luni, 25 ianuarie 2010

Cu gazele în vine

În anul 2009 din cauza crizei volumul gazelor consumate a scăzut cu 15 procente. Ca o măsură anticriză, pe care nimeni n-a băgat-o în seamă, Guvernul, prin Adriean Videanu, a favorizat producătorii intreruptibili (cei care acceptă să li se scadă cantitatea furnizată în anumite condiţii) trecând consumul acestora pe gaz din producţia internă, 160 Euro metrul cub, în defavoarea coşului obişnuit care conţinea aproximativ 30 de procente de gaz din import, 290 de Euro metrul cub.

Dacă măsura respectivă a avut efect economic nu ştiu, asemenea măsuri în general duc la influenţarea pieţei şi la preţuri distorsionate. Dar asta e altă mâncare de peşte. Ca de obicei dacă la început erau vizate câteva firme până la sfârşit s-au schimbat condiţiile de acordare a facilităţii respective şi au fost mult mai mulţi cei favorizaţi. Măsura e valabilă până în toamna lui 2010.

În vremea asta Petrom, sub ochii îngăduitori ai ANRE, are un consum intern de 20 de procente, care e de fapt consumul la preţuri mult mai mici pentru firmele interne. Şi se pregăteşte de export. Romgaz are un consum intern de doar 1 procent. Această acţiune a Petrom miroase de la o poştă a concurenţă neloială. Cu "acordul" ANRE a cărei conducere este politic pusă de actualul partid la putere. Rafinarea şi petrochimia din cadrul Petrom sunt alimentate pe post de consum tehnologic. Volumul de gaz astfel dosit este de 5 procente din producţia internă.

Pe primele 11 luni din 2009 România a importat cu peste 50 la sută mai puţin gaz. Cifra este în concordanţă cu scăderea consumului intern. Toată căderea consumului a fost "acoperită" prin scăderea importurilor. Producţia internă a scăzut şi ea cu 5 procente.

Azi, acelaşi Adriean Videanu, a declarat situaţie de urgenţă din cauza frigului. A crescut consumul. Asta presupune tăierea gazelor pentru cei favorizaţi şi trecerea unor centrale pe păcură.

Dar ce ne spune Hotararea 1523 din 2 decembrie 2009 privind aprobarea Planului de actiuni pentru situatii de urgenta pentru anul gazier 2009-2010?

Păi înainte de tăierea consumului intern este folosirea surselor interne, a depozitelor şi creşterea importurilor. Măsuri de altfel logice. Şi de ce din prima noi am trecut direct la tăierea consumatorilor? Măsura luată este pe locul 4.

Şi de aici nu putem face decât supoziţii. Cred că "iarna nu-i ca vara" şi că trecerea aproape numai pe producţie proprie, mânăriile tolerate ale Petrom, favoritismele, poate sub umbrelă politică, lipsa de bani şi frigul îngrozitor ne-au cam prins cu gazele în vine. Şi că nici cu ruşii nu stăm prea bine.

Transgaz are obligaţia să spună ce a făcut în situaţia dată. Nu spune nimic. Să sperăm că n-o să ţină frigul până situaţia devine critică, dacă nu e deja.

PS Cerem gaze de la ruşi. Se ştia de frig de aproape o săptămână.

7 comentarii:

Camil Stoenescu spunea...

asta da situație de excepție: guvernanții surprinși nepregătiți de neprevăzutul absolut. precum frigul iarna...
când s-o mai fi văzut așa ceva în România? :)

Stefan A. spunea...

Cu un an in urma se discuta de interesul Gazprom de a crea depozite subterane "strategice " pe teritoriul Romaniei . Inclusiv Hotnews a publicizat aceste discutii (pe fondul problemelor cu gazul natural intre Rusia- Ucraina si indirect Moldova ). A ramas tot limba moarta si acum hop , situatie de urgenta !
De mentionat ca se trateaza acum cresterea cantitatii de gaz livrata de rusi in Romania (prin intermediar ? ).(la ce preturi ? ).
Se spune ca taranul cu cap construieste vara sania si iarna caruta !
Poate la Bucuresti , din cauza intereselor in joc , nu a ajuns inca aceasta zicala din batrini !

casandra spunea...

Ce naiba se mai aude cu depozitul de la Margineni?

Viorel spunea...

@Stefan A
Nu au iesit inca actele (de la ONRC) pentru firma de apartament care o sa investeasca "strategic" si o sa gestioneze "in interes national" depozitele mentionate

Viorel spunea...

... era sa uit.
Pe numele unui student, avand un capital social de 10 RON.
Asta asa, ca sa se laude si Boc ca masurile lui au dezghetat mediul economic si ca sunt incurajati tinerii intreprinzatori.

Anonim spunea...

In conditiile in care de mai bine de 1 an conducerea ANRE este atat de politica, oamenii care aveau ceva habar de domeniul energetic au fost fortati sa plece, iar rolul de Autoritate de Reglementare, de arbitru in piata, de institutie care incepuse sa aiba un cuvant de spus in fata marilor companii si jmecheri, a fost redus la cel de limbric in fata marilor creiere de la guvernare (plus camarila din spate), de ce ne mai miram de masurile astea?

Nashu_mare spunea...

Nu cei 20% ai Petrom sunt multi ci cei 1% ai Romgaz. Ce productie de gaze are Petrom si ce productie are Romgaz? Si, mai ales, ce dracu' face Romgaz de arde atata gaz de pomana? Cred ca majoritatea sunt pierderi.