miercuri, 4 noiembrie 2009

Gripa porcină, cu calm

Ştiinţific lucrurile stau rău, practic e mult mai bine. În cazul unei pandemii singura măsură rapidă de restrângere a numărului de îmbolnăviri este izolarea. Pur şi simplu statul în casă. E bine şi pentru tine şi pentru ceilalţi.

Vaccin nu avem, ca să nu ne amăgim. O să avem vaccin bun pe 25 noiembrie, sau în jurul acestei date, nu are efect decât la 2 săptămâni de la vaccinare, deci până în 15 decembrie se descurcă fiecare cum poate. Şi după aia la fel.

Modelele matematice ne spun că singura variantă care are efect este recluziunea. Cât mai puţine contacte cu alţi oameni, mai ales evitarea grupurilor mari.

Să comparăm cu cel mai rău caz, gripa spaniolă din 1918-1920, 30 de procente bolnavi, mortalitate de 2,5 procente. Informarea e mult mai bună, oamenii sunt conştienţi de posibilitatea unei situaţii grave. Starea de sănătate generală este mult mai bună ca după război ca şi sistemul sanitar. Vitamina C este pe toate drumurile. Avem antibiotice care pot opri o multitudine de alte complicaţii. Putem compara cu rezultatele din Ucraina, 200000 de îmbolnăviri, 71 de morţi până acum. Deci calm. În acelaşi timp nu putem să ne bazăm pe ce spun ucrainienii. Un alt fapt bun este că plouă. Ar trebui să plouă cam o săptămână.

Demisia lui Streinu este o pagubă pentru România, a pilotat până acum foarte bine, nu avem morţi, nu avem cifre mari de bolnavi. Şi avea dreptate că dacă am avea vaccin am salva 6 săptămâni. Nu pentru noi ci pentru cei din sistemul sanitar e necesar vaccinul, ca să aibă cine să aibă grijă de restul.

Politic, singurul lucru responsabil este ca în calitate de prezidenţiabili Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Sorin Oprescu, mai ales acesta din urmă, să anunţe oficial că nu mai fac mitinguri electorale şi să treacă la o campanie doar la televizor şi prin afişe. Nu CSAT, discursuri politizate şi alte palavre.

Fără mitinguri electorale. Dau votul meu oricărui candidat, pe bune, care oficial încetează cu mitingurile electorale. Şi chiar o face. Restul sunt bătăi de joc la adresa poporului român.


PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

71 de comentarii:

Flavian spunea...

Apelul la calm si informare e bun, e prea multa panica pentru nimic.

Asta e si motivul pentru care nu sunt de acord cu afirmatia ca Strainu a pilotat bine.

Tin minte primele interviuri in care cei de la Sinaia luati ca din oala cereau niste explicatii. A avut o replica de genul "ce aprobari dom'le, noi nu ne jucam de-a pandemia, cine comenteaza doi ani inchisoare etc."

John Galt spunea...

Panic button: H1N1 strains caused roughly half of ALL human flu infections in 2006

health officials in the U.S. noted that the horrific 1918 flu epidemic, which killed hundreds of thousands in the United States alone, was preceded by a mild "herald" wave of cases in the spring, followed by devastating waves of illness in the autumn.
Evidence suggests that the 1918 virus adapted to humans about eight months before it mutated enough to infect them efficiently; then it became lethal. In a best-case scenario, a vaccine could be readied in as little as six months. Thus early warning could make an immense difference in the death toll.



Other experts are also concerned that the new virus strain could mutate over the coming months. Guan Yi, a leading virologist from the University of Hong Kong, for instance, described the new H1N1 influenza virus as "very unstable",


..

Flavian, tu ar trebui sa-ti tragi un glont in cap de pe acum. Esti mult prea .. "socialist".

Dragos Popa spunea...

In ceea ce priveste Ukraina sunt si altii care iti impartasesc scepticismul: http://www.thecrimson.com/article.aspx?ref=529887

Si eu mi-am pus intrebarea daca rata ridicata a mortalitatii (70 decese anuntate la 2500-3000 persoane internate = 2.3% - 2.8%) se datoreaza manipularii mass media de catre Tymoshenko, pentru a pune frana suporterilor lui Yanukovich, sau daca are legatura cu faptul ca sistemul medical ucrainian e deficitar la tratarea cazurilor grave + bolnavii se duc prea tarziu la doctor (factori agravanti citati de cei de la WHO). Oare nu cumva ar putea exista niste similaritudini cu un posibil scenariu neaos romanesc?

Adrian Năstase spunea...

Chiar mă gândeam că ar trebui să le atragă cineva atenţia asupra mitingurilor electorale. Poate chiar o întrebare de genul: D-le candidat, cum vă veţi simţi dacă veţi afla că un om a murit după ce s-a îmbolnăvit de gripă la un miting de-al dvs.?
Dar mie teamă că ăştia nu pot trăi fără băi de mulţime.

Anonim spunea...

Corect. Anularea mitingurilor anuleaza o potentiala imbolnavire a participantilor. Crin Antonescu n-a facut oricum mitinguri asa ca sper cai cei 2 candidati ai FSN care le au pe astea cu "poporul" vor urma sfatul d-voastra d-le Selaru.
In ce priveste directiile de urmat nu sunt doctor si efectiv nu am habar de masurile care trebuie luate. Sa o faca specialistii. Eu voi sta ca si d-voastra pe cat posibil in casa, e intr-adevar singura metoda la care ma pot gandi. Nici tovarasul nu e doctor si totusi se baga. Ma rog, a construit poduri, a muls oi etc etc, ce mare lucru sa lupte si cu o pandemie.

John Galt spunea...

Dragos, tu mai ai putin si dai in mintea idiotilor cu conspiratia mondiala, masonii si laboratoarele lor secrete samd.


Ia uite aici o lectie scurta: in evul mediu nu prea erau laboratoare. "Ciume" in schimb erau cate vrei. In 1918 nu as crede ca existau interese de partid atat de mari.

