joi, 22 aprilie 2010

Boc, tancuri, avioane

Întrebarea Primului Ministru Boc e devastatoare. Prin naivitate. Pentru că denotă naivitate şi lipsă de cunoştiinţe tehnice. Lipsa ultimelor nu e o vină. Nu trebuie un jurist să ştie cum funcţionează un motor cum nu trebuie un inginer să ştie Codul de Procedură Penală.

Dar, şi există acest dar, numărul de Ordonanţe de Urgenţă anticonstituţionale emise de Guvernul Boc este înfiorător de mare, Emil Boc este profesor de drept constituţional. Aşa că aici problema cade fix în cârca lui Emil Boc.

Un alt punct demn de remarcat este faptul că o asemenea întrebare este pusă unui alt ageamiu în domeniu, un general de intendenţă. Unde sunt consilierii pe diferite domenii pe care un demnitar de rangul lui Emil Boc îi are? Asta denotă lipsa de respect pentru profesionişti. Eu dacă pun o întrebare despre creşterea gâştelor vecinului de la doi există trei variante. Ori îmi spune că nu ştie ori nimereşte şi gâştele mele prosperă ori îmi spune o prostie şi gâştele o duc mai rău. Dar sunt gâştele mele şi răspunderea mea faţă de ele. Eu sunt responsabil. Un Prim Ministru nu are dreptul să întrebe pe oricine despre orice. Pentru că este un slujbaş public, plătit din bani publici, şi ţara pe care o conduce nu e a lui să întrebe orice neavenit. Trebuie să ştie răspunsul corect.

Un alt treilea punct. O întrebare pusă în public presupune responsabilitate. Din decenţă, dacă întreb ceva, încerc să nu pun întrebări la care nu bănuiesc răspunsul. Avocaţii nu pun întrebări la care nu ştiu răspunsul. Cu atât mai mult un demnitar cu o asemenea funcţie. Generează o imagine dezastruoasă. Păi cum faci tu ieri conferinţă de presă în care tragi concluzii şi directive şi azi apari în public cu dileme existenţiale. Ce credibilitate au deciziile tale dacă dovedeşti public că habar n-ai pe ce lume eşti? O întrebare copilărească.

Emil Boc este un om inocent. Credeam că tăiatul de lemne, cositul, operaţiile pe ardei sunt încercări de a-şi crea o imagine. Dar nu e aşa. Le face cu bucuria copilului care a găsit o jucărie nouă. Inconştient de naivitatea sa. Habar nu are ce se întâmplă în realitate.

Domnule Boc, găsiţi-vă profesionişti, nu vă mai jucaţi cu orice vă dă cineva în mână, tăceţi mai mult, nu vă daţi cu părerea despre lucruri pe care nu le cunoaşteţi, puneţi mai multe întrebări în particular şi mai puţine în public. E vorba de imagine şi de impresia pe care o lăsaţi. Asta în cazul în care nu aveţi revelaţia că postul ăsta e o pălărie mult prea largă şi că deja v-a căzut de mult pe ochi.

48 de comentarii:

Mihai spunea...

Dan,

Romania nu e o tara in care profesionistii si cei competenti sa fie respectati. Nu sintem tara la care toti se pricep la toate si nu se sfiesc sa dea sfaturi in orice problema?
Incompetenta si amatorism e cam la toate nivelele si o sa mai treaca ceva ani pina o sa reusim sa schimbam situatia.

Adrian Năstase spunea...

Boc e bătut în cap.
A avut grijă de asta taică-su cu ocazia fiecărui Paşte.

Anonim spunea...

Asta cu de ce se opresc motoarele avioanelor cand tancurile in Irak merg fara probleme e doar o mica naivitate in comparatie cu prostiile infioratoare spuse de Boc prin domeniul economic in general si in mod special in domeniul fiscal.
Un om care cu ceva vreme in urma era competent in domeniul lui de activitate si a fost competent chiar ca si parlamentar dar pe care obedienta si nevoia de a sluji un lider absolut l-au dus in situatii extrem de ridicole - acum avand prin prisma functiei sale din pacate consecinte negative pentru toata lumea.

Luke spunea...

