vineri, 29 ianuarie 2010

Doar o zi cu Justiţia română

Am spus şi am să repet că fără o Justiţie transparentă, corectă şi rapidă n-o să existe nicio reformă, indiferent de dorinţele Preşedintelui Traian Băsescu sau de votul popular. O să existe o schimbare de formă dar nu de fond. Din presa de azi aflăm tumbele bravei noastre Justiţii.

Valeriu Ştefănoiu, un pensionar, câştigă în instanţă un proces cu Poliţia Rutieră pentru că i-a fost ridicată abuziv maşina. Dar nimeni nu-i dă vreun ban înapoi. Justiţia a funcţionat relativ rapid dar hotărârile nu sunt puse în practică.

Ne mutăm la cazul Băhăian. Urmărit de Poliţie unul dintre presupuşii criminali ia ostatică o femeie. Este eliberat peste patru zile prin decizia Curţii de Apel Constanţa. Incredibil. A lua ostatici nu reprezintă un pericol social.


Vasile Paraschiv
, luptător anticomunist, pierde definit procesul cu Statul prin care cerea despăgubiri pentru torturile suferite în închisorile comuniste. Dar aceeaşi Curte de 5 ori înainte, în cazuri similare, acordase despăgubiri. Care e logica? O să se ajungă la CEDO.

Dacă tot am ajuns cu povestea la CEDO aflăm că în perioada 2000-2009 Statul a plătit 43 de milioane de Euro în urma hotărârilor Curţii. Suntem pe locul 4 ca număr de cereri dar pe primul loc dacă raportăm numărul de cereri la populaţie. Timpul prea lung în care se desfăşoară un proces conduce la condamnări ale Statului, ultimul caz, Nuţu Cămătaru'.

Vestea bună este condamnarea definitivă a lui Mircia Gutău, primar la Râmnicu-Vâlcea, şi a viceprimarului. Pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită.

Şi cel mai interesant caz. Aflat de aici. Un urmaş al lui Preda Buzescu, locotenentul lui Mihai Viteazu, a câştigat în instanţă 630 de kilometri pătraţi în judeţul Buzău. Toată partea de NV a judeţului. Inclusiv două rezervaţii naturale şi un teren al Academiei Române. Localităţile "afectate" Cislău, Colţi, Nehoiu, Gura Teghii, Pătârlagele, Siriu, Brăeşti, Bozioru şi Cozieni (vezi harta). Mai mult decât statul Andorra care are doar 468 de kilometri pătraţi.



Ce concluzii putem trage? Că Justiţia nu e consistentă, în cazuri similare deciziile sunt diferite. Că funcţionează greoi şi asta ne costă. Că deciziile nu sunt puse în practică. Că în cazuri grave ia decizii care favorizează infractorul. Şi că sunt momente când o ia razna. Dar că mai există o speranţă. Doar asta moare ultima, nu? Mă întreb dacă nu cumva sunt urmaşul lui Burebista?

14 comentarii:

Vasile D spunea...

toate ca toate dar asta cu Preda Buzescu imi depaseste puterea de intelegere ...

Camil Stoenescu spunea...

care speranță? eu nu văd niciuna...

Anonim spunea...

Evident ca avem nevoie de "o Justiţie transparentă, corectă şi rapida" ; avem nevoie de protectia, autoritatea si forta legii.
Dar pentru asta trebuie - in primul rind - sa avem legi clare si simple !...
Ce poti sa spui daca pentru aplicarea unei legi apar norme si instructiuni, apoi ordine de aplicare a normelor (in final si interpretari / pecizari !) ? Nu mai spun de instructiuni interne de aplicare a unor prevederi ale actelor normative.
De exemplu, daca cineva ar dori sa consulte legislatia in domeniul pensiilor publice din Romania valabila la acest moment, s-ar speria ! Numai lista actelor care modifica legea se intinde pe vreo 6-7 pagini. Nu se putea republica la o perioada de timp, incorporind toate modificarile pina la acel moment ?
In Romania legile sunt foarte stufoase si neclare.
Exemplu tipic este Constitutia Romaniei, care e un exemplu de ambiguitati si omisiuni ; nu mai spun de faptul ca o mare parte din actele pornite de la Guverne (aici Boc 1, 2 si 3, dar si 4, s-a dovedit campion) contin prevederi care au dus la invalidarea lor de catre Curtea Constitutionala. Deja situatia celor 45 de persoane date afara din Corpul de Control al Primului Ministru si care acum trebuie repuse in functii (si chiar platite) e ultima noutate.
Tot in cadrul temei, trebuie sa intre si stoparea hemoragiei de acte legislative emise de Guvern (care preia din atributiile Parlamentului).
Daca se lamureste treaba cu legile, mergi mai departe ... cum le aplici !...
Statul de drept mai inseamna si aplicarea si respectarea legii de catre autoritatile statului, ca si impunerea legii, unde este cazul.
Daca insa treaba pleaca prost de la tita vacii ...

Luke spunea...

Cum vad eu asta cu restituirea... daca a fost a familiei si a fost confiscat de comunisti sa se restituie si jumate de tara. (Si din cate stiu eu legea cam asa e, nu restituie fiecare judecator ce vrea) Daca nu degeaba e urmasul lui Burebista.
Nu prea cred ca acum 60 de ani bunicu respectivului zicea "tot terenu asta ESTE al meu" (ESTE, nu a fost).
PS: oare statul nu poate ataca la CEDO o asemenea hotarare? sau o fi vreo alta curte internationala specializata in asa ceva.
PPS: unde era tribunalul care a facut asta, parca am auzit cand spunea la TV prima data in viata de localitatea aia. Dar se poate sa nu fi auzit bine.

Unknown spunea...

