marți, 8 decembrie 2009

Brucan nu a avut dreptate

Ştiu că postacii încă se mai cred în campanie şi scriu la foc automat. Dar asta nu-i scuteşte de întâlnirea cu realitatea. Care o să fie tragică. Aşa cum o să fie pentru noi toţi.

Brucan n-a avut dreptate. S-a votat sentimental. Speram să se voteze raţional. Nu-mi spuneţi de furat că s-a furat la egalitate.

Se tot clamează o victorie a lui Traian Băsescu. Nu e reală până la instalarea unui Guvern. Dacă nu e în stare să-l facă Traian Băsescu a câştigat şi România a pierdut.

Habar n-am dacă Traian Băsescu a câştigat cinstit, eu cred că da. Dar se pune întrebarea "La ce ne-a folosit?". Ce urmează? Dacă Silviu Brucan avea dreptate se vota raţional, cine are soluţia ăla câştigă. Nu e cazul.

Pentru Traian Băsescu am o singură rugăminte. Goniţi-l pe Marcel Hoară de la televizor. Gata. Avem dreptul, că v-am votat sau nu, la oameni care nu vorbesc în sloganuri, care au idei proprii, care nu sunt tonomate de partid. Din cauza unuia ca Marcel Hoară spun că n-a avut dreptate Silviu Brucan. "Omul nou" dorit de Ceauşescu şi reprezentat de Marcel Hoară e dovada vie a ratării termenului de 20 de ani spus cu prea multă lejeritate de Brucan.

Sentimentele euforice, reducerile de parlamentari, tot felul de legi care "modifică" starea de fapt şi care sunt considerate mari paşi înainte pe drumul reformării Statului sunt apă de ploaie. România avea de făcut un singur lucru, să facă Justiţia să funcţioneze, restul sunt amănunte. Traian Băsescu n-a reuşit. I-am mai dat o şansă. Nu cred să reuşească nici de data asta.

Nu-mi face nicio plăcere Mircea Geoană, dimpotrivă, dar de voie de nevoie avea o soluţie pe care Traian Băsescu n-o are. Şi trebuie s-o găsească. Şi să-l cităm pe Napoleon "În politică, prostia nu e un handicap.", Geoană nu era înconjurat de oameni fără personalitate.

E probabil să găsească soluţia în compania lui Tăriceanu. Cum e Tăriceanu acum? Acum e bun? L-aţi înjurat trei ani de zile şi acum a devenit frecventabil? Cum e cu procesul Sterling? E vorba de binele naţional, nu? Jigodism şi de o parte şi de alta.

Până nu se ajunge la păstrarea deciziilor şi demnităţii n-o să se schimbe nimic. Să mergem la anticipate domnule Băsescu dacă sunteţi jucător. Totul sau nimic. Aveţi curaj? Aveţi curaj să jucaţi până la capăt? Vă spun eu că nu. Sunteţi câştigător dar nu ne foloseşte nouă la nimic. Aţi câştigat doar Dumneavoastră, Brucan n-a avut dreptate.

Era diferenţa dintre om şi plan. S-a votat omul. Sau mai curând voievodul. Care se bate cu boierii cei răi. Şi e înconjurat de boierii cei buni, a se citi obedienţi, şi de trădători. Mentalitate de Ev Mediu.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

87 de comentarii:

Anonim spunea...

...noroc ca s-a incheiat campania.
Parca ma uit la "In gura presei cu Mircea Badea" (alt vocabular totusi).

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

S-a terminat campania electorala.

Deceneu spunea...

Eu as spune ca-i bine sa vedem la televizor oameni ca Hoara, Boureanu, Pora etc.. pentru a demonta mitul ca schimbarea generatilor duce automat la schimbarea docietatii in bine.
Se demonstreaza ca poate fi si mairau.

Am colegi de servici tineri care sunt extaziati de victoria lui Basescu.
Pentru ei succesul arata forta inteligentei si inteligenta este valoare suprema.

Ca sa rastorni situatia trebuie sa demontezi mitul superioritatii intelectuale a adversarului, ridiculizand-i proprile afirmatii, obligand-ul sa le puna in practica demonstrand ca-i ipocrit.

O prima solicitare cate Basescu ar fi sa aplice imunitatea pe care regreta ca nu a trecut-o ca intrebare la referendum, incepand cu el, sa dea un exemplu.
Romania plateste scump faptul ca Presedintele ei nu este o persoana frecventabila de catre liderii politici occidentali.

A doua masura sa "traga in teapa" pe cei care au facilitat contractul de energie al ALRO Slatina, daca el este incheiat in defavoarea statului si acetatenilor.
Nastase a vandut PETROM-ul.
Cine a vandut energia?

paul spunea...

Perfect de acord cu liniile generale ale articolului. O precizare insa. Eu nu as fi totusi atat de increzator, si imi vine greu sa cred ca Basescu, care a facut pe dracu'n patru sa pastreze MAI, n-a castigat de pe urma asta cateva autocare de voturi. Foarte greu. As zice ca s-a votat sentimental si s-a furat rational. Ce urmeaza acum. Haosul in tara asta. Basescu deja a inceput cu telefoane la tariceanu, ca sa rupa PNL-ul. El lucreaza numai asa.

Anonim spunea...

Cu tot respectul, va semnalez ca faceti la distanta de cateva fraze urmatoarele doua afirmatii:

1) "România avea de făcut un singur lucru, să facă Justiţia să funcţioneze, restul sunt amănunte"

2) "Nu-mi face nicio plăcere Mircea Geoană, dimpotrivă, dar de voie de nevoie avea o soluţie pe care Traian Băsescu n-o are."

Poate reusiti sa dezvoltati ideea, ca eu marturisesc ca nu pricep nimic. Ce solutie avea Mircea Geoana pentru a face justitia sa functioneze? Nu stiu ca acest punct sa fi facut parte din oferta electorala a domniei sale.

Sau oare proiectul Johannis, in calitatea sa de panaceu universal, era si solutia acestei probleme?

Dan Selaru spunea...

Nu era. Era la fel de rau. Dar macar stiam asta.

Anonim spunea...

nu intodeauna solutia mai vizibila este si cea mai buna.
eu zic sa asteptam sa vedem. s-ar putea ca viitorul sa ne rezerve surprize :)

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Lari spunea...