Asa si?
Sincer am zambit putin si am trecut mai departe dar vad ca voi chiar nu aveti de ce sa va mai legati. Ce-i daca a intrebat? Avea si omu o curiozitate...di-a bazat vreo decizie pe treaba asta? a facut comitii de tocat banii pe tema asta? Cautati pe net si vedeti ca este formulata intrebarea aceasta inainte de-a o pune Boc. O fi citit-o si el si a vrut un raspuns. Ce-i asa mare problema?
PS: Adrian, tu si tizul tau cred ca sunteti foarte fericiti. Amintiti faza de cate ori puteti, poate uita lumea de ouale fostului si il tine minte numai pe asta. Stai linistit, nu toti avem memoria asa scurta...si n-am gatat inca de numarat, asteptam sa numaram si zilele de parnaie.

Anonim spunea...

De ce nu apeleaza la profesionisti? Simplu. Doar profesionistii apeleaza la profesionisti, pentru ca doar ei sunt constienti de faptul ca au nevoie de acest lucru. Restul se pricep la orice.

Boc e romanul tipic, nu stie nimic dar isi da cu parerea in toate. Pare un om de buna credinta, dar depasit cu mult de responsabilitatea unei functii in care a ajuns printr-un concurs de imprejurari.

Athos spunea...

Asta se numeste a face tiranozaur din tzantzar! Intrebarea era ok, care e problema? Chiar trebuie totul comentat in modul acesta savant si folosit pentru a demonstra ca Boc nu e bun. Imi pare rau dar aceasta exagerare constanta venita din partea unor oameni care nici ei nu bubuie de inteligenta devine deja sinistra. Mai destindeti-va un pic! Eu mai degraba cred ca Boc nu place deoarece nu e smecher si tupeist asa cum era Nastase. Caci astia sunt oamenii care plac. Made in Bucuresti.

Tudor spunea...

Mie mi-a facut senzatia unui copil de 3-4 ani care descopera lumea si se afla la virsta intrebarilor.
Intrebare ipotetica: Crin Antonescu ar fi pus acelasi gen de intrebari in public? Eu inclin sa cred ca da, dar poate ma insel.
Prin tot ceea ce fac / spun (respectiv nu fac) cei care ne conduc par sa faca totul ca sa incurajeze emigrarea celor care inca mai incearca sa fie profesionisti in Romania de azi.

Anonim spunea...

Poate se referea la motoarele de pe M1 Abrams, nu sunt ele de avion, dar fac parte din aceeasi familie :) http://www.howstuffworks.com/turbine.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Honeywell_AGT1500

Glumesc evident, din pacate m-am obisnuit cu ideea ca suntem condusi (de 20 de ani) de o gasca de incompetenti.

Unknown spunea...

Intrebarea in sine nu e asa tampita pe cat pare domnilor. Unele tancuri ale armatei americane folosesc motoare cu turbina pe gaz (motor derivat din cel de elicopter avand ) avand la baza acelasi motor (design) ca cel de avion (injectare de combustibil in aer comprimat , care la iesire invarte o turbina). Nu asociati un tanc cu motoarele clasice de masini pentru ca in unele cazuri e gresit.
Deci unele tancuri in desert se confrunta cu o problema oarecum similara cu ea care a tinut avioanele la sol in ultima saptamana. Dar nici un "expert" intrebat de ziaristi nu cautat si o explicatie rationala , chiar daca in cazul de fata exista una...
Rusinica ...

Dan Selaru spunea...

Asa e, asa e :-)

Unknown spunea...

Din pacate avem printre noi multi "experti" si ai naibi de putini profesionisti. E valabil in toate domeniile: de la guvernare pana la mass media.

Anonim spunea...

