sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Patetic, ridicol, idealist

Nu ştiu care a fost audienţa dezbaterii de aseară. Cel puţin în Bucureşti era cam pustiu cu o oră înainte.

Disputa dintre cele trei graţii politice a fost discutată şi răs-discutată, firul a fost tăiat în 4, cu sau fără folos, postacii au umplut forumurile cu "votează-l pe Costel sau pe Gigel".

Au fost momente strălucitoare şi momente penibile, nu merită să le mai repet şi eu, pentru că e foarte posibil ca momentele care pentru mine au fost penibile să fie pentru voi strălucitoare şi invers, fiecare judecă în felul lui. Fiecare crede că părerea lui e cea corectă şi fiecare dintre noi are dreptate.

Votul de mâine nu e un vot decisiv. Nu o să ne fie mai bine dar nici mai rău indiferent de cine trece în turul doi, nici votul din 6 decembrie nu e decisiv, România n-o să fie mai bună sau mai rea, o să fie egală cu ea însăşi, frumoasă şi mizeră, tragică şi fascinantă.

Şi atunci merită să mergem până la secţia de votare? Da! Pentru că altfel postacii de partid, indiferent că sunt pe internet sau în primării, la colţul secţiei cu mici şi bere, cu găleţi, cu făină, cu zahăr şi ulei, cu autobuze şi bani, postacii au să câştige sau piardă iar noi o să rămânem spectatori pentru încă 5 ani.

Agresiunea postacilor asupra ţării şi asupra noastră trebuie să înceteze, cu cât sunt mai puţine voturi liber exprimate cu atât voturile postacilor sunt mai importante, prin absenţa de la urne noi le-am lăsat ţara în mână. E momentul să le arătăm că nu-i a lor.

Acum 20 de ani cădea comunismul. Acum democraţia s-a transformat într-o târguială penibilă. Pe care putem s-o oprim, să schimbăm ceva. Ştiu că sună patetic, ridicol, idealist. Dar copiii ăia de acum 20 de ani nu erau patetici, ridicoli, idealişti?

Te costă o jumătate de oră să dai peste cap planurile postacilor, doar o jumătate de oră.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

21 de comentarii:

Stefan A spunea...

Inclusiv eu, emigrat de 20 de ani , voi merge la vot. Prima data dupa 1989 !
PS . Am urmarit dezbaterea tv in streaming !

Anonim spunea...

Vas ruga sa ne dati continutul actu
lui ce Dl Presedinte la dat pentru
a fi citit de Dl Antonescu.A fost o
confruntare fara menajamente intre
trei politicieni ce merita locul pe
care il au.Greu de afirmat cine va merge in turul doi.Eu cred ca vor
fi Presedintele si cu Dl Antonescu.

Dan Selaru spunea...

Gramatica ta ma ucide. Nu-l am si nici nu ma intereseaza.

Cosmin spunea...

"Votul de mâine nu e un vot decisiv. Nu o să ne fie mai bine dar nici mai rău indiferent de cine trece în turul doi, nici votul din 6 decembrie nu e decisiv, România n-o să fie mai bună sau mai rea, o să fie egală cu ea însăşi, frumoasă şi mizeră, tragică şi fascinantă."

Ba da, este decisiv. Nu pentru poimaine, dar pentru urmatorii 20 de ani este, la fel cum a fost si cel din "Duminica Orbului"...
Si inca ceva: tranzitia nu s-a incheiat, abia incepe; pana acum am mimat democratia si statul de drept. Tocmai de aceea votul de maine conteaza enorm. Pacat ca multi nu inteleg si riscam sa se astearna "linistea" peste tara...

Deceneu spunea...

Nu am urmarit dezbaterea pentru ca stiam ca nu va aduce nici o informatie in plus, nu va limpezii nimic, si vor fi preluate aceleasi teme fara importanta pentru cetateni.