H1N1 are nevoie doar de o singura mutatie - si ne-am dus. Nu zic eu, spun o groaza de specialisti, se zice chestia asta inca din 2005 (ba chiar daca le-ai fi spus atunci unde se va ajunge ne-ar fi obligat de atunci cu starea de urgenta).

Tu acum ce vrei, sa intre lumea in panica si sa ACTIONEZE (adica sa stea in casa), sau sa mearga inaine cu inconstienta specifica numai unui socialist (limitat) pana chiae e prea tarziu?

Gandeste-te prin analogie ca ce se intampla acum e un fel de explozie nucleara pentru ca exact in acelasi mod se propaga (ba chiar mai repede - 1 la 40 (sinaia) si nu 1 - 7 Uraniu imbogatit). Fa singur calculele..

..

In 1918 oamenii erau inmormantati cu excavatorul, in gropi comune, fara nici un sicriu. Absolut tot era blocat, TOATE magazinele erau inchise (*imagineaza-ti acum un carrefour pustiu cu lunile), o foamete si o disperare ce il ingrozise pana si pe Freud.

..

Bine in schimb ca sunteti voi relaxati. Uneori cred ca puscaria ar trebui sa fie obligatorie si pentru "socialisti" ca tine si Flavian.. sunteti exemplul ideal pentru cum NU trebuie sa gandesti intr-o situatie de criza, oricare ar fi ea.

Dan Selaru spunea...

Calm, ca pun amenintarile in functiune.

Anonim spunea...

Voci timide spun ca gripa "ordinara" e mult mai periculoasa decat cea porcina. Si asa si este. Gripa sezoniera are o rata de mortalitate de 3-5 la 1000 de persoane infectate (nu spitalizate!). Gripa porcina se situeaza la limita de jos a intervalului. Cercelu strein mi se pare ca este un om cu o misiune, induce panica in mod constient comparand gripa porcina cu gripa spaniola din 1918, vorbeste de o rata a mortalitatii de 2,5%. In realitate, nu virusul gripei spaniole e responsabil de majoritatea victimelor de atunci, decesele au fost cauzate in special de suprainfectarile bacteriene intr-o vreme cand nu se descoperisera inca antibioticele.
O parere strict personala, Streinu Cercel induce panica si indispensabilitatea vaccinului anti gripa porcina pentru a promova campania de vaccinare anti HPV. Care e mult prea dubioasa.

Dragos Popa spunea...

@Radu BT. Eu nu-mi permit sa fac comentarii de genul "mai ai putin si dai in mintea idiotilor" sau "cred ca puscaria ar trebui sa fie obligatorie pentru socialisti ca tine". Ma cunosti de undeva, sa tragi astfel de concluzii? BTW: atacurile ad hominem, nu fac decat sa arate cat de sigur pe el este atacatorul si n-ar trebui sa fie permise de moderator. In ceea ce ma priveste e primul si ultimul reply pe care ti-l adresez, nu-mi place sa dialoghez cu personaje de genul tau.

Fac totusi o corectie, relativa la informatia pe care WHO o adauga in comunicatul din 3.11.09 si care nu era in cel de pe 02.11.09 si anume cele 250.000 de cazuri suspecte de H1N1. Rata mortalitatii devine, in cazul acesta, 0,028%. Imi pastrez totusi rezervele in ceea ce priveste veridicitatea informatilor date de ministerul sanatatii ucrainian, cu alte cuvine sper sa nu fie adevarate.

John Galt spunea...

Dan, eu cand vad un tir ca intra pe contrasens nu ma pierd deloc. Mi s-a intamplat de cateva zeci de ori.

"Calm" am fost de fiecare data. In nici un caz nu am fost.. relaxat, insa..

Cand vad "socialistii" ca raman impasibili, ca discuta relaxati de parca nimic nu s-ar fi intamplat, apoi singura solutie e sa le tragi un sut in fund si cat mai repede, sa puna burta pe carte (wikipedia cel putin), SA AIBA BUNUL SIMT de a se documenta pe subiect inainte de a tranti intoxicatiile in stilul lor lipsit de OBLIGATII.


..

Agresivitatea (cand stii sa o controlezi), e foarte buna. E singurul mecanism prin care omul a supravietuit. E o chestie biologica. "Pacifismul" pe de alta parte, "linistea" lui iliescu si "consensul".. vezi si tu unde ne-au adus.

Anonim spunea...

pai eu n-am prea vazut panica pe niciunde, afara de mass-media. stephen king are un roman interesant despre o gripa ceva mai potenta - "the stand". este o lectura instructiva, la ceas de seara. ca o fi o gripa ca aceea din carte, ca o fi doar o alarma falsa care trece cu un vaccin, either way, panicatul nu rezolva nimic.

John Galt spunea...

Popa, am intalnit SUTE de indivizi ca tine, crede-ma ca nu esti nici primul si nici ultimul.

Ceea ce faci tu sunt niste clisee clasice, pana si aluzia nereusita cu "ad hominem" samd.

Ca sa-ti raspund, te rog citeste primul meu comentariu. Daca "te duce capul" atunci e OK. Daca nu, iarasi OK.

Diferenta dintre mine si tine este ca eu cand vad oameni "ca tine" - TREC PESTE EI. Tu nu.

Se cheama EVOLUTIE>

:)

John Galt spunea...

Si va rog faceti diferenta intre "panica" si "agresivitate". Doar socialisti si femeile se blocheaza la volan, se "panicheaza" si uita unde e "frana" cand vine tirul pe contrasens.


NU toti sunt asa.


Uneori, e nevoie de cineva care "sa se murdareasca pe maini" pentru a pune lucrurile in ordine. Nu e suficient ca toti sa se dea "raniti" (vai, e ultimul reply, ma simt jignita - plec la mama etc), nu cred ca atunci cand titanicul se scufunda toti trebuie sa aiba orgolii.

Unii stiu sa renunte cand e cazul. Altii nu.

Dragos Popa spunea...

