miercuri, 9 decembrie 2009

Fraudarea alegerilor

PSD, în plină derută, susţine că s-au fraudat alegerile. Şi are dreptate. Greşeşte când spune că numai PDL a fraudat alegerile. Şi ei au făcut-o în aceeaşi măsură sau, spre tristeţea lui Ponta, într-o măsură mai mică.

PDL e în situaţia ingrată de a nu putea da pe goarnă mânăriile făcute de PSD. Pentru că ar alimenta noţiunea de fraudare. Care este un concept care depăşeşte noţiunea de partid şi se ajunge la noţiunea de dreptate. Câtă vreme votul unui singur om este pervertit alegerile nu sunt corecte.

Şi aici ajungem la o întrebare raţională. "Când sunt fraudate alegerile?", răspunsul, la fel de raţional, este "Dacă nu se schimbă rezultatul rămân corecte". Dar noi imbecilii care votăm de unde ştim că nu s-a modificat rezultatul?

Aici nu e vorba de Traian Băsescu sau Mircea Geoană. Nu interesează în această discuţie. Noi, votanţii, avem un criteriu după care ştim că s-a schimbat sau nu rezultatul?

Care este criteriul obiectiv?

Nu este mai simplu să facem un sistem în care fiecare se înscrie pe liste? Şi este absolut necesar un sistem computerizat care să verifice automat tot procesul?

Am destulă experienţă să vă spun că nu e atât de complicat. E chiar simplu. Cu securizare, transferarea criptată a datelor, orice măsură de securitate necesară. Şi nici nu e atât de scump. Despre ce prostii cu camere se vorbeşte? Cine stă să se uite la mii de feţe şi să le compare? Bătăi de câmpi.

Cred că dacă societatea civilă are un prim scop de atins este acela de a elimina posibilitatea fraudării alegerilor prin alte metode decât mita electorală.

Aflăm la 7 luni de la alegerile europarlamentare că sunt 14.000 de cazuri de vot multiplu. Şi la ce ne foloseşte? Şi dacă aflăm peste 8 luni că au votat multiplu 30.000 de persoane. La ce ne foloseşte? Sau 100.000? Care mai e relevanţa? Ce mai putem noi face?

Suntem o ţară cu competenţă în IT. De ce nu se implementează un program automat de detectare a fraudei? Pentru că toată clasa politică nu vrea. Aşa că suntem penibili. Ca Stat. Condus de cei care l-au condus în ultimii 5 ani. O clasă politică penibilă.

S-au fraudat alegerile. Şi n-o să ştim niciodată ce s-a întâmplat de fapt. Orice s-ar întâmpla de acum înainte viitorul Preşedinte a fost ales într-un mod dubios. Şi este vorba de doar 4 voturi măsluite în fiecare secţie. O glumă. Să ne aducem aminte cum a câştigat EBA câte 10 voturi pe secţie.

Demersul PSD este legal deci democratic. S-ar putea să fie sinucigaş dar trebuie rezolvată această problemă. Pe lângă toate crizele existente se mai adaugă o criză de legitimitate. Incompetenţa şi imoralitatea clasei politice ne-au adus aici. Vorbim despre lupta anticorupţie şi despre Justiţie? Doar vorbim.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

49 de comentarii:

Camil Stoenescu spunea...

de acord. eu aș propune un sistem de vot electronic gen „home banking”, cu CNP în loc de username, cu o parolă (gen pin) introdusă într-o jucărie asemănătoare cu aceea pe care ne-o dau băncile care generează mai apoi un nr random valabil doar o singură dată (1 singur vot). și cu asta basta. dacă e destul de sigur încât să ne încredințăm banii, atunci e destul de sigur (oricum mult mai sigur decât sistemul actual) și pentru înregistrarea unor amărâte de voturi. și nu cred că toată tevatura ar costa mai mult decât actualul procesc, cu tipărire de buletine, urne, logistică, jandarmerie, liste etc. singura problemă ar fi în mediul rural, cu accesul la internet, dar și aici în timp lucrurile se vor îmbunătăți semnificativ

Deceneu spunea...

