sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Două link-uri despre viitor

Multă lume se întreabă ce ne aşteaptă. Situaţia politică privită dintr-un punct de vedere care are la bază ştiinţa fizicii. Şi ce fac, sau ce o să facă, oamenii în situaţia care o să vină.

În câteva cuvinte, lumea socială a devenit un sistem închis şi din această cauză entropia începe să crească, în consecinţă are loc un fenomen de disoluţie a structurilor de putere aşa cum le ştim. Are loc un proces de atomizare, uniformizare şi radicalizare, se nasc structuri de putere transnaţionale sau de natură privată care încep să erodeze noţiunea de Stat aşa cum o ştim.

În timp ce majoritatea speră de la Stat soluţii pentru fenomenul descris în primul articol câţiva, puţini, strâng aur şi-şi cumpără arme.

Scapă fiecare cum poate sau totul e o perdea de fum, palavre prăpăstioase, şi totul e în regulă. Fiecare crede cum şi ce vrea. Dar e bine să avem şi alte puncte de vedere. Eu cred un singur lucru, că viteza cu care se transformă lumea actuală este mai mare ca niciodată şi că o să trăim vremuri interesante. Şi care sunt greu de prevăzut.

Complexitatea situaţiei este atât de mare încât nu cred că există cineva care să poată spune cu precizie ce o să se întâmple la nivel global. Articolele merită citite. Asta ca să înţelegeţi de ce mă interesează Tezaurul de care întrebam ieri.

19 comentarii:

Catalin spunea...

In Romania situatia politica se bazeaza mai mult pe alchimie facandu-se tot felul de experimente fara retete prestabilite...aur sa iasa!

Jean Valjean spunea...

As zice ca situatia politica are de-a face mai mult cu matematica decat cu fizica. Va mai amintiti de Fundatia lui Asimov si psihoistoria sa ?
Sa luam un exemplu, care e probabilitatea ca 2010 sa fie un an bun pentru Romania ?
Pai 30% ca guvernul sa fie competent, 50% ca sa ia decizii bune, 50% sa fie aplicate corect si sa aiba efect.
Ramanem deci cu 7,5%, am gresit cumva ? :)

Dan Selaru spunea...

Asta in cazul in care Guvernul poate influenta lucrurile. Dar poate?

Flavian spunea...

Alchimia nu inseamna experimente fara retete prestabilite. Din contra.

Guvernul poate influenta in acest moment intr-o masura mult prea mica ceea ce va urma.

Aurul poate deveni util, armele nu. Din cel putin 89 motive... :)

Dan Selaru spunea...

O sa vina momentul cand armele o sa fie necesare, vezi numarul de atacuri armate din ultima vreme.

zarathustra spunea...

Entropia sociala.

Dezvoltarea sociala,istorica,expansiunea Universului desi prezinta meta-
ciclitati (pulsatii,frecvente,rotatii) reluate pe alte coordonate, conform modelului spiralei;timpul, entropia, expansiunea Universului au, deocamdata, un
sens ireversibil conform legii entropiei spre starea echiprobabila, adica spre Haos.
Societatea, ca sistem deschis(termodinamic),(in circuit) inchis-reversibil, comunica cu mediul natural, iar cele 2 sisteme impreuna pot fi studiate ca un sistem izolat, in care se produc procese ireversibile.
Mediul social se alimenteaza intr-o directie, in general ireversibila, in mod
continuu, cu resurse naturale si energetice(ordonate) de entropie joasa,
abiotice si biotice(energie, metale, cherestea, alimente, etc.) in scopul dezvoltarii sociale.
Societatea, la rindul ei,cheltuieste resurse pentru protejarea mediului
inconjurator(ecologie) si organizarea acestuia, generind ordine in locul
dezordinii, prin cicluri regenerative, in circuit inchis, reversibile, care cum am mai aratat, pun probleme de stabilitate, dar sint preferabile cresterii suplimentare
a entropiei mediului ambiant-printr-un consum nesabuit si aruncare numai de
deseuri neprelucrate in mediul ambiant.
Trebuie si aici sa luam exemplu de la ciclurile inchise in procese reversibile ale Naturii ca,de exemplu,circuitul apei,oxigenului-bioxidului de carbon ozonului, anotimpurile,agricultura,etc.Dar cu cita energie enorma realizeaza Natura aceasta ordine!...Dar si scara Naturii este enorma..Si nici ea nu regleaza perfect... Vezi, suprareglajele de la inundatii,furtuna;supraamortizarea de la seceta...
Ireversibilitatea timpului si a evolutiei sociale stimuleaza cresterea entropiei sociale, trebuind actionat din timp,pregatit, hotarit si permanent, in sensul organizarii, ordinii ca procese antientropice.
Contracararea cresterii continue a incertitudinii-neginformatiei, datorita
complexitatii fenomenelor sociale,se face prin cresterea organizarii sau nivelului de civilzatie a agentilor sociali distribuiti,prin tendinte spre ordine, sporirea si valorificarea eficienta a resurselor, munca ordonata, cresterea cantitatii de informatie prin educatie,I nvatamint, cercetare si dezvoltare.
Productia de entropie sociala statica,este direct proportionala cu cresterea consumului de resurse pentru acelasi ritm de dezvoltare(pozitiv) si cu ritmul de dezvoltare, similar cu cosumul de combustibil la autoturisme cu cilindree diferite functie de viteza stationara.
Solutia rezulta in economisirea resurselor materiale si energetice prin
tehnologii si organizare competitive,necesitatea mentinerii unor ritmuri de dezvoltare sociale rationale,corespunzatoare resurselor materiale si energetice, precum si alte masuri in regim static, iar in regim tranzitoriu, entropia creste suplimentar, similar cu consumul la porniri frinari, repetate ale automobilului in oras.
Neadaptarea strategiei si tacticii economico-sociale la o solutie care sa
micsoreze productia de entropie sociala,duce la dezorganizare,fenomene de
pierdere a orientarii si la tranzitia de la ordine la dezordine etc.