Dan: sa inteleg ca flaming+trolling+atacuri personale la adresa celorlalti care nu sunt de-acord cu mine + "nimeni nu-i evoluat ca mine, am bata mai mare si mainile murdare, fac pipi si trec peste SUTE ca tine"+"we're all doomed!!!!" = "...cu calm"

intreb si eu ca sa stiu cum stam :-)

Bugsy spunea...

@All: este gripa noua, nu gripa porcina!

daca pana acum nu s/a intamplat ceva grav in Romania nu se datoreaza masurilor luate de autoritati sau spiritului cetatenesc al populatiei. Este pur si simplu noroc porcesc!!!!
Panica este starnita de declaratii contradictorii ale unora ca Streinu Cercel, prelaute si amplificate la nesimtire de mass media iresponsabile.

asybaris spunea...

@Radu de la BT
Vad ca ai intrat si la mine cu aceeasi acuza, de socialism. Nu stiu de unde pana unde as fi socialist daca eu cred ca reactia media este disproportionata vizavi de problema. Iar argumentul tau cu 1918 pica, pur si simplu traim in alte conditii, avem alte medicamente la dispozitie, alta infrastructura medicala.
Nu stiu care o fi situatia la Botosani, dar daca tot acuzi asa o sa-ti spun un banc de context.
Ce faci cand vine sfarsitul lumii? Te duci la Botosani, acolo oricum sunt cu 100 de ani in urma (bancul exista, nu l-am inventat eu acum)

John Galt spunea...

Singurii iresponsabili de aici sunt socialisti ca Dragos Popa sau alti "sceptici", ce in general observa doar conspiratiile unor firme de medicamente, candidati la presedentie sau alte chestii dubioase.


Culmea e ca doar genul acesta de indivizi se panicheaza cu adevarat, insa cand e prea tarziu.


De ce? Tocmai pentru ca habar nu au sa fie agresivi. Faza cu "2 ani de inchisoare" nu e o gluma.

Daca Doamne Fereste se intampla dezastrul din 1918 (*faptul ca e aceeasi tulpina nu va spune nimic??), atunci sunt sigur ca ORICINE va considera aceasta atitudine "panicarda" drept O OBLIGATIE MORALA. Notiune generala si asa destul greu de explicat unor leftisti (ca sa nu mai spun cat de greu accepta ca au gresit - sau prefera sa se ascunda dupa deget)..

Asta e, nu ai cu cine. Unii nici cand se ard de cateva ori nu inteleg.

John Galt spunea...

Dan, uite-ti ad hominemul aici.


Asybarica, tu crezi ca Botosaniul e la capatul lumii? Tu probabil fiind in.. Bucuresti?


Uite, ia cu paine tata (argumente):

-in 1918 erau doar 1,5 miliarde de oameni si uite ca au existat in jur de 100 de milioane de morti. acum suntem 7 miliarde (fara un pic).

- globalizarea de acum este de milioane de ori mai mare ca atunci, mobilitatea fortei de munca, dependenta de magazine tip "carrefour", de centre comerciale sau aeroporturi.. la fel.

- virusii au ramas aproape neschimbati de milioane de ani, sunt la fel de "eficienti", omeninrea NU a gasit un remediu serios impotriva lor aproape deloc. Aceleasi metode vechi de cand lumea se aplicau si in paleolitic (adica repaus la pat).


- faptul ca exista antibiotice nu te salveaza aproape deloc de la un "plaman alb" - daca stii ce e acela. Mai rau, sistemul imunitar este mult mai slab tocmai din cauza conditiilor mult mai bune de trai. Prea bune.. ca sa zic asa.

- principalele victime vor fi cei cu afectiuni de tip diabet, respiratorii, cardiovasculare, obezitate. Vrei sa stii cu cat a crescut in ultima vreme incidenta acestor boli?

..

uite si un link, sa ai pe drum. Daca pentru tine situatia de acum ti se pare roza.. atunci meriti si tu "un sut in orgoliu" (ca sa nu-ti mai dai cu parerea), din plin.

ionut spunea...

RaduBT
"Doar femeile si socialistii se panicheaza la volan"

Vreun studiu ceva, sau e doar un "feeling"?
Asta apropo de "documentarea" de care faci atat caz!

Sunt curios ce-ai raspunde sau ce-ar zice moderatorul blogului la o fraza de genul: doar idiotii din banci au motive de panica in prezent...

John Galt spunea...

Pe vremuri, testul psihologic exact asta verifica - nivelul de agresivitate la volan.

Daca erai prea "bleg" nu ti-l dadea nimeni.


Femeile si "socialistii" picau de cateva ori mai mult. Intreaba un doctor daca nu ma crezi..

:)

(ti-as raspunde ca doar "idiotii" se panicheaza, ca regula generala. e cam acelasi lucru cu "tara arde si baba se piaptana" insa invers. Expresii de genul asta se aplica cel mai bine cam pe un singur tip de oameni - genul linistiti, consens, pace, fara dileme,.. evident toti foarte orgoliosi. Intr-un cuvant: iliescu :D)

ionut spunea...

RaduBT

"(ti-as raspunde ca doar "idiotii" se panicheaza, ca regula generala."

Aha! M-am lamurit complet! Tu insuti esti un "caz" particular.

John Galt spunea...

Dan.. sper ca vezi cine iti sunt "hominem"-ii.


Exact cum iti spuneam mai demult - ai ajuns sa te inconjuri doar de .. oameni slabi.

"De Socialisti".


:)

Dan Selaru spunea...

Radule, oamenii sunt oameni, nu e nimic rau sa fii socialist. E vorba de gripa nu de slabi sau tari.

Orice om normal spune ca trebuie sa folosim ratiunea.

Lasa scandalul ca nu foloseste nimanui.

Anonim spunea...

Gripa e in fiecare an.

Astia de anul asta ii spune "porcina". Sau "noua".

Vaccinul se face numai cu tulpina respectiva, preferabil izolata de pe virusul din tara respectiva, deoarece exista si varietati.

Oricum, nu exista in lumea asta un vaccin 100% eficient.

Cine are chef sa se isterizeze, nu are decat.

Ma ingrijoreaza insa halul de incultura in care am ajuns, incat nici macar nu mai ascultam parerile oamenilor avizati.