Am scris de mai multe ori pe tema fraudarii alegerilor,
a faptului ca procesul electoral nu este doar fraudat, este controlat de autoritati si am propus si o intiativa carea ramas din pacate fara ecou.
Cunosc opozitia la transparenta prin informatizare, m-am lovit de a in multe situatii.
Daca nu mai pot fura risca sa piarda puterea.
Se demonstreaza ca si institutele de sondare a opiniei publice sunt implicate in manipulare facand frauda credibila.

sfwd spunea...

ar trebui ca Pro Democratia si alte ONG-uri sa lupte pentru implementarea unui astfel de sistem.

acesta ar rezolva si stupida problema a votului in alta localitate decat cea de domiciliu. stiu o groaza de oameni care au stat la cozi imense doar pentru ca n-au buletin de bucuresti. asa, s-ar putea vota oriunde, iar sistemul ar semnala imediat celor de la sectia de care apartii ca ti-ai exercitat votul si te-ar impiedica sa o faci de doua ori.

Ar putea fi testat la posibilele alegerile partiale care vor avea loc in perioada 2010-2012. Cum e cazul celor din sectorul 1, in colegiul castigat de Bogdan Olteanu

Dan Selaru spunea...

Nu e deloc complicat, e lipsa de vointa politica.

Dan Patrascu spunea...

Si eu sunt de parere ca trebuie schimbat sistemul. IN plina epoca a IT-ului nu cred ca ar fi prea greu de implementat un sistem electronic care ar putea fi tinut mult mai bine sub control.

IN aceeasi masura sunt de acord ca cei care au lucrat la fraudarea alegerilor sa plateasca penal pentru aceasta. Indiferent de la ce parti sunt. Ar trebui ca in ceea ce priveste frauele electorale pedepsele sa fie mult mai aspre.

joju spunea...

Ca si in inginerie, este permisa o abatere de 1..5%. Si in electronic nimeni peste 55 ani nu are incredere. Oricum o dai, tot apar niste nemultumiti. S-a inventat in alte tari mai avansate votul fara suspiciune? Vrem sa-l inventam noi in premiera mondiala?
Vanghelie a spus ca au folosit la PSD un soft care verifica persoana dupa CNP. Asta s-ar putea face la sectii, sa se verifice in timp real CNP-ul astfel incat sa nu mai voteze decedatii.
Oricum o dai.. lenea la votare nu se doftoriceste..

Anonim spunea...

pentru toti cei de aici, va inteleg preocuparea. O am si eu. Si m-am gandit si eu la solutiile despre care vorbiti voi. Am vrut chiar sa scriu mai demult despre asta, dar m-am abtinut pentru ca nu votam numai noi cei care postam.
1. "home banking": fiul meu (student) are un cont cu card in care ii virez "contributia" lunara. Are atasat un "gadget" de consultare si plati on-line. La prima utilizare de acasa, chiar cu instructiunile scrise in fata a gresit si a blocat "gadgetul". Oare cum s-ar descurca votantii de peste 65 de ani din mediul rural si cu mai putin de 8 clase? Nu ar striga din nou unul ca Geoana?
2. Cardul: mama este pensionara si primeste pensia pe card. Desi este o femeie inteligenta si cu experienta, nu are prea multa carte. La fiecare retragere are nevoie de mine sau de altcineva apropiat sa fie sigura ca nu greseste. De obicei merge la ghiseul bancii si retrage banii, nu de la bancomat.
Cu vot home-banking sau cu card cred ca doar autoritatile s-ar "acoperi" impotriva votului multiplu. Fraudarea insa va ramane. Am auzit ca s-au colectat carti de identitate si s-a votat cu ele de catre reprezentanti. Nu tot asa s-ar proceda si cu vot electronic? Poate doar votul cu amprenta digitala sau cu amprenta retinei (ADN?) sa rezolve problema. Insa si listele sunt gresite. Ce te faci daca nu esti pe lista, adica nu esti acceptat in sistem?

Anonim spunea...

Primul pas ar fi inregistrarea anuala a alegatorilor pe listele de vot (atat in tara cat si in diaspora).

Nu esti pe lista, nu votezi.

Sistemul se practica in toata Europa si nu presupune mari cheltuieli sau eforturi tehnologice. Cred ca si eu as putea sa fac un asemenea sistem in depline conditii de siguranta si performanta.

Dan Selaru spunea...

Complicati lucrurile. Un sistem simplu de verificare a CNP-ului la sosirea la urne. Plus inscrierea pe liste. Nu te-ai inscris, nu votezi.

un alegator spunea...

Exista un sistem chiar mai simplu decat acesta: cartea de alegator, pe care toti am primit-o cand ne-am reinnoit buletinele si care nu s-a folosit decat o singura data de cand s-a lansat acest concept (la alegerile locale din 2000, parca). De ce nu e folosita? E unica, stampila nu se poate sterge, drept urmare nu poti sa o folosesti de 2 ori!

