joi, 26 noiembrie 2009

O alegere raţională

În perioada ce-o să vină o să avem de auzit multe prostii şi minciuni spuse de cele două tabere. Minciuni spuse cu patos, cu ochii injectaţi, cu seninătate, cu temperament sau cu zâmbetul pe buze.

Maşinăriile de partid PSD şi PDL sunt la egalitate de mai mulţi ani. O să-şi scoată ambele partide instalaţiile de tot felul şi o să scoată iar meci egal. Ok. Rămân restul. În afară de UDMR şi PNL pe restul cred că-i putem face jumătate, jumătate, egalitatea se menţine.

UDMR nu s-a prea înghesuit pentru Kelemen Hunor şi nu văd de ce s-ar înghesui acum. Împinşi niţel din spate de faptul că UDMR spune că intră la guvernare sunt tot cam jumătate, jumătate sau oricum nu aduc decât o mică zestre lui Traian Băsescu. Să zicem că are trei procente în plus până acum sau chiar mai puţin.

Mai rămâne electoratul PNL. Şi ce legătură are primul paragraf cu restul textului? Păi electoratul PNL este în general urban şi educat. Şi vrea fapte nu vorbe. E mai greu de păcălit cu minciuni şi mai înţelegător cu prostiile spuse dacă nu sunt catastrofale. Este cel mai raţional electorat. Gândeşte.

Isteria, demagogia nu prea ţin. Ştiu că unii o să urle că nu e aşa. Cine spune că nu e aşa acela o să piardă alegerile. O să piardă alegerile cel care face acţiuni ilogice, care are ieşiri demagogice, care o să pupe cele mai multe icoane sau o să-şi concentreze discursul pe electoratul rural. Cine acţionează lucid şi rece, nu scoate personaje mânjite sau ridicole la televizor, cine se concentrează asupra crizei economice acela o să câştige, şi cine are umor. Cine vorbeşte şi se comportă raţional o să câştige. Să nu spuneţi că nu v-am spus. Că există şi isterici, votanţi mânaţi de sentimente, manipulabili printre liberali este evident. Dar aceştia o să se împartă egal, restul liberalilor contează. Şi ăştia sunt majoritari în PNL, au capacitatea să încline balanţa.

Viitorul preşedinte este rezultatul unei alegeri raţionale. Mişto! Capisci?

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

42 de comentarii:

Bogdan Glavan spunea...

Bine spus. Acestor intelectuali li se adresa, probabil, ieri Boc, cand spunea ca tocmai am asistat la moartea cotei unice!!!

Camil Stoenescu spunea...

bine ar fi, deși cred că privești cam optimist natura umană, fie ea și liberală :)

Dan Mihu spunea...

Respectivii votanti "liberali" pe cat sunt de educati, pe atat sunt de incapatanati. Deja stiu ce vor sa voteze. Mai trebuie doar convinsi ca trebuie sa iasa la vot.

Anonim spunea...

Cred ca votantii lui crin de duminica trecuta nu sunt votanti liberali, sunt niste cetateni care au sperat in ultimul moment ca au gasit o alernativa, iar multi dintre ei nu vor mai iesi duminica la vot. Cel putin asta a fost senzatia in cercul meu de cunoscuti. Sunt oameni care l-au votat pe Iliescu in 2000 contra lui Vadim, sunt oameni care au ales mereu raul cel mai mic, nu ca erau pnl-isti sau crin-isti. Iar PNL-ul nu e pur de dreapta, ar avea un % mult mai mic daca ar fi asa.

Uitati ca la ultimele alegeri pnl a avut un scor mare in mediul rural, din motive pe care nu le mentionez aici. Votantul care ar corespunde profilului PNL a cam stat atunci acasa, sau pe la munte ca era week-end liber punte cu 1 decembrie, in caz ca ati uitat.

Crin se bazeaza in negocierile astea pe niste voturi care nu sunt ale lui. El a avut cumva discursul lui basescu in primul tur, atacuri disperate la geoana, care sa ii asigure un % cat mai bun la negocieri, altfel se discuta acum, altfel discuta la 10%. Sa nu mai spun ca pomeni au facut si primarii pnl-isti, primarul holban de la rm. sarat, jud buzau e un exemplu, ca de-acolo provin.
Macar daca respectivii faceau o gogoasa din faina si uleiul primite dar le-au vandut la pret mai mic si si-au luat de baut.
Cam asta e romania, astia sunt votantii. Dupa ce ca nu avem pe cine alege, nu are nici cine sa aleaga. Cat timp Elodia e cel mai de succes produs media, sunt sperante mici.

Marius Corduneanu spunea...

cred că în cele din urmă vom avea de a face cu triumful prostiei generalizate!

vv spunea...