Din pacate Mihai are dreptate. Intrebarea nu este deloc banala - in Golf si tancurile (turbina cu gaz) si eleicopterele (turbina cu gaz !) si avioanele (turbojet ce are multe elemente functionale comune cu turbina de gaz) au avut problemele cu praful fin aflat in apropiere de sol. necazul cu cel vulcanic a fost altitudinea unde si oxigenul este putin. Probleme noastra este insa ca orice jurnalist cu 4 clase (la seral) se considera experit in orice, da vedicte care sunt luate si comentate "ca atare" si nu analizate la sursa si la logica concluziei. Concluzia mea Domnule Selaru la carte. Dupa o documentare seriasa veniti si sustineti cu argumente logice unde este naivitatea intrebarii si apoi facem discutia politica despre competenta guvernului. Pana atunci dumneavoastra aveti problema competentie si a scrisului fara documentare. reforma porneste de la mic la mare.

florin spunea...

Asa e Mihai, si intra-devar se mai opresc si motoarele tancurilor, doar ca ele nu pica ...

Dan Selaru spunea...

Mai baieti, voi chiar comparati ce se intampla la oprirea motorului unui tanc cu oprirea motorului unui avion. :-).

Stiu ca asta e rezolvarea de la partid. Dar eu nu despre intrebare discut ci despre hotararile dovedite anticonstitutionale, despre ignorarea specialistilor (Berceanu e inginer de aeronave), despre imaginea dezastruoasa.

Unknown spunea...

Domnule Selaru
nu compara nimeni consecintele opririi motoarelor unui avion cu cele ale unui tanc. Ce am incercat sa evidentiez e ca folosind orice pretext guvernul este luat in ras. Are bube nenumarate in cap acest guvern incepand cu Boc pe care l-am votat la primaria Clujului de ceva ani... Dar din punctul meu de vedere aceasta parodie nu face decat sa-mi confirme faptul ca guvernul este o copie fidela in miniatura a poporului si a institutiilor din Romania . Toti sar ca arsi fara sa se documenteze catusi de putin cand ceva li se pare ridicol. Tu ai folosit acest incident drept pretext pentru a evidentia o problema de fond in functionarea guvernului (atitudine pozitiva si constructiva). Restul doar rad pentru ca se cred mai inteligenti decat Boc. Si desi nu-l simpatizez stiu ca nu e asa ...

Bogdan Costea spunea...

@Dan Selaru:
Dane, in articol spui ca intrebarea lui Boc a fost "naiva", "devastatoare".
Intrebarea in sine a fost legitima, in cazul in care omul stia ca tancurile moderne au motoare pe gaz, dar nu stia ca si alea au probleme cu nisipul.

Ai cazut in aceeasi plasa ca toti jurnalistii de la Antene si ai inceput sa pui etichete fara sa te documentezi.
Uite aici despre tancuri M1 Abrams folosite in Irak
http://en.wikipedia.org/wiki/M1_Abrams

Luke spunea...

RE: Dar eu nu despre intrebare discut ci despre hotararile dovedite anticonstitutionale

Dane,
Nu cred ca procedezi onest in cazul asta. Iti faci introducerea cu o tema la care sperai sa nu te contrazica nimeni (dar nu s-a intamplat asa) si o folosesti ca preambul la alte chestii cautand sa le dai justificare in contextul introducerii. Ei bine eu nu-s de acord cu hotarari ale CC. Daca le vrei discutate atunci nu mai distrage atentia ci ia-le punctual.

PS: deja exista voci care spun ca masurile au fost exagerate, inca o justificare a intrebarii (nu fraternizarii cu o opinie sau alta) lui Boc.

Dan Selaru spunea...

Sunteti duiosi in incercarea voastra de a justifica penibilul. Boc nici n-a auzit de Abrams. Sunteti in stare sa sustineti si ca cioplitul sau cositul sunt treaba unui Prim Ministru.

Bogdan Costea spunea...

@Dan Selaru
Da-mi voie sa-ti spun ca daca unii dintre noi incercam sa pastram o oarecare obiectivitate, tu din pacate cauti motive sa dai in cap pentru orice.
Eu spun ca nu am de unde sa stiu daca Boc are cunostinte despre tancurile din Irak si in consecinta incerc sa vad ambele parti.
Daca pleci de la premise gresite, concluzia va fi mereu gresita, chiar daca rationamentul este bun.

Dan Selaru spunea...