Dan Selaru spunea...

Cam asa, cu singurul amendament ca in sistem intra doar energia solara.

zarathustra spunea...

Entropia in stiintele economice

nu-l ajuta pe economist sa spuna exact ce se va intimpla miine,anul viitor
sau peste citiva ani,arata N.Georgescu Roegen in [b1], dar precum la imbatrinirea unui
organism, actiunea legii entropiei prin intermediul procesului economic este
relativ lenta, dar ea nu inceteaza niciodata-efectul ei nu devine vizibil decit prin acumulare, pe diferite perioade(ex recesiunea din prezent).
Datorita numarului mare de elememnte si a perturbatiilor interioare si exterioare, care se opun finalizarii scopului economic,sistemele economice industriale au entropie mare,mai ales cind circuitul economic are defectiuni in functionarea regenerativa, in circuit inchis, reversibil.
In stiintele economice,, ca de altfel si in alte domenii ca: geologia,biologia, lingvistica, psihologia, s.a.,se calculeaza entropii pentru sisteme oarecare si
sisteme etalon, dar nu exista o formula generala de calcul a entropiei care sa
se poata particulariza oricarui sistem si fenomen economic.

[b1]Georgescu Roegen, N., Legea entropiei si procesul economic, Editura Expert, Bucuresti,
1996(prima versiune, in l.romana, in 1979
)

Doru Barba spunea...