JUSTITZIA ESTE VRAISTE !!!
EU CRED CA AR TREBUI SEPARATI PROCURORII DE JUDECATORI !
MAGISTRATI SUNT DOAR JUDECATORII !! Este una din marile probleme ale justitiei in Romania ! Avem nevoie de o elita de magistrati dar daca-i bagam in aceiasi oala cu procurorii nu vom avea niciodata profesionalism. Procurorii la Interne ...Judecatorii (magistrati) la CSM !!!

Cosmin spunea...

Si eu sunt urmasul lui Burebista! Vreau inapoi tot pamantul de la Dunare la Bug si de la Carpatii Padurosi la Balcani...
Judecatoria Patarlagele...ptiu drace!

Unknown spunea...

Povestea asta cu retrocedarile la Buzau este terifianta !
Totul se datoreaza acestui anticomunism indus in Romania in scopuri pur mercantile adica ...pentru a se imbogatzi !!!
Jos PROFITORII ANTICOMUNISMULUI !!!

Stefan A. spunea...

In Romania si justitia este "originala" , nu doar democratia ?
Greu sa astepti 20 de ani pentru a descoperii realitatea !

Anonim spunea...

Ce justitie doriti ????
Justitia ce o avem ii cea mai buna domnilor ... transparenta ,competenta ,inviolabila ,incoructibila ,cu salarii modeste si alte atribute si mai este si virgina ....nene fata mare !!
Concluzia este ca ne vaicarim ca babele la capul mortului din casa noastra ROMANIA .Justitia ingroapa zilnic zeci mii de romani morti decapitati de popa Judecatorul ce/i si duce la groapa iar dupa bani din salarii le cumpara plozilor din famile mercedesuri de lux sa ne sfideze S/a instalat o rasa distincta ce ne conduce cu hiturile in mina lor de calai sunt ,clasa magistratiilor si a judecatorilor .
V/ati intrebat odata chiar si avocati si magistrati modesti -ce criterii de competenta justifica si motiveaza aceste salarii ...???
Da sigur 43 miloane datoriile romanie la CEDO .Asta da gaura frate de maiestrii . Traiasca PROSTIMEA ROMANA SI JUSTITIA DIN ROMANIA in frunte cu moldoveanca PEPINICERU !! Sa/i dea putere de manipulare sa nu se chise la noi in pat !!
Dreptate frate hai ...nu te rasuci in mormint sa vezi ce/ti fac Justitiarii cu tarisoara ta .Citi stiti din dumneavoastra de distinsi nostri justitiari cu respect ma inclin in fata celor citiva ce au coloana integra Dar ceilalti v/ai intrebat au un cod transparent democratic valabil de a aplica legea ,sau numai ei stiu cum aliatoriu dupa muschi lor atrofiati de stresul citiri unui dosar ??
Intreb si eu ca victima a incompetentei lor ca sa/mi mai inec amarul .

I. spunea...

Ca majoritatea celor care acuza justitia, vedeti doar la suprafata lucrurile. E adevarat, exista si judecatori incompetenti si judecatori corupti. Dar e departe de a fi 80% corupti si 20% incompetenti cum declara candva o autoritate a statului.

Sa luam doua lucruri pe care le reprosati in articolul asta.

1. Romania pierde la CEDO milioane de euro din cauza judecatorilor.
2. Magistratii romani elibereaza infractori periculosi.

V-ati intrebat vreodata cat la suta din milioanele de euro pierdute sunt tocmai din cauza ca unii magistrati au refuzat sa elibereze infractori periculosi pentru ca mai apoi acei infractori - tot ei, periculosii - sa castige la CEDO pe inclacarea art. 5 - dreptul la libertate? Cum mai pot risca azi eu, magistrat roman, sa nu eliberez un infractor cand onor organele de cercetare penala sau procurorul nu imi aduc nicio proba ca e periculos? Ca apoi sa ma puna cineva sa platesc din salariul (nu asa de mare pe cat si-l imagineaza unii) milionul de euro pe care il pierde statul la CEDO?

Stiti ca CEDO cere pentru a tine in detentie preventiva o persoana probe concrete ca acea persoana prezinta pericol public? Ca onor Parchetul nu-mi aduce nicio proba la dosar? Vine cu o propunere de arestare preventiva motivata ”la misto”? A cui e sarcina sa stranga probele, a Parchetului sau a judecatorului? Si cu toate astea, judecatorii sunt mult mai blamati decat Parchetul sau Politia. Ca, vezi Doamne, politia ii prinde si judecatorul ii elibereaza.

Evident, daca nu s-ar face atat tam-tam cu raspunderea materiala a magistratilor pentru orice condamnare la CEDO, daca s-ar zice ca magistratii raspund doar in caz de rea-credinta si grava neglijenta, poate unii ar risca sa tina in arest preventiv si pe cei obiectiv periculosi, pentru care nu exista probe, ci doar presupuneri de bun simt. Ok, am plati la CEDO, dar ar fi intr-un sens pretul sigurantei publice.

Dar, daca vreti sa vedeti cazand capete de magistrat... nu fiti siguri ca vor cadea cele care ar trebui si nu fiti siguri ca un magistrat poate fi cu adevarat independent pe solutie.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Radu Rizescu spunea...

Nu cred ca ati remarcat ca nu domnul in cauza castiga de fapt terenul, ci o firma care a achizitionat drepturile litigioase. Daca vedeti a cui e firma, va lamuriti cum se iau astfel de decizii de catre o justitie care tocmai a respins cazul dlui Vasile Paraschiv

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Turambar spunea...

Vii maine, da?

http://turambarr.blogspot.com/2010/01/bloggerii-la-rugby.html

Te ashteptam!