Am vazut la TV pe unul care se straduia saracu" sa aiba o abordare stiintifica a povestii asteria cu epidemia.

Nimeni nu dorea sa-l asculte. Era mult mai de "bon ton" sa te inrijorezi...sa te panichezi...ce conta ca bietul medic explica stiintific?!

Ma rog, asta e primul si ultimul meu comentariu pe vreun blog sau forum pe tema asta - nu merita efortul sa incerci sa explici stiintific - nu te crede nimeni.

FVB spunea...

In primul rand, acel RaduBT cam intrece masura cu limbajul pe care il foloseste si care e tolerat vad.

In al doilea rand, nu stiu cat de populara e stirea asta de pe CBS, din US. Nu e o presupunere sau un zvon, nu e de pe un website anonim sau dubios, e vorba de cunoscuta retea CBS. Asta arata cat de mare e diferenta intre ipoteza ca cineva are gripa porcina si pana la urma faptul ca are sau nu.

http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=5405872n&tag=api

Nu zic ca nu exista gripa asta. Ca e un virus real sau creat in laborator, asta nu am de unde sa stiu. Ca unii s-au inbolnavit si altii au murit e adevarat. De asemenea adevarat e ca trebuie sa ne pazim de a lua gripa. Insa, se pare ca acest cuvant pandemie nu inseamna pana la urma prea mare lucru... Sau nu inseamna ce ar trebui sa insemne mai bine zis. S-a zis ca virusul ar putea muta si e deci periculos. Deci, in cazul asta, vaccinul ar mai avea vreun rost, daca brusc ar fi vorba deci despre un alt virus?

John Galt spunea...

Ca sa-l parafrazez pe Tutea, spun ca "socialismul e cea mai mare aflare in treaba din istoria omenirii". Se va masura in sute de milioane de victime, stalin si comunismul vor fi mici copii.


De ce? Pentru ca ei au impresia ca in situatii critice inca mai au "drepturi", nu si "obligatii" (MORALE - de a interveni, de a trage semnale de alarma). Pentru ca se considera "egali". Pentru ca nu stiu sa respecte "Argumentul", insa vor .. respect.


Din cauza asta nu isi pot reprima acuzele nefondate, din cauza asta ataca "persoana" (si nu ideile - vezi "botosani", "vai ma simt jignit", cum au trecut peste primul post samd), din cauza asta nu isi dau seama ca NU suntem toti la fel si nu vor accepta superioritatea "altuia" nicicand.


Ba chiar vor dori sa-l elimine, ei bineinteles considerandu-se indreptatiti sa "restabileasca ordinea" si linistea. (Ca minerii prin 90.)


E amuzant ca oameni de genul asta provoaca prin incompetenta si chiar nesimtirea lor cele mai mari daune. Imagineaza-ti de exemplu, cum ar fi fost ca Mircea Badea sa fi avut H1N1 (*daca nu are), sa fi infectat vro 200 la antene, si din cauza faptului ca el NU ARE 7 ani de acasa care sa-i spuna tare in fata ca: "maa.. e gripa porcina, ziarele vuiesc in lume, tu esti racit si cu toate astea tu infectezi pe altii???", uite cum cineva SA FI MURIT.

Si nu-mi veniti cu argumente de genul "ca stai, ca inca nu e asa, la noi e altfel" - pentru ca stiti si voi ca sunt prostii : afara se MOARE. "Voi" insa sunteti relaxati..



Amuzant e ca dupa ce l-am acuzat pe Badea de nesimtire a sters/editat postul in care zicea ca are gripa (cat si commentul meu de acolo), si apoi a trantit vro 3 mesaje ca sa arate cat de "responsabil este el si cat de cuminte sta la geam".

Tipic.

Stefan A. spunea...

De cind e lumea politica a "calarit" dezastrele naturale , razboaiele sau epidemiile !
Cu atit mai mult cind aceste evenimente se suprapun cu alegeri , locale/generale sau prezidentiale !
In pur stil latin nu ar fi de mirare sa asistam la o escaladare a campaniei electorale . Tip e vina lui Base sau e vina Grivco !
Nici pomeneala de reducere a adunarilor publice , mitinguri sau reducere a pomenilor in punga (astea vin in ultimele zile inainte de vot ).
Ce ne facem daca Basescu , Geoana , Antonescu se imbolnavesc de gripa porcina cu doar o saptamina inainte e vot ? Anulam alegerile , le aminam ?

Dan Selaru spunea...

Nu n-ar avea. Izolarea e singura sansa, vitamina C, evitarea locurilor aglomerate. Si un vaccin rapid pentru sistemul sanitar, restul sunt prostii.

Mitingurile electorale sunt periculoase pentru ca oamenii sunt adusi din diferite parti ale tarii si dintr-un focar se ajunge la mult mai multe.

Flavian spunea...

Dane, cu toate regulile alea ale dialogului de bun simt la care am aderat... vad ca azi a luat-o razna total aria ta de comentarii.

Nu cred ca are rost sa-ti mai explic la ce anume ma refer.

John Galt spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

A luat-o, recunosc. Dar mai am si eu treaba. Am sa fiu mai atent.

John Galt spunea...

:)

FVB spunea...

Pe mine ma amuza cat de porniti sunt unii, ca nu mai vad nimic in fatza ochilor decat socialisti de exemplu.

Egalitatea, evident, nu exista, un numar e egal cu sine insusi, dar e diferit fatza de orice alt numar, nu-i asa?

Mi se pare mai buna o impartire intre conservatori si liberali de exemplu. Este cam putin liberalism in Romania, ca altfel lucrurile aratau altfel dupa 20 de ani de la revolutie. Nu ma refer aici la partide cu astfel de cuvinte in nume, ci la un mod de a vedea lucrurile.

Parerea mea e ca in a fi liberal intra si deschiderea fatza de nou, fatza de progres, fatza de competitie, si dorinta de a verifica un fapt, nu de a il lua gata digerat de la teveu de exemplu.

