sâmbătă, 27 martie 2010

Reforma în educaţie

Un punct de vedere atât de banal dar atât de rar spus. Facem de 20 de ani reformă în educaţie. Dar întrebarea este "Pentru ce-i pregătim?". Cei care intră acum la şcoală o să iasă la pensie în 2070. Pentru ce-i pregătim? Cum o să arate lumea în 2045? O posibilă soluţie e mai jos. Tot de la TED. Are şi subtitrare în română, omul este savuros.

14 comentarii:

Lars spunea...

Excelent !

Dan Selaru spunea...

In ultima vreme cred ca e bine sa nu mai spun de la mine.

Anonim spunea...

Mai spune de la tine. Plus ca prefer sa citesc, e mai rapid.
Dar daca ai mai vazut discursuri care merita chiar te rog sa ni le recomanzi.

jane spunea...

cand ii auzi pe ei (TED) ca spun ce spun, mai ca nu-ti vine sa mai spui nimic, stiu; dar copiilor nostri, noi de la noi trebuie sa le spunem, nu?

Adrian Năstase spunea...

Pentru ce-i pregătim?
Dar pe noi pentru ce ne-au pregătit?
Dar părinţii şi bunicii noştri pentru ce-au fost pregătiţi?
Chiar au existat generaţii pregătite pentru ce-a urmat, pentru problemele pe care le-au avut de rezolvat, pentru viaţa pe care au trebuit s-o trăiască?
Eu cred că problema e falsă şi întrebarea inutilă. Şi urmaşii noştri se vor adapta din mers la propria viaţă, aşa cum au făcut toţi înaintea lor.

Anonim spunea...

Problema este pusa absolut gresit. Este mult mai usor sa conduci/manevrezi un popor de imbecili (ceea ce se pare ca am ajuns) decat sa conduci un popor de oameni educati care isi cunosc drepturile.
Oamenii educati se revolta atunci cand aceste drepturi nu le sunt date sau atunci cand rezultatele pozitive ale guvernarii nu apar. E dificil sa conduci oameni educati. De aceea oamenii educati trebuie sa dispara (va amintiti de "moarte intelectualilor"?)
Din pacate asta a fost politica de stat in Romania in timpul regimului Iliescu si se pare ca aceasta politica continua cu succes. Cine sunt oamenii educati aka intelectualii? Medici, profesori, cercetatori, etc. adica exact domeniile de activitate care au fost decimate in Romania prin salarii de mizerie.

Anonim spunea...

Continuare:
Sper ca acum ati inteles de ce se fac reforme ale invatamantului in fiecare an: nimic altceva decat o alta forma de a "decima" scoala romaneasca de formare a intelectualilor.
Incetati sa cautati explicatii savante, complexe si complicate pentru ca intotdeauna explicatia cea mai simpla este aceea adevarata.

Anonim spunea...

Versuri (doar refrenul)
Sarmalele Reci - "Tara te vrea prost" :

"Ah ce frumos
Viitorul luminos
li se-arata celor idioti
Deci fii supus
fata de cel mai sus pus
Nu uita ca tara te vrea prost !"

Q.E.D.

Dan Selaru spunea...

Problema e ce vrem noi, ce vrea tara nu prea cred ca stie cineva. Nici chiar "Sarmalele reci".

Anonim spunea...

In 1976 (parca prin iunie, daca imi amintesc bine, ca era in sesiunea de examene), Alvin Toffler a facut o vizita in Romania. A avut o intilnire cu studentii din Bucuresti (dupa amiaza, dupa ce fusese mai inainte primit de presedintele tarii si avusese o intilnire cu studentii de la "Stefan Gheorghiu"), la Casa Studentilor. A tinut un dicurs si l-am auzit cu urechile mele zicind [citez din memorie, nu mot-a-mot] :
"In toata lumea, in USA, Anglia, Polonia, Rusia, Romania, etc., invatamintul educa oamenii in 3 directii : 1 - sa fie punctuali (cind aude sirena fabricii, sa se grabeasca la lucru - si Toffler a facut semnul de a trage de o sfoara); 2 - sa fie disciplinati si 3 - sa fie resemnati in fata rutinei cotidiene".

Dan Selaru spunea...

Dar nu banuia efectul Internetului, tot mai multi gandesc diferit.

Pongo spunea...

E perfect adevarat. Imi e deja groaza ca va trebui sa imi bag pustii in malaxor. Pana la urma toti sunt pe cont propriu si trebuie cumva sa invinga un sistem aberant pentru a-si indeplini un vis. Pentru ca oricat ai "reforma" si iar reforma un sitem de invatamant unitar generalizat nu vei putea decat sa scoti uniforme.

Anonim spunea...

de ce mi se pare ca asist la un conflict intre sindicatele din pre-universitar "totul e perfect la noi" si cei din universitar "noi am face, dar materialul uman ce-l primim de la ceilalti este execrabil" ??

Mantu Mădălina spunea...

i love TED