joi, 19 noiembrie 2009

Arta compromisului

Se spune că politica este arta compromisului. Ce-am văzut noi ieri este exact arta de a nu face compromisuri. O imobilitate mentală în care această ţară se complace de 20 de ani. O încremenire în proiecte mici de partid, în interese meschine, personale.

Cine e vinovat? Politizarea instituţiilor publice. Nu e treaba partidelor să organizeze confruntări, e treaba TVR, aceasta trebuia să organizeze o serie de confruntări în diferite formule care să nu avantajeze sau dezavantajeze pe nimeni. Cine vine, vine, cine nu, nu. Asta e!

Televiziunile private trebuiau să organizeze confruntări în formule echidistante cu candidaţii cu şanse pe acelaşi principiu, sunt chemaţi 3 sau 4, cine vine, bine. Şi cu asta, basta.

Existau compromisuri posibile şi necesare şi pe care populaţia le putea înţelege ca fiind necesare. Întreaga clasă politică ne crede proşti şi se foloseşte de instituţiile Statului ca să-şi exprime această părere despre noi. În fiecare zi. Peste tot. Ieri a fost rândul TVR.

Şi ca să fie clar. O să votez în fiecare tur cu cel mai de dreapta candidat. Nu de extremă dreaptă. Tocmai pentru a elimina cât mai mult din Statul ăsta care ne aduce la disperare. Nu vedeţi că de când nu mai avem Guvern economia merge mai bine?

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

16 comentarii:

Unknown spunea...

Si uite asa se duce dracului pariu' lu' Turambar =))))).
Sau... nu?
Banuiesc ca era vorba de cel mai de dreapta candidat cu oareshce sanse.

Camil Stoenescu spunea...

votează pe eduard manole. dacă nu-ți poți imagina paradisul, te ajută el :))
eu m-am decis la remus cernea, pentru primul tur.

Cosmina spunea...

Si eu tot cu rokeru'! :)
Sper ca din ce in ce mai multi tineri cu cap sa prinda curaj si sa se implice in politica. Fie pasiv - informandu-se, fie activ - implicandu-se direct.

Pongo spunea...

Nici macar nu avem candidati de extrema dreapta. Hahalerismul populistoid nu este extrema dreapta. Cand va apare un nenica ce va pune "problema tziganeasca" atunci vom avea. Pana atunci avem strict hahalere.

Camil Stoenescu spunea...

CVT cu „Jos mafia, sus patria” este extrem de convingător (sarcasm evident, sper)

Anonim spunea...

Sincer acuma, care e cel mai de dreapta candidat ?
O sansa de a fi de dreapta are Crin dar e cam singurul pe partea asta si deci nu putem folosi comparativul.
Restul "sunt cu boborul" si te rog sa nu-mi spui ca Basescu e de dreapta cand el e doar vopsit de dreapta dar e de stanga toata ziua....
In rest cu statul ai perfecta dreptate. In lupta sa cu sistemul bugetar Boc a reusit doar ca tot amenintand cu concedieri sa mai creasca sistemul cu 10%, crescand de asemenea salariile. Sincer cand vad ca Boc ameninta pe cineva ma si apuca rasul. Mai mult mi-e mila de aia pe care Boc vrea sa-i protejeze, aia care sunt amenintati cresc tot timpul.
Despre noi, astia din mediul privat care sustinem bugetul - Doamne Ajuta ! Cand apare metalurgu' mereu mi-e teama ca mai lanseaza o lege contra patronilor verosi, mi s-a format un reflex de zici ca Pogea e Pavlov si eu cainele (numai ca mie nu imi da de mancare ci un bat pe spinare).

br3b spunea...

Foarte tare afirmatia care inchide articolul.

Anonim spunea...

"... confruntări în formule echidistante cu candidaţii cu şanse...."

Sintagma asta de candidati "cu sanse" ma zapaceste definitiv. Ce inseamna "cu sanse" ? Si cine hotaraste ? Sondajele sunt prastie pt sa sunt prost facute si/sau manipulate. Apoi la noi nici poveste de ideologii. Partidele noastre sunt haite care se intrepatrund si controleaza bani, zone, institutii si nu vom scapa de ei pana cand cineva dintre "cei fara sanse" nu le sparge monopolul. Da ati ghicit il sustin pe Cernea dar as susti pe oricine are idei coerente si vine din afara zonei securist politicianiste pentru ca asta cred ca e problema noastra nr 1 - democratia difunctionala care se imbacseste din ce in ce mai tare. Pana cand nu vom avea alegeri /campanii/institutii cu un nivel acceptabil de transparenta, nu vom avea control asupra alesilor si nu vom scapa de siderurgisti la finante si ciberneticieni la agricultura.

Si nu vom putea pune nici o presiune asupra partidelor/trusturilor de presa sa ne spuna clar ce ne ofera in schimbul votului.

Ionut spunea...

br3b,
Foarte tare afirmatia care inchide articolul.
foarte tare si foarte falsa ...

