În ultima vreme mă distrează copios bătălia pe noţiunea de majoritate. La modul declarativ PSD+PNL+UDMR+Min spun că au o majoritate de 65 de procente iar PDL spune că este de doar 53.
O majoritate, vorba Preşedintelui, se vede în Parlament. Sunt 471 de parlamentari, majoritate înseamnă 236. Să privim din perspectiva celor două tabere.
Guvernul Boc a căzut cu 258 la 176 iar Guvernul Croitoru cu 250 la 189.
Ne uităm din direcţia Grivco Corporation. Au avut interesul să pice Guvernul Boc şi Guvernul Croitoru. Au avut o majoritate 54,8 de procente prima oară şi de 53 de procente a doua oară.
Ne uităm de pe poziţiile PDL. Au avut interesul să treacă Guvernul Boc şi Guvernul Croitoru. Au fost o minoritate de 36,1 de procente şi au crescut la 40,1.
Deci, nici pe departe coaliţia majoritară nu are o majoritate de 65 de procente, e doar de 53 de procente dar asta e puţin important pentru că ea nu e interesată să treacă Guvernul.
Pe de altă parte PDL are interesul să treacă Guvernul (oare?) şi trebuie să-şi pună problema cum ajunge la 50 de procente plus 1 om.
Aşa că de fapt toată lumea interpretează tendenţios, majoritatea e de 53, deci aceştia, GC, gonflează realitatea, PDL manipulează prin omisiune, nu contează cât de mică e majoritatea celorlalţi ci cât de mare e minoritatea lor. Unii neglijează cifrele, alţii perspectiva. Niciunul propriu interes.
PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.
miercuri, 11 noiembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
12 comentarii:
daca ar putea, stimabilii nostri politicieni si-ar dori sa functioneze dupa o alta matematica...
Ai haz,ai dormit cu fata la perina :)
Majoritatea nu se calculeaza in raport cu numarul celor care au votat? Astfel avem 59% in primul caz si 57% in al doilea.
Nu, articolul 103 din Constitutie:
"Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. "
176 din 471 inseamna 37.4%
189 din 471 inseamna 40.1% si conform matematicii asta nu cred ca inseamna majoritate.
PS: de acord cu paranteza din post.
pai si daca lipsesc 20% din deputati si senatori, 41% voteaza impotriva guvernului si 39% voteaza pentru guvern ?
Care e rezultatul? Trece sau nu trece?
Eu cred ca majoritatea se refera la numarul celor prezenti la vot.
Nu trece.
@Parvan
Esti genial. Ce parere ai despre paradoxul Banach-Tarski?
@Anonim 12:36
Au fost doua cazuri, in 2007.Arunca un ochi aici:
http://www.adevarul.ro/articole/dupa-89-in-romania-s-au-depus-19-motiuni-de-cenzura.html
Ca sa poti investi sau darama un guvern trebuie sa intrunesti majoritatea absoluta.
Momentan postul de deputat al lui BOlteanu este vacant. Care este baza de raportare, 470 sau 471? In ambele situatii majoritatea absoluta este 236. Dar ce se intampla daca se mai vacanteaza un loc sau mai multe(mani pulite, mai cade un avion cu o delegatie parlamentara)?
Cred ca doar curtea constitutionala ne poate spune.
@ Bulz: prea multe dimensiuni :P
Subliniam doar referinta.
Aici dimensiunea conteaza. Tre'sa fie minim trei.
Trimiteți un comentariu