luni, 14 decembrie 2009

Guvernul ce-o să vină

În vreo două zile CC validează câştigarea alegerilor de către Traian Băsescu.

În Parlament stă de o lună Guvernul Negoiţă. Ce se mai aşteaptă de la el? Să-şi depună mandatul? Sau să-i fie retras? Oricum e cazul să se ocupe cineva şi de el. E o pierdere de vreme. Singurul folos politic care se poate obţine de pe urma acestei propuneri aberante este să fie votat de PSD şi PNL, să fie forţată mâna PDL care nu-şi poate invalida propriul Guvern şi să ne pomenim într-o situaţie imposibilă.

Din fericire pentru noi nu-i duce atâta capul pe cei de la PSD şi PNL. Ar fi un dezastru pentru ţară Guvernul Negoiţă. Sau sunt mai responsabili decât cred eu PNL şi PSD, mă îndoiesc, doar mai proşti. Dar să nu anticipăm.

Trecerea referendumului o să conducă, prin presiunea Preşedinţiei şi a PDL, la schimbarea Constituţiei. O să fie o luptă atroce vis a vis de subiect. Reducerea numărului de parlamentari o să ducă la pierderea numărului de parlamentari ai minorităţilor precum şi ai UDMR. Scăderea masivă a numărului de parlamentari UDMR o să conducă la pierderea influenţei pe care grupul o are în Parlament. Aceştia solicită intrarea la guvernare şi alături de PNL pentru a încerca tergiversarea procesului de adoptare a noii Constituţii din interiorul Guvernului. Modificarea legii electorale, absolut necesară, este esenţială pentru viitorul tuturor partidelor politice.

Dacă se trece la uninominal într-un singur tur o să fie eliminat PNL şi o să rămânem cu un binom PDL-PSD şi câţiva parlamentari rătăciţi UDMR. Dacă se trece la uninominal în două tururi, ca la primărie, PNL poate rămâne în Parlament. În aceste momente hotărârile pe care le ia PNL sunt esenţiale pentru rămânerea în viaţa politică. O eventuală alianţă cu PDL pentru guvernare i-ar permite o negociere pentru un vot în două tururi. Un refuz ar conduce la o alianţă tăcută PDL-PSD pentru eliminarea PNL din viaţa politică şi împărţirea ciolanului pentru totdeauna între cele două partide. Ratarea lui Geoană nu afectează atât de mult PSD pe cât afectează PNL.

În acest moment toate structurile locale sunt în mâna PDL. PNL nu e în poziţia, pentru că PDL poate face Guvern şi fără, să negocieze schimbarea structurilor din teritoriu. Oferta o să fie minimală. PDL o să "negocieze" de pe poziţii de forţă. Mai curând o să impună decât o să negocieze. Sub presiunea internă şi externă cred că PNL o să dispară sau o să se scindeze. Cred că e ultima participare a PNL în Parlament.

PSD are probleme interne majore. E necesară eliminarea lui Geoană, Hrebenciuc, Vanghelie, Nica, Duvăz şi alţii. Un nou grup o să preia conducerea. Fiecare nou grup care preia conducerea înseamnă un nou pas în trecerea în istorie a lui Ion Iliescu. Să nu uităm că Geoană l-a bătut pe Ion Iliescu. Prostia l-a bătut pe Geoană. E timpul pentru o nouă serie. Un Cristian Diaconescu poate schimba viitorul PSD. S-ar putea să fie prea devreme. PSD o să stea în opoziţie şi o să-şi lingă rănile. Dar o să stea la pândă.

Pentru PDL singurul pericol e incompetenţa. Dacă se continuă pe scheletul Guvernului Boc, o alegere probabilă, e foarte posibilă prăbuşirea sub greutatea crizei şi măsurilor nepopulare pe care trebuie să le ia. Ornamentarea unui Guvern Boc III cu elemente liberale este necesară PDL pentru scăderea responsabilităţii.

Mai rămân alegerile anticipate. N-o să aibă loc. PDL nu-şi permite, n-o să aibă mai mulţi parlamentari acum decât după eventualele alegeri. Grupul generalilor dispare şi e posibilă revenirea PRM. Până atunci ţara colapsează economic şi totul se sparge în capul PDL.

Varianta care pare realistă este un Guvern PDL-UDMR plus alţii fără PNL şi o continuare dezastruoasă economic dacă PDL nu face un Guvern de profesionişti. Asta e lupta internă în PDL pe care trebuie s-o tranşeze Traian Băsescu. Isărescu spune pas. Războiul nu s-a sfârşit. Poate nici n-a început. Urmează vremuri tulburi. O să reuşească Traian Băsescu să-şi depăşească condiţia de şef de partid spre binele naţional sau continuă separarea societăţii în "buni şi răi"? Viitorul României este doar în mâna lui Traian Băsescu. Şi e responsabil de el.

Iar despre programul de guvernare trasat de FMI, el are doar obiective nu metode de implementare. Şi o să vedem şi suportăm metodele care sunt de sorginte internă şi o să fie implementate în spiritul nostru naţional.

În concluzie, PSD nu suportă consecinţele înfrângerii. PNL e într-o situaţie disperată. PDL habar n-are ce să facă după victorie. Iar despre doctrină sau ideologie să spunem că n-o să existe. De prea mulţi ani nu există o viziune despre viitorul României. Şi asta nu s-a schimbat cu ocazia alegerilor.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

11 comentarii:

John Galt spunea...

Ehei, unde sunt oare vremurile cand un partid avea 80% din electorat..

:D

Cristian Banu spunea...