Democratia e doar un joc

Când iei decizia sã nu mai votezi, te simti liber si senin. Ştiind cã nu mai trebuie sã alegi, manipulãrile din mass-media nu te mai ating. Nu te mai implici emotional. Odatã ce îti alegeai candidatul preferat, deja tindeai sã vezi numai defectele celuilalt.
Alegerile democratice pot fi asemãnate cu un joc sportiv. Votantilor li se spune cã sunt „arbitrii” meciului, dar în realitate ei sunt „jucãtorii”. Asta e drama alegerilor. Politicienii sunt „antrenorii”, iar electorii joacã orbeste. Câstigã mereu politicienii, iar votantii rãmân „tot ca prostii”, storsi emotional si dusmãniti de prietenii cu care au avut diferende politice (ãsta e rezultatul „dihoniei” din campanie). Sunt cu adevãrat „spectatori” numai cei care nu se duc la vot.
Democratia este un joc – „jocul democratic”. Chiar si la diferentã de un vot se alege câstigãtorul, asta e conventia. Ce sã ne mai mirãm cã voturile se cumpãrã cu o pungã cu mãlai si o sapcã? Dacã-i doar un joc, apoi nu te supãra, frate! Mai poti trisa cu turism electoral sau cu buletine de vot false etc. E doar un joc. Cât despre idealurile politice si constiinta cetãteneascã, ele sunt doar sloganuri cu care politicienii antrenori îi încurajeazã pe jucãtori sã intre pe terenul mocirlos al alegerilor. Ia cumpãneste. Dacã nu câstigã cel pe care l-ai votat, ce se alege de idealul tãu? Şi faptul cã ti-i fãcut „datoria” cui îi va sluji în final?
Totusi, politica, în sensul sãu cel mai înalt, este absolut necesarã si ar trebui sã fie fãcutã cu stiintã si spre binele semenilor, de cãtre persoane cu har. Din pãcate, astãzi politica este stiinta manipulãrii semenilor în interes personal. E dureros cã deciziile politice depind de atâtea jocuri. Începând cu unanim apreciatul „joc” demoratic, care dã tonul la mismasuri.
Totusi, democratia este cel mai bun sistem prin care un lider rãu poate fi dat jos de la putere. Asta e partea ei bunã. Dar, democratia fiind un joc, nu poate fi luatã prea în serios, iar asta e partea ei proastã.
Dacã spui cã democratia nu e bunã, multi se pot simti ultragiati. „Vrei sã ne întoarcem la dictaturã?” Asta aratã lipsa de perspectivã asupra viitorului omenirii. Vorbim de democratia româneascã „originalã”, ca si cum democratia ar fi bunã, dar românii ar fi pãcãtosi. Nu. Democratia este la fel de imperfectã în însãsi conceptia ei.
Democratia în capitalism este minatã de plutocratie si de obsesia puterii. Mai e taratã si de interesele divergente ale partidelor. Oare la ce ne trebuie partidele, fratilor? Cã nimeni nu mai crede în ideologii...
Omenirea nu a gãsit încã acel sistem care sã poatã ridica adevãrati lideri valorosi, dedicati semenilor. Democratia poate doar cârpi pe ici, pe colo. Un sistem de guvernare cu adevãrat constructiv, eficient încã nu cunoastem.
Capitalismul - sistemul economic ce gireazã democratia - este animalic si depãsit istoriceste, nu oferã un orizont deschis celor care vor sã viseze la o lume mai bunã. Iar omul care nu viseazã este doar un animal îmbrãcat în haine.
Va urma, la un moment dat, un alt sistem politic si mai progresist: meritocratia (dacã acceptãm denumirea aceasta). Idealul egalitãtii în sanse si al promovãrii valorilor autentice nu poate fi scos din inimile oamenilor. Dacã nu suntem multumiti de defectele democratiei si capitalismului, atunci ce ne opreste sã imaginãm un sistem mai bun?! Care s-ar baza pe câteva idei-fortã: omul potrivit la locul potrivit, egalitate în sanse, promovarea valorilor, colaborarea în locul competitiei, nimic fãrã Dumnezeu... Atunci, deciziile importante vor fi luate de Consilii ale Înteleptilor si vor fi cele mai bune. Acolo unde un grup de întelepti ar putea gresi, cu atât mai putin s-ar descurca o grãmadã de indivizi pusi sã voteze dupã inspiratia de moment.
Mã întreb. Oare avem destul curaj, inteligentã si curãtenie sufleteascã ca sã imaginãm o lume mai bunã? Deocamdatã doar sã o imaginãm, sã o vrem, sã gândim intens... Ea va apare în realitate, negresit, când vom fi proiectat-o suficient de bine în mintile noastre, la unison cu intentiile Divinitãtii.

zarathustra spunea...

ENTROPIA SI INFORMATIA(1)


Motto:

"Sintem scufundati intr-o viata in care lumea ca un tot asculta de cel
de-al doilea principiu al termodinamicii(al entropiei,n.n)".

N.Wiener(1948)

"In uzina uriasa a proceselor naturale,productia de entropie ocupa locul de director(manager),intru-cit ea dicteaza natura si modul de realizare al proceselor(al II-lea principiu al termodinamicii, n.n). Principiul conservarii energiei(primul principiu al termodinamicii, n.n),joaca rolul numai al contabilului sef,care echivaleaza creditul cu debitul".

J.Meixner(1960)



•Entropia termodinamica clasica (macroscopica)

1.Sistemele termodinamice,

Din punct de vedere al schimbului de energie A, masa m, informatie I cu mediul inconjurator sistemele, sunt :

a.izolate, nu schimba A, m, I, cu mediul ambiant (teoretic postulate)

b.inchise, schimba numai A sub forma de lucru mecanic-L si nu schimba caldura-Q, cu mediul ambiant si se numesc adiabate, sau schimba numai Q si nu schimba A si se numesc diatermale

c.deschise, schimba A, m, I cu mediul ambiant (sistemele reale).

NOTA1: Sa nu se confunde sistemele termodinamice izolate, inchise, deschise, cu cele in circuit inchis sau deschis din automatica si cibernetica.