Dan Selaru spunea...

Din acelasi motiv, lipsa de vointa politica.

vv spunea...

Nu e necesara inscrierea pe liste.
S-a demonstrat ca doar 60 gospodarii din toata tara nu au acoperire mobila.
Ceea ce inseamna ca in toate sectiile de votare, exista macar o conexiune GPRS. Daca nu exista, cu putina bunavointa, se poate face una prin satelit.

Sistemul de verificare nu trebuie sa fie "online" non-stop. Trebuie sa se conecteze periodic, si sa downloadeze de la un server central CNP-urile care "au votat in tara" + sa actualizeze pe serverul central lista voturilor din sectia locala.

10 milioane de inregistrari cu CNP-uri sunt o gluma pentru orice BD moderna.

Traficul? Pai trafic de upload... sa zicem 1000 inregistrari, de 10 ori pe ora, timp de 14h ... 140.000 inregistrari. Cu overhead cu tot, ar fi probabil pana in 20Mb, TOATA ZIUA - si asta e o estimare foarte conservativa. Traficul de download ar fi in total ~20M inregistrari, deci hai sa zicem 1Gb toata ziua... din nou, extrem de conservativ. Eu zic ca e un trafic mai mult decat decent, orice sectie de votare ar putea suporta traficul asta.


Mai trebuie in fiecare sectie de votare un calculator care verifice CNP-ul fiecarui alegator, sa vada daca a mai votat sau nu.
Se poate face si un dispozitiv hardware care sa-l citeasca automat - partea de jos a buletinului e facuta special pt. a putea fi usor citita automat, e foarte usor sa faci OCR pe zona aia, am facut si eu un program... erorile sunt practic 0 (nu uita ca orice CNP are si un "checksum" - ultima cifra daca nu ma insel e codul de verificare).

Daca s-ar actualiza fie si la 15 minute baza de date, votul multiplu ar deveni imposibil dpdv practic; oricum, are deveni in mod clar nepractic pt. partide sa organizeze "operatiunea autobuzul".

E stupid de simplu de implementat un asemenea sistem, doar lipsa de vointa politica poate explica de ce nu-l avem deja.

Anonim spunea...

Nu mai stiu in ce tara, mi se pare ca in Iran, nu se folosesc stampile, sau alte chestii fistichii: se inmoaie un deget al alegatorului in cerneala care nu se sterge timp de o saptamana si acel alegator pune degetul unde vrea el pe buletin. Mai fraudeaza daca poti! :D Mai voteaza de mai multe ori!

Daniel spunea...

Ipoteza: un sistem securizat de votare cu afisarea rezultatelor in timp real, fara restrictii orare, de oricine este interesat (TV, site-uri, bloguri, etc). La sfarsitul zilei ai rezultatele oficiale. Atunci sa vezi mobilizare la vot! Iar cine nu se duce sa voteze nici in asemenea conditii inseamna ca nu trebuie luat in calcul.

Dan Selaru spunea...

Si metoda asta e mai buna decat nimic. Dar cu CNP afli si cine a fraudat.

Anonim spunea...

Trebuie sa mergem cu pasi marunti si in acord cu infrastructura noastra tehnica sau umana. O evidenta electronica a alegatorilor e ceea ce trebuie acum ca un prim pas, ca oamenii sa poata vota oriunde s-ar afla fara sa-i mai suspectam de vot multiplu....poate asa am reusi sa eliminam o prima cauza datatoare de suspiciuni....Si sunt convins ca mai sunt si alte cateva lucruri posibile pentru a evita anumite metode.
Am remarcat cu "surprindere" ca toti politicienii stiu cum se fraudeaza desi toti se jura ca nu practica si ma intreb daca ei nu pot face nimic sa opreasca frauda inainte ca ea sa se poata produce atunci cine mai poate? Noi? Contestatiile sunt utile dar tardive si costul il platim noi nu ei...

vv spunea...

Votul electronic este "alta mancare de peste" - problema cu introducerea lui este "cum te asiguri ca nu se cumpara voturile".
Hai ca e simplu sa faci autentificarea, nu asta e discutia; problema e... cum te asiguri ca lumea nu-si vinde "tokenul de vot" pe 50RON? Cum te asiguri ca nu sta nimeni langa el cand voteaza? Conform constitutiei, votul trebuie sa fie secret... sa nu poata fi cumparat/santajat nimeni, sa voteze intr-un anumit fel.
(BTW solutii exista, doar ca nu sunt foarte simple... nu e chiar ca la home banking).

dragon spunea...