Parerea mea deci e ca mult mai multi oameni ce gandesc liberal decat conservatior nu cred in povestea asta cu marea pandemie de gripa porcina.

Ma repet, nu spun ca gripa asta nu e reala, nu zic sa nu se pazeasca lumea de gripa in general, insa nici sa nu cadem in nebunia asta generala cand nu e cazul.

FVB spunea...

Ce ajuta mult, si e ieftin, vitamina D3. Dati niste cautari si o sa vedeti. Vitamina D3 ajuta sistemul imunitar, e utila la mult mai mult decat ajutat sa se asimileze calciul. E util de luat o luna 2000UI de vitamian D3 pe timp de iarna.

In ce priveste vitamina C, acolo e o alta chestie. Lamaia, asa acida cum e ea, are efectul cel mai bazic asupra digestiei, deci daca ai o indigestie, daca te simti cam nasol dupa o masa de Craciun, etc, storci 2-3 lamai, pui si niste apa, fara nici un fel de zahar, miere, etc, si ajuta foarte mult.

John Galt spunea...

"Gripa" din 1918 a fost reala?

De cand parerea "mai multor" indivizi este "mai buna" (prin definitia ta) ca parerea unui singur individ?

Vitamine se recomandau si pe vremea lui Freud.

Deosebirea e ca atunci nu existau asa multe avioane (vezi link) si nici asa de multi indivizi. In plus, oamenii se descurcau si fara Carrefour.

Intelegi unde vreau sa ajung?

Daca vrei date tehnice vezi primul meu mesaj aici. Sunt niste link-uri din 2005 si unul din primavara. Mutatia deja s-a produs.

Anonim spunea...

Vad ca a aparut deja stirea cu vitamina D, asta vroiam sa spun si eu, vitamina D este mult mai buna decat C pentru stimularea sistemului imunitar, lisa de vitamina D in timpul sezonului rece este in parte responsabila pentru epidemiile de gripa.
http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Forget-C-D-may-be-the-vitamin-for-cold-and-flu-protection-Study

FVB spunea...

RaduBT, nu am sa iti dau repede un link, dar in 1918 au murit multi de gripa si de pneomonie. Si luate la un loc toate cazurile astea, se zice ca toti au murit de gripa.

Da, sunt mai multe avioane acum, si au aparut intre timp si mallurile, dar si conditile sanitare de acuma sunt diferite de cele de atunci. Conditiile de locuit sunt mai bune, etc. Atunci erau mai putine avioane, insa nu se faceau asa controale la vama, puteai duce animale de pe un continent pe altul fara nici o problema. Acuma sunt ceva reguli din cate stiu.

Nu comparam mere cu pere. Trebuie luate in calcul multe aspecte daca vrei sa faci o comparatie obiectiva intre atunci si acum.

Parerea unor indivizi, multi sau putini e buna daca e bazata pe fapte, iar multa valva despre cat de grava e aceasta pandemie de gripa nu e bazata pe fapte ci pe estimari super galagioase ca milioane ar putea muri, etc.

Ai vazut stirea aia pe care am postat-o mai sus, linkul ala de pe CBS?

Flavian spunea...

Afaceri din astea cu virusii imi aduc aminte de povestile de acum cativa ani din IT.

Era o moda la un moment dat ca unele companii de antivirus sa lanseze proprii virusi pentru a-si spori incasarile pe timp de.. criza in vanzari.

Nu trebuie sa mai mentionez ca virusii respectivi erau in general destul de reusiti, ba li se mai facea si o campanie publicitara pe masura.

Ce ti-e si cu foamea asta de bani a unora... :)

John Galt spunea...

FBV, suntem 7 miliarde - nu 1 miliard, o turista din portugalia baga in spital un hotel intreg, fata de 1800 in romanii intra in contact cu "vestul" cam de cateva zeci de milioane de ori mai mult (daca pui si contactele de ordin 2 ,3).

Virusii au milioane de ani de evolutie in fata noastra.

Sunt mult mai agresivi. :)

FVB spunea...

okay, eu ma opresc aici. din nou, nu sustin o atitudine iresponsabila a oamenilor, dar nici nu cred in exagerarile, si sunt exagerari, in legatura cu aceasta asa zisa pandemie.

ce inseamna atitudine responsabila isi defineste fiecare pana la urma, nu?

John Galt spunea...

Orice decizie este mai buna ca o indecizie.

Anonim spunea...

@Flavian
Mai jos e un link care o sa-ti intareasca "gut feeling-ul" referitor la similitudinea dintre industria IT si farmaceutica.
Din ciclul DEATH BY INJECTION:
http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20090227/Bird_Flu_090227/20090227?hub=Health
Daca sapi, o sa gasesti si cazuri de vaccinuri sau medicamente injectabile contaminate cu HIV, antihormoni, substante toxice, imunodepresive, Gulf War Syndrome...

John Galt spunea...

.. iar ca sa iei o decizie in situatii limita iti trebuie agresivitate. Hotarare.

Nu "consens". Nu "Liniste". Din cauza asta, pusi in fata "adevarului", "socialistii" se blocheaza de fiecare data. Incep sa tremure ca iliescu.,.

:)

(sau flavian - in fata lui Marius Ilie ;))

Pongo spunea...

Am si eu o ipoteza-intrebare-whatever. Fara panica, cam cat ar fi rata mortalitatii fara antivirale? Si cam cate antivirale exista?

Anonim spunea...

daca stai pe marginea podului si tot oscilezi daca sa te arunci de acolo, e mult mai bine decat faptul final de a te arunca efectiv de acolo de exemplu.

orice decizie buna e mai buna ca o indecizie, insa ce inseamna decizie buna...

chestia cu vaccinurile e asa. ca sa produci un medicament, ala e pentru un segment de populatie, trebuie sa trateze, si trebuie sa treaca niste teste. dureaza vreo 10ani ca sa il pui pe piata. vaccinele, cu o isterie generalizata de genul asta, se pot injecta bine merci in toata populatia, nu trebuie sa arati ca merg, sunt doar ceva ce probabil ca o sa ajute, si nu cumpara cutare un flacon de medicamente, cumpara guvernele pentru sume imense sticlutele alea. e o afacere mult mai buna. medicina risca sa devina cult si magie, si sa se departeze de stiinta.

