joi, 5 noiembrie 2009

Am şi eu două întrebări

De ce au loc consultări la Cotroceni? Preşedintele nu trebuie să ţină cont de ele când desemnează un candidat de Prim Ministru, atunci de ce mai au loc?

Ce se petrece cu Guvernul Boc după 15 noiembrie când se termină cele 45 de zile de interimat în cazul în care nu avem un Guvern legitim până atunci? Care e ieşirea legală din această situaţie?

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

21 de comentarii:

Anonim spunea...

Am ajuns in acaeasta situatie dator
ita deciziei idioate de a stopa ex
ploatarea uriaselor zacaminte de aur,argint,uraniu,cupru.Prin aceas
ta decizie unii, care ar trebui judecati ca tradatiori de tara au
putut fura uzine imense de prepara
re a acestor minereuri cu toate ca
au fost alocate fonduri pentru conservarea acestora si a minelor aferente.Demararea acestei ramuri
a economiei este singura noastra sansa de a depasi aceasta criza si
a avea fonduri pentru modernizarea
Romaniei.

Matash spunea...

Consultarile de la Cotroceni sunt un chin constitutional pentru actualul prezident. Iar cea de-a doua chestuie s-ar putea transforma intr-un nou interimat de 45 de zile pentru ca am inteles ca Legea fundeamentala nu face referire la numarul de interimate...

Anonim spunea...

prima intrebare e cea mai de bun simt...:)
felicitari

Anonim spunea...

1. consultarile sunt facultativ-orientative (asa, ca sa se mai piarda timpul si sa se dea impresia de dezbatere)
2. nu-i bai, gaseste Parlamentul o solutie si la asta pana atunci. legile in romania sunt flexibile. majoritatea decide ;)

Anonim spunea...

o sa dea Parlamentul dispensa de la Constitutie ca sa mai ramana Guvernul in functie (deja au dat dispensa ca guv interimar poate face Bugetul). si unii si altii isi bat joc de Constitutie si pozeaza in arhangheli ai Dreptului Constitutional

Bogdan Glavan spunea...

Cum de ce sunt consultari? Ca sa ii consulte!
Asa e democratia, plina de forme: "Trebuia sa va consult, v-am consultat"; "Trebuia sa ma prezint la audieri, m-am prezentat" etc.

Ovidiu spunea...

1. Pentru că deşi nu contează, ele sunt prevăzute explicit în textul legii. Procedural, trebuie făcute. Apoi, mai trece vremea, ne mai gândim, poate iese soarele...

2. Pare-se că ar fi şi aici o şmecherie tipică. A explicat Hrebe la televizor, l-a văzut joness şi a raportat aici.

Dragos spunea...

Apropo de coalitie si Iohanis...presedintele o refuza ca nu e inregistrata dar :

"
Legea nr. 14/2003 a partidelor politice
Art. 36.
Daca nici unul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obtinut majoritatea absoluta in Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentara pot constitui coalitii pentru asigurarea guvernarii. Coalitiile nu sunt supuse inregistrarii, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispozitii privind asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar.
"

Unknown spunea...

Pentru Dragos
Iti spune ceva sintagma 'protocolul de constituire'? Care protocol?

Stefan A. spunea...

Constitutia spune ca presedintele trebuie sa se consulte ! Unii (cu diplome de drept) au inteles ca trebuie EI sa impuna presedintelui primul ministru !
Aceiasi care ieri au luat hotarirea sa oblige guvernul Boc sa prezinte un buget ( niste schite , niste date pe care sa poata EI sa decide ceva inbunatatiri,etc ).
Fiecare interpreteaza constitutia cum vrea si cum a invatat la facultate !
Tot pe acelasi principiu (de interpretare ) vor hotarii sa mareasca durata guvernului provizoriu condus de Boc .
Concluzia finala , delegatia FMI , cei de la UE , vor face semnul crucii si vor cere sa se intoarca acasa anticipat !
Motivatia oficiala , epidemia de gripa porcina ( pardon, A ) in Romania !

Dragos spunea...

Protocolul de constituire e o hartie semnata de reprezentatii partidelor si nu are legatura cu tribunalul. Ce vroiam sa scot in evidenta era "dezinformarea prezidentiala".

Unknown spunea...

Dragos,
Te mai intreb odata! Care protocol? Exista? Cine l- a semnat? Ca eu n- am auzit de el!

Anonim spunea...

Domnul presedinte m-a dezamagit mult dupa ce l-am votat in 2004 tocmai pentru ca a facut de toate in mandatul sau in afara sa-si vada serios de cele 2 roluri fundamentale: politica externa si cel de mediator. Cand spun mediator ma refer la unul adevarat nu unul de complezenta si care sa bage continuu "zazanie" cum se spune. Consultarile au loc doar pentru ca sunt obligatorii, pentru Basescu din pacate au devenit doar un alt prilej de a da cu tifla la restul lumii. Si evident de a se victimiza ulterior.

Vasile D spunea...

presedintele poate sa ii interimeze nelimitat,pe toti de la premier la ministri
Azi a propus o alianta cu PNL, de ce PNL nu o accepta daca tot clameaza ca vrea sa scoata tara din criza.Normal ar fi fost ca partide cu doctrine asemnatoare sa se alieze fara sa mai faca fasuri dar probabil doctrina PNL e mai apropiata de PSD mai precis "doctrina" conului Dinu ...

Dragos spunea...

Florian e clar cu cine votezi :)
Nu stiu daca un protocol exista sau nu.Nici nu am zis ca ar exista.
Am scos in evidenta (cu un citat dintr-o lege) ca mesajul presedintelui cu alianta la tribunal e pentru prostit fraierii.

Dragos spunea...

PS: probabil exista oameni care citind constitutia gasesc si partea cu "numirea unui prim ministru de la partidul cu numarul cel mai mare de parlamentari"

Adrian Năstase spunea...

Evident, consultările ajută la trecerea timpului, la fel ca toate acţiunile de până acum. Şi nu numai ale lui Băsescu; că doar şi audierile ministeriabililor s-au lungit inutil, deşi era deja hotărâtă respingerea guvernului Croitoru.
Concluzia este că tuturor, putere şi opoziţie laolaltă, le convine starea asta de provizorat. Nu ştiu de ce. Poate fiindcă sunt apele mai tulburi?...

Alina spunea...

offtopic: Te'ar interesa un link exchange cu http://ordinary-stuff.com ? Daca da, raspunde'mi printr'un comentariu pe blogul meu sau printr'un email

Anonim spunea...

...rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile și a doua oară

Deceneu spunea...

Daca respectivele consultari ar fi fost facultative nu erau prevazute in Constitutie, pentru ca Presdintele se poatea consulta cu consilierii si fara sa-i impuna constitutia, dar atunci opinile consilierulor sunt facultative.

Normal, din spiritul Constitutie rezulta ca guvernul functioneaza sub control parlamentar, si atunci e firesc si Premierul sa fie o persoana agreata de majoritatea parlamentara. De altfel Premierul desemnat nu paote ocupa postul fara votul majoritatii parlamentare.
E clar cine-i factorul de decizie.

Nu este Preseditnele cel care vegheaza la respectarea Constitutie?
In aceasta idee este firesc, ca Presedintele sa se asigure ca exista o majoritate parlamentara si in cadrul consultarilor sa ia act de propunerea de Premier.

Desemnarea Premierului este o oficializarea a propunerii majoritatii parlamentare.

Anonim spunea...

antonie iorgovan, bata-l vina...