luni, 22 februarie 2010

Partidele unice

V-am mai explicat cum e cu poziţionarea vânzătorilor de îngheţată pe plajă. Sau a partidelor pe scena politică. Lecţia pe care PD a încasat-o, din cauza lăcomiei, prin înglobarea PLD, când a pierdut tot ce obţinuse prin ruperea PNL a fost învăţată. Acum inventează, de data asta prin smulgere pe "persoană fizică", un partid de stânga care are, nici mai mult, nici mai puţin, doctrina interesului naţional.

"Este un grup care s-a cristalizat, îşi cunoaşte potenţialul şi se va transforma într-un partid politic cu doctrina interesului naţional, construit, într-adevăr anacronic, de sus în jos. Suntem la guvernare, avem parlamentari şi avem şi componenta administrativă, prin primarul Onţanu." - Gabriel Oprea în Q Magazin

Nu discut componenţa, care-i cuprinde pe Micky Şpagă şi pe Cozmâncă. Spun că bucata de plajă la care o să aibă acces "reformatul" PSD se îngustează. Iar o aripă naţionalistă, neoficială, nu strică deloc unui partid popular.

Ideologul PDL, Valeriu Stoica, ne spune:

"Ca urmare, ceea ce este important este ca să vedem cum putem acoperi întreaga zonă electorală de dreapta. E un electorat foarte divers. Veți găsi în acest electorat oameni care împărtășesc opinii liberale, unii care sînt creștin democrați, alții conservatori. Nu ne putem limita discursul politic numai la un singur segment. Ar fi o greșeală strategică fundamentală." - Valeriu Stoica pentru Madam Blogary

Urmează PNL pe listă, asta dacă nu negociază PDL cu ce rămâne din PSD pentru un vot uninominal într-un tur. Ceea ce ar fi o catastrofă pentru clasa politică şi pentru România. Nu pentru că ar dispărea PNL ci pentru că nu ar mai rămâne decât PDL şi aripile lui politice, şi cam militarizate. Asta e prima capcană în care Titulescul nu trebuie să cadă. Eu cred că o s-o facă. Ce ne zice la Congres Titulescul:

“Vreau să vă rog să mă sprijiniţi să avem un sistem electoral care să fie gândit pentru noi, nu pentru alt partid cu care ne gândim noi să ne aliem”.

În vremea asta guralivul, acum absentul ca de obicei, Crin Antonescu vrea vot pe listă. Cea mai bună metodă să rupă partidul. Şi PSD a renunţat la o asemenea idee stupidă. Este exact votul într-un tur, laşi jumătate din partid fără nicio reprezentare. Aici nici nu mai trebuie să se străduiască PDL-ul, merge de la sine. Din prostie. Dacă reuşeşte şi ruperea PNL şi crearea unui partiduleţ cu veleităţi liberale o să avem un partid unic, fără opoziţie dar cu un minunat chip democratic. Alegerea lui Ponta este încă un cui în sicriul pe care PNL şi-l meştereşte printre discursuri ditirambice. E adevărat, nu l-a bătut cu propria mână.

Că merge strategia ne-au demonstrat falşii candidaţi la congresul PSD, un fals contracandidat care în ultima clipă trece de partea ta face mult mai mult decât dacă l-ai avea de la început ca susţinător. Nea Nelu ne-a arătat şmecheria sâmbătă. Credeţi că Băsescu n-o ştie? Ba o ştie şi o joacă la un nivel mult mai mare.

O să avem partide unice. Aşa am avut la începuturile PSD-ului, PUNR, România Mare, ăia ai lui Surdu. De acolo a luat Nea Nelu şmecheria, de când exista patrulaterul roşu. Asta reformă a clasei politice. În interes naţional, indiferent care e acesta, oricum e de sus în jos.

Acum când scriu, duminică după amiază, Hoară o recunoaşte în direct.

8 comentarii:

Camil Stoenescu spunea...

de la disolutia si multitudinea de partide si partidulete din anii 90 acum se ajunge iar la 1-2, maxim 3 partide relevante, cu lideri care insa adesea sunt mai preocupati de propriul fotoliu decat de strategia pe termen lung a partidului. PDL isi bate singur cuie in talpa cu guvernarea proasta, unul a cazut (Geoana), C. Antonescu pare decis sa-i urmeze exemplul. nicio paguba

parvan spunea...