2.Principiile termodinamicii

Introduc fiecare cite o marime de stare(diferentiala totala exacta-a carei integrala nu depinde de drumul procesului termodinamic, decit de inceputul si sfirsitul acestuia) noua.

a.Principul "0",introduce ca marime de stare temperatura absoluta T [ K],
care determina daca un sistem este sau nu in echilbru termic cu alt sistem.

b.Principiul I al termodinamicii,introduce ca marime de stare noua:
energia interna-U. El este un principiu cantitativ,de bilant,al formelor de energie, afirmind ca:

Energia nu se poate crea(din nimic) si nu se poate distruge,ea numai se transforma dintr_o forma in alta.

Scris,sub forma diferentiala,pentru 1kg de masa:

dq=du+pdv+Suma(Xi .dyi)

unde:d-diferntiala exacta(nu depinde de drum) sau inexacta(depinde de drum), q-caldura, u-energia interna, p-presiunea, v-volumul, X, y -forte,
respectiv coordonate generalizate,altele decit presiunea, respectiv volumul.
.
Acest principiu arata imposibilitatea miscarii perpetue de speta I, deoarece
nu se poate obtine lucru mecanic mai mult de cata energie se da unui motor sau la limita nu se poate obtine lucru mecanic din nimic.

Transformare reversibila,spunem ca avem,daca dupa realizarea ei in sens direct si in sens invers,sistemul termodinamic revine la starea initiala,fara modificari in mediul ambiant.Exemple:dilatari-comprimari alternative ideale; oscilatia unui resort cu caracteristica perfect liniara(fara amortizare sau pierderi) etc.

Transformare ireversibila, spunem ca avem, daca dupa realizarea ei in sens direct si invers sistemul nu-si revine la starea initiala.

S-a stabilit ca toate transformarile spontane din natura sint ireversibile.

De exemplu:
-la frecare,lucrul mecanic se transforma ireversibil in caldura.

-un ceas nu se poate intoarce singur fara aport energetic exterior.

-dupa procesul de formare a solutiilor si amestecurilor, acestea nu se mai
pot separa, decit in unele cazuri, cu aport energetic exterior.

-curentul electric in conductori este insotit de pierderi ireversibile, prin efect Joule.
-caldura nu trece de la sine de la un corp rece la unul mai cald

zarathustra spunea...

Energia si Informatia( 2)

-un motor termic nu poate produce lucru mecanic decit daca are 2 surse de
caldura: una calda, cealalta rece (care in cele mai multe cazuri este chiar mediul ambiant;vezi motorul auto, fiintele etc). In cazul motoarelor termice, cind temperaturile celor 2 surse se egalizeaza transferul de caldura inceteaza ( dq=0 ) si conform prin-cipiului I al termodinamicii, nu se mai produce lucru mecanic.
Daca sursa rece nu este, ca de obicei, mediul ambiant sau pamintul, atunci aceasta poate fi un potential energetic de acelasi sens,dar mai mic decit al sursei calde, sau un potential de semn contrar,etc.Sursele (calde,reci) poarta denumiri diferite
in diferite discipline. De exemplu:poli,nul,masa in electrotehnica; amonte-aval,
in hidraulica etc.

Dupa cum temperaturile corpurilor difera infinitezimal sau cu diferente finite, procesele termodinamice pot fi: cvasistatice,respectiv variabile in timp, transformarile fiind astfel reversibile, respectiv ireversibile.


ENTROPIA TERMODINAMICA MACROSCOPICA, a fost introdusa de R.Clausius in anul 1865.

Etimologia cuvintului ENTROPIE provine din l.greaca: , inseamnind schimbare; involutie(intoarcere la haos); schimbare pentru diferente finite; "devenire-mutatie"pentru diferente infinitizemale sau procese cvasistatice (n.n).

Pentru 1kg de masa, ENTROPIA s este:

ds= dqrev/T [J/ K] ,


unde: dqrev -caldura schimbata reversibil, T-temperatura absoluta.


Entropia este o marime de stare(diferentiala exacta), desi dqrev nu este, dar inmultita cu integrandul 1/T , devine.

T fiind intotdeauna pozitiva, in transformari reversibile,l a primirea de caldura (dq>0), s sistem creste,iar la cedarea de caldura (dq<0),s sistem scade.

Pentru sistemul izolat adiabat dq=0, deci s=constant.

Entropia permite folosirea unor diagrame de stare,extrem de comode, pentru analiza ciclurilor de functionare ale unui grup generator termic-motor termic.