De acord ca ar trebui implementat un sistem informatic de verificat CNP... si ar fi foarte simplu de facut. Nu sunt de acord in schimb cu votul electronic. Acela sa poate frauda poate mai usor decat cel normal, vezi scandalul in State unde exista masini de vot electronice si care sunt suspectate ca au fost compromise (de exemplu votarea incepe de la -1000 de voturi pentru un candidat si +1000 la celalalt. Dupa ce au votat 1000 de persoane cu primul candidat, el va avea 0 voturi iar celalalt cele 1000.. numarul de votanti va fi neschimbat, ulterior frauda nu se mai poate demonstra .. etc.)

laur spunea...

va citez: "Suntem o ţară cu competenţă în IT. De ce nu se implementează un program automat de detectare a fraudei?" Ce-ar fi daca ati face o cautare in sedintele de guvern si ati vedea cine s-a opus in primavara la implementarea unui astfel de sistem (inregistrare a CNP-urilor)? sa va dau o sugestie: Nica va spune ceva?

Dan Selaru spunea...

Boc vrei sa spui.

niku_elektriku spunea...

nuuuu, va rog !
nu va luatzi de nica...

florin spunea...

Sa le luam pe rind:
- votul electronic = NU
Eu nu as fi de acord sa pun "stampila electronica" dupa ce mi-am bagat CNP-ul. Cine imi mai garanteaza secretul votului?
- verificare on-line de CNP-uri = DA
Cineva descria mai sus un sistem cu transfer "batch" de baze de date, etc. Nici nu e nevoie. E suficient sa existe o baza de date unica, iar la fiecare sectie de votare softul sa trimita CNP-ul omului catre aceasta si sa trimita imediat confirmarea. La o adica se poate si batch, doar ca omul deja a votat dublu.
- sistem on-line de introdus procese verbale = DA
Ramine si varianta pe hartie, dar avem siguranta ca datele nu se mai schimba pe drumul dintre sectie si BEJ.

Si ajungem la intrebarea suprema: cine verifica pe cei care au facut softul de verificare? :)

Dan Selaru spunea...

STS e un serviciu al statului, nu sunt paranoic.

Dan Selaru spunea...

nikule, mai lasa propaganda.

http://www.romanialibera.ro/a163551/alegerile-prezidentiale-fara-soft-antifrauda.html

Viorel spunea...

Dan, este destul de complicat ceea ce spui tu. Trebuie un sistem mult mai simplu si care sa permita un vot rapid. Daca un card bancar cu cip nu este scump atunci nici un card de alegator cu cip nu este scump. Bagi cardul si ai de apasat 3 butoane: x, y sau nul. In clipa in care l-ai bagat si ai votat, cardul se invalideaza pana la urmatorul tur de scrutin. In clipa aia s-a terminat cu votul multiplu (asta in cazul in care cine valideaza si invalideaza cardurile este de buna credinta). Iar ca sa nu vina x cu sacosa de carduri, sa aiba tiparit pe el CNP-ul posesorului. La vot te prezinti cu cardul electronic de alegator si cu un act de identitate care sa dovedeasca cu tu esti posesorul real al cardului. Eroarea este O.

Anonim spunea...

1. competente it avem individual
2. dan nica s-a opus introducerii unui astfel de sistem.
3. la noi astfel de sisteme costa mult mai mult (de la triplu in sus) daca e licitatie publica.
4. evident ca trebuie odata si-oadata sa intre o gasca in puscarie pentru "aviz amatorilor"
5. incompetenta si imoralitatea clasei politice e mult mai raspindita, pentru ca daca majoritatea zdrobitoare ar fi morala macar ar fi alta clasa politica.
5. parcursul legal e alambicat si facut astfel incit ori dai unda verde indiferent de fraude, ori ajungi in colaps politic.

Anonim spunea...

http://blogdeinvestigatii.blogspot.com/2009/12/planul-diabolic-din-laboratoarele-psd.html

cditoiu spunea...

Cred ca internetul a avut un rol covarsitor in schimbarea intentiei (sau neintentiei) de vot.

De la siteuri cu marinarul beat pana la antipsd*numatsiucum*.ro .

Uite un exemplu http://bit.ly/diaspora_de_alegeri . 80.000 de insi din disapona in plus fata de o zi normala .

Dan Selaru spunea...

Dane, a fost la comun, am dat si link.

Flavian spunea...