Adi Zăbavă spunea...

Apropo de povestea de ieri, pentru mine a fost foarte interesant de privit cum din punctul asta de vedere, cel al politizarii institutiilor, stam mai prost ca in 2004. Atunci s-a stabilit o data, s-au trimis invitatii, s-au spus conditiile, cine a vrut sa vina bine. Nu s-a negociat nimic. Ce a impiedicat TVR sa faca asta si de data asta? Stim cu totii ca interesele ne depasesc...

John Galt spunea...

Sper ca nu ma veti acuza de cine stie ce propaganda insa mie Base mi se pare cel mai de dreapta dintre toti (daca ne uitam la fapte). Pana si scandalul din ultima vreme, dosarele cu care se agita toti ca din gaura de sarpe, toate imi sunt chiar foarte ok. Mie imi convine, teoretic se fura mai putin.


Extrema dreapta e definita extrem de aiurea in Romania, de fapt ea este "de stanga" toata ziua insa nu multi stiu asta. (aici e mult de discutat - link)


Cernea si verzii lui imi par la fel de socialisti ca ecologistii lui Voiculescu, cu facultatea lor luata pe gratis in cladirea fostului CC.


Asa zis "intelectualii de stanga" ai neamului (gen Dumitrescu, Bucurenci samd) sunt doar niste marionete, habar nu au de fapt ca ideologia lor poate sa faca mai mult rau decat 100 de razboiaie. Ei deocamdata inca nu inteleg de ce..



Antonescu imi pare un demagog ieftin, fara directie sau principii, sunt sigur ca la o discutie intre 4 ochi pana si eu il pot face praf exact in ceea ce el considera ca e expert. Din doua intrebari despre monopolul natural si una despre camatari isi da arama (de socialist) pe fata fara nici un drept de apel. De liberali ca el sunt satul pana peste cap - asta e si motivul pentru care am renuntat la calitatea de membru prin 2000. Securisti de genul lui au fost infiltrati absolut peste tot, ziceai ca a fost strategie nationala. Pana si Becali imi pare mai bun ca el. Una e sa ai tact si sa te adaptezi si alta e sa fii carpa, cum e Crin. El nu a avut sansa "unei slefuiri" pana acum pentru ca e prea moale. Dintr-un cacat nu poti sa faci bici oricat ai incerca, intai de toate trebuie sa ai ce slefui.



De Geoana ce sa zic: Omul e cel mai mare rau posibil ce se putea intampla psd-ului. Paradoxal, uneori chiar ma gandesc ca ar fi mai bine sa iasa el - La cat e de incompetent din 2 3 "masuri sociale " ne-am ars, scurtam suferinta adica murim mult mai repede. Ceea ce poate fi un lucru bun. :)

John Galt spunea...

Ah, l-am uitat pe Oprescu. Ciucurelul imi seamana a o curca securista, imbacsita de autosuficienta si texte de santier. Sa ma lasati cu faptul ca e doctor: doar eu stiu vro 2 cazuri care au murit cu zile din cauza incompetentei lui, "marelui chirurg de partid" responsabil doar cu propaganda. Pana cei care aveau incredere in el (ca era din psd) il injura acum, mitocania si mistocareala nu tin loc de competenta.

Nici nu mai spun ca prin 90 stateam in Cotroceni chiar langa spitalul universitar. Un jeg si o tiganeala ca acolo mai rar. In 2000 inca nu terminasera "renovarea" desi cu banii cheltuiti aiurea se puteau construi de la zero 3 spitale. Acum arata tot ca un cur.

..

Base nici nu se compara cu ei. E mult mai distructiv - chestie reprosata la disperare de toti oponentii. Problema e ca numai o parte tipa ca din gura de sarpe. Cealalta s-a obisnuit de multa vreme cu "greul", acum nu e nici o noutate. Nu toti au nevoie de "stat" si contracte umflate ca sa-si duca existenta.

Din punctul asta de vedere chiar e bine ca individul "DISTRUGE totul in jur", asta e primul pas daca vrei sa schimbi ceva. Orice dialog constructiv poate incepe si printr-o negatie. Doar nu aveati impresia ca toate sunt asezate la "locul lor" (consens :)) si asa vor ramane intodeauna, nu? Priviti in jur, eu zic ca e loc de mult mai bine.

Bogdan Glavan spunea...

Stai sa vezi cat de rau va merge treaba dupa ce va fi guvern!

Anonim spunea...

GEOANA un agramat mincinos garantat de VANGHELIE iar BASESCU un mincinos plingacios garantat de UDREA fetita din parcarile DALY rusine daca i mai votati

Mihai Toma spunea...

Pentru cei care il fac pe Geoana idiot, recomand urmatorul link:

http://www.charlierose.com/view/interview/1598

Comparati apoi viziunea unui diplomat profesionist cu smecheria de cartier si bancurile lui Traian Basescu.

ionut spunea...

pentru cei care il fac pe geoana idiot: fals. E doar prostanac!