Dar faptul ca intreba un general de izmene e normal cu Berceanu langa el? Dar hotararile anticonstitutionale nu le vezi? Crezi ca asa se conduce o tara? Cu intrebari aberante la televizor puse sa-ti satisfaci curiozitatea dupa ce ai luat deja hotarari in domeniu. Ce credibilitate ai indiferent de legitimitatea specialistului in Anrams Boc? Lasa copacul si vazi padurea.

Unknown spunea...

Anticomunismul a nascut monstrii...monstrii de incompetentza , de mediocritate dar mai ales de tupeu si nesimtzire !!!!

Bogdan Costea spunea...

@Dan Selaru:
Scuze...
Abia acum am inteles (sunt mai greu de cap)
Daca voiai sa vorbesti despre deciziile guvernului schimba articolul, pune alt titlu, alege alt subiect.
Si apropo, cioplitul si cositul nu sunt treaba unui Prim Ministru, dar faptul ca a avut curajul sa puna mana pe coasa, arata ca nu isi reneaga originile, asa cum fac multi de la noi.
Pot sa nu fiu de acord cu multe hotarari ale Guvernului / Parlamentului / CC sau oricui, dar asta nu ma va face sa-mi pierd obiectivitatea.

Tu ai folosit faza cu tancurile si avioanele ca o introducere pentru alte probleme si tot tu esti acum suparat ca s-au gasit cativa care sa-ti atraga atentia ca ai gresit.

Luke spunea...

Stire: Tatal lui Boc ii da cu oul in cap si Boc guverneaza prost
Audienta: Hă, Hă, Hă
Stire: Boc se impiedica si Boc guverneaza prost
Audienta: Hă, Hă, Hă
Stire: Boc intreaba de tancuri si avioane si Boc guverneaza prost
Audienta: Hă, Hă, Hă
Intrebare stiri: Asa-i ca Boc guverneaza prost?
Raspuns audienta care pana acum numai Hă, Hă, Hă: Da, stim, am tot auzit asta.
Nu esti primul care foloseste tactica asta. Cred ca multi de aici nu-ti impartasesc in general viziunile dar la fel ca si mine iti apreciaza (apreciau) logica si justificarile. Cand citesc blogul asta o fac pentru ca vreau sa vad celalalt punct de vedere dar intr-o prezentare diferita de a lui Mircea Badea. Nu-ti schimba te rog stilul (argumenteaza-ti parerile legate de hotararile CC).

Dan Selaru spunea...

Pentru mine a fost o revelatie. Credeam ca e o strategie, speram, de imagine. Nu e nimic decat naivitate si incompetenta.

Unknown spunea...

Asa cum zice un comentariu de mai sus "pornind de la premise gresite concluzia e intotdeauna gresita" (indiferent de calitatea rationamentului).
Tam-tam-ul in jurul intrebarii e exagerat , si amplificat de "jurnalisti" (oameni nu o clasa mai mult decat acceleratul - chiar daca ai diplome de nu's de studii in domeniu).
Nu e normal ca in guvern comunicarea sa se desfasoare asa cum s-a vazut. E nefiresc sa stam si se nu luam atitudine cand guvernul vine cu masuri anticonstitutionale. Dar trebuie sa filtram si ce ne ofera mass media si sa luam atitudine si impotriva ei cand vine sa ne ofere rahaturi impachetate in senzational.

Dan Selaru spunea...

Hotararile CC. Care? Cu Cernea, normala. Cu ANI nu stiu. E tardiva. Deja ANI functiona de 2 ani. Nu stiu daca ANI e necesara, e absolut necesara insa transparenta. ANI ca institutie nu ma intereseaza, ma intereseaza sa existe pe site-uri declaratiile de avere si interese. Sper ca asta m-ai intrebat.

flavius spunea...

ok, dan selaru,
m-am lamurit ce fel esti: ai unsubscribe de la mine. Ah, si d si s sunt mici intentionat, sic :P

Dan Selaru spunea...

:-) Bine.

Loki spunea...

Domnule Bogdan Costea, mai draga!

Permite-mi sa-ti spun ca, asa cum "degeaba gandesti daca esti prost" (e citat, de aceea am pus ghilimele), tot degeaba incerci sa pastrezi o oarecare obiectivitate daca habar n-ai ce-i aia logica.

