miercuri, 28 octombrie 2009

Să nu ne mai jucăm cu cuvintele

"Trebuie sa iesim din demagogia ca "presedintele trebuie sa uite de partidul din care a venit". Sigur, poti sa-i ceri neutralitate, e presedintele tuturor romanilor, dar in niciun caz nu-i poti sa-i ceri sa uite de partidul din care a facut parte, acolo unde are prieteni, are amici, pe unii i-a cununat, pe altii i-a nasit. Nu este posibil, este neomenesc."- Traian Băsescu

Cam aşa judecă şi procurorii, şi judecătorii, şi angajaţii Statului din diferite structuri, şi serviciile secrete. Unde e noţiunea de egalitate în faţa legii? De obiectivitate?

Despre ce reformă a Statului vorbeşte Traian Băsescu? Finul meu e mai breaz ca finul tău? Nu spun că restul sunt mai buni, nici pe departe, dar Traian Băsescu să nu mai folosească vorbe mari.

Nu e nimic neomenesc să-i spui finului, amicului sau rudei tale apropiate "Bă, nu eşti bun pentru asta!", mai ales dacă ai răspunderea unei ţări.

Ce e aia neutralitate? E exact ceea ce nu se petrece, ai mei sunt mai buni decât restul. Hai să-mi păstrez Primul Ministru cu care sunt amic ce dacă restul au majoritate. Şi vine şi bau-bau de la FMI şi n-o să aveţi salarii şi pensii.

Ce e aia interes naţional? Ce e aia trădare? Cuvinte mari spuse iresponsabil. Până în acest moment nimeni nu a încălcat Constituţia, totul e legal.

Campania electorală nu te scuteşte de responsabilitate, nu e o epocă în care oricine poate spune orice. Şi cu atât mai mult un Preşedinte în funcţie.

Un Preşedinte nu are voie să aibă sentimente, trebuie să fie neomenesc, raţional, asta e fişa postului. Nu există rudă, partid, fin, naş, copil. Nu există aşa ceva. Pentru un Preşedinte în funcţie.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

10 comentarii:

Anonim spunea...

nu degeaba nepotismul este un fenomen balcanic. poate fi urmarit la toate palierele societatii - de la mediul universitar si administratie publica pana la politica de nivel inalt. foarte multi romani nu stiu sa fie neutri, echidistanti, obiectivi - in esenta, corecti. fie ca este vorba de o ruda,un prieten sau pur si simplu un "client", tratamentele preferentiale apar inevitabil. clasa politica nu este decat emanatia societatii in ansamblul ei

Bogdan Glavan spunea...

Ce noroc ca nu sunt membru de partid. Altfel, la o adica, presedintele nu ar fi uitat ca sunt asociat unui partid diferit de cel din care provine el... pe care nu are cum sa-l uite.

Pongo spunea...

"mai ales dacă ai răspunderea unei ţări": si mai ales daca tii la el si ai o raspundere fata de el. Partea proasta este ca "materialul clientului" e total necorespunzator pentru functia de comandant suprem. Si asta nu ar fi o problema daca ar fi vorba despre un singur caz. Numai ca genul asta de a privi problema este destul de raspandit in romania. Poate ar trebui sa incepem sa ne gandim serios la renuntarea la un post care aduce unui singur om atata influenta in societate.

Theophyle spunea...

Salut Dan, da-mi numele unei singure tari in lume in care un Presedinte ales politic poate fi "impartial".

Imposibil. Romania trebuie sa hotarasca daca doreste o republica prezitentiala sau una parlamentara.

Numai o republica parlamentara poate avea un presedinte apolitic (Italia, Germania, Austria, Israel, etc.)

Semi-prezidential este o aberatie a lui Iliescu care a stiut cum sa-si manipuleze partidul si pe noi.

Personal, cred ca republica parlamentara este optiunea cea mai buna pentru Romania.

Anonim spunea...

@camilstoenescu:
Haideti, asa cum indeamna dl Selaru, sa nu ne mai jucam cu cuvintele. Nepotismul este un fenomen general uman, nu este o exclusivitate nici romaneasca, nici balcanica (chiar, pe ce baza extindem la Bulgaria/Grecia/... afirmatii valabile pentru Romania ?). Un exemplu recent este fiul presedintelui Frantei: http://www.realitatea.net/jean-sarkozy-a-devenit-membru-al-consiliului-de-administratie-al-cartierului-la-defense_647637.html. Unul putin mai vechi este Frédéric Mitterrand, nepotul fostului presedinte.

Anonim spunea...

Corect Theo! Constitutia noastra, democratia noastra "originala" a fost creatata de si pentru Iliescu. Ambele sunt falsuri, copii inferioare, ai putea spune fake-uri, "Abbidas".

Unde in lume i se mai cere Presedintelui sa iasa din partidul care l-a sustinut? Unde in lume presedintele, care nu este membru de partid, a putut candida pentru parlament inca dinainte sa ii inceteza mandatul, pe lista de partid? Numai in Romania! Pentru ca noi l-am lasat pe Iliescu sa-si bata joc de termenul "democratie" si de perceptia unui intreb popor asupra fenomenului!

Anonim spunea...

@ anonim, nu ma joc cu nimic. diferenta este ca la francezi opinia publica a reactionat prompt iar Jean Sarkozy si-a dat demisia. acolo nepotismul este o exceptie, de aici si reactiile. la noi nu mai mira pe nimeni, pilele si relatiilor sunt ceva "normal"

gabarelo spunea...

"Un Preşedinte nu are voie să aibă sentimente, trebuie să fie neomenesc, raţional, asta e fişa postului. Nu există rudă, partid, fin, naş, copil. Nu există aşa ceva. Pentru un Preşedinte în funcţie."

Chestiile astea nu le inteleg. Mie si copilului meu imi e greu sa ii spun "nu ai voie". De fapt nu ii spun.

Problema e din ce postura poti spune asa ceva. Ca alegator, nu il mai votezi. E simplu!

Altfel, doar daca esti Duhul Sfant, ma gandesc.

Vorbe multe, spuse de sus!

Dan Selaru spunea...

Nu esti capabil de o functie publica. Nu e o drama. Dar nu trebuie sa existe sentimente pentru niciun angajat al Statului, in exercitiul functiunii.

gabarelo spunea...

"capabil"? "drama"? "nu trebuie"? Frate, tu te iei prea in serios, zau! Nu ai indoieli, dileme? Esti militar, cumva? De ce scrii pe blog?

Cred despre mine ca sunt capabil (de orice, hi, hi!) chiar daca nu am nici un plan in directia asta. Oricum nu eu eram subiectul, (multumesc, ma analizez si ma descurc singur).
Iti sugeram doar sa vorbesti mai nuantat, tonul dubitativ da bine, de multe ori e mai persuasiv decat cel categoric.

Salut!