Bai, nene, cum a facut Basescu totul sa pastreze MAI, cand mai aveau sa faca tumbe in fata alora de la PSD sa numeasca un alt ministru in locu' lu' bou' de Nica?

@Dan Selaru
La ce ne-ar folosi anticipatele? S-ar modifica substantial raportul de forte din Parlament? Evident ca nu. Si atunci de ce sa se adanceasca o criza si asa profunda?

Nene, toata lumea racneste la Basescu. Da' PNL sau PSD de ce nu colaboreaza cu astia pentru un Guvern pana la trecerea crizei?

Aaa, am inteles, interesul national e doar cand suntem noi la putere...

Dan Selaru spunea...

Sigur o sa avem surprize. Prima e scaderea ratingului, ruperea acordului cu FMI. Numai surprize placute. :-)

Anonim spunea...

cine dracu' e Marcel Hoara?

Dan Selaru spunea...

:-) E spre binele tau sa nu-l cunosti. O sa ai grave atacuri de sindrom.

Anonim spunea...

Depinde cum vedeti lucrurile.
La 20 ani distanta, in Romania presedinte a devenit, pentru a doua oara consecutiv, cel care a fost obstructionat in presa.

Sau: Diaspora si-a luat o mica revansa fata de cei care i-au alungat din tara (PSD, Iliescu)

Anonim spunea...

mai, oricat de ciudat pare, problema nu-i c-a castigat asta iar. problema-i ca macar acu' 4 ani avea macar o ciorna de proiect (cota unica, justitie, etc) pe cand acum nu doar ca n-are proiect dar n-are nici pix, nici hartie si, mai rau, nici oameni cu care sa poata sa-ncropeasca ceva. nevertebrati gen boc sau negoita nu se pun la socoteala. nici hopa-mitici gen blaga, videanu, berceanu care pica in picioare intotdeauna. udrea, sulfina, eitzi, sunt maini moarte prin definitie.
oricum, dureros e ca din cei care l-au votat, 99 la suta nu s-au obosit (sau nu i-a dus capul) sa zgarie un pic cu unghia sloganurile alea de campanie, sa vada ce-i sub ele. daca o faceau s-ar fi prins si ei ca regele e gol. Asa, tre' sa-l vedem cum isi expune goliciunea in fata noastra inca 5 ani

Jean Valjean spunea...

Dane, mare dreptate ai! Oamenii inca nu s-au schimbat.

Am intrebat cativa votanti incantati "pro Base" de ce au votat asa.
Nu stiau prea bine, baiguiau "sa nu vina Patriciu sa fure", "PSD a furat la privatizare" etc. deci practic lozinci comuniste.
Aici e marele paradox, s-a castigat cu "jos comunismul" dar oamenii inca au mentalitate comunista.

Anonim spunea...

Eu cred ca am avut de a face cu un vot cat se poate de rational.

De ce?

1. Ardealul a votat masiv Basescu obtinand in mam multe judete ardelene peste 60 procente, ceea ce Geoana a reusit doar intr-un judet sau doua si asta a dus la victoria lui Basescu. De ce a votat ardealul asa? pentru ca doar asa poate spera sa mai atraga resurse bugetare in zona si sa nu ramana in urma ca in majoritatea cazurilor cand fondurile se duc in Moldova, is asta e un argument cat se poate de rational.
2. Presenta la vot a fost un pic mai mare (pentru o tara care se respecta jenanta). Prezenta sporita a fost obtinuta intre 9 si 14 si a scos acei oameni la vot care voiau neaparat sa isi dea votul ne dorind sa lase pentru ultimul metru. (Banuiesc ca cei care au venit in plus la votare au votat masiv Basescu [e doar superstitia mea])
3. Strainatatea are privilegiul de a fi doar indirect afectata de constructia uni guvern ceea ce ia permis sa se uite doar la principii ca de exemplu continuarea procesului de reformare a justitiei (desi si eu sunt sceptic aici).
4. Solutia prezentata de Geoana se reducea la un om, fara program fara nimic, orucim orce guvern ar venii are de marit taxe, da afara oameni, inghietarea pensiilor pentru urmatorii ani.

Camil Stoenescu spunea...

în primul rând, habar n-am cine e Marcel Hoară. în al doilea rând, Brucan a fost optimist. în al treilea rând, anul viitor sper să plec din țară, pentru o perioadă ceva mai lungă. în rest, cred că singura soluție ar fi un premier propus de către coaliția majoritară PSD-PNL (încă valabilă) și cu care Traian Băsescu să învețe să coabiteze constructiv. dar mă îndoiesc că El Comandante își va călca pe orgoliul și va face asta

Dan Selaru spunea...

Bursa, cursul, acordul cu FMI. Asta inseamna ratiune, restul sunt chestii sentimentale.

Anonim spunea...

Domnule Selaru,
Ati scris acest articol cu scop propagandistic in folosul coalitiei monstruoase, pro Moscova (acolo au ei solutia "rationala" a guvernarii), pentru a-i descuraja pe romanii care au inceput sa gandeasca liber! Nu mai incercati sa ne pacaliti, e clar ca ati scris la comanda (desi va dati curat si independent) din cel putin doua motive: trimiterea la calaul de presa bolsevic Brucan (care o facea pe filozoful aruncand lozinci antiromanesti in media) si "rugamintea" adresata presedintelui Basescu de a elimina un ziarist de televiziune (aici chiar aveti reflexe comuniste, doar stiti ca un presedinte nu poate demite un ziarist, cu atat mai mult Basescu care a dat semnalul recastigarii libertatii presei prin taierea firului scurt cu TVR, chiar daca asta s-a intors impotriva lui).
Apropos, in Romania se poate forma un guvern oricand de catre cel care are puterea si vor fi si alegeri anticipate dar la momentul potrivit nu can vreti dvs.si PSD.
Fara respect! va salut

Rares Negrea spunea...