Diagrama unui ciclu Carnot motor ideal al unui cazan+turbina termica cu condensatie se poate vedea aici.Pentru frigider, ciclul se parcurge in sens invers.


Parcurgind ciclul incepind cu punctul a avem segmetele:

•D-A:comprimare adiabat-izentropica, in pompa de alimentare cu apa rece a cazanului.(s=constant=s ). Se consuma lucrul mecanic dlDA

•A-B:vaporizare si supraincalzire izoterma(diatermala)(T=T1) incazan.Cedarea de catre combustibil a caldurii +dq1 apei (aburului).
vB-C:destindere adiabat-izentropica in turbina (s=ct.=s ). Realizare delucru mecanic util +dlBC
•C-D:condensare izoterma(diatermala)( T=T2)vapori in condensatorul turbinei.Cedare de caldura -dq2 la apa de racire a condensatorului.
Randamentul termotehnic al ciclului Carnot,care este un ciclu limita,el ne-
putind fi atins de nici o masina reala este:

eta= (dq1 - |dq2|)/ dq1 = [(T1 - T2) (s2 - s1)] /[T1 (s2 - s1)]

Uzual,

t2 =35o C; t1 =525o C si T2 T1=273.15+35 273.15+525 =0,4. Deci: eta=0,6


Randamentul s-ar putea ridica prin marirea lui T1 si/sau micsorarea lui T2 care pentru marirea lui T1 inseamna materiale speciale cu tehnologii inalte necomerciale, iar pentru micsorarea lui T2 , deci scaderea temperaturii sursei reci, pentru alte fluide decit apa mareste puternic costurile, iar pentru apa pune probleme de inghetare.

Real,in cazul fluidului apa,din cauza transformarilor ireversibile, randamentul nu trece de 0,3-0,4 ceea ce , de exemplu la un grup energetic care produce o putere utila de 500Mw, 1000Mw se pierd in apa de racire si in cos, ducind la o poluare termica locala puternica a mediului ambiant;

zarathustra spunea...

ENTROPIA SI INFORMATIA(3)

practic la o presiune
asupra acestuia,deoarece [p]=[A/V].(p-presiunea, A-energia, V-volumul).
Amintim ca puterea medie primita de la Soare, la suprafata pamintului,este de 165w/m2 .

O tansformare eficienta, directa, a energiei chimice sau plasmei, in electricitate,care nu mai utilizeaza calea de transport entropica defavorabila din
cazul apei-abur, este cea utilizata in cazul pilei de combustie cu hidrogen,respectiv generatoarele magnetohidrodinamice. In aceste cazuri se pun probleme
de inalta tehnologie si chiar de pierderi de lucru mecanic-pentru obtinerea
hidrogenului prin electroliza apei, in cazul pilei de combustie.Cu toate acestea exista un avantaj principal:hidrogenul este nepoluant si inepuizabil.

Daca,in cazul anotimpurilor,am face ipoteza ca Vara,cind primim caldura de
la Soare in mod dominant,ar fi sursa de temperatura T1, iar Iarna,cind Pamintul cedeaza caldura la mediul supraambiant,ar fi sursa rece de temperatura T2 rezulta ca am avea doar 2 anotimpuri veritabile:Vara si Iarna,celelalte 2 ar fi de tranzitie depinzind de "drum":Primavara,cu consum de lucru mecanic(analogia cu ciclul Carnot motor prezentat anterior) prin insamintari si drum de
la Iarna la Vara si Toamna,cu cedare de lucru mecanic: bogatia roadelor Toamnei
si drum de la Vara la Iarna.("Ipoteze",pentru clima temperata...).

•Anergia,este caldura(energia),care,referidu-ne la sistemul cazan-turbina,se pierde in apa de racire,neputindu-se transforma in lucru mecanic.

•Exergia,este energia care se transforma integral in lucru mecanic.

• Deci: Energie=Anergie+Exergie

• Energiile ordonate:mecanica,electrica,hidraulica etc.,sint energii "valutare" deoarece contin numai Exergie.
•Energia neordonata a mediului ambiant contine numai anergie,iar energia termica: caldura(energie neordonata partial), contine atit exergie cit si anergie.

Cum s-a vazut anterior,la un sistem cazan-turbina, numai cca.30% din energia calorica degajata de combustibil in focarul cazanului este exergie transfor-
mindu-se in lucru mecanic la arborele turbinei,cca.60% este anergie: pierderi
in apa de racire a condensatorului turbinei, iar 10% este tot anergie
constituind pierderi in gazele de ardere ale cazanului.