Problema e ca ştudiile sociologice ar cam indica o divizare a electoratului PNL de forma "50% Geoana, 25% Base, 25% stau acasa".

So, e hopeless. Sau altfel zis, depinde de dezbateri televizate, da' am senzatia ca Hrebe o sa aibe grija ca astea sa fie putine si sterile (i.e. format fix, fara surprize potentiale)

Pongo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...

Bogdan glavan

Boc e...cazut in cap! La moartea cotei unice am asistat odata cu introducerea forfetarului, care s-a realizat in timpul mandatului sau.Fleosc!

Pongo spunea...

Pana la urma s-ar putea sa nu fi votat degeaba. Das ist misto indeed!

Turambar spunea...

Adevarata mama Omida vorbeshte shi nu mintzeshte shi profetzeshte

http://turambarr.blogspot.com/2009/11/strans-doamna-strans.html

Sa nu zicetz ca nu v-am spus...

:p

Unknown spunea...

Avem nevoie de ,,TOCILARI", de oameni care-si pregatesc lectziile acasa inainte de a veni la ,,scoala". Ne-am saturat de smecherii de nota 5,6 si fufele cu buze de un kil si tocuri de 20 cm. ,care nici nu stiu ce ore au maine si ,,se descurca" in functie de inspiratzia de moment . Avem nevoie de tocilaru care are caiet si care citeste din el, nu de smecherasu care vine fara ghiozdan la scoala! Avem nevoie de tocilaru Geoana care-si face temele constiincios, are caiet si citeste din el! Nu mai avem nevoie de smecherul descurcaretz Basescu cu gasca lui de baietzi de cartier.M-am saturat de impostura si de badarani, marlani, de mutrele smechere si acre ale unor T.Ungureanu, S. Voinescu, C.Avramescu(sau cum i-o fi chemand de fapt).

Anonim spunea...

raspuns lu' Nicu: îî????

ionut spunea...

On-topic despre alegeri rationale:

"Crin Antonescu: Daca Guvernul Johannis va mari taxele, eu ies din politica"


Rationament...rational:

N-ar trebui sa se asigure mai intai ca guvernul johannis nu va mari taxele?
Iar daca nu poate face asta sa stea in banca lui?
Zic si io,nu dau cu paru'...

Camil Stoenescu spunea...

greu, greu cu rațiunea pe scări când e vorba de pasiuni, partizanate, ideologii și „convingeri ferme”

Anonim spunea...

Ionut ptr. primul post: mie cota unica mi-a fost extrem de utila si as tine cu dintii de ea. Forfetarul nici nu m-a deranjat nici nu m-a enervat ca n-a avut impact negativ ptr. mine. Ma intreb daca statistic se poate calcula cati sunt ca mine(ar fi util in strategii de campanie).
Ionut ptr. al doilea post: mi-ar fi greu sa nu fiu de acord cu tine.

In practica s-ar putea ca PNL sa aibe o problema: militantii au cam fost radicalizati anti-Basescu (tehnica corecta de supravietuire a partidului in momentul bataii Tariceanu-Basescu). Dar daca votantii lor nu-s la fel de radicalizati (senzatia mea e ca nu-s, dar ma pot insela) s-ar putea ca in acest moment sa asistam la o ruptura periculoasa intre partid si baza lui (intre partid+militanti si alegatorii partidului).

Yov spunea...

Da, domnilor asa este. Eu as mai adauga si "rationamentul" dinspre criteriul democratic. Daca ai un presedinte care pentru cateva procente electorale plebisciteaza ura primara a Romanilor fata de parlamentarism, eu cred ca ai si un motiv cat se poate de rational sa-i dai o pauza de gandire. Poate in 2014 o sa fie mai putin obsedat de informatiile care ii curc pe masa de la securistii de tot felul si mai putin alergic la opinii contrare. Parerea mea de alegator liberal.

ionut spunea...

@anonim

"mie cota unica mi-a fost extrem de utila si as tine cu dintii de ea."

Si mie la fel, am vrut sa arat doar ca, cota unica NU mai e unica, si ca boc vorbeste doar ca sa se auda, asta apropo de ratiune.

Datorita caracterului puternic regresiv al forfetarului, mie ar trebui sa-mi convina acum. Nu pot insa sa nu ma intreb ce impact ar fi avut forfetarul asupra mea acum vreo 8 ani...
Eu am doar o intrebare vav de forfetar: care este, din perspectiva economica, logica impozitului pe pierdere?

Dane, scuze pentru off-topic.

Unknown spunea...