Eu zic ca anticipate oricum vom avea, dar nu acum ci dupa modificarea constitutiei. Nu cred ca vom rezista inca 3 ani pana la urmatorul termen. In alta ordine de idei, chestia cu Geoana care are solutia este o fabula. Nu a facut decat sa se foloseasca de imaginea si numele bietului neamt. Pacat ca omul s-a lasat folosit.
Legat de treaba cu "sa vedem tepele" si sa faca una sau alta vreau sa-ti spun ca nu stii care sunt atributiile unui presedinte de stat. Daca ar incerca doar sa influenteze catusi de putin cursul justitiei ar fi fatal acest lucru pentru el. Presedintele nu are voie sa faca acest lucru. Oameni buni! Inainte sa faceti fel de fel de afirmatii si sa aduceti acuze publice incercati totusi sa mai si ganditi. Aparent fara nicio legatura cu cele spuse pana acum voiam sa relatez cum un coleg de-al meu de serviciu era foarte indignat cum de seara cand s-a culcat avea un presedinte si dimineata era altul. Nu intelegea ca seara avea un presedinte conform SONDAJELOR si dimineata era unul conform NUMARATORII VOTURILOR. Unii "nu gandeste". Problema cea mare este ca sunt unni de la care aveam pretentii ...
Sa-ti fie de bine ROMANIE!!!

Dan Selaru spunea...

Asa e m-a platit dupa campanie Putin in persoana in ruble convertibile.

vali plesca spunea...

tot n-am inteles cine-i hoara. si n-am inteles nici care-i planul din opzitia aia om/plan.

Anonim spunea...

"Să mergem la anticipate domnule Băsescu dacă sunteţi jucător."
Singurii avantajati de alegeri anticipate sunt cei din PNL, care si-au "trezit" alegatorii. PDL si PSD au de pierdut. Deci e posibil ca aceasta sa fie alianta. Daca se imping anticipatele parlamentare, vom avea si anticipate prezidentiale. Asta ar fi o desfasurare rationala. Dar suntem in criza al carei stinky bottom va emite o aroma tot mai puternica anul asta. Mireasma asta va trezi multa lume din lesinul ideatic

Anonim spunea...

am votat cu basescu. tu iceai ca ai intebat pe cei care au votat cu basescu de ce?
eu te-as intreba "de ce cu geoana"?
de ce am votat eu? pentru ca cu basescu si PNL in ultimii 5 ani ( exceptand anul de criza care ne-a afectat indirect si pe noi desi altii sunt vinovati) nu am dus-o mai rau ca intre 2000 si 2004, ci mai bine si ma refer financiar. am mai votat cu basescu pentru ca in cluj s-a vazut faptul ca avem un primar din partidul de guvernare. si ma refer doar la drumurile judetene si comunale in care s-a investit masiv (aici poate vei zice ca ne-a pus bordurile videanu), insa prefer sa imi vad judetul curat si modernizat decat sa vad alte judete care contribuie mult mai putin la bugetul de stat primind acei bani. pana la urma trebuie sa iti vezi interesul personal si al comnitatii din care faci parte.
ce nu imi place la basescu e ca nu e ceea ce avem nevoie noi pentru acest post insa e cel mai bun in momentul de fata. nu e diplomat si nici nu va fi, dar daca e sa ne amintim bine noi am avut momente de "geniu" ca si tara tocmai cand am fost condusi autoritari. cand nu suntem sub presiune suntem singurii care stim sa ne dam cel mai bine cu calcaiele in oua (vezi toata istoria de pe la 1300 incoate). la ce aparat si cate partide si trusturi de presa a avut geoana in spate trebuia sa castige detasat undeva 60-40 (cam asa ar fi castigat si basescu daca nu era criza). geoana e slab. f slab nu are carisma se lasa prea usor influentat.
cat despre PNL nu sunt in stare sa isi gaseasca o linie de partid care sa mentina electoratul. ce mai deranjat insa cel mai tare e ca la nivel local liderii PNL au blocat diverse proiecte intre 2007 si 2008 (cand erau cu ajutorul PSD in continuare la putere) doar ca sa il saboteze pe BOC
pana la urma ce nu inteleg multi e ca politica e guvernata de interese economice la nivel national si local si ca nu ai cum sa le rupi. pana la urma trebuie sa incerci sa iti urmaresti interesul personal (de ex. sa fiu pensionar as vota cu PSD pentru ca sigur am mai mari sanse la o pensie mai mare decat cu PNL)

ce conteaza spunea...

In sfarsit Doctore sunt de acord cu tine! Zice lumea, cea pe care o cunosc eu, de pe dincolo ca ne-au ajutat sa nu facem o prostie. Ca Basescu este cel care lupta cu coruptia. Ca de cate ori revin in tara vad schimbarile evidente...
Om fi noi chiori? Om fi vrut sa dam vrabia din mana pentru cioara de pe gard?

Dan Selaru spunea...

Vorbeste si cu aia care au de dat forfetarul.

vv spunea...

Ma lamuresti si pe mine cu o chestie, te rog: de ce Basescu e "om" iar Johannis e "plan" ?

Dan Selaru spunea...

Si am uitat sa spun ca ieri de abia am gasit o banca sa cumpar niste euro. N-aveau.

Dan Selaru spunea...

Pentru ca unul e om si celalalt un Prim Ministru cu majoritate in Parlament.

vv spunea...

Daca e suma mica, gasesti la casele de schimb (la alea de la banci nu mereu!). Daca e suma mare, cumpara prin licitatie, garantat reusesti si in plus e si cea mai buna solutie dpdv financiar. Chiar esti naiv, sau te prefaci intentionat? Ce incerci sa insinuezi, ca leul nu mai e convertibil?

vv spunea...

Asa, si "prim ministru cu majoritate in parlament" este plan? Cred ca ar fi bine sa studiezi dexonline....
Io in continuare nu am auzit planul.

Anonim spunea...

