luni, 1 martie 2010

Anticomunismul de partid

Politizarea ia forme groteşti, ne împinge FMI-ul să dăm afară pe toată lumea care nu se supune culorii guvernamentale? Să fim serioşi. Asta ne spune Boc.




Capitalismul nu poate fi nimicit prin vagi reverii, prin revolte dogmatice, prin tranziţii bruşte şi prin studii metafizice. Singura modalitate de a depăşi acest Statu-quo este revoluţia socialistă, în care clasa muncitoare, condusă de partidul politic revoluţionar, va avea rolul principal.” - Vladimir Tismăneanu

Anticomunism sadea.

Şi câteva date despre luptătorul anticomunist. Aveţi aici povestea conflictului Oprea - Tismăneanu. Oprea dezgropa morţii, la propriu.

''Deocamdata ne-am focalizat pe trei judete: Alba, Cluj si Caras-Severin. Vrem sa analizam judet cu judet pentru ca, din estimarile noastre, sunt in jur de 10.000 de oameni care au fost executati ilegal de catre Securitate. In cele mai multe cazuri raspundem si sesizarilor rudelor celor executati si care parctic ne solicita sa le gasim osemintele bunicilor sau parintilor lor si sa le redam familiei. Ulterior, in fiecare caz, osemintele sunt reinhumate cu ceremonial crestin si lasam in urma noastra oameni linistiti si impacati pentru ca mortii li se intorc acasa.

Ar trebui sa vedeti privirile urmasilor celor ucisi, ar trebui sa vedeti linistea care ii cuprinde dupa ce le redam tatal sau bunicul despre care au stiut doar ca a fost ridicat candva, demult, de acasa si de atunci nu l-au mai vazut. Din nefericire, aceasta este singura noastra bucurie, pentru ca statul nu face nimic pentru a-i condamna pe cei vinovati de aceste crime.''
- Marius Oprea

Acum o să avem doar studii teoretice. Şi foarte multă propagandă. Denazificarea s-a făcut prin eliminarea naziştilor. La noi decomunizarea se face prin promovarea comuniştilor de partid. Când cineva trece de la vorbe la fapte este eliminat.

13 comentarii:

Simona spunea...

Platesc politele. Doar Tismaneanu degeaba s-a intors ca la Ploiesti la ordine?

Anonim spunea...

Cind Romania va decide sa faca lumina in trecutul comunist, prea multi vor trebui sa emigreze de frica puscariei .
Mai bine punem "un capac "legal in toate sectoarele sensibile . Asa cum a fost demonstrat ca functioneaza foarte bine in justitie.
Sint destui de multi "disidenti emigrati" la indicatile secu.
Adevaratii dizidenti , ori au incetat sa traiasca din diferite motive "naturale" , ori au fost inlaturati discret dar eficient din viata politica si culturala a natiunii.
Cea mai periculoasa institutie comunista , securitatea , e unica care a reusit sa se recicleze perfect in Romania . Chiar daca oficial a fost total "anihilata".
Hai sa vedem ce ar zice un cetatean "instarit" de azi cind ar afla ca tatal lui, fratele, a fost un ucigas cu epoleti care aplica si tortura in numele "justitiei socialiste".Ce ar face acelasi cetatean daca ar devenii publice originile averii personale bazate pe devalizarea fondurilor gestite de secu , facute de rude apropriate .
Vezi doar citi au sarit in sus in URSS cind dupa moartea lui Stalin au aparut primele date privind eliminaril fizice ,teroarea aplicata in numele "revolutiei".

Anonim spunea...

sa nu ne inchinam la idoli ciopliti. marius oprea o fi un ticu dumitrescu? pleaca un functionar,vine altul, ca doar nu o fi mugur isarescu adica de neinlocuit :)

Dan Patrascu spunea...

Domnule Selaru,

Rugandu-va sa nu considerati ca doresc sa-mi fac reclama cu orice pret va supun atentiei un articol pe aceasta tema pe care l-am scris sambata.

http://danpatrascu.eu/2010/02/27/studierea-comunismului-in-mana-unui-comunist-de-rasa/

Camil Stoenescu spunea...

din înțelepciunea populară: după război mulți viteji se arată. iar vorbele nu costă nimic

Constantin Gheorghe spunea...

Să nu exagerăm cu denazificarea! Au luat-o pe coajă vreo câteva zeci, poate sute de nazişti de frunte, după care, de dragul "reconcilierii", "reconstrucţiei încrederii", s-a pus batista pe ţambal. În plus naziştii au gestionat(bine!) Germania, sub conducerea glorioaselor State Unite. Li s-a apreciat "anticomunismul".
Treaba a mers ca unsă. Aşa că aceeaşi occidentali au impus şi limitele "anticomunismului", ale "decomunizării" în Est. Din acelaşi prgamatism de care au dat dovadă americanii. Şi cum sare unul ca Oprea calul, cum i se arată uşa. Cred că e cazul ca amatorii de scandal "anticomunist" să înveţe lecţia asta.

Dan Selaru spunea...

Ala cauta criminali, ceea ce in orice regim democratic e corect. Acum o sa ne spuna Tismaneanu palavre.

