luni, 4 ianuarie 2010

La o primă privire a Bugetului

Am fost asasinaţi cu privilegiile aleşilor în campania electorală. Şi să ne uităm pe cifrele din propunerea de Buget pe 2010.

Bugetele celor două camere ale Parlamentului reprezintă adunate puţin peste un sfert din bugetul SRI, mai puţin decât bugetul STS şi puţin mai mult de o treime din bugetul Secretariatului General al Guvernului, care s-a dublat faţă de anul trecut. Parcă era vorba de descentralizare şi scăderea numărului de funcţionari.

Creşte cu un sfert bugetul Educaţiei, Cercetării, Turismului şi Tineretului dar sunt daţi afară profesori, este cel mai bogat minister în afară de Muncă. Nu înţeleg unde se duc banii.

Serviciile secrete au un buget de 2 miliarde RON, în creştere faţă de anul trecut, se apropie de jumătatea bugetului Ministerului Sănătăţii şi este mai mare decât bugetul Ministerului Mediului. Creşte bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Ministerul Apărării are un buget aproape dublu faţă de Sănătate, cel al Internelor aproape triplu.

Cresc sumele pentru Ministerul Justiţiei, ICCJ şi CNSAS dar scad puţin la Transporturi şi mult la Dezvoltare Regională.

N-o să avem parte de investiţii dar o să avem parte de control şi ascultare şi mai multă centralizare. N-am găsit anexele ca să văd ce drame mai sunt pe acolo. Seamănă a stat poliţienesc.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

39 de comentarii:

vali plesca spunea...

nu cumva la invatamant sunt incluse si fondurile proprii, ca si banii proveniti de la ue?

Camil Stoenescu spunea...

nu e stat polițienesc, e doar un stat slab, incompetent și corupt.

Ionut spunea...

Anexele le gasesti bine-nteles aici.
Am si eu o rugaminte: citeste-le cu atentie. Unele cifre de pe acolo au alte explicatii decit statul politienesc.

Anonim spunea...

@Ionut: Si cand incerci sa le vezi pe cele ale SRI sau STS apare "Network error"!
Sigur nu suntem intr-un stat politienesc!

Camil Stoenescu spunea...

eu cred că atâta timp cât putem scrie aici ce vrem și cum vrem, statul polițienesc e totuși departe. înspre est și tot mai departe...

Ionut spunea...

@Anonim, 11:12
Apare la toate "Network error". Trebuie sa insisti putin, eu am reusit in cele din urma. Probabil STS-ul vera sa arate de ce are nevoie de un buget mai mare.

Dan Selaru spunea...

Hai ma da/o naiba, serviciile jumatate din sanatate.

Ionut spunea...

Dan - ce numesti tu "sanatate"? Toti banii pentru "sanatate" intra in bugetul ministerului?

Anonim spunea...

Se presupune ca e criza, trebuie sa fim solidari, sa facem sacrificii, bla, bla, bla dar serviciile au bugete mai mari decat pe 2009, administratia prezidentiala la fel, etc.
@Camil: Statul politienesc actual este mai subtil, nu te salta pentru ceea ce scrii pur si simplu te ignora sau te discrediteaza. Daca nu suntem intr-un stat politienesc de ce "serviciile" au acum ~35.000 de oameni fata de ~14.000 in '89?
@Ionut: STS nu poate in nici un fel sa justifice in mod real un buget mai mare pe timp de criza, cu exceptia cazului in care trebuie sa-si mareasca "baza de ascultare". Nominal ei nu fac altceva decat sa asigure numarul 112 si comunicatiile guvernului si institutiilor, pentru care nu cred ca au nevoie de un buget cu 40% mai mare.

Anonim spunea...