Nu a avut dreptate Brucan. Nu simt ca a castigat Basescu, desi ma bucur mult ca n-a castigat Geoana. Sunt zdrobita de faptul ca jumatate din romani au votat Iliescu, Hrebe, comunism si nesimtire. E un fapt remarcabil ca Basescu a fost votat de mai multi decat Geoana, avand in vedere coalitia care a inglobat ultranationalisti si maghiari care-si doresc autonomie, liberali cu comunisti si asa mai departe, cu o mass media oribil de partinitoare, de-mi era jena sa deschid televizorul. Si totusi, romanul va fi cam acelasi si in caz de anticipate si la oricare alte alegeri de acum incolo. Eu nu cred ca Brucan va avea dreptate vreodata, poate doar sa vina un al doilea potop care sa ne deschida ochii. Nu suntem genul :)

macchiavelli spunea...

dane nu sunt de acord cu tine. Eu am votat Basescu si nu cred ca am votat emotional. mircea Geoana este un om slab! Cand i-am vazut scalambaiala de pe scena duminica la 9 mi-a stat inima in loc: cu el Presedintge, s-arf fi batut altii in spate ce hartii sa ii dea sa semneze! Am inteles - il njumea pe Johannis. Dar celelalte numiri??? Recunosc ca mi-ar fi fost mult mai greu sa aleg intre Basescu si Antonescu! Dar intre Basescu si Geoana alegerea a fost usoara.

czc spunea...

De la unul extaziat de victoria lui Base:

@Deceneu:
Schimbarea generatiilor: bineinteles ca poate fi si mai rau, peste tot: Ponta, Gorgan, Ciutacu, ...
Inteligenta ca valoarea suprema: mai bine cu un destept la paguba decat cu un prost la castig (si sunt foarte multumit ca, in familie ca si la serviciu, oamenii pe care ii consider inteligenti nu mi-au inselat asteptarile si l-au votat toti pe Basescu)

@Paul: bineinteles ca Basescu lucreaza cu telefoane; dar fiind un criminal, el nu are voie sa caute o solutie pentru rezolvarea crizei politice, adeptii „proiectului Johannis” detin monopolul in acest sens.

@Jean Valjean: furtul era o infractiune in comunism, sa inteleg ca a devenit o virtute in Romania post-comunista ?

Si o intrebare de final: cunoaste cineva un exemplu din istoria noastra cand ne-a mers bine avand in frunte un conducator slab ? Da, stiu, am o mentalitate de Ev Mediu, asa ca retrag intrebarea.

Dan Selaru spunea...

Foarte bine. E votul tau si faci ce vrei cu el. Geoana s-a batut singur.

Lars spunea...

Numai Marcel Hoara ? :-)
Basescu trimite la televiziuni o gasca mult mai mare de tonomate care ar fi facut o superba cariera in anii 50...

Robert spunea...

Ce au a face anticipatele cu iesirea din criza politica? Nu are curaj Basescu? E o chestie de curaj? Parca ati vrea sa-l provocati.

Anticipatele ar pastra in mare parte componenta actuala din parlament. Asa e facuta legea. Poate cu un plus pentru PD-L, dar nesemnificativ.

Apoi, pe langa faptul ca s-ar adanci criza economica, mai e un motiv pentru care politicienii nu-si doresc acum anticipate: nu si le mai pot permite. Sponsorii partidelor au cheltuit deja imens. De unde iarasi bani?!

Altfel, comentariul dvs mi se pare pe undeva rautacios, ceea ce inseamna ca nu a fost lipsit de sentimentalisme, chiar daca bate moneda pe rational. Nu v-a iesit!

Dan Selaru spunea...

Trebuia un exemplu.

Dan Selaru spunea...

Eu sa-l provoc pe Traian Basescu? E cel putin ridicol.

Ionut spunea...

Dan. Usurel, usurel, fara graba. Se valideaza votul, se face guvern, mergem mai departe.
Hai sa fim rationali, nu?
Nici eu nu cred ca Brucan a avut dreptate. Eu cred ca romanii au invatat democratia din primul moment.

Arllonius spunea...

Domnule Dan Selaru, care este faza cu forfetarul? Impozit minim de 500 de euro pe an pentru firmele care au o cifra de afaceri mai mica de 12.000 euro. Asadar cam 42 de euro pe luna. E chiar asa de greu sa plateasca o firma 42 de euro pe luna? Dispar locuri de munca daca se desfiinteaza firmele care nu au de unde sa scoata 42 de euro pe luna? Va intreb pentru ca nu prea ma pricep la chestiile astea. Poate ma lamuriti Dvs.

Dan Selaru spunea...

Cand l-au votat ci 80 la suta pe Iliescu. Halal democratie.

Robert spunea...

Cine a spus: "Să mergem la anticipate domnule Băsescu dacă sunteţi jucător. Totul sau nimic. Aveţi curaj? Aveţi curaj să jucaţi până la capăt? Vă spun eu că nu."?

Dezvoltati ideea, va rog, si faceti-ne o demonstratie cum ar fi o solutie anticipatele, de ce s-ar teme Basescu si cum ar fi posibil acel "totul sau nimic"?

Dan Selaru spunea...

Pai sa duca PDL la 40 la suta si cu redistribuire si UDMR sa avem un Guvwern stabil cu care sa fie deplin responsabil de ce se intampla in tara. Sa reformeze ce vrea si cum vrea.

Csabi spunea...

Da...., s-a incheiat campania electorala, trece si euforia taberei portocali, si ce ramane ce va urma? Revelionul, ....revelion 2005.

Flavius spunea...

Pentru Arlonnius: da, pentru o firma mica e greu. Se ia la cifrele de afaceri de anul trecut (de dinainte de criza). Cifra de afaceri inseamna total sume rulate si sunt de regula mult mai mari de 12.000 Euro - cine are o cifra de afaceri de 1000 Euro pe luna ?) . Eu de exemplu am o firma mica (2 angajati) dar am dat 60 mil forfetar. Asta e plata unui om pe foarte multe luni care chiar a venit ca un bumerang pe capul meu in acest an de cadere crancena a pietii. Forfetarul e un impozit care se adauga la alte sute si problema lui ca este rupt de partea economica. Asta a fost suportul de criza dat de metalurg - ca tot a auzit el prin alte tari ca se ajuta firmele in criza.
A fost introdus pentru ca "unii fura si fac evaziune". Eu ca firma cinstita ii rog pe guvernanti sa-i gaseasca spe cei care fura si sa-i pedepseasca exemplar si sa ma lase pe mine care am platit la timp absolut toate taxele pe care ei le au inventat. Altfel am putea da o lege similara care sa spuna "toata lumea sa faca 3 luni inchisoare pentru ca unii fura". Ce, ar spune unii ca tine, 3 luni e mult ?
Sper ca Baselu sa nu mai numeasca prin guvern nulitati gen metalurgul sau Videanu.
Pentru cei ce inteleg: bursa a cazut 5% dupa realegerea tovarasului. Am vazut aici ca mediul economic a inteles ca toarsu' va prelungi starea de criza si asteptarile sunt joase.
Sa dea Dumnezeu ca tovarasul sa fie diferit de data asta fata de ceea ce stim noi despre el (si nu, nu televiziunile m-au facut sa am opinia asta proasta despte tovarasul ci pur si simplu am studiat actiunile sale in cei 5 ani).