In cazul transformarilor ireversibile,din sistemul izolat adiabat, consti-
tuit din corpuri cu temperaturi T1 >T2 , experienta arata trecerea in mod spontan a caldurii numai de la corpul mai cald la cel rece si nu invers.Astfel:

ds=- dq/T (pierde q) ; ds=+ dq/T (primeste q),

iar variatia entropiei in sistem este:

ds= ds2-ds1 =dq(1/T2 - 1/T1 )>0

Deci,transformarea ireversibila mareste entropia sistemului izolat adiabat.

La fel se demonstreaza ca intr-un sistem izolat care descrie un ciclu ireversibil intre 2 surse de caldura,entropia creste si de aici avem:

•Ecuatia principiului II al termodinamicii:

Tds >= du+pdv+Suma(Xi .dyi) ,

introduce ca marime de stare noua: ENTROPIA-s.( >, se refera la transformari ireversibile, iar =, la transformari reversibile).

Se observa ca, aici, T - temperatura absoluta are semnificatie de forta generalizata, iar s de coordonata generalizata.

•Formularile principiului II al termodinamicii rezulta din ecuatia de mai sus. Tot de aici, rezulta ca, acest principiu este unul calitativ aratind posibilitatea si sensul transformarii.

••Entropia unui sistem izolat nu poate sa scada; ea se mentine constanta, daca in sistem se desfasoara numai procese reversibile sau creste daca in sistem au loc procese ireversibile.

••Orice transformare reala este ireversibila.

••Nu se poate face sa treaca caldura de la un corp rece la unul cald fara consum de lucru mecanic(R.Clausius, 1850).

zarathustra spunea...

ENTROPIA SI INFORMATIA(4)

••Procesele ce au loc in sisteme termodinamice se desfasoara totdeauna in acelasi sens,de la starea de neechilibru catre starea de echilibru.

••Orice sistem izolat,care se afla intr-o stare de neechilibru tinde sa evolueze catre o stare mai aproape de echilibru.
Acest rationament l-a condus pe R.Clausius la conceptul de "moarte termica" a Universului.

N.Wiener, arata ca desi cresterea entropiei este adevarata, aceasta se face numai in medie, avind un caracter statistic. Sint posibile abateri locale de la
legea entropiei, adica reducerea locala a entropiei si prin urmare cresterea
informatiei.

Cibernetica are drept scop sa descopere legile generale dupa care in unele locuri ale Universului are loc o descrestere a entropiei...

Cristalele, plantele, fiintele, omul si masinile automate create de el constituie centre ale maririi ordinii,informatiei,adica descresterea entropiei. Astfel, ar fi evitat rationamentul lui R.Clausius...

Expansiunea Universului, sageata timpului si legea cresterii entropiei,deocamdata, sint procese unidirectionale,ireversibile.

Universul ar evolua in continuare aperiodic(s-ar extinde la infinit) sau ar deveni oscilant-revenind la starea initiala singulara-functie de o anumita densitate critica cosmica care urmeaza a se calcula

••Este imposibila miscarea perpetua de speta a II-a:motor termic fara diferenta de temperatura (fara sursa calda si sursa rece). Miscarea de speta II,nu contravine principiului I al termodinamicii,deoarece acest motor n-ar produce lucru mecanic plecind de la nimic, ci pe seama consumului energiei interne U a unei singure surse de caldura, ceea ce s-a vazut ca nu e posibil.

Am aratat anterior ca procesele cvasistatice sint considerate reversibile,
ceea ce,pentru un sistem izolat,revine la faptul ca, entropia, in acest caz, ramine constanta.

Din contra, procesele tranzitorii, depinzind puternic de timp, sint ireversibile ca si Timpul.

Diferenta intre procese reversibile si ireversibile se observa,de exemplu,la consumul de croaziera(cvasistatic) si consumul in oras (tranzitoriu,cu porniri si opriri repetate) al automobilului.In primul caz avem consumul(pierderile) cel mai mic, n al doilea:consum mare,entropia creste.

zarathustra spunea...

ENTROPIA SI INFORMATIA(5)

Entropia,este o masura a ireversibilitatii realului, in contradictie cu idealul care, teoretic, poate fi reversibil, avind importanta pentru deductii teoretice si pentru aplicatii aproape de starile de echilibru.