Va sa zica preluasi ideea de care vorbeam si eu ? :-)

Doar ca ai complicat-o nitzel cu criptari si inregistrari, eu incercam sa pastrez lucrurile cat mai simple.

Dan Selaru spunea...

O preluai ca altfel nu se poate. Mai ramane mita electorala. Si incolonarile de bieti napastuiti.

mugur de fluier spunea...

lucrurile stau asa cum le-ati prezentat, mai putin faptul ca psd este indreptatit sa faca acest demers democratic. Psd nu va avea niciodata acest drept pt ca este initiatorul acestui gen de politica in Romania. Avem nevoie de lupi moralizatori? sau de reforma reala?

playez spunea...

Un excel sau chiar notepad in care sa fie introduse CNP-urile doar pentru a putea fi ulterior procesate, plus poza buletinului si a persoanei ce voteaza, pentru a nu fi posibila scuza ca a votat altcineva. Simplu de tot. Un computer si un aparat foto de 2 lei. Si sunt sigur ca doar constiinta faptului ca se poate constata si dovedi votul multiplu este deajuns pentru a duce la zero acest gen de frauda.

br3b spunea...

Dan, asta e un articol-model pentru categoria mea favorita adica Tara lui "Asa, si?"

Se va constata si va ramane in coada peste. Asa, si?

Dan Selaru spunea...

Asa e, dar ma mai descarc si eu. Orice demers legal e democratic, asta nu inseamna ca e si moral.

Iosif spunea...

daca parlamentarii nostri se opun cu indarjire introducerii unui sistem electronic de validare a identitatii celor ce se prezinta la vot, avem la indemana articolul 74 din Constitutia Romaniei. Il redau pe scurt aici:

" ARTICOLUL 74

Initiativa legislativa


(1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care îsi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar în fiecare din aceste judete, respectiv în municipiul Bucuresti, trebuie sa fie înregistrate cel putin 5.000 de semnaturi în sprijinul acestei initiative.

(2) Nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea.

(3) Guvernul îsi exercita initiativa legislativa prin transmiterea proiectului de lege catre Camera competenta sa îl adopte, ca prima Camera sesizata.

(4) Deputatii, senatorii si cetatenii care exercita dreptul la initiativa legislativa pot prezenta propuneri legislative numai în forma ceruta pentru proiectele de legi.

(5) Propunerile legislative se supun dezbaterii mai întâi Camerei competente sa le adopte, ca prima Camera sesizata. "

In concluzie: e nevoie de minim 100.000 de semnaturi din minim 25% din judete. Eu zic ca e cazul sa ne punem pe treaba. Voi discuta cu prietenii mei juristi despre ce forma ar trebui sa aiba o asemenea propunere legislativa si apoi, la cat sunt de scarbiti romanii de povestea cu fraudarile electorale, cred ca nu ar fi o problema extraordinara sa se stranga voturile celor ce doresc o asemenea lege. Parerea mea.

Si daca nu se da curs acestei initiative legislative de catre Parlament, avem posibilitatea de a cere Presedintelui sa convoace un referendum pe aceasta tema. Ce s-o mai dam in papusoi atat? Vrem sa traim mai bine? E musai sa ne si miscam augustele trupuri in directia potrivita.

Pongo spunea...

Ce mai e moral in ziua de azi?

Dan Selaru spunea...

@Iosif, chiar merita. Dar trebuie o forma juridica, eu chiar habar n-am sa fac asa ceva. Dar promit s-o promovez cu furie.

Iosif spunea...

@Dan Selaru, promit sa dau de veste cat pot de repede despre discutiile mele cu prietenii juristi. Cine vrea sa participe cu vreo idee in acest sens e bine venit. Am in cap si ideea de a coopta in aceasta intiativa si niste softisti care sa programeze benevol genul asta de soft, ca sa nu se mai puna problema de organizarea vreunei licitatii care sa bage niste bani ( stim noi cati, ca doar materia cenusie se plateste din greu) in buzunarul stim noi cui ( ca si gura lor trebuie sa "mananca ceva"). Cred ca ar fi un oarece cutremur prin zona Casei Poporului de la frisoanele politicienilor din zona. Parol.

Da

Anonim spunea...

Dragilor,
Cand pornesti la razboi itzi ei in cel mai rau caz Pusca cu tine..In cel mai bun caz avioane si tancuri etc..Schimbarea regulilor jocului in timpu' meciului nu-i nici etica nici aducatoare de bine..Canditi-va la precendentul creat..
Daca regulile ar fi "obligatorii" si aducatoare de dazastru pentru cel ce'ndrazneste sa le calce.. si fixate si-ntzlese de la'nceput atunci subscriu si eu..