Anonim spunea...

Radu, pentru corecta ta informare:

Actualul virus este complet nou. Virusul gripei spaniole a fost intr-adevar de tip H1N1, dar nu exact ca acesta de acum
http://www.lewrockwell.com/sardi/sardi122.html
http://www.i-sis.org.uk/swineFluVirusFromPigVaccine.php

Si am si eu o rugaminte catre tine. Las-o naibii balta cu vanatoarea asta de fantome socialiste. Cum te contrazice cineva bagi placa cu socialismul de parca ai fi posedat. Cat ori fi oameni pe pamantul asta or sa existe si socialisti. Obisnuieste-te cu ideea. E in firea omului. A unora cel putin. Poate esti un tip inteligent, dar modul de a aborda dialogurile nu serveste deloc cauzei pe care o sustii si te pune intr-o lumina defavorabila. Ti-o spun prieteneste, ca de la unul care nu iubeste deloc socialismul.

Quebecoisfier spunea...

Radu, am ajuns pe articolul tau de pe Hotnews. De fapt m-a atras calitatea initiala a comentariilor tale. Imi pare extrem de rau ca, nu stiu daca cu buna stiinta sau nu, tolerezi comentarii care sunt total offtopic si care nu imbunatatesc calitatea conversatiei cu absolut nimic. Bun, eu pot sa iti spun cum se vede situatia din Canada, una din tarile cele mai afectate de valul din primavara , dupa descoperirea initiala din Mexico. Pentru cei care ma au dubii despre daca este un virus creat in laborator sau nu, ii informez ca a crea un astfel de virus si a-l mai si propaga ( NU este deloc ca si in IT, dragi computeristi !) este o performanta la care nimeni inca nu a ajuns. Celora care au numai teoria conspiratiei in cap, le doresc sa petreaca vreo 20 de ani intr-un lab de virologie moleculara si dupa aia mai vorbim.
Din punctul de vedere al unuia care are cat de cat habar ce vorbeste , pot sa va spun anumite fapte :
1. In general vorbind, este o gripa ca toate celelalte. Cred ca se face prea mult caz de asemanarile cu cea din 1918. Antigenic si genetic vorbind sunt diferente importante. Sunt fapte stiintifice care dovedesc asta. Link-urile de genul "ne fac pe la spate ca sa ia bani pe spinarea noastra" nu ma intereseaza.
2. In Canada este in curs una din cele mai mari campanii de vaccinari in masa din istorie. Vaccinul este produs de GSK chiar in Quebec. Mai au o fabrica in Germania. GSK au folosit matricea de la H1N5, din 2005. Povestile cu adjuvantul (squalene si AS03) circula intr-o veselie pe Net. Nu sunt reactii adeverse majore si deja s-au vaccinat vreo cateva sute de mii de persoane. Singura reactie adversa este faptul ca oamenii se calca in picioare ca sa ia vaccinul.
3. Am intrat pe comentariul tau caci voiam sa vad care este situatia in Romania. Mi se pare de bun simt ca autoritatile, dat fiind ca nu au capacitatea actuala sa vaccineze pe toata lumea, sa recomande izolare si limitarea contactelor.
4. Dupa cum am mai spus este o gripa, da, una destul de sanatoasa. Leziunile pe parenchimul pulmonar sunt mai importante decat la celelalte orthomyxovirusuri obisnuite. Cu toate astea un adult in forma, immmunocompetent ar trebui sa o bata.

Flavian spunea...

Quebecoisfier, cred ca l-ai confundat pe Radu cu Dan... :)

Dragos Popa spunea...

@Flavian. Chiar ca l-a confundat si cred ca e o insulta grava :-)

Quebecoisfier spunea...

LOL, mea culpa, DAN !
Scuze pentru "insulta grava".
Cred ca toata lumea a inteles ce am vrut sa zic :)

Anonim spunea...

@Quebecoisfier
2 intrebari pentru un specialist:
1. lucrezi intr-un laborator civil sau militar?
2. care este efectul unui vaccin asupra imunitatii nespecifice?

Dragos Popa spunea...

@Quebecoisfier. re: imunitate naturala. se pare ca ar fi posibil ca la copii infectati cu H1N1 imunitatea buna sa joace in defavoarea lor. info preluata de pe ISID, sursa directa : http://www.dnaindia.com/mumbai/report_healthy-kids-succumbed-to-swine-flu-death-audit_1304009

Dan Selaru spunea...

Totdeauna se intampla confuzii. Sa nu dramatizam. Orice virus este e esentiala evitarea adunarilor populare.

Anonim spunea...

Cum arata Gripa Porcina? Cam asa http://bit.ly/2UWZp8

Quebecoisfier spunea...

@ Anonim :
1. Civil. Dar , cum se stie, sunt legaturi destul de stranse cu militarii. Am facut studii impreuna cu US Army si stiu cum merge systemul. Nu sunt cu mult mai aavnsati decat unele laboratoare private si, inca o data, nu acesta este scopul.
2. Sunt tratate intregi de imunologie care explica asta, Intrebarea este prea vaga ca sa pot da un raspuns precis. Depinde de vaccin si de ce intelege fiecare prin immunitate nespecifica. In general, sunt vaccinuri care sunt recunoscute ca boosteaza immunitatea per ansamblu, deci nu numai pentru target-ul lor specific. Asta era intrebarea ?

@ Dragos Popa : nu m-as pronunta ACUM despre cazul Mumbai. Vezi isteria mediatica cu baiatul din Ontario care a murit in 72 de ore, "perfect sanatos inainte" de H1N1. Sunt speculatii acum cum ca ar fi murit de fapt de meningita bacteriana. raportul de autopsie nu a iesit inca, dar moartea lui a fost suficienta sa impinga zeci de mii de oameni la cozile pentru vaccinari...ceea ce nu este un lucru rau, in final.

Dragos Popa spunea...