Se observa ca sincronismul ("in side"-inauntru,empatia, diferente infinitezimale fata de un proces) operatorului uman cu un proces este reversibil, pe cand diacronismul("out side"-privit din afara,difernte finite) este ireversibil, ducind la cresterea entropiei. Intre aceste 2 concepte(recesive) de implicare a operatorului uman, trebuie ales un stil de echilibru, de compromis,de optim, deoarece procesele reversibile, teoretic sint fara pierderi, dar pun probleme de stabilitate, iar procesele ireversibile sint stabile dar au pierderi(costuri) mari.

Faptul ca "drumul"(pentru diferentiala inexacta) este interesant, in raportcu scopul(diferentialei exacte), rezulta din realitatea drumului, cind se pot face optimizari-reglaje privind cresterea/descresterea entropiei(proces ireversibil-depinde de drum), pe cind scopul fiind un ideal(proces reversibil-entropie constanta-aceeasi din starea initiala),nu aduce informatie suplimentara si deci este neintersant fata de drum.

Scopul si drumul, asteptarea si realizarea, practica si teoria, s.a., sint concepte recesive ca si sincronismul si diacronismul(vezi Cap.1), de unde se observa ca entropia are o strinsa legatura cu recesivitatea.

De-altfel,exista si o maxima care spune:"Teoria,ca teoria, dar practica ne "omoara!"...

•S-a formulat si un al III-lea principiu al termodinamicii, dar care precizind numai unele proprietati ale entropiei termodinamice,neaducind nici o marime de stare noua,este considerat teorema(a lui Nernst).

•Entropia oricarui sistem termodinamic tinde catre o valoare constanta finita cind temperatura absoluta T-->0 K .

•Entropia cristalelor ideale este nula la temperatura T=0 K .

•Temperaturile absolute +0 K,respectiv -0 K,sint inaccesibile experimental.

zarathustra spunea...

regula numarului 7.(1)[b]


"un om nu poate stapani,din punct de vedere mental,legaturi cu mai mult de 7 plus-minus 2 obiecte,entitati sau concepte,simultan, fara ca depasirea acestui numar sa nu duca la cresterea rapida a erorilor generate de rezolvarea problemei,arata ca s-a dovedit experimental Mihai Draganescu in lucrarea "informatica si societaea"-bucuresti,1987,citandu-l pe g.a miller "the magical number seven,plus or minus two;some links or our capacity for processing information" in psyhological review,1956.
aceasi sursa arata ca,daca numarul de elemente este mai mare de 7 plus-minus,rezolvarea problemei este rezultatul unor minti organizate ierarhic,cum se procedeaza in mod curent,in activitati manageriale.
exemple,in afara de cele clasice:7 zile ale saptamanii,7 minuni ale lumii,7 culori,7 provincii istorice,sa:

*inteligenta umana interna-individuala se imparte in 7 componente: matematica;muzicala;spatiala-relevanta la pictori,sculptori,acrobati,cercetatori,navigatori,sa care-si gandesc proiectele in 2,3,4 dimensiuni;kinestetica-cei care profeseaza arta si sportul de performanta;tehnologica-surubarii,sa;intrapersonala-cei care au capacitatea de a vedea cum se prezinta lucrurile,faptele,cum functioneaza un sistem,o axctiune;inteligenta personala-cei care au capacitatea de a invata de la altii,de a asimila notiuni,de a capta informatii[b] dr.howard gardner-revista romaneasca "magazin" nr.41/14.10.1989.
la un om obisnuit,se observa, distributia cvasi egala a celor 7 componente ale inteligentei.la oameni talentati,inteligenta este axata pe 2,3 componente, iar la genii domina una singura,celelalte fiind atenuate(in mod obiectiv), similar cu caracteristica: filtrelor "trece banda",rezonantei,curbei distributiei normale a lui gauss
acest echibru dominant-recesiv,se observa peste tot in natura.de exemplu:in autoorganizarea care apare in orice clasa I de copii a unei scoli primare,unde intotdeauna,indiferent de selectie,va aparea un grup de copii f.buni,buni si altii mediocri.

