sâmbătă, 5 decembrie 2009

Auto-organizarea critică

Toată lumea s-a trezit la un moment dat în plină reverie, gândind aiurea despre subiecte total nelegate de realitate sau de gândurile anterioare.

Creierul funcţionează pe marginea haosului. Funcţionează onorabil şi la un moment dat o ia razna. Nu e nimic rău în asta, nu e o boală, aşa funcţionează orice creier sănătos, la marginea iraţionalităţii. Aceast mod de funcţionare se numeşte auto-organizare critică.

Este fenomenul prin care complexitatea apare în natură. Este momentul în care apare o tranziţie de fază. Legi simple de interacţiune la nivel local conduc la un moment dat la o schimbare spontană a situaţiei, fără intervenţii divine sau guverne mondiale. Cu cât transformarea e mai radicală cu atât e mai rară, cutremurele apar astfel, cu cât sunt mai mari cu atât sunt mai rare.

Dacă nu am sta într-o stare critică nu ne-am putea adapta repede la noile circumstanţe, n-am putea rezolva probleme şi transmite informaţii. Pentru a funcţiona în această stare creierul produce perturbaţii întâmplătoare care activează la întâmplare neuroni.

Fiecare neuron activează în medie un alt neuron şi de aici o avalanşă. Dacă ar activa mai mulţi am avea doar haos, cam aşa funcţionează epilepsia, dacă ar activa mai puţini "avalanşa" s-ar opri. Nu ne-am adapta.

Asemenea fenomene se petrec şi la nivelul societăţii. Acum trăim unul dintre ele. În minţile a milioane de români are loc fenomenul acesta de auto-organizare critică, o să se concretizeze în voturi care o să dea imaginea României de luni, 7 decembrie, când o să intrăm, sau nu, într-o stare de echilibru.

Nu se votează iraţional cum spun mulţi. Doar că fenomenul e atât de aproape de iraţionalitate că nu putem decela. Societatea românească se auto-organizează. Sunt foarte curios dacă Brucan a avut dreptate. Am să explic după rezultatul votului dacă a avut sau nu. Eu cred că a avut.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

18 comentarii:

Jerome LeBanner spunea...

Eu nu cred ca trebuie sa se voteze rational. Ci cu constiinta, care presupune de multe ori o doza de onoare. Si, de multe ori, onoarea si ratiunea se despart.
Fiindca de aia suntem oameni, nu roboti, caci ar fi simplu, introducem parametrii si softul ne spune cu cine sa votam.

In ceea ce priveste termenul lui Brucan, nu a avut dreptate, sunt convins ca in sinea lui sa gandit la o perioada mai lunga, dar nu a vrut sa ne sperie

Camil Stoenescu spunea...

după ce ne perpelim, ne gândim, cântărim, judecăm, măsurăm și evaluăm, până la urmă luăm deciziile în ultimul moment, după o adunare vectorială foarte aproximativă a tuturor tendințelor și variantelor ce ne zumzăie prin creier

ionut spunea...

Eu as propune si varianta votul sub influenta alcoolului (2-3 pahare acolo in functie de limita de toleranta a fiecaruia), pentru dezinhibare:-)

In vino veritas!

Si nu glumesc, foloseam varianta asta in facultate, 100-200 de ml. de coniac, cand aveam examen cu cate un balaur. "Paradoxal" lucrurile deveneau mult mai limpezi.

Dan Selaru spunea...

200 e mult.

Jerome LeBanner spunea...

Ce e bun nu e mult.

Dar ce te faci daca ai copii care vor sa intre cu tine in cabina, le dai si lor?

Camil Stoenescu spunea...

bleah, coniac, vinul e mai bun :). și mai sănătos pentru artere

Dan Selaru spunea...

Asa ajungem maine sa ne ducem jumatate din tara beata turta la urne. Ca sa nu ne auto-organizam.

Camil Stoenescu spunea...

păi și nu chiar așa e, cel puțin în mediul rural? când eram mic și mergeam în vacanțele de vară la țară, oamenii care ne veneau la muncă pe la 8 dimineața cereau un pahar de țuică înainte să se apuce de lucru :)

Dan Selaru spunea...

Hai ca incepe meciul, mai exista si altceva decat politica. Hai Romania!

Vasile D spunea...

"Hai Romania!" a fost sloganul lui Oprescu :P

O armata de lei condusa de un magar este mai slaba decat o armata de magari condusa de un leu .

Anonim spunea...

Apropo de Brucan: nu era profet, doar raspandac, medium daca vreti, transmitea si el ce i se turna de mai sus, dar varianta aia, desi a fost considerata la un moment dat, n-a mers (socoteala de-acasa...), si oricum cred c-ar trebui sa ne temem de ce-o fi numit un comunist batran ca el "democratie"!

Viata merge inainte / Cu sau fara presedinte!

Dan Selaru spunea...

Oprescu my ass. A fost macel, 51-17.

Viq spunea...

Excelentă perspectivă !
Mda.
Realistă şi nonconvenţională.
Înclusiv Brucan e prins inteligent.
Am aceeaşi senzaţie.
Vedem.

Adrian Năstase spunea...

Indiferent care va fi rezultatul votului, acesta va demonstra că Brucan a avut dreptate.

John Galt spunea...

Socialistii trebuie impuscati! = asta e singurul adevar universal valabil. :D


Nu mai stiu ce mare armata (spartani/alexandru macedon) avea un proverb ca deciziile importante trebuie sa fie aceleasi indiferent ca esti ametit sau nu. Prin urmare isi testau strategiile de razboi cu multe sticle de vin, in noaptea dinaintea atacului. De unde si expresia "in vino veritas".

:)

Camil Stoenescu spunea...

@ RaduBT
cred că respectivul dicton se referea mai degrabă la faptul că vinul dezleagă limbile și îngreunează mintea :)
dar îmi place și interpretarea ta ;)

John Galt spunea...

Interpretarea referitoare la socialisti sau cea legata de plantatiile de vita de vie smulse de romani cand au ajuns pe aici? :D

Camil Stoenescu spunea...

ambele, dar cu măsură ;)