"Ideea" era sigur anterioara patrulaterului rosu. Dealtfel cred ca exista deja in momentul acceptarii pluripartidismului postcomunist :) .

Ideea e ca tactica asta are si neajunsuri: la un moment dat aripioarele sunt fulnerabile la tradari si la "intors armele" motiv pentru care nu pot fi lasate sa creasca prea mult.

Oricat de malefic ar fi un astfel de plan pana la urma el depinde major tot de cei care ar avea interes sa se opuna.

Din pacate Antonescu nu pare sa inteleaga pericolul bipardidusmului si toate optiunile sale majore nu fac decat sa mareasca potentialul acestui scenariu (pariul pe Geoana, taierea puntilor de comunicare cu ceilalti actori politici, impunerea listei, miza pe "sarmul personal", prezentarea ca succes personal a unei diferente infime (si oricum insuficiente) pt un partid de singura opozitie incurajat de putere, dezideologizarea unui partid pozitionat ideologic, desfiintarea lui Basescu sau a PD-l prezentate ca scopuri ale partidului etc)

Eu inca mai sper ca repozitionarea PSD va genera o reanalizare a pozitionarii macar la nivelul activului PNL daca Antonescu nu poate.

Dan Patrascu spunea...

Dle Selaru,

Intr-o oarecare masura aveti dreptate in cele afirmate. PDL-ul doreste, desigur, sa nu mai aibe o concurenta reala pe scena politica, dar, in aceeasi masura, cred ca cei de la PDL sunt constienti ca odata ce Basescu nu va mai fi presedinte, partidul va intra in cadere libera.

Cred, insa, ca PNL-ul are sanse destul de mari sa creasca in urmatorii ani. De ce spun asta. Pentru ca, din punctul meu de vedere PNL-ul este partidul oamenilor de mijloc. Odata ce clasa de mijloc se va fi conturat intr-un mod cat de cat concret, PNL-ul va creste in mod natural.

Am scris pe blogul meu mai multe articole despre PNL analizand tot felul de posibilitati.

Dedalus spunea...

Pai, calea spre un partid unic a inceput in vara lui 2009.

Urmeaza parlament unicameral cu puteri reduse si controlul total al partidului unic asupra Guvernului.

Scopul este banal de simplu: netezirea cailor spre banii bugetului. In acest moment, toata legislatia de achizitii publice favorizeaza incasarea de sume uriase in conditii legale si fara nici o problema juridica.

Aici pe maulul Dambovitei, politica se reduce la haiducia furtului de la buget. Restul e ... ce mai ramane.

Anonim spunea...

Desigur, nimeni nu mai doreste un partid unic.
Pe de alta parte, o multitudine de partide care fac imposibila crearea unei majoritati inafara unor coalitii car rezista cate un an-doi si se fac cu niste compromisuri, in fond, inacceptabile, nu sunt o solutie buna.
Parerea mea este ca 3 partide sunt de ajuns: stanga, dreapta si unul mic, ce inclina balanta.
Unul dintre ele este UDMR-ul... Restul, ramane de vazut.

Anonim spunea...

dane, mi se rupe ca se duce si pnl linga pntcd. nu-mi pasa. ei nu sunt altceva decit psd in varianta destinata unor intelectuali mai mult sau foarte mai mult fraieri. de ce-i plingi? lipsa lor de doctrina si viziunea pe larg expremata in doua cuvinte "jos basescu" e penala. tariceanu a fost tinut cu oxigen de iliescu, iar geoana de antonescu. care pnl? orban? patriciu? istericul ala de la brasov? sa se duca dracului ca poate vin unii si fac un adevarat partid liberal, nu adunatura asta de slugi.

nu cred ca psd va disparea si e f posibil ca intre timp pdl sa-si sape ceva groapa. ma-ndoiesc de teza partidului unic. presupun ca vom ajunge la doua mari partide si udmr intr-un oarecare viitor.

Dan Selaru spunea...

Asa o sa votez cu ungurii.

Anonim spunea...

mul?umiri foarte interesant,