*echipele de lucratori de montaj cele mai eficiente sunt formate de 6+1(seful de echipa) lucratori

*verificarea unei scheme electrice,la inceput se efectueaza anevoios.pe masura ce,insa,legaturile verificate scad sub 10,verificarea decurge rapid

*tot la schemele electrice,pe comanda bobinei unui contactor,nu este indicat a pune mai mult de 7 conditii,deoarece se ingreuneaza urmarirea schemei si fiabilitatea acesteia

*structurile sub forma de arbore de organizare ale sistemelor au,in general, 7 straturi: unul in plan subiacent si 6 in plan adiacent,structurate cate 2 pe cele 3 niveluri de agregatizare: micro,mediu,macro.
prezentarea straturilor gkiseaza functie de unghiul de interes al opeatorului uman.,astfel:

**la sistemul industrial,avem,in plan adiacent/subiacent:(echipa,atelier,sectie,fabrica,intreprindere,companie)/(operatori umani si masini).
daca glisam un strat in sus,avem: (atelier,sectie,fabrica,intreprindere,companie,departament)/echipe.

**la sistemul de actionare al unui agregat determinist,avem (miscari si acte elementare,operatii,mecanisme,unitati tehnice,agregat local,agregat central)/microelemente de actionare.

**in lingvistica,avem:(strat:fonic,gramatical,semantic,lumea,functia valorica)/foneme[b]r.bagdasar,critica si cibernetica,edit univers,buc.1983.

**in psihologie: (acte si miscari,operatii,actiunea,activitatea/...[b]xxx,probleme fundamentale ale psihologiei-ea,buc.1980.

zarathustra spunea...

regula numarului 7.(2)[b]

consideram ca,unde nu sunt evidentiate 6 straturi,in plan adiacent,acestea,fie sunt omise,fie sunt sublimate in cele evidentiate.
in conformitate cu principiul lui zadeh al sistemelor mari,care arata ca,numai in cazul nivelelor medii de organizare relevanta si precizia sunt optime,prezentarea(schema desfasurata,in cazul sistemelor de actionare)trebuie facuta pe cele 2 straturi de nivel de agregatizare mediu(mecanism si unitate tehnica),deoarece numai aici relevanta si precizia sunt optime,dupa cum zice si proverbul: "adevarul este intotdeauna,undeva,la mijloc".

*in,informatica a fost promovat octetul(byte-ul)=8 bit, ca unitate de cantitate de informatie,pt. memoria calculatoarelor electronice.
pornind de la definitia bit-ului(cantitatea de informatie a unui camp cu 2 evenimente echiprobabile) se poate demonstra matematic,regula,asa zis intuitiva, a numarului 7!

*aplicand regula numarului 7 si a raportului cantitatilor de informatie pt n,respectiv n+1 elemente, se poate demonstra si diagrama A-B-C a managerului eficient.

*o consecinta posibila a regulei numarului 7:
"daca un sistem mare complet este eficient controlabil simultan si spontan,el se aranjeaza structural sub forma de arbore cu arhitectura vertical-orizontala in 7 straturi,avand ca ponderi pe strat(in procente din numarul total de elemente ale sistemului),incepand cu stratul din plan subiacent:
7^6/(7^0+..+7^6)=85,71%; 7^5/(7^0+..+7^6)=12,25%;...1,75%;0,25%;0,035%;0,005%;0,0007%"
.

nb. managerii de sisteme mari, sa ia aminte cum trebuie dimensionate,ca procente pe strat, sistemele mari, inclusiv cele politice!


---

[b]extrase din prima parte a cartii, cu acelasi titlu,autor grigorie marcu,edit europolis,constanta,1994

Camil Stoenescu spunea...

n-aș spune decât că e riscant să amestecăm fizica în sistemele sociale. primul articol e interesant în felul său, fără a opera totuși cu altceva decât supoziții, opinii personale și citarea unor noțiuni fizice (entropie) scoase din contextul lor firesc

Pongo spunea...

Interesante articolele. Insa exista o chichita care poate schimaba oarecum lucrurile. Moleculele din care este format sitemul inchis uman nu sunt similare cu cele din ipoteza comuna din fizica. Nu vorbesc de masa, viteza etc. ci de capacitatea de a fi constiente de sine si de a actiona pentru binele comun.
De exemplu, daca moleculele unui gaz ar putea rationa ca este mai bine pentru ele (de exemplu) sa se separe in spatiu cele rapide de cele lente si ar avea si mijloacele sa faca asta, principiul entropiei nu ar mai functiona iar noi nu am mai arde gazul pentru apa calda. Problema este de cate molecule rationale este nevoie pentru a salva un sistem?

Intrebarea asta s-a mai pus o data mai demult, pentru un sistem mai mic si oarecum inchis.

Si eu cred ca din pacate incepem sa traim timpuri interesante.

gabhry_el spunea...

O altă lege

Unul aruncă o piatră în apă şi alţii se grăbesc s-o găsească.

Câţiva fac surfing pe valurile iscate.