Constantin Gheorghe spunea...

Şi vrea să iasă la pensie din treaba asta? Au trecut 60 de ani de la crimele alea. Crezi că aceia care le-au făcut sunt nemuritori? Poate am avea ceva de învăţat de la spanioli. Care s-au reconciliat politic, şi au lăsat trecutul pe seama istoricilor. Fără să mai caute criminali, pentru că fiecare parte are adevărul ei. Şi dacă o tabără vrea să impună adevărul ei celorlalţi, lucrurile nu au cum se termina bine.

Deceneu spunea...

Cei care pledati ca lucrurile sa ramana ascunse, de fapt pledati ca sa se continue ceea ce a fost inainte de '89 dar cu alte metode si la alta scara. Cei care inainte de '89 au executat ordine si oameni, dupa 90 au executat economia.
Esop spunea "Ceea ce nu se pedepseste la inceput, sporeste mereu."
Daca nimeni nu plateste vor avea asigurari ca puterea ii apara si jaful se va amplifica pana la colaps.
Nu suntem departe de colaps, dar inconsitentii nu vad pentru ca nu-i intereseaza decat propria chiverniseala.

Puterea care-si "curata" societatea de mizerie nu are parte periodic de "explozii revolutionare" carea sa defuleze nemultumirile.
Poate nu ar fi rau sa se dea asigurari ca nu vor fi cndamnati penal, dar adevarul nu ar trebui ascuns pentru ca cei de azi sa stie ca si faptele lor vor fi publice dupa ce nu vor mai fi la putere, si ca exista riscul sa-si piarda toata averea daca au dobandit-o ilegal sau facand uz de putere. Asta ar mai tempera elanul spre ilegalitati.

emil spunea...

Domnule Gheorghe, mi-e scirba de dumneata. Nu caut cearta, nu am de gind sa polemizez sau sa transform acest fir intr-o rafuiala. Am trait destul in comunism si cunosc bine genul de ipochimen pe care il reprezentati. Pe loc repaus, acum.

Constantin Gheorghe spunea...

Emil, eu urăsc în egală măsură activiştii comunişti, ca şi pe cei anticomunişti. La douăzeci de ani de la căderea comunismului anticomunismul este o glumă cretină. Am avut AFDPR. Nu-şi cunoşteau deţinuţii politici torţionarii? De ce nu i-au dat în judecată?
Crezi că mizeria din ultimele zile are ceva în comun cu aflarea adevărului, sau e o bătălie pe ciolan între "anticomuniştii" lor şi "anticomuniştii" noştri?
Şi mai e ceva: nu toţi sunt comunişti şi securişti în ţara asta. Dar nu trebuie să gândesc la fel ca tine sau ca alţii. Am spus ce aveam de spus şi înainte, n-am să mă schimb acum. Poate ne mai gândim la priorităţi. Şi vom vedea cam pe unde suntem faţă de alţii şi de ce.

Deceneu spunea...

@Dl C-tin Gheorghe includeti deavalma victime si calai.
De unde sa steie fostii detinuti politici care dintre ei au cedat la presiuni, si daca au cedat de ce ar fi considerati vinovati?

Au fost trei categorii de comunisti: cei care au crezut in idei foarte putini in epoca ilegalista, au fost oportunisti, si membrii de partid care s-au inscris ca sa nu-si limiteze cariera profesionala la simplu executant.

Oportunistii au facut exces de zel si inainte si dupa '90, si doar ei ar putea fi victimele proprilor fapte conduse de ambitii si cultivate de putere.

cobra spunea...

Esti un comunist.

O sa te superi poate ...

Faptul ca te-ai nascut (si "format") in comunism te face astazi sa pronunti fara eziteri de formulare "adeziune la recenta cuvantare ..." sau "chemarea la intrecere socialista" sau "ctitorie" ..Nu COMUNISMUL! ... care in esenta, in ideologie e ceva minunat, idealist, utopic (sa nu confundam COMUNISMUL cu COMUNISTII asa cum nu trebuie sa confundam BISERICA cu TORQUEMADA) este pronlema noastra. De azstazi ....

Problema majora e ca nu doar pronuntia ti-a (ne-a) fost antrenata (alterata) ......

Daca te-ai fi nascut in RFG (cum sa zic ... iti doresc ?! ... ti-asi fi dorit ... sa-ti fi dorit?! ... mi-asi fi .....) atunci te-ar fi revoltat mult mai putin prezentarea in chestie.

Guvernul are ca scop propasirea tarii. A poporului, a societatii. Noastre.
Ca-si face publicitate e probabil un lucru firesc, rezonabil. DORIT de "supusi" - a.k.a. români.

Ca si-o face in "acest stil" e ... o "reminiscenta" .....

Cred ca nu FORMA mesajului e problema.

MESAJUL e problema! Ar trebui sa ne inspaimante fondul. Departarea de realitate. MINCIUNA. Care n-are (nicio) legatura cu orânduirea. Cu statul.

Are legatura, e LEGATA de oameni.

E legata de cei care o lanseaza, de cei care o propovaduiesc.

Dar si mai legata de cei care (vinovata legatura) o VOTEAZA!