Daca fiecare roman ar asista la o campanie electorala din Vest sau SUA, ca sa numai vorbesc de tarile nordice, atunci prezenta la vot in romania ar fi egala cu membri partidelor. Dar noua nu ne pasa! Recomand Ciocoii vechi si noi, o carte scrisa in Evul mediu, despre aceeasi societate romaneasca in care traiesc astazi. Nu s-au schimbat decat numele, obiceiurile, caracterul si modul de a se ridica pe o scara sociala sunt identice ca atunci. Astia suntem. exceptiile nu au forta, sunt prea putine. Votul nu inseamna doar o stampila, inseamna si sa refuzi minciunile stingand tv sau sa-l ignori pe demagog cand doreste baie de multime. Dar nu, noi nu facem nimic. Intr-o mare masura ne meritam liderii, pt ca nu le punem bariera, pt ca nu facem nimic la nivel de masa ca sa ii oprim. Si raul pe care nu-l retezi, se inalta, precum o buruiana. Gata! Scuze ca ma descarc aici, dar refuz sa mai citesc presa, tv nu am, si acest post mi-a fost trimis pe mess. Atat.

Viorel spunea...

De anul asta mi-am hotarat sa votez cu "buzunarul". Nu cu creierul. Nu cu sufletul. De ceva vreme buzunarul se subtiaza. Intelectualii sunt pusi la zid in timp ce chelnerii si mecanicii auto la mare pret. Nutzi sfideaza tot ce poate, isi ia draperii si mai nou sistem IT de 20 mil. euro. Netransparent ca de obicei - "restrans si accelerat". De Ridzi nici nu mai pomenesc. Ea doar si-a facut temele dar din pacate a venit o alta profa sa o asculte. (intelectualii vor intelege ce vreau sa spun). Sa va mai spun cu cine votez pe 6? Ca sa-l parafrazez pe Dan, nu sunt fan PSD, nu sunt fan PDL. Sunt fan "IO" si familia mea si nivelul nostru de trai.

B spunea...

Viorel, inseamna ca pe 6 stai acasa ca 'tu' sau interesele tale nu sunt reprezentate de nimeni pe lista de votare, nu?

Viorel spunea...

Nici vorba.

Viorel spunea...

Apropos. Sa nu-mi spui ca o sa-mi cresca buzunarul cu PDL-ul in 2010

fish spunea...

@Viorel, scurta memorie mai ai.
5 ani de prosteala antenista ti-au viciat memoriile de ce facea camarila lui Nastase (aceeasi care va veni acum).

Dan Selaru spunea...

Aici am spus doar ca o sa fie rationala. Nu o sa tolerez scandalurile uzuale de pe alte site-uri.

Anonim spunea...

Mai multi oameni rationali voteaza un candidat, banuiesc rational...
Acest candidat isi acorda sprijinul in mod rational, banuiesc, unuia dintre cei ramasi in cursa. Intrebare: Daca aum ii uneste iubirea fata de democratie ce se va intampla cu alianta lor cand dictatorul dispare? Care e numitorul comun pentru o stanga neo comunista si un liberalism rational, si asta cand rational vorbind pana acum numitorul a fost Basescu...oare ce vor gasi dupa?

Anonim spunea...

misto.
misto imaginea zugravita. seducatoare.. juma-juma urlete, pomeni, promisiuni si scrisnete si ... atingerea ratiunii. decisiva.


ar fi frumos. da' nu prea cred.

Vasile D spunea...

diferenta majora dintre PDL si PSD este diferenta dintre un hot de buzunare si Madoff
Ritzi scene de 75k si petrom vandut cu 600 mil cu 400 de benzinarii + petrolul (Ungurii nu au vrut sa vanda MOL cu 400 benzinarii cu 20 miliarde !
http://www.roportal.ro/stiri/stirea-950252.htm )

Nu se va vota Rational pentru ca este prea putina ratiune,se va vota mai degraba pe o proiectie viitoare ,mai precis frica de ce ar putea sa se intample.

Scandal vs Facturierul PSD

Dan Selaru spunea...

Da, dar aia care o sa decida o sa analizeze rational raul cel mic.

Vasile D spunea...

@Dan Selaru
Frica nu se poate analiza rational vine din intestine, materia prima sunt emotiile ...
Nu avem un arbitru care sa imparta in alb si negru, cel mult putem face o inductie incompleta dar care da un caz de nedeterminare, in acest caz predomina instinctul .
Vom alege emotial instictiv un candidat care va fi perceput mai putin rau.

Anonim spunea...

Cum masuram "raul"? In moguli/cm? In someri/luna? Analizand profitul sau pierderile unora in cele doua variante?

murfi spunea...

am incercat sa-ti raspund rational de ce nu cred ca va fi asa

Anonim spunea...

nicu spunea: Avem nevoie de "TOCILARI", de oameni care-si pregatesc lectziile acasa inainte de a veni la ,,scoala".