@Dan Selaru. Chestia cu confuzia = insulta a fost o gluma ironica. pacat ca si regulile de postare sunt tratate tot ca o gluma...

@Quebecoisfier. de-acord ca trebuie sa asteptam rezultatul auditului inainte de a trage concluzii.

Anonim spunea...

Radu, in mare parte ai dreptate, dar esti bolnav frate!

Dan Selaru spunea...

Chestia cu confuzia e ridicola. Nu merita efortul. Desi Radu exagereaza exista lucruri corecte pe care le spune. Sa nu credem ca lucrurile sunt simple, ucrainienii au ajuns la 84 de morti. Si in cateva zile contabilizam si noi.

John Galt spunea...

Radu, in mare parte ai dreptate, dar esti bolnav frate!"

Multumesc! Prefer sa fiu "panicard" si "bolnav" in sensul asta decat "VICTIMA" in alte feluri. Chestia asta m-a ajutat in niste situatii mult mai complicate decat va imaginati.

Voi poate nu vedeti insa Quebecoisfier, cu toate ca in aparenta pare a se delimita ideile mele, nu face altceva decat sa-mi confirme toate "semnalele de alarma".

Faptul ca in Canada (printre primele ca nivel de IQ al populatiei), "lumea se calca in picioare", guvernul a pornit de mult timp in urma "cea mai agresiva" campanie de vaccinare din istorie, chiar daca toti sunt constienti ca vaccinul ar putea fi ineficient, toate astea imi arata diferentele dintre "noi" si "ei". Faptul ca unii inteleg ce e ala "plaman alb" pe cand aproape toti de aici NU, la fel..

Prin comparatie, comentariile lui Dragos Popa sau Flavian sunt de-a dreptul.. penibile. La fel ca si sansele de supravietuire a unui individ care prefera "mentalitatea" celor 2 - in comparatie cu un "panicard".

..

Cat despre socialism - sunt sigur ca in maxim 20 de ani va fi interzis prin lege (sau in fine, privit si tratat la fel dizenteria de exemplu, ca multe alte boli pentru care exista vaccin acum).

Faptul ca "unii" nu se spala deloc pe maini inainte de a intra in "sala de operatie" lasa urme mult mai adanci ca orice "modalitate agresiva" de manipulare a bolnavului la o operatie pe plaman. Nu stiu cum, insa cu metodele mele, pacientul ramane cu maxim 2 3 coaste rupte - si apoi traieste, pe cand la "voi" (cei care l-ati mai operat pana acum - @anonim), rezultatul a fost de fiecare data acelasi.

Exact in metoda de abordare e solutia pentru ca daca as fi pus aici un tratat de 500 de pagini "care sa ma puna intr-o lumina favorabila", "sa serveasca interesele" - uite ca nu l-ar fi citit nimeni. Lumea ar fi mers "inainte", trecand fara probleme peste el ca si cand nu ar fi existat.

Problema acum e ca exact din cauza ignorantei "celor multi" (desi indivizi ca Dragos Popa sau Flavian sunt mult peste multime :)), exista o probabilitate extrem de ridicata pentru milioane de morti. Pana nu isi vor da seama si acestia ca "sterilizarea instrumentelor" este absolut necesara inaintea unei operatii, nu se poate face nimic.


Pana nu vorbesti pe intelesul celor multi (care conteaza - la fel ca rezultatul, finalitatea oricarei actiuni), tratatul de filozofie de sute de pagini este inutil.

John Galt spunea...

@Dan - Thx!

Daca am exagerat imi cer scuze - si sper sa ma intelegi.

Eu prefer sa fiu "panicard" inainte de a ma izbi propriu'zis de tir, nu dupa. Acum inca mai cred ca exista o sansa sa scapam fara cateva mii de morti (desi sunt slabe sanse - mai ales la sistemul nostru sanitar).


btw: felicitari pentru ideea cu interzicerea mitingurilor. Cred ca esti primul care a facut-o publica.

Dragos Popa spunea...

chestia cu confuzia o fi fost inutila insa ridicol si de-a dreptul penibil mi se pare ca sa fiu facut idiot, socialist, iresponsabil doar pentru ca am zis ca nu exclud ca existe si ceva manipulare in prezentarea datelor de catre ucrainieni.

orice om cu capul pe umeri isi da seama ca situatia e serioasa, ca se va agrava si ca vom vedea si noi primele decese in curand. cu atat mai mult e important sa aplici regula de baza din orice survival training= pastreaza-ti capul limpede.

la ce ajuta un astfel de comportament teribilist al unui supermeserias care confunda agresivitatea inutila cu determinarea, detine adevarul absolut, insulta pe toata lumea, evita zeci de camioane pe contrasens si, intr-un cuvant, face flaming ca sa obtina atentie cu pretul ridicarii nervozitatii generale?

situatia e deja nasoala. sa n-o inrautatim si mai mult. sau, daca nu, scoate regulile de postare.

John Galt spunea...

"orice om cu capul pe umeri isi da seama ca situatia e serioasa, ca se va agrava si ca vom vedea si noi primele decese in curand.. situatia e deja nasoala"

Then ACT like you should!!

"Panica" e buna. De sute de ori mai buna decat lipsa de reactie, in special cand vine un tir pe constrasens.

Atitudinea asta gen "vom trai si vom vedea" nu e deloc potrivita pe sosea, mai ales in Ro.

"Liniste" doar elena ceausescu si ilici isi doreau. Sunt sigur ca nu vrei asta. Vorba ta "situatia e super nasoala - sa n-o inrautatim mai mult". Problema e cum incepi, abordarea - exact ce ziceai.

Anonim spunea...

citind toate comentariile găsesc al naibii de ironic apelul la calm din titlul postării...

Flavian spunea...

Pentru lamurire: RaduBT aka Etra300 aka TheBeers e o oaie neagra cunoscuta pe multe din forumurile romanesti.

Dupa ce in urma atitudinii "razboinice" i-a fost interzisa in multe locuri participarea la discutii, a luat acum cu asalt blogurile.