- Mass-media a demonstrat ca e sub "papaucul" politicienilor, prin acceptarea ca acestia sa-si negocieze temele de discutie si intrebarile.
O institutie care se respecta nu accepta eliminarea din dezbatere a temelor incomode.

- Politicienii de dragul aparitiei in media au facut compromisuri, ceea ce lasa sa se intelega ca si pentru a accede la guvernarea vor face compromisuri pe masura mizei.

- Alegerile nu vor schimba nimic. Lupta politica, manipularea si campania electorala au caracter permanent.
Lupta nu va inceta decat atunci cand politica va devenii o competitie de programe de masuri.

Anonim spunea...

Votul de maine este "mai decisiv", daca pot sa zic asa.

ionut spunea...

In timpul dezbaterii aseara m-am uitat la "o scrisoare pierduta" varianta 1977 in regia lui ciulei.

Aceasi piesa, acelasi scenariu da' macar interpretata magistral, nu de catre niste moftangii!

Anonim spunea...

Din pacate, dupa 20 de ani, a face politica in Romania inseamna a-ti da o sansa sa faci bani. Asta e. Politica=bani. Crezuri, teluri, doctrine...prea rari sunt cei care vad in politca o manifestare a intelectului...Divaghez.

As adauga: Ia-ti copilul si daca e la varsta intelegerii si explica-i de ce merita sa voteze in viitor. Ia-ti mama chiar daca s-a saturat. Convinge-ti prietenii cu care discuti politica sa mearga la vot.

Da-ti o sansa sa injuri pe cineva fiindca l-ai votat si n-a iesit, nu pentru ca l-au ales altii.

Sunt 20 de ani de cand niste oameni au murit nevinovati. Voteaza si pentru ei.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Aici nu facem propaganda!

Camil Stoenescu spunea...

n-am văzut „marea” dezbatere/confruntare, dar din înregistrările urmărite nu cred c-am pierdut nimic. oricum, voi merge mâine la vot, așa cum am făcut-o de când am acest drept

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

n-avem ce alege, dar sustin prezenta la vot exact din motivele enumerate in aceasta postare!

LiaLia spunea...

Bre, Dane, ce-mi faci tu cu propaganda ta de mers la vot??? Io am făcut pariu cu niște preteni că nu o să fie prezență mai mare de 30%, dar dacă va fi, o să mă pun nudă pe blog! Ai înnebunit??? Mi-e frică să nu-mi crească cota în zelist :))) Acu serios vorbind, eu mă duc din patul cald al gagicului tocmai din Băneasa la mine în Militari să votez. Cum și în ce fel, Dumnezeu cu mila :))

LiaLia spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

pentru defetistii care ezita sa mearga la vot, recomand South Park, episodul "Douche and Turd", 8 din sezonul opt. Il gasiti aici http://www.southparkstudios.com/

ionut spunea...

touretul

Mai usor c-ai scapat caii in porumb: suntem la razboi si nu stiu eu, sau tu nu stii sensul cuvantului defetism!

Dan Selaru spunea...

Calm tovarăşi!

ionut spunea...

Dane

Sunt calm, eu unul nu mai nici o ezitare in a NU ma mai duce la vot!

Anonim spunea...

DEFETÍSM s.n. 1. Opinia, părerea, atitudinea celui ce nu are încredere în reușita unei acțiuni; lipsă de încredere. 2. Infracțiune care constă în lansarea, răspândirea sau publicarea, în timp de război, de zvonuri sau informații false, exagerate sau tendențioase, relative la situația economică, politică și socială a țării.

ionut spunea...

touretul

Scuza-ma, parere personala, cele 2 definitii se bat cap in cap!:)

Anca S. spunea...

Am vrut foarte mult sa votez! dar n-am putut...erau cozi infernale la toate sectiile de votare speciale din Cluj-Napoca, iar la 19 cand am mers eu as fi stat degeaba pana la ora 21 si n-as mai fi apucat sa intru sa pun stampila.

Pacat!