Anonim spunea...

Buna ziua.

Trebuie sa realizam totusi ce s-a intamplat la aceste alegeri: partide parlamentare si neparlamentare care ar trebui sa reprezinte 70% din populatie au realizat un scor de 50%. PDL care avea 30% a realizat cu TB un scor de 50%.

Niciunul dintre aceste partide din coalitie nu doreste in acest moment aplicarea refendumului.

Tinta lui TB in acest moment trebuie sa fie formarea unui guvern. Indiferent cum. Altfel nu a castigat nici TB si nici Romania. Pentru ca voturile primite de TB au fost nu pentru TB ci impotriva lui Geoana. Si TB este obligat acum sa confirme altfel pierde

Si logica acestui articol este cumva falsa: daca vine unu si-ti pune cutitul la gat si zice "stai cuminte ca nu iti fac nimic doar da-mi portofelul" sa alegi sa stai cuminte poate fi cea mai buna cale dar este si cea mai lasa. Deci cei 20 de ani ai lui Brucan arata ca s-a schimbat totusi ceva: am capatat si noi putina constiinta de sine si putin bun simt. Cam 50% dintre noi.

Flavius spunea...

Completare la postul precedent pentru Arlonnius: "cifra de afaceri" nu inseamna profit ! Adica poti sa ai pierdere la firma si tot platesti forfetar ! (asta pentru unii portocalii care clamau "ce, e greu la 300000 cifra afaceri sa dai forfetar ?)

Ionut spunea...

Dan - nu vad nici un motiv in a distinge intre o democratie de 80% si una de 51%, chiar daca la capatul celor 80% se afla Iliescu. Nu ala care vota avea probleme in a intelege democratia. Pentru ca altfel am o problema cu gonirea lui unui dobitoc ca Hoara de la televizor. Atita poate, atita da. Cine-l trimite n-are decit sa-si asume consecintele.

Anonim spunea...

@Arllonius : Iti explic eu. Am o firma cu o cifra de afaceri de aprox. 1 milion euro si pe 2009 sunt in pierdere din cauza crizei. Pierdere pe bune. Si sunt obligat sa platesc IMPOZIT FORFETAR.
Sunt total de acord cu ce a spus Dan si as mai adauga ca portocaliul se afla la stanga fata de rosu. Iar basescu cind spune ca doreste un guvern de dreapta se refera la un guvern care sa fie la mana lui. Si este dreptaci. q.e.d

Pongo spunea...

Oamenii totusi au evoluat. Am castigat cateva procente fata de 90. E o realizare totusi. Plus nu trebuie sa uitam ca unii voteaza ca sa nu repete gresala din 90 nerationand prea mult. Eu cred ca si ei sunt castigati, chiar daca in acest moment putem spune ca ne-au tras-o.Deh asta e! Iar Brucan, Brucan e in marja de eroare!Mai asteapta 6 luni pentru un 3% decent.......

Anonim spunea...

Destainuire: Eu n-am putut vota pentru presedinte un candidat care spune ca un guvern este prost pentru ca un institut "prestigios" (pe al carui nunme nu si-l aminteste) i-a dat nota 1.9... ba pardon 1.3... da stie din ziarul financiar. Nu am putut vota cu un candidat care este al doilea om in stat dar nu stie ca s-a rezolvat problema medicilor rezidenti, care nu stie ca programul rabla pentru tractoare a trecut deja prin guvern, care a votat legea salarizarii si acum o contesta pentru ca a fost facuta de Pogea..., da de fapt a fost facuta de Sarbu! da nici asta nu stia. Nu am putut vota un al doilea om in stat care este nepregatit si superficial. Si astea s-au vazut la CEA MAI IMPORTANTA INTALNIRE CU CONTRACANDIDATUL SAU. Imi pare rau pentru cei care au putut vota acest om. Sper ca nu au facut-o din saracie cu speranta ca le va da cineva mancare degeaba. Sper ca au facut-o din convingere. Si va mai spun un lucru. M-am dus si mi-am invalidat singura buletinul de vot. Pentru a face parte dintre ceilalti 135000 de dezamagiti si pentru a nu-mi folosi altcineva buletinul.
Ma bucur oricum ca nu sunt "Roman Garantat Vanghelie".

Dan Selaru spunea...

Pai cu ce esti mai bun decat Stan Laptop? De ce e vinovat mogulul ca nu-i place de TB? Avem acelasi criteriu sau facem demqagogie cu totii si o acceptam.

Anonim spunea...

pentru anonimul cu "institutul prestigios": Da, Gioana a facut- de oaie nestiind exact procesntul sau institutul. Dincolo de aceste inexactitati partea proasta este ca afirmatia este ADEVARATA: guvernul Boc a avut cea mai proasta politica anti-criza din Europa, asta a fost concluzia acelui institut. De fapt, dupa parerea mea, nu a avut nicio politica.
Da, Gioana a foat mai prost pregatit si nu avea cum sa fie altfel, Basescu a fost la "butoane" si era normal sa stie pentru ce legi a semnat etc. Insa cine isi mai aduce aminte de Basescu cel de acum 5 ani? In fata lui Nastase Baselu nu a raspuns la NICI o intrebare economica in ciuda insistentei lui Nastase. Venea o intrebare despre o lege sau economie el sarea cu coruptia, mafia etc etc.

Daniel spunea...

Buna ziua!

Traian Basescu - 50.33%, legea spune ca acel candidat care primeste 50.00% plus un vot este castigatorul alegerilor, din moment ce acest lucru s-a realizat, de ce nu acceptam acest lucru? Avem libertatea de a alege, o facem, alti nu. Dar intrebarea este de ce nu acceptam realitatea, a fost ales un om, este invingator! Sa fie sustinut...

Anonim spunea...