Dupa cateva interventii de genul celei de ieri, probabil si alti bloggeri vor alege sa faca acest lucru, daca vor dori sa pastreze dialogul in limitele bunului simt.

Pana atunci, comentatorii pot sa-i ignore pur si simplu atacurile la persoana asa cum fac si eu de obicei.

vali plesca spunea...

90 % din cazurile de imbolnavire sunt in scoli. de ce nu se inchid o saptamana-doua? cunosc cazuri de scoli unde s-au inchis doar anumite clase, sau corpuri de cladiri, de parca si elevii, si profesorii nu ar circula dintr-un loc in altul. scolile se inchid doar dupa ce apar cazurile de infectare. pentru preventie nu se face nimic. cat despre mitinguri, cat de prost trebuie sa fii sa participi la asa ceva?

Dragos Popa spunea...

@Flavian. ai dreptate. pe mine, insa, ma deranjeaza mai putin spusele unor astfel de troli care-si manifesta frustrarile in public, cat mai ales lipsa de reactie a lui Dan, care permite, ba chiar da apa la moara unor astfel de comportamente. creatorul, IMO, are responsabilitatea creatiei si trebuie sa-si ia rolul de moderator in serios, mai ales daca a enuntat niste reguli pe care are pretentia ca oaspetii sai sa le respecte.

altminteri toata lumea (cu exceptia trolului) are de pierdut, si in final blogul insasi.

John Galt spunea...

Vali, nu auzi ca nu decat un foc de paie? "Multa panica pentru nimic"..

Stai relaxat. De fapt, Yanukovici a aranjat toata povestea asta pentru a castiga cateva voturi in plus, ESENTIALE insa pentru a "rupe" Ucraina in doua. Asta a fost scopul de la bun inceput.

Tu ce credeai?

..
ah, era sa uit de comisioanele URIASE castigate de profitorii astia nesimtiti, in urma contractului URIAS de 5 milioane de euro. Care contract cred ca il pot plati de unul singur, dintr-un foc, ca sa rezolv si problema asta stringenta, respectiv dilemele existentiale de pe aici. Ce zici Flavian, esti de acord?

:)

Anonim spunea...

@Quebecoisfier
1. "Nu sunt cu mult mai avansati decat unele laboratoare private si, inca o data, nu acesta este scopul." care o fi scopul unui laborator militar?! Crearea de arme?!! nu, nu pot sa cred, mai curand vaccinuri!!
"Am facut studii impreuna cu US Army si stiu cum merge systemul." Canadian fiind, cunosti sistemul laboratoarelor militare din SUA!! no comment
2. "The non-specific components of immune system act either as barriers or as eliminators of wide range of pathogens irrespective of antigenic specificity." Asta ca sa ne definim termenii.
Injectarea de proteine si resturi virale sau bacteriene scad imunitatea nespecifica, ne asigura o imunitate pentru un agent patogen, ne lasa mai descoperiti in fata celorlalte.
Omenirii cat mai multe vaccinuri!!!

Danut spunea...

Povestea cu virusii e veche de cand lumea si pamantul, iar imbogatirile pe spatele unei epidemii tin de sansa. Sa fi avut o afacere cu masti pe vremea gripei spaniole ar fi fost parfum. Sigur te imbogateai! Si cei cu pompele funebre o duc bine pe timp de pandemie. Cat despre virus e clar ca el trebuie sa se inscrie in memoria virala a omenirii, si pentru asta trebuie sa circule cat mai mult. Imbolnavirile pe care le vedem sunt doar varful; in realitate milioane de oameni au purtat virusul fara ca acesta sa se manifeste. Practic unii se infecteaza in doze atat de mici incat nu fac boala, dozele actionand insa ca un fel de vaccin natural. Cat despre vaccin, orice vaccin onorabil are o perioada de fabricatie si testare cuprinsa inter 2 si 4 ani. Calculati cati ani au trecut din martie 2009 pana in noiembrie 2009.

John Galt spunea...

Sunt curios sa vad acum ce mai "expertii". A fost nevoie ca o vedeta care sa moara pentru ca sa vedem o reactie (ce s-a perimat o data cu stirea). Ucraina a trecut de 1000 de morti, Romania sigur are mult mai multi decat ce se publica oficial.


..

Ar trebui sa fim foarte atenti cu situatia de la noi (unde mortalitatea a sarit de la 0,1 la 1,32 %) dar si cu ce se intampla in jurul nostru (Ucraina, Serbia, Turcia etc).

Pe mine ma sperie putin faptul ca doar in Balcani exista 2 varfuri / spike-uri in acelasi timp, fapt ce imi confirma oarecum ipoteza ca cele 2 tulpini de virus circula/produc efecte in acelasi timp: una ce a infectat zeci de milioane insa are putini morti (doar cei cu probleme, diabet/obezi etc) + a doua tulpina ce are mult mai putine cazuri infectate insa mortalitatea e mult mai mare.

In cazul celei de a doua nu cred ca vaccinul ne protejeaza foarte mult (cum zice Cercel). Nici Tamiflu nu are efect.


Link ce trebuie urmarit: Rhiza Labs

John Galt spunea...

Devastated communities


Even in areas where mortality was low, so many people were incapacitated that much of everyday life stopped. Some communities closed all stores or required customers to leave their orders outside. There were many reports of places where the health-care workers could not tend the sick nor the grave-diggers bury the dead because they too were ill. Mass graves were dug by steam shovel and bodies buried without coffins in many places. Several Pacific island territories were particularly hard-hit. The pandemic reached them from New Zealand, which was too slow to implement measures to prevent ships carrying the flu from leaving its ports. From New Zealand the flu reached Tonga (killing 8% of the population), Nauru (16%) and Fiji (5%, 9,000 people). Worst affected was Western Samoa, a territory then under New Zealand military administration. A crippling 90% of the population was infected; 30% of adult men, 22% of adult women and 10% of children were killed. By contrast, the flu was kept away from American Samoa by a commander who imposed a blockade. In New Zealand itself 8,573 deaths were attributed to the 1918 pandemic influenza, resulting in a total population fatality rate of 7.4 per thousand (0.74%) .