Faptul ca Basescu a venit la dezbaterile televizate cu biletele si dosare dupa el(si stiam cam ce cuprind dosarele, unele din rapoartele comisiilor prezidentiale chiar le-am citit), m-a convins sa-l votez din primul tur, fara sa cad in capcana retoricii lui Crin Antonescu . Pe Crin Antonescu nu l-am vazut decat ca pe un "Basescu" fara cei 5 ani de mandat prezidentil ca experienta.(Inutil va sa spun cum se uitau membri familiei mele la mine pentru alegerea pe care am facut-o!). Faptul ca de la inceput m-am gandit in acest fel, mi-a simplificat mult decizia pentru turul 2. Dar e drept ca nici n-am incercat nu stiu ce sentimente catarthice de speranta sau deziluzie:)

Anonim spunea...

Daca ies portocalii, e clar ca forfetaru' n-o sa dispara, pen'ca "si-a dovedit utilitatea" (cum spunea pogea si panarama aia de umflata de la finante, gratziela care numai gratioasa nu-i). Poate avem o sansa, sa scapam de prostia asta de forfetar!

Vasile D spunea...

Forfetarul a fost propus de Nita de la PSD dar nu asta e problema

PDL si PSD nu au zis ca reduc taxa lui Tariceanu au redus-o?

Nici un guvern nu va scadea taxele in acest moment cand cu greu se platesc salariile si pensiile,dimpotriva exista presiuni mari sa fie urcate.
Oricine ar iesi presedinte trebuie sa aplice programul FMI altfel ne ducem rapid in prapastie...

Viorel spunea...

De unde dracu comentati mai oameni buni pe blogul asta? Din sediul PDL? Sunteti lobotomizati?
Cine imi spunea ca am memorie scurta sa-si aminteasca perioada 1996-2000. Acealsi comportament al PD-ului. Furt si sfidare. M-am trezit peste noapte cu sef impus politic care si-a adus toata camarila dupa el. Crezi ca munceau? Frecau menta si amenintau de dimineata pana seara. Amice cred ca tu ai mintea scurta.

Anonim spunea...

Viorele, spre deosebire de tine noi nu lucram in sistem, asa ca nu ne doare capul, ca sefu isi schimba culoarea...dar pe tine te intelegem ca nu-i usor daca ai fost identificat ca fiind de alta culoare...
Si sa nu crezi ca eu sau altii credem ca unii sunt mai buni decat altii...tot dracu ala, depinde doar de cine ai noroc sa-ti fie sef:) Si sa nu incerci sa ma convingi ca Vanghele sau Morega sunt mai tari decat Bercenii? Cum zicea un ilustru finantist liberal: "Daca ei au penali in partid, noi de ce sa nu avem?"....oricum daca vrei sa iesi din sistem sa stii ca poti face bani la fel de multi pe munca cinstita.(asta apropos de lobotomizati)

ComBo spunea...

La mine e mai simplu. Daca iese Geoana stiu ce urmeaza in mare. Guvern Johannis, cu ministri politici si politici economice cat de bune or fi in stare sa le faca. Daca iese Basescu vom avea guvernul care ? Asteptam pana "convinge" suficienti sa treaca la PDL ? Ca alte alegeri nu cred ca or sa fie, ca nu mai face PDL atatea locuri in Parlament.

Anonim spunea...

Stai linistit, le arata pisica cu anticipatele si sa-i vezi ce guvern de uniune internationala o sa faca...sau tu de ce crezi ca se lupta din greu pentru cine va fi presedinte? Doar nu mai crezi ca vor doar sa ne dea cat mai multi bani noua? Noi cu sapa ei cu mapa...

Iuropiăn Sitizăn spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Nu permit nimanui sa faca turma pe nimeni. Poti sa spui ca nu an dreptate.

Francesco spunea...

Salut Dan, un pic off topic. Te rog sa iti arunci ochii pe "varianta cea mai rea" pe care o vede Daniel Fermon de la Societe Generale.
Raportul integral pe Scribd.com Link:
http://www.scribd.com/doc/22756491/SocGen-Worst-Case-Debt-Scenario

Criza e far from over.

Viorel spunea...

"oricum daca vrei sa iesi din sistem sa stii ca poti face bani la fel de multi pe munca cinstita".
No comments. Nu face sa sublinieze ce am spus mai sus. Intelectualii la zid. Nu fac munca cinstita. Sug sangele poporului. Chelnerii si mecanicii auto la mare pret. Nu sunt in sistem, nu sug sangele poporului. Sunt cea mai buna masa de manevra. Lobotomizati. Indiferent cat de greu iti vine sa accepti.