Ai dreptate ca Basescu a fost la butoane... DAR GEOANA ESTE AL DOILE OM IN STAT!!!!! nu un marinar de acum 5 ani, un neica nimeni. AL DOILEA OM IN STAT!!! Nu se accepta superficialitate. Sa nu stie el numarul legii salarizarii sau la ce minister sa face o lege? Pe bune...!! Sau o fi avut emotii? :)

Ionut spunea...

Dan, nu inteleg daca raspunsul tau de la 10.51 e pentru mine.

Anonim spunea...

Pentru anonimul cu butoanele: Gionel este al doilea om in stat doar de anul trecut. Baselu e la butoane de 5 ani!!! Ba chiar e la butoane in o pozitie sau alta de 20 de ani (in 90' era deja secretar de stat la transporturi si de atunci a tot bagat carbuni)
Un pic mai are si-l depaseste pe nea Nicu.

Dan Selaru spunea...

Ionut, da. Dar prima propozitie nu se refera la tine. Ci la cineva, Hoara, care-l sustine pe Basescu la fel cum il injura Stan. Fara argumente.

Anonim spunea...

@colegul de comentarii cu "baselu la butoane de 5 ani"
Faptul ca este de doar un an al doilea om in stat nu e o scuza. Dimpotriva. Jobul de Presedinte este mai greu decat cel de sef al Senatului. Daca un an nu a fost suficient ca sa se puna la curent cu ce legi se dau sau unde se fac anumite legi, de cat timp ar avea oare nevoie ca sa poata intelege mersul politicii externe, al strategiei geo-militare....ca doar un madat are doar 5 anisori?!?!? In plus, va reamintesc ca PSD si Domnul Geoana au fost intr-un fel sau altul permanent la putere in timpul mandatului Portocaliu, intr-un fel sau altul: ba in parlament cu PNL-ul ba la guvernare cu PDL-ul...acum din nou cu PNL-ul, deci timp ar fi fost berechet...

Arllonius spunea...

@Flavius si Anonim: Stiam ca cifra de afaceri nu este totuna cu profitul. Va multumesc pentru raspuns, acuma lucrurile au devenit mai limpezi. Presupun ca oamenii de afaceri au incercat sa explice guvernului aberatiile acestui impozit. Stiti cumva ce a raspuns guvernul?

sweepsilk spunea...

Basescu a facut tot posibilul pentru o reforma in justitie. Va aduc aminte campania furibunda impotriva Monicai Macovei. Orice critica sau pretentie a lui Basescu in acest sens a fost interpretata ca amestec in justitie.Reforma trebuie facuta si dorita din interior,de catre cei care pun pe primul loc interesele Romaniei si apoi interesele materiale personale."Oracolul din Damaroaia" a disparut.Cu alegerea lui Basescu presedinte in 2004 a inceput cu spasme si convulsii o reforma fara rezultate spectaculoase pe termen scurt dar cu consecinte benefice,pentru romani. E greu sa recunoastem la persoanele din jur calitati fiindca sistemul comunist a cultivat defectele, ridicandu-le la grad de virtute.In consecinta orice individ cu calitati este suspect si trebuie devalorizat.Romania se va schimba cand vom contabiliza mai intai calitatile si apoi defectele in mod obiectiv, incepand cu noi insine. Si haideti sa nu ne mai vaicarim atat. Impozitul forfetar nu este mare pentru cel care produce ceva... cat de putin.Eu mi-am suspendat firma, si beneficiez si de somaj. Asta e! Nesimtiti sunt cei care cer ceva de acolo de unde nu pune nimeni nimic.

Ionut spunea...

Dan. Sa fie sanatosi, liber la prostii. Nu-l judec nici pe mogul nici pe TB prin intermediul lui Hoara ori al lui Stan. Cine vrea n-are decit sa o faca.
Iar cu votul rational sta cam asa: tata e pensionar; in 2007 am incercat sa-i explic ca nu e "rational" sa legi punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut prognozat si nu a tinut; pentru el "rational" insemna sa aibe o pensie mai mare. Si are dreptate.

Anonim spunea...

approaspe sigur lipsa de educatie ,perceptie dar si de bun simt-care sunt dominante in societatea romaneasca -au contyribuit la un astfel de rezultat . Aproape ca este imposibil sa mai analizezi sau sa ai o opinie de bun simt . ORICUM NU MAI CONTEAZA . ROMANIA numele tau este ... circ, dezinformare, manipulare ... poate ca ne meritam soarta ..... PACAT!!

Dan Selaru spunea...

@Ionut Cred ca e cel mai frumos comentariu. Asa e. Ce naiba inseamna rational.

Anonim spunea...

Nu mai stii romaneste?
"Se tot clameaza..." = Se tot pretinde vrei sa spui

Dan Selaru spunea...

Pretinde daca zici tu. Ala mi-a venit in cap cand am scris.

Anonim spunea...

apropos LALA ... REFORMA IN JUSTITIE NU EXISTA SI NICI NU CRED CA ESTE POSIBIL ...PRACTIC VORBIND Este imposibil sa faci justitie de calitate ... la KG...CU LEGI IMPREVIZIVBILE ,SUSCEPTIBILE DE NNN.... INTERPRETARI SI NNNNN MODIDICARI PESTE NOAPTRE !

Ionut spunea...

Dan - multumesc. Acum intelegi, sper, de ce pretind ca Brucan nu a avut dreptate. Inca de la inceput.

Dan Selaru spunea...

Daca pui problema asa democratia se rezuma la stiinta de a stampila si Brucan a facut o asertiune lipsita de fundament. A inventat axiome unde nu existau.

Loki spunea...

@Lala
S-a mai spus si de altii, ba chiar foarte bine, insa cei care sustin ca TB si PDL sunt de dreapta pricep mai greu unde loveste cu adevarat forfetarul.

Ce faceai daca aveai o firma cu cifra de afaceri de 500.000EUR pe anul trecut, iar anul asta ai avea 25 de angajati si pierdere? Nu e nevoie sa-mi raspunzi.

Ionut spunea...

Dan - corect.
Restul tine de gradul de civilizatie. Pe care o invatam si noi, la fel cum o invata toti. Asta nu e un proces la al carui capat sa se ajunga vreodata.

Viorel spunea...

