luni, 2 noiembrie 2009

Strategii de campanie sau lipsa strategiilor de campanie

După prima săptămână de campanie lucrurile par deja jucate. Traian Băsescu foloseşte metodele propagandistice ale lui Goebbels, puţine idei, de obicei false sau neimportante, repetate obsesiv. Metode foarte eficiente, doar Traian Băsescu are idei, restul repetă fără contenire. O campanie adresată celor incapabili de a decide în urma unor argumente sau proiecte. O tehnică de divizia B pusă în practică magistral.

Mircea Geoană joacă aceeaşi tristă poveste cu promisiuni aberante. Nu cred că există cineva care le mai crede. Din când în când îşi readuce aminte să-l atace pe Băsescu, nu aduce nimic nou. S-a lansat de 4 ori şi toată campania se rezumă la un nesfârşit şir de lansări triumfaliste fără niciun chichirez. Dar în spatele lui s-a pus în mişcare maşinăria de partid.

Crin Antonescu a încercat, sau încearcă, o altfel de campanie. Dar este total pierdut în peisaj şi nu înţelege că nu se luptă cu Traian Băsescu ci cu Mircea Geoană. Habar n-are care e rolul lui, să treacă de Mircea Geoană în primul tur şi de Băsescu în al doilea. Total lipsit de orice viziune.

Sorin Oprescu are cel mai pitoresc discurs, nici el nu ştie despre ce vorbeşte. A încerca să scoţi o idee coerentă de la el e o misiune imposibilă. Nu merită luat în serios.

Restul se află în treabă, mai puţin Kelemen Hunor care are o negociere a voturilor de făcut între cele două tururi.

Ca o concluzie generală, Traian Băsescu face o campanie primitivă dar eficientă restul bântuie prin ţară fără nicio idee în ce afacere se află. Dar, spre deosebire de Antonescu şi Oprescu, Geoană are în spate o maşinărie. Jocurile par făcute, un tur doi Băsescu-Geoană. Toţi ne consideră proşti.

Nu s-a terminat, încă. Acum scorurile sunt cam aşa: Băsescu 31-32, Geoană 25-26, Antonescu 15-16, Oprescu 12-13, restul ce rămâne. Luaţi-le ca estimări ochiometrice obţinute prin eliminarea sondajelor evident măsluite şi medierea rezultatelor celor rămase.



PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

19 comentarii:

Anonim spunea...

sincer sa fiu nu mi se pare chiar atat de eficienta campania lui t. basescu. se bate moneda pe cam putine teme, in stil retoric si declamator, pe principiul "ce le facem noi lor"; dar cine stie, poate ca asta e si ideea cu priza maxima la mase. habar n-am, mi-e greu sa ma pun in pielea altui votant

Anonim spunea...

Foarte corecte observatiile.
Pacat ca Antonescu nu are raspunsul meritat la campania civilizata pe care o duce si pacat ca la campania prinitiva a lui Basescu raspunsul este excelent. Asta este. Intr-o tara normala ordinea in un sondaj ipotetic de opinie ar fi: Antonescu-Basescu-Geoana-Oprescu. Numai la noi FSN-ul in continuare domina primele 2 locuri....

calif spunea...

daca acelea sunt scorurile, lucrurile sunt foarte clare in primul tur. De la 15-16% nu se poate ajunge la 25-26% in mai putin de 3 saptamani.

florin spunea...

In schimb pe net, campania vad ca se duce in cu totul alti termeni:
http://www.traianbasescu.ro/

Anonim spunea...

campania pe net nu face 2 bani,e pierdere de vreme,nimeni nu-si schimba opinia(votul) doar pentru ca citeste un site bascalios sau o "dezvaluire" socanta. batalia se da pentru nehotaratii din tara mai putin educati.asa ca toata campania se desfasoara cu elemente simple,tuse de alb si negru,eu sant bun ceilalti sant mafioti.probabil asa este oriunde in lume

Cristian spunea...

Din pacate vorbim de lipsa de idei. Paradoxal sau nu e cineva care ar avea ceva idei in aceasta campanie si acela e unul din candidatii "anonimi". Are parul mare si umbla cu tricouri cu Pink Floyd.

Stefan A. spunea...

Domnule Selaru , vazuta de aici din Vest Europa , campania este inimaginabila in o tara dezvoltata .
Aseamana mult cu cearta tatelor la piata !
Cei de la tara + pensionarii + bugetarii decid cine cistiga alegerile .
Restul alegatorilor sint plictisiti , dezgustati , satui de imaginea vazuta si vor dezerta in masa la alegeri !
Acest fapt poate rasturna toate prognozele .
La sat nu face nimeni cercetari statistice !