Anonim spunea...

Nici macar nu trebuie sa inlocuim urnele cu aparate. Trebuie doar evidenta celor care au votat sa fie tinuta electronic. Astfel daca ai votat undeva, va fi trecut intro baza de date centralizata, si nu vei mai putea vota cu acelasi CNP inca odata.

Dar si acest sistem nu este sigur: Exista cazuri in care au aparut pe lista de votanti morti, bolnavi in coma, sau pur si simplu oameni care nu s-au dus la vot. Daca membrii comisiilor de vot sunt rauvoitori sau cumparati, nu ai cum sa impiedici frauda.

Dan Selaru spunea...

Ca la iranieni, un deget vopsit care sta asa o saptamana. :-)

Deceneu spunea...

Dan Selaru "Ca la iranieni, un deget vopsit care sta asa o saptamana. :-) "

Asta chiar e o metoda buna aplicabila si la analfabeti.

eugen spunea...

Frauda, fraudare, fraudatori. E foarte grav grav ca s-au fraudat alegerile dar si mai grav este ca pare a se contura un mecanism statal de fraudare. Nu partidele ci statul prin institutiile sale s-a implicat direct in frauda . Avem un stat mafiot care care are in frunte un mafiot. Dar exista ceva si mai grav decat asta: 5 milioane de romani , frati, surori, parinti, prieteni sau colegi au votat un sistem mafiot! Naivitate? Inconstienta? Asta e grav cu adevarat si ma doare pe mine. In rest toate bune indiferent cine e presedinte :(

John Galt spunea...

Dan, vezi ca ti-am trimis pe mail un un link.

E printre primele soft-uri functionale bazate pe metoda inventata acum ceva ani la Harvard, teoretic printre cele mai sigure de pana acum (nu spun ca e imposibil de fraudat insa e pe aproape).


Poti sa adaugi in lista de email si alte persoane, eu as vrea sa-l verificam pe o marja mai mare de oameni.

..

In practica poate fi realizat "assign"-in fiecarei persoane o adresa de mail (de ex CNP@BEC.RO), o parola ce va fi generata in momentul votului (si va fi comunicata automat doar persoanei in cauza - se poate printa separat pe formularul de vot unic - public key) > persoana voteaza > introduce votul in masina de citit automata (gen cititor loto), i se comunica o noua cheie (de data asta privata) > se valideaza votul > se introduce in urna doar partea care contine votul si nu numele etc.

In acest fel se poate pastra si ANONIMITATEA procesului, se rezolva automat votul multiplu, dar mai ales fiecare votant POATE VERIFICA DE ACASA DACA VOTUL SAU A FOST LUAT IN CALCUL.


E putin mai complicat de atat (balot criptat, balot-ul public e pastrat de fiecare partid/observator, cheile de indexare sunt pastrate SEPARAT, totul e criptat cu alte key ce sunt la randul lor publice/private etc) insa nu intru in detalii ca plictisim cititorii.. :D


Mai multe detalii aici : Helios Voting

Ideea pe scurt e ca .. SE POATE!

:D

John Galt spunea...

A.. era sa uit.

Poate faci un articol pe tema asta - eu zic ca merita.

(si nu uita de "socialism") :D

Dan Selaru spunea...

Lasa-ma cu socialismul. Ce spui tu acolo e perfect corect. E vorba despre totalitarism.

un alegator spunea...

Va recomand sa cititi articolul asta din Academia Catavencu: http://catavencu.ro/am_vazut_alegerile_prin_ochii_buzunarul_si_camara_partidului-11653.html
Citind asta, imi dau seama ca e imposibil sa ne gandim la un sistem electronic implementat in mediul rural. Noi suntem obisnuiti cu laptopuri, internet wireless, plasme si console de jocuri la ei pe ordinea de zi sunt gumarii, pungile cu zahar, bidoanele cu vin si amenintarile ca nu se mai dau alocatiile.
Trebuie gasit un sistem mai simplu decat cel electronic, oamenii din rural nu vor sti sa-l foloseasca!

Anonim spunea...

A fost frauda la alegeri, DA sau NU? Aflam de la poporul roman, online! Spune-ti si tu parearea pe http://www.sondaj-online.com/
Impreuna vom afla adevarul, romanii stiu pe cine au votat!