Confirm treaba cu EURO (ca nu gasesti EURO). Ieri in pta. Amzei nu am gasit sa cumpar 500 de EURO (2x BCR, BRD, Transilvania + case de schimb). Parol.

Marius spunea...

Ah, Dane, cata dreptate ai!
Nu-ti spun cat am sperat si eu la aceasta ultima sansa ca Brucan sa aiba dreptate. Cat de hulit era "pesimismul" lui in acele momente si cat de ridicol a devenit "optimismul" lui in perceptia actuala. Da, s-a votat omul. A fost votat razboinicul - Dom' Chihote (ca-i din Carpati, right?), a fost votat cel care este intr-o vesnica lupta cu tot ce-i iese in cale. Pacat ca in loc de evolutie o sa avem tot o revolutie inutila ca si in ultimii cinci ani.

La vot, dincolo de orice resentimente legate de trecutul celor doi, am cantarit cu atentie mesajul si deschiderea fiecarui candidat pentru punerea in aplicare a unor planuri de dezvoltare a acestei tari. Se pare ca a castigat un distrugator al acestor idei, un om care nu are nimic util de oferit tarii, fapt demonstrat riguros in ultimii cinci ani. Nu ne ramane decat speranta.

Pacat...

Anonim spunea...

Pînă la Tăriceanu, uite că a început să dea niţel înapoi Crin! Premier liberal, garanţie pentru intrarea la guvernare? Acum să văd cît de înţelept a devenit Băsescu. Vezi şi http://teaca.wordpress.com/2009/12/08/ritualuri-de-imperechere/

Andrei H spunea...

Multi au votat emotional dar si interesati, nu exclud si alt tip de votanti, dar eu nu i-am intalnit pe langa mine. Intrebare pusa printre cunoscuti, pe cine vei vota?

pensionari - 3 buc, TB, ne-a marit pensia.
amanta lui cumnatu - 1buc, TB, pisi hai la vot ca am primit prima si al 13 lea salariu ( institutie bugetara ) si asa o sa-ti cumperi pat nou.
eu, sotia - 2buc, MG, aveam sigur un guvern.
prieten - 1buc (plus ceva angajati), agentie publicitara, cel putin vom avea ceva comenzi, imi arata promotionale portocalii

Cu MG era foarte greu, grupurile de interese isi faceau de cap, cu TB va fi tot foarte greu dar exista riscul anticipatelor care ne arunca in haos.

Spunea cineva ca da TB a castigat dar este o victorie a la Pirus. Continuarea este urmatoarea: inca o victorie ca asa si suntem terminati. Urmatoarea victorie va fi anticipatele, de asta ma temeam si ma tem in continuare. De ce? Pt ca rezultatu alegerilor va fi 30-30-20 cu un plus minus pe ici pe colo. Asta da victorie.

O parere printre atatea altele:

http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/-apocalipsa-dupa-expertul-piperea-daca-nu-se-iau-masuri-urgente-economia-explodeaza-in-februarie-35153

Hoara este bun, trebuie sa-si continue treaba, Deceneu a punctat bine.

PS: CA la Radio Guerilla, ”putem incepe negocierile daca PNL da primul ministru.” Patriciu ar fi o garantie pentru PNL si o alegere morala pentru PD, parafata la Paris pe dreapta sau la Grivco ar fi demential si din punct de vedere a reactiilor celor gen Hoara, dar sa lasam ”sifiul”.

Scuze pentru logoree, felicitari pentru blog, eu astept urmatoarea victorie a lui TB singur impotriva tuturor.

Marius spunea...

"De ce am votat MG" sau apropos de "argumentele pro TB" aduse de unii postatori de mai sus: gandindu-ma la viitor, optez pentru un comunist declarat de altii (MG) decat pentru un comunist sadea (TB).

Cred ca alegatorii din ambele tabere sunt de acord cu urmatoarea egalitate in comportamente, aspiratii si (asap)metode de adjudecare:

TB = Che Guevara

Deosebirile ar fi:
- Che era mai sincer in declaratii decat TB
- TB nu a pus inca mana pe pusca. urmeaza...

Mentiune: orientarea politica nu a fost omisa. Se incadreaza la asemanari. Spun asta pentru ca:

- motivatie caracteristic dictatoriala - face tot timpul referire la poor/romani ca fiind cei care ii motiveaza deciziile - atentie: este vorba de ~5 mil de oameni care reprezinta ~25% din populatia cu drept de vot. k?

- "cine nu e cu noi e impotriva noastra" - cei care se razgandesc pe parcurs trec fara probleme dintr-o categorie intr-alta. va suna cunoscut?!?

- parlamentul este o adunatura inutila de consumatori ai banilor romanilor. inutil asadar...

- acapareaza puterea prin ocuparea posturilor cheie din ministere, servicii deconcentrate, administratie publica, prefecturi.

- trece cu nonosalanta peste situatii conflictuale cu statutul autodeclarat - numire de persoane in posturi cheie dupa interes (saftoiu), da frau liber afacerilor cu statul (scandal parcari dalli, scandal gunoi, scandal udrea, scandal ridzi, borduriada, contract avioane F16 vs. Eurofighter(e pe vine...) etc.),. Aici pot fi enumerate si mintitul cu nonsalanta si juratul stramb relativ la prezenta la Grivco in 2004 si lovitul copilului. Casa din Mihaileanu si flota nu le mentionez pt ca sunt pre.

- imprimarea unei linii de partid stil PCR in care toti declara/sustin si repeta la infinit aceleasi cuvinte: romani, moguli, antene, referendum, unicameral, comunism, uninominal(un pic demodat) si alte cateva. Aparent inofensive, introduse intr-un anumit context aceste expresii au un puternic impact psihologic asupra celor care nu incearca sa discearna politicul in esenta si sa isi dea seama de cosmarul care se ascunde in spate.

- "DIVIDE ET IMPERA" este sloganul dupa care functioneaza acest partid. Nu este o metoda neaparat comunista dar ajuta temeinic la ifaptuirea idealurilor marete.

Remember ... suntem in 2010/Europa Centrala/UE/NATO. Imi este teama sa risc un dictator la putere chiar daca, pe buna dreptate, cineva spunea ca noi am inregistrat evolutii numai in perioade in care am fost condusi de dictatori (omul n-a zis dictatori dar asa percep eu)

wtf...

vali spunea...

mersi pentru post :)

Imi place sa vad infrangerea lui Geoana ca o sanctiune pentru Iliescu si Nastase.