Cu serviciile nu ma bag. La nivelul de intimidare pe care il dezvota agitatorii straini, cred ca reactia trebuie sa fie pe masura. Nu avem nevoie de alt decembrie '89 iar rusii sunt foarte activi caci suntem in coasta lor si vor in continuare Basarabia (de la Petru cel Mare lasata cu limba de moarte controlul gurilor Dunarii!)... Cu justitia (toti) e clar: acum se platesc banii pe care si i-au antamat prin procese judecate tot de ei pentru ei in anul trecut...Educatia: se poate sa vedem si rezultate de banii ce-i dam? Ca eu sunt satul de rebuturile educatiei ce invadeaza piata! Aaa, si Parlamentul...stiti, aceasta "institutie" a reusit sa dea o lege intr-o perioada in care guvernul a dat vreo 50 de ordonante de urgenta. Adica modalitatea legala de activitate legislativa a fost inlocuita in timpuri NORMALE de modalitatea EXTRAORDINARA legislativa ! Asta nu se poate face decat cu acordul tacit al Parlamenului care nu-si face treaba!(De aia am si votat pentru modificarea structurala importanta a lui- ce-mi folosesc doua camere si 471 parlamentari daca acestia lasa guvernul sa dea legile sub forma de OU ce intra imediat dupa publicare in MO in vigoare?)
Chiar daca noua de sar in ochi cateva chestii, sunt sigur ca sunt prea multe lucruri ce nu le stim si de aceea interpretarile noastre sunt sigur eronate!

Anonim spunea...

Ceva de genul "am opinii dar nu sunt de acord cu ele pentru ca sunt gresite"! :)
Prea luam de bun tot ce ni se spune!

vv spunea...

Dane, observatia lui Ionut e de bun-simt... citeste si vezi si explicatiile, inainte de a te scandaliza. De exemplu, exista un motiv pentru care bugetul SGG s-a dublat.... dublarea aia e doar aparenta, e de fapt mult o restructurare.

Iar "banii pe sanatate" sunt in cea mai mare la casele de asigurari, pe aia i-ai socotit sau doar banii ministerului ii socotesti?

Ionut spunea...

@Anonim, 11:31:
@Ionut: STS nu poate in nici un fel sa justifice in mod real un buget mai mare pe timp de criza, cu exceptia cazului in care trebuie sa-si mareasca "baza de ascultare".

Ash. Uite iti dau eu un motiv: aderarea la spatiul Schengen. Il verifici pentru mine, te rog?

Pongo spunea...

Bugetu stsului probabil a crescut ca sa se poata plati butonu'"iWIN" din softul ala al lui videanu.
Sa fim seriosi. Albu ramane alb si negrul negru oricat de mult am da cu bidineaua.

Insa.
Partea buna este ca probabil rectificarile vor schimba tabloul complet.

Sunt curios cand si cum o sa aplice domnu boc noul impozit forfetar si cum o sa reusasca sa o dea in bara si de data asta (desi , trebuie sa recunosc ca cineva destept i-a zis cam care e treaba cu forfetaru', poate Doc? )

Anonim spunea...

@Ionut: Ce treaba are STS cu Schengen? Inteleg Politia de Frontiera, Vamile dar nu STS.

Dan Selaru spunea...

Salariile doctorilor, asistentelor si infirmierele sunt platite de minister. Avem un medic la 500 de insi. Ori salariile doctorilor sunt mici ori numarul de baieti din servicii e mare.

Anonim spunea...

Nu-i mai dati cu "forfetarul" inainte: stiti cu totii ca prea multi platesc prea putin xa impozite, au grija sa fie paltiti pe persoane fizice sau IMM sau orice posibilitated eeludare a impoziteleor e folosita ! Nu scrie nicaieri ca trebui e sa sustinem firmele care nu au profit ! Care fac umbra pamantului ! Rostul unei firme e sa faca profit si daca nu are , mentinerea ei nu arata decat ca este o evaziune fiscala ! Ce dracu, chiar credeti ca numai prosti umbla pe aici/ eu am un prioeten care isi lua salariul de director printr-o astfel de firma si avea grija sa aiba profit 0 ! Eu plateam la un salariu jumate din al lui impozite de cateve ori mai mari ! Scutiti-ma , aveti doar interesul sa platiti altfel decat "fraierii" angajati...
Si prera mult e daturi cu parerea despre lucruri pe care nu le cunoastem. Simplu : TOT BUGETUL SE CHELTUIE SI SE CONTROLEAZA CU CURTEA DE CONTURI. PE CE SE CHELTUIE: PE LANGA NECESITATI, SUNT MII SI ZECI DE MII DE PROFITORI AI ACESTUI BUGET CARORA LE PASA DOAR DE FELIA LOR, RESTUL SA SE DUCA DE RAPA! Cand ii vad pe unii ca audeja si "vinovatii"...

Anonim spunea...

@Anonim: Sigur ca da! Totul este sub control in tara noastra minunata, toti banii de la buget se cheltuie perfect justificat!

Ionut spunea...