Eu nu aş fi chiar atât de pesimist cu privire la viitorul PNL:
a. Pragul electoral - şi PD, şi PSD au nevoie de un PNL la 15-20% pentru a guverna. Un joc politic doar în 2 se poate dovedi periculos pentru ele (fiindcă, teoretic, permite unuia dintre ele să ajungă şi la 100%). Sunt politicienii noştri proşti, dar nici chiar aşa. În plus, PNL pare să-şi conserve electoratul de 15-20% şi dacă vin cu oameni OK contra unor politruci pot face surprize.
b. Nu cred în scindarea vreunui partid. În momentul de faţă, oferta PD este prea subţire pentru a fi şi tentantă şi înclin să cred că ideea celor din teritoriu care vor muri dacă nu se intră la guvernare e uşor (şi interesat) exagerată. Nu trebuie să fii prea perspicace să vezi că PNL are prea puţin de câştigat şi prea mult de pierdut dacă intră la guvernare, de aceea eu nu cred în vreo surpriză din partea PNL.
c. PD va fi prea ocupat pe termen mediu (1-2 ani) să rezolve problema economică pentru a se mai preocupa de schimbările constituţionale. Poate în ultimul an de mandat să încerce ceva, dar atunci e prea târuziu.

John Galt spunea...

Eu nu inteleg de ce porniti de la ideea ca PSD-ul trebuie sa existe, in primul rand.

Chiar nu se vede ca e in moarte clinica? :D Toata coalitia lui peste, cu toate piedicile puse oricui, cu propaganda media samd, uite ca tot la cimitir o sa ajunga.


In 2 e mult mai simplu. PDL si PNL, atat. PSD-ul e a cincea roata la caruta.

Camil Stoenescu spunea...

n-o sa dispară PNL, chiar și după schimbarea legii electorale. și cred că sunteți prea optimist în ceea ce privește PDL. acesta e complet decuplat de Traian Băsescu, spre propriul dezavantaj. consider că dacă ar fi alegeri parlamentare duminica viitoare, PDL are lua pe undeva pe la jumătatatea scorului de 50% obținut de Băsescu pe 6 dec, dar oricum mai mult decât PNL. PDL suferă de o lipsă acută de oameni competenți în domeniul economic. dacă nu-i are sau nu-i va găsi în alte părți, o să fie rău

Dedalus spunea...

Ori cu capu-n piatra, ori cu piatra-n cap...

Oricum ai da si ai suci aliantele, tot prost iese, din urmataorele motive:
a) persoane competente nu mai exista de vreo 4-5 ani, nu mai are cine sa fie ministru. Simplu. Si valabil pentru toate 3 partidele + UDMR
b) masurile pentru evitarea colapsului se puteau lua acum un an. Acum nimeni nu mai poate lua astfel de masuri, indiferent ce guvern vine. E prea tarziu.
c) Indiferent ce alianta va fi, mai mult de un an nu are cum sa dureze (a se vedea experienta de pana acum cu aliantele...0 iar ecuatia a devenit mult prea complicata pentru a putea fi stapanita, odata cu previziunile de modificare a constitutiei si trecere al parlament unicameral cu mai putini parlamentari.

Eu nu ma mai intreb in nici un fel despre aliantele si para-aliantele posibile.

Singura mea intrebarea este cat de multa suferinta va produce prabusirea din 2010 si cine anume isi va lua pe cap o guvernare intr-o stare de necesitate.

davidv spunea...

(@Cristian Banu)
Liberalii britanici au luat constant peste 17.5% din voturi din 1983 incoace (23% la ultimele alegeri), dar n-au avut niciodata mai mult de 10% din locurile in Parlament. Cazul extrem a fost 1983: cu 25% din voturi au luat 3.5% din locuri.
Asa ca este perfect posibil ca PNL sa continue sa existe, si chiar sa fie votat cam ca acum, doar ca prin vot uninominal intr-un singur tur sa nu mai conteze mai deloc in Parlament.

Camil Stoenescu spunea...

guvernul ce va fi să vină - barim să vină, să fie odată, bun, rău, tot mai bine decât deloc

PAULET CIPRIAN spunea...

Basescu si-a castigat acum legitimitatea de a se declara "presedinte jucator", dar acum responsabilitatea de a forma un guvern capabil de a scoate Romania din criza e 100% a lui. Sa nu-mi zica cineva ca presedintele nu are prerogative etc.......ca ma pufneste rasul.

Pongo spunea...

Sunt sanse mult mai mici sa dispara PNL acum decat cate au fost in iarna trecuta. Ma indoiesc ca PSD ar pune umarul.

Oricum, problema nu cred ca este asta. Senzatia mea este ca multi oameni vor suferi. In special cei mai de jos pe scara societatii nostre minunate.In ideea asta campanii ca cea de azi cred ca vor deveni mult mai importante in lunile ce vor urma.
Tragedia este, cum spuneam si ieri, ca pana la urma tot acolo vom ajunge. Doar ca vom mai pierde niste ani din viata, niste amarati vor suferi, etc.

Anonim spunea...

E bine ca exista cineva care le stie pe toate si anume ce trebuie facut si de catre cine. Acum pot sa dorm linistit.

Adrian Teacă spunea...

RaduBT, dacă PSD-ul n-ar fi existat, am fi avut, pe partea stîngă, Partidul Socialist, sau ceva asemănător. Eu sînt un om de dreapta, pro-liberal, dar nu-mi pot imagina o societate fără stînga. Doar dacă nu se inventează o democraţie fără partide, la care visează unii, ca Proaspăt-validatul! În ce-i priveşte pe liberali, cred că au mare noroc în această perioadă cu Crin, care ţine la nişte principii. Dacă ar fi fost conduşi acum de Stolo sau de Valeriu Stoica,s-ar fi spart în cîteva PNLAT, NPL şi cîte au mai fost. Vezi şi http://teaca.wordpress.com/2009/12/14/crin-joaca-tare/