accesul unor ceateni la dreptul elementar de a alege si de a fi ales. Sau poti, dar atunci nu te mai pretinzi democratie. Nu am avut carnet de partid, doar de UTC! Dupa 22 decembrie armata a tras: unuii in altii! Din cauza confuziilor, a provocarilor si a lipsei de instruire militara. Armata avea arme! Da, aveti dreptate, securitatea trebuie sa asigure siguranta statului. Dar , tocmaia asta s/a vrut: ca Securitatea sa nu poata asigura acest lucru. Blamarea si defaimarea in corpore a institutiei ca atar a fost unul din principalele obiective ale lovituriui de stat din dec 89! (Sa o numiti Revolutie este o gluma sinistra) . nu am fost vizat de Punctul 8. da, sunt vehement. Iata si un motiv: printre cei mai infocati si vehementi sustinatori ai Proclamatiei erau membrii partidelor istorice. Sa facem o simpla trecere in revista: Paleologu, Petrina, Quintus, Campeanu, Amedeo Lazarescu, Cerveni. Toti informatori ai Securitatii! Va rog, stimata doamna, scutiti/ma cu proclamatia si cu lustratia. Hitler a venit la putere pe cale democratica, prin alegeri libere. Partidul sau, NSDP, aproape inexistent la acea data a primit voturi in Parlamentul german in urma conjuncturii politice, sociale si economice din acea perioada, a ajuns cancelar si apoi Fuhrer! si de aici a inceput distractie, adica epurarea pe criterii etnice, de rasa, sexuale, etc....Intr/o forma "avansata" si democratica, este si legea lustratiei: "epurare sociala" pe criterii de culoare de carnret de partid!

Viorica spunea...

@ Bugsy
Am inteles acum de ce Eugen Ionesco a fost roman!
Pt ca el a ilustrat cel mai bine dialogul surzilor. Eu am o circumstanta atenuanta, chiar am un usor handicap legat de auz. Sa fii sanatos cu parerile dumitale cu tot.

Bugsy spunea...

U2 Viorica! Hai sa nu/l amestecam pe Ionesco. Faptul ca si tu si eu suntem din acelasi neam cu el nu este meritul nostru. Inteleg ca sunteti o persoana cultivata, dar nu este cazul sa faceti parada de ceea ce cunoasteti. Ca si dvs, si eu m/am format in perioada comunista. Si nu/mi este rusine si nici nu ma dezic de ce si cum am trait. Eu merg inainte fara sa mai privesc inapoi, dvs mergeti tot inainte dar cu fata spre spate! Drum bun si sanatate va doresc!

Bugsy spunea...

U2 Viorica! Hai sa nu/l amestecam pe Ionesco. Faptul ca si tu si eu suntem din acelasi neam cu el nu este meritul nostru. Inteleg ca sunteti o persoana cultivata, dar nu este cazul sa faceti parada de ceea ce cunoasteti. Ca si dvs, si eu m/am format in perioada comunista. Si nu/mi este rusine si nici nu ma dezic de ce si cum am trait. Eu merg inainte fara sa mai privesc inapoi, dvs mergeti tot inainte dar cu fata spre spate! Drum bun si sanatate va doresc!