@Anonim, 12:15
@Ionut: Ce treaba are STS cu Schengen?

Uite o intrebare la care ai putea sa cauti raspunsul singur. Please ...

Pongo spunea...

@Anonim 12:13 zici"Nu scrie nicaieri ca trebui e sa sustinem firmele care nu au profit !". Sa elucidam "datul inainte" sau motivele lui:

Sa zicem ca dumneavoastra sunteti un mare investitor. Faceti o investitie de 10 mil eur intr-un complex hotelier la marea neagra (pe axa cum s-ar zice).
Bun pana aici toate bune si frumoase.
Conform planului de afaceri va stabiliti o amortizare a investitiei (3-5 ani e rezonabil ma gandesc, nu?).
Sa vedeti chestie: in astia 3-5 ani NU aveti profit!! (incredibil!!cine s-ar fi gandit la asta?!)
Vine domnu boc (cu prietenul lui pogea lasat la vatra de basescu- slava Domnului) si zice: auzi bai investitorule? Ce cifra de afaceri ziceai ca ai tu? 2-5 mil usd pe an? Asa, pai si nu ai profit mai eludatorule mai? Ia da tu 25k EUR aciisha!.
Credema, in momentul ala te cam apuca nervii. Si sa nu vii cu explicatii de genu "pai daca ai 10mil EUR nu ai 25k sa dai pe an?" ca ma faci sa cred ca nu cunosti valoarea banului.

Dan Mihu spunea...

@Anonim 12.14
Mai exact, tu cum "sustii o firma care nu face profit", una care face "umbra pamantului"? Restul ineptiilor cu rostul unei firme sunt de necomentat, imi cer scuze. Niste "comunisme" cum am auzit prea multe in ultimul an. "Rostul" unei firme nu e nici acela de a cotiza "fara numar" la buget, sa stii... De aia s-au inchis si/sau s-au mutat firmele in ultimul an. Mai ales atunci cand de la buget banii sunt cheltuiti ineficient sau chiar iresponsabil.
Altfel, nu trebuie sa ramai un frustrat de "fraier angajat". Lanseaza-te in afaceri daca simti ca poti mai mult / mai bine decat prietenii tai patroni. ce te retine? Gandul ca va trebui sa scoti bani din buzunar pentru asta? Riscul? Instabilitatea (sau labilitatea) celor care ne guverneaza? Ghinion! Ma tem ca si tu iti dai cu parerea despre ce nu cunosti.

Anonim spunea...

Chiar daca va deranjeaza, o firma isi face banii profitand de cadrul social pe care il asigura statul, pentru care nu ar vrea sa cotizeze dar se bucura de avantajele existentei lui. Plus ca amestecati conceptele: o firma care este in situatia de a face investitii, nu apare ca fiind fara profit si "executata" silit , caci planurile de afaceri prevad amortizari in anumite perioade de timp, nu ca merg pe 0 pana se amortizeaza investitia!
Nu va obliga nimeni sa faceti vreo afacere daca nu vreti sa platiti impozite, oricum vor fi acoperite imediat orice cereri de catre firmele care nu au dat bir cu fugitii ( sa-i spuneti lui mutu' ca ramane vreo cerere in piata neacoperita ca s-a inchis firma X pentru ca a avut de platit forfetarul!) Si nu va legati exact de ceea ce era mai important : evaziunea fiscala! Prea multi ingineri, doctori, ziaristi etc sunt platiti pe persoana fizica sau alte modalitati inventate de baietii destepti exact pentru a se eluda sistemul de impozitare. Restul sunt doar ...galceava inteleptului cu lumea...
Eu va cred ca unora nu convine, dar vorba lui Basescu catre anumite firme straine : "daca nu faceti profit , ce mai cautati aici?" Ce ma intereseacza pe mine ca nu stiu cati vor sa faca bani asigurandu-se ca la final de an au cheltuit tot si sunt pe profit 0 dar au investitii? Spuneti-mi daca ma insel: cheltui toti banii din firma pe investitii, am 0 la final si apoi inchid firma. Eu fiind patronul , totul e al meu. Mai platesc atunci impozit pe ce am castigat de pe urma firmei? Ca statul nu a reusit sa-mi ia impozit pe afacerile facute in spatiul sau...!
Unde e "solidaritatea sociala" de care se tot vorbesste?

dom spunea...