Eugen spunea...

Te citez:
"După prima săptămână de campanie lucrurile par deja jucate. Traian Băsescu foloseşte metodele propagandistice ale lui Goebbels, puţine idei, de obicei false sau neimportante, repetate obsesiv. Metode foarte eficiente, doar Traian Băsescu are idei, restul repetă fără contenire..."
Te contrazici.
Probabil ca, asa cum a zis Freud, subconsteintul te da de gol.
De care parte esti, se vede, insa.
Basescu egal Goebbels, egal Hitler...

KingSnake spunea...

Un singur lucru nu inteleg in campania asta si in general in felul in care oamenii se transforma si gandesc.
De ce orice portocaliu simte nevoia atacului la nivel personal asupra oricui nu este de acord cu "doctrina" ? ( si un exemplu este chiar mai sus)
De ce a disparut total "dezbatarea", jocul cu ideile, argumentatia si totul a fost inlocuit cu agresivitatea si condamnarea.

Anonim spunea...

Basescu foloseste tehnici de divizia B pentru ca publiul tinta este de Divizia B. Este nivelul politic si decizional la care electoratul a ajuns dupa gloriosii ani in care tatucul Ilici i-a fost far si calauza.
Arfi absurd sa ii pretindem lui Basescu sa faca o campanie de idei cand oamenii reactioneaza la mici, bere si sacose cu ulei si pui congelati.

Cosmin spunea...

Majoritatea celor cu un nivel de trai mediu spre ridicat, burghezia, atata cat este, ori nu vor vota, ori stramba din nas la vederea lui Basescu. Mi se pare normala o campanie care sa-i vizeze pe "cei multi", cei apartinand "romaniei profunde", chiar daca nu-mi place aceasta normalitate...
Interesanta propunerea lui Aurelian Dochia, din R.L., privind pastrarea bicameralismului, dar cu modalitati diferite de alegere a senatorilor si deputatilor. Poate ar fi bun un sistem cu 96 senatori (cate 2 pentru 41 judete + 6 sectoare) si 215 deputati (pentru 21.500.000 cetateni). Ce credeti?

Cosmin spunea...

erata: 94 senatori

Theophyle spunea...

Dane, Goebbels? - chiar aiurea. Pacat - probabil ai nevoie de o improspatare istorica. Rushinica.

Vaca Verde spunea...

Zau, idei putine, simple, repetate obsesiv, asta e.

Cristian Orgonas spunea...

Ce ar castiga TB daca s-ar chinui sa faca o campanie inteligenta, prin care sa ii convinga pe cei mai educati dintre romani sa vina la vot? Nu ar castiga nimic, si-ar irosi resursele degeaba.

El se adreseaza unei anumite parti a electoratului care percuteaza la astfel de mesaje primitive, ce pe noi nu ne conving deloc.

PS: ai vazut ca mai nou, toate sondajele arata ca TB ia bataie in turul 2 indiferent de oponent? Ma abtin cu greu sa nu rad...

Bilbofil spunea...

La Goebels parca era vorba de simple minciuni, putine, repetate insistent. In rest, si la scoala un profesor bun isi axeaza predarea pe citeva idei simple repetate pina cind copiii, le inteleg, le recunosc si le asimileaza deplin.

Sigur ca poti discuta fondul ideilor lui Basescu, asa cum ar merita si proiectele lui Crin Antonescu de altfel, si asta chiar ai putea face intr-un alt articol.

Anonim spunea...

As recomanda articolul urmator:
http://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum

Citez de acolo:
Reductio ad Hitlerum is an ad hominem or ad misericordiam argument, and is a fallacy in logic.

It is a fallacy of irrelevance where a conclusion is suggested based solely on something or someone's origin rather than its current meaning or context. This overlooks any difference to be found in the present situation, typically transferring the positive or negative esteem from the earlier context. Hence this fallacy fails to examine the claim on its merit.

Dan Badea spunea...

mda. ziarist nu esti, pentru ca as fi stiut. matematician nu esti, pentru ca, altfel, ai fi argumentat asertiunile facute, mai ales in cazul lui Basescu. ce esti? nu stiu. un cetatean, cu blog! felicitari! vorba ta, ai si tu slabiciunile tale. numai ca sunt cam multe...sa traiesti bine, pe mai departe, asa cum ai trait si pana sa te vizitez eu.

asdfgh spunea...

Consilieri cu duiumul si tot campanie de mahala...Oare cand o sa intelega restul politicienilor ca aceasta pseudo-campanie prin anti-teza nu aduce nici voturi, nici prestigiu.

Un blog care merge cu success pe linia fina dintre incisiv si neutru...