Poate scrii o serie de articole 'didactice' despre democratie. In 5 ani avem timp sa mai invatam ceva :)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Sa inteleg ca daca am votat cu Basescu am fost "irational"? Deci Transilvania, Banatul, Dobrogea si acum hulita Diaspora nu au votat rational. Votul din "Regat" de ce nu ar fi el insusi irational? Deci cei din zonele enuntate pro Basescu sunt inca in evul mediu. Eu as spune sa va mai uitati odata pe harta si sa vedeti unde este evul mediu in ROmânia.
Cat despre Justitie, nu am inteles ce propune dl Geoana. Inlocuirea lui Kövesi prin Barbulescu (apropiata de monstruoasa Rodica Stanoiu)? Ca sa aranjeze dosarele lui SOV si Nascase care si asa si-a amânat procesul dupa alegeri pentru ca nu "si-a gasit avocat"? Si de ce il luati pe Marcel Hoara ca exemplu pentru darâmarea lui Basescu (ca finalmente despre asta e vorba SI in acest articol) ? Sunt si altii mai interesanti, la Revista 22 de pilda. O, pardon, scuzati, si ei sunt irationali.

cilu spunea...

La anticipate sau daca nu la un nou referendum de demitere a presedintelui. De data asta o sa cada.

Sifuente spunea...

Am citit mare parte din posturi si in continuare ma minunez cum unii sunt mai egali decat altii si parerea lor e mai buna/inteligenta/sanatoasa pentru Romania decat a altora. Culmea e ca toti care ati votat MG va bazati pe un singur argument : am fi avut guvern...bun SI ? guvern am avut si imediat dupa Revolutie si tot cei din umbra lui MG de astazi l-au condus...Poate vroiati sa vina tot ei la putere...Toti cei care au votat impotriva lui Base zic acelasi lucru : "Ne meritam soarta, o sa fie vai de noi, o sa intram in haos politic/economic" Pai noi suntem deja acolo de 20 de ani. Credeti ca daca venea MG se rezolvau toate astea ? Si unii si altii au furat. Diferenta dintre cele 2 grupuri de interese e ca unii ne-a furat mai pe ascuns, altii ne-au furat mai pe fata...Personal recunosc faptul ca balanta votului a fost inclinata din a-l anula in a-l vota pe Base, strict de confruntarea de joi. Nu mai vreau un presedinte mincinos si manipulat, nu mai vreau mici interese ascunse, oameni care ne iau de prosti si pe urma se ascund in spatele matusii Tamara. Dupa cum vedeti nu ma leg de "comunism" pentru ca din acest punct de vedere toti sunt o apa si un pamant. Dar va intreb : intre a avea un presedinte care baga zanzanie in clasa politica si unul care ii invita pe toti la furat si "las ca ingropam noi ce ingroapa pisica, ca doar furam impreuna", il prefer pe ala care baga zanzanie, pentru ca la ce clasa politica avem, chiar merita sa se "sape" unii pe altii. N-am votat cu Base pentru ca as crede in el...Am votat cu Base, pentru ca asa vor ajunge sa se distruga unii pe altii pentru o firmitura din ciolanul cel mare. Am votat pe principiul mai bine e un pic mai rau acum si poate ca se va mai cerne clasa politica si pe urma va fi un pic mai bine. Si in fond si la urma urmei ganditi-va inainte sa acuzati si sa improscati cu noroi in stanga si dreaptain cei care au votat cu Base, ca suntem pana la urma in aceeasi situatie, dar in oglinda...daca iesea geoana, si noi am fi zis ca sunteti voi de vina pentru ca "duceti tara in prapastie"...Am auzit oameni care argumenteaza cu :"De ce trebuie eu sa sufar pentru ca ai votat tu cu Base?"...Dar eu de ce trebuia sa sufar ca ai votat tu cu Geoana ? In fond si la urma urmei fiecare face si voteaza cum il taie capul...asa ca mai scutiti-ne...

Dan Selaru spunea...

Sa vedem unde ajungem.

Andrei H spunea...

Discutiile prin mess sau prin mail pot foarte simplu sa degenereze pentru ca nu vezi fata interlocutorului, nu-i auzi vocea, acestea fiind esentiale intr-o comunicare, daca nu ma insel de aceea au fost inventate emoticonurile, pentru ca apareau foarte multe confuzii.

Daca votezi interesat nu inseamna ca nu esti rational si ca ai fi tampit.
O isterie grozava se propaga prin mesajele astea postate pe bloguri.

Completare la mesajul de mai sus, cumnatul a mers si a votat TB, spunand ca este prea slab MG si isi trage singur suturi in fund.

Domnule Selaru ar trebui sa aveti in vedere postarea in mai multe articole la rand a temei privind comunicarea prin mesaje postate pe bloguri si forumuri.

Eu in weekend merg la o masa cu trei sustinatori TB si sunt convins ca ne vom distra de minune, spunandu-ne unii altora cat de comunist e Geoana si cat de securist e Basescu, daca veti auzi la stiri ca langa Topoloveni s-au incaierat unii pe tema presedintelui sa stiti ca despre noi e vorba, o sa tragem si vinul din butoaie si tuica in cateva bidoane.

Traiasca pacea intre popoare, infloreasca lupta de clasa, la puscarie cu mogulii, comunistii-s prostanaci, portocalii-s mitocani, penelisti sunt penali si tradatori, uraaa popor, te-au facut astia, te gandesti doar la politica.

Domnule Selaru nu credeti ca suntem PREA morali cu totii sau cel putin traim cu impresia ca suntem mai morali decat altii?

Dan Selaru spunea...

Suntem normali. Poate prea interesati de subiect. Nu merita atata inversunare.

ddanciu spunea...

Toata clasa de afaceri cere stabilitate, indiferent de la care partid. Partidele nu ma au bani pentru o noua campanie. Nici Geoana nu cred ca isi doreste asta pentru ca, daca sunt organizate la fel de democratic, probabil Basescu ar castiga detasat. Eu cred ca nimeni nu-si doreste cu adevarat anticipate.