@anonim (12:14): "Rostul unei firme e sa faca profit..."
Hai s-o facem si pe persoana fizica, atunci... Daca nu esti in stare sa platesti 300, 400, 500 lei/luna impozit, atunci, urgent, eutanasierea! Doar rostul individului e sa faca multi bani pe care sa-i dea statului, nu-i asa?

Anonim spunea...

Exact la asta ma refeream: sotia mea plateste 250 impozit la salariu net de 800. Angajat la munca destul de grea. Cine nu poate sa faca treaba asta , sa se angajeze , nu-s vina ca el e seful lui, dar nu-i iese aia 300 pentru impozit ! Nu avem nevoie de patroni care nu stiu sa faca profit ! Sa lase pe altii, ca sunt destui iar ei sa se angajeze!
75% din patronii romani nu au minime cunostinte de management (declara seful patronatelor...)!

Anonim spunea...

@Ionut: Daca stii ceva concret lumineaza-ma, daca nu, nu fi criptic doar de dragul de a fi interesant. Please!

Anonim spunea...

Eu as vrea sa vad o analiza a aplicarii forfetarului. Am auzit doar cati bani s-au incasat. As vrea sa stiu si cati s-au pierdut...
Hmm... Pentru asta probabil ca ar mai trebui angajati alti 100 de experti in Solitaire la Min. finantelor.

In alta ordine de idei:
1) sa se scrie intr-o lege ca este ilegal sa ai o firma fara profit (sa vedem atunci cati investitori straini vor mai veni in Ro)
2) daca exista unii care isi cresc ilegal cheltuielile pentru a-si micsora profitul impozabil, sa fie pedepsiti.

Apropo de "75% din patronii romani nu au minime cunostinte de management": Am intrat in vorba cu patronul (pakistanez de origine) al unui "non-stop" de la Londra, de la care imi cumparam fructe si tigari. Pe cuvant ca nu mi s-a parut genul de om cu doctorat in economie si cu MBA... :) Era un om muncitor si decent, care incerca sa traiasca ceva mai bine decat in tara de origine.

Dan Mihu spunea...

@Anonimul comunist.
Fara suparare, repet, nu stii ce vorbesti (sau minti cu buna stiinta). Firmele platesc impozite chiar si daca nu au profit. Si taxe. Si "contributii". Multe de tot. (Basca spagi si amenzi).

Impozitul minimal, zis si forfetar, e ceva in plus. Pe care firmele il platesc doar pentru ca exista. Ceea ce iti doresc si tie. Asa, just for fun, ca sa vezi cum s-au simtit patronii care "faceau umbra pamantului". Probabil ca o sa te bucure sa auzi ca anul asta cresc taxele si impozitele si pentru persoane fizice (in medie cu 19%). Iti doresc sa te simti "solidar" cu toti membrii Guvernului care iti vor administra (si) tie banisorii.

Cat priveste "cadrul social" si alte bla-bla-uri despre ce face statul pentru noi... sa fim seriosi. Ce creeaza exact statul? Educatie gratuita de calitate? Sistem de sanatate de calitate? Siguranta nationala de calitate? Ordine publica cat de cat? Infrastructura functionala? Ha ha ha.

Ionut spunea...

@Anonim, 13:11
De altfel, Serviciul de Telecomunicatii Speciale este singurul care inregistreaza o crestere sensibila a bugetului, cu circa 37,5%. Majorarea este destinata sa acopere "extinderea infrastructurii de comunicatii integrate pana la nivelul tuturor municipiilor si oraselor", o prioritate ce tine de sistemul informatic al spatiului Schengen, din care Romania vrea sa faca parte, extinderea infrastructurii de telecomunicatii speciale pana la nivelul tuturor autoritatilor centrale si locale si extinderea sistemului national unic pentru apelul de urgenta 112.
De aici.
Adica asa. Sint criptic. Ca sa fiu interesant. Haideeee ...

Anonim spunea...

WOW, multumesc pentru lamuriri!
Sunt de acord ca extinderea comunicatiilor integrate pana in ultimul catun era o prioritate absoluta in an de criza, propun sa marim cu 500% bugetul STS si eventual sa dam afara toti bugetarii cu exceptia angajatilor "serviciilor" fireste, pentru indeplinirea acestui nobil deziderat!
O cantitate mai mare de BS nu cred ca am vazut de multa vreme! Adica strangem cureaua dar ne spargem in figuri geometrice cu comunicatii integrate si alte bazaconii in timp ce dam profesorii afara si n-avem bani de medicamente!

Anonim spunea...

"Anonim spunea...
Exact la asta ma refeream: sotia mea plateste 250 impozit la salariu net de 800."

In aia 250 intra nu numai impozitul pe salariu ci si contributiile pt pensie, sanatate, somaj... pe care le plateste si o firma fara profit.

Ce ai zice de un impozit minim fix pe salariu? Indiferent de marimea salariului... Cred ca 500 lei/luna (fara pensie, sanatate, somaj etc)ar fi suficient ca sotia ta sa considere ca nu are rost sa se mai duca la munca. Ce zici?

Ionut spunea...

@Anonim, 13:42
Mda. M-ai intrebat ce treaba are STS cu Schengen. Mai departe sint niste rationamente logice, care necesita numai putina informare.
Imi pare rau dar nu ma pot dedica "luminarii". Am si alte treburi.

Anonim spunea...

Forfetarul se impune numai in cazul unor firme care prin activitatea pe care o presteaza, prin specificul sau, nu pot fi verificate de fisc (ex. restaurantle, barurile, taximetristii, in comertul stradal, in agricultura, etc. Adica acolo unde nu poti verifica intrarile/iesirile si atunci se bate palma pe un fel de impozit pausal, numit forfetar.Aplicarea acestuia in Romania afost/este o prostie a Guvernului.Practic obliga firmele sa plateasca un impozit fara legatura cu rezultatele financiare ale acesteia.

Anonim spunea...

http://salvatiromania.wordpress.com/cate-ceva-despre-masonerie-idealul-masonilor/

Ionut spunea...

Oau, asta n-am vazut-o:
Salariile doctorilor, asistentelor si infirmierele sunt platite de minister.
Hai mai Dane, chiar asa e? Ce dracu' ...

Dan Selaru spunea...

Si ce face ministerul asta frate, propun sa-l desfiintam. Lumineaza/ma.

Ionut spunea...

Dan,
serviciile medicale se deconteaza de la CNAS din FNUASS. Din banii astia se platesc salariile doctorilor, asistentelor si infirmierelor. Ministerul Sanatatii poate da subventii acolo unde e necesar (ori interesul :D o cere).
Sint si spitale/institute care sint in subordinea directa a Ministerului.

Gata cu luminarea, ce-s eu? Purtatorul de cuvint al guvernului? Sa-si angajeze daca ala care e nu e in stare sa lumineze.
Da' hai sa nu batem ...

casandra spunea...

Din bugetul ministerului sanatatii se finanteaza programele de sanatate publica: cancere, SIDA, cardio, ciroza hepatica, etc, programele nationale de imunizari, tratamentul bolilor rare. Aceste finantari trebuie sa acopere tot:spitalizare, tratament de lunga durata, salariile medicilor specialisti si ale personalului medical implicat in programele nationale de sanatate, medicina de urgenta, inclusiv serviciul de ambulanta/salvare.

De la CNAS se platesc serviciile medicale obisnuite, curente, contractele cu medicii de familie, cheltuielile spitalelor legate de pacienti cu alte afectiuni decat cele cuprinse in programele nationale de santate, medicamentele compensate. Tratamentul complet gratuit al copiilor, lauzelor si bolnavilor inscrisi in programele nationale de sanatate sunt finantate din bugetul ministerului.
Asa ca banii din bugetul ministerului sunt prea putini si banii din fondul de sanatate al CNAS sunt tot prea putini. Impreuna daca fac 3% din PIB. O mizerie! Bugetele santatii din UE depasesc 7% din PIB si media europeana este de 9% din PIB. In sistemul de sanatate, cu aceste fonduri schletice, nu se poate face eficientizare - cum urla Boc - ci doar eutanasierea pacientilor fara bani.

Anonim spunea...

Problema Romaniei, pe langa BaseBoc&alii sunt si idiotii care le sufla in fund degeaba. Imi pare rau, nu asta e discursul meu obisnuit, dar numai idioti ii pot numi pe unii care sunt de acord cu distrugerea, ca sa nu zic futerea, Invatamantului si a Sanatatii ca sa aiba fonduri securistii si dna Udrea. Si oe bune ca nu e discursul meu obisnuit dar asemenea decerebrati nu merita alt raspuns

Ionut spunea...

Mda. Si-a angajat si MF PR: aici.