Mai intai sa te citez: "Daca pleci de la premise gresite, concluzia va fi mereu gresita, chiar daca rationamentul este bun."

Pasul doi: voi enunta doua premise, si ca sa raman in domeniul de competenta al dl. Boc, voi vorbi despre tancuri si despre zburatoare - mai exact gaini (care fac oua rosii, numai bune sa le faci boc! in capul cuiva).

Premisa 1. Toate gainile sunt tancuri.
Premisa 2. Toate tancurile fac oua.

Aplicand un rationament bun, ce concluzie tragem noi, domnule draga?

Una gresita, evident, ai spus-o chiar tu in citatul cu care am inceput. Auzi aberatie: cica toate gainile fac oua. Scandalos!

Acum, va rog, daca tot aveti asa mari specialisti la partid, spuneti-i lui Boc ca tacerea e de aur, si daca tacea, filozof ramanea. Sa ne lase pe noi sa scoatem tara din criza, ca daca ne mai "ajuta" mult, ajungem sa emigram cu totii.

hidalgo spunea...

Bai mosilor, acuma ce facem, turbina cu gaz, fara gaz, care e treaba? Ati uitat de primul lucru induiosator de stupid din intrebare:

Frate, daca ti se strica/opreste/buleste motoru' la tank care-s consecintele fata de aceeasi stuatie la un avion.
Bai Bocenstein, aia cu tanku' coboara/imping/abandoneaza/repara tanku'. Acu' e adevarat ca si aia din avion coboara.

Luke spunea...

Pai tu ma intrebi pe mine: Care? Eu ar trebui sa te intreb asta. Si ce exemple mi-ai mai dat...nesimtiul de Boc, cum a facut el o lege electorala proasta, cum a facut el un ANI prost (remember: numărul de Ordonanţe de Urgenţă anticonstituţionale emise de Guvernul Boc este înfiorător de mare)
Am inceput prin a-ti spune parerea mea despre intrebarea lui Boc, fara suparare, puteam merge la o bere dupa aia...ca sa zic asa. M-am suparat cand am realizat ce faci de fapt dupa postarea ta de la 11:15. Recunosc, n-am fost atent prea tare la tot articolul (l-am tratat cu toata seriozitatea pe care o puteam avea fata de faza cu tancurile vs avioane) din cauza ca-ti acordam un oarecare credit.
Crede-ma, nu vei avea succes asa, sunt altii care fac asta mult mai bine ca tine si au mai multa experienta in stilul de a face presa.

Anonim spunea...

* in stilul "asta" de a face presa

Dan Selaru spunea...

Boc n-a facut legea electorala. ANI a luat startul pe vremea lui Chiuariu.

Doua ordonante si o lege neconstitutionale le-a dat numai cu politizarea din teritoriu.

Dan Mihu spunea...

Văzând tot efortul propagandistic al PDL-ului, nu deduc decât ca am trecut într-o nouă fază: de la "sărac, dar cinstit" la "sărac cu duhul, dar cinstit". Să ne fie de bine!

Dan Selaru spunea...

Citeste Catavencu sa vezi cum e cu neamurile lui Boc.

Luke spunea...

"Citeste Catavencu sa vezi cum e cu neamurile lui Boc."

Lasa-te de blog si treci pe twitter sau orice e mai potrivit pentru noul stil al mesajelor pe care incerci sa le transmiti.

Dan Selaru spunea...

:-)

Bogdan Costea spunea...

@Loki
1. Nu am atacat pe nimeni asa cum faci tu, chiar daca prin citate...
2. Ce am spus nu este o problema de logica pura. Se numeste inferare si permite ajungerea la o concluzie daca se pleaca de la niste enunturi acceptate numite premise. Certitudinea acceptarii concluziei este mai mica sau cel mult egala cu acceptarea premiselor.
3. Exemplul tau este unul de logica pura in care ai ales cu premeditare ca baza de plecare niste exemple gresite care sa se potriveasca concluziei tale.
4. Nu sunt membru al nici unui partid, nu sunt simpatizant nici PDL, PNL, PSD sau ce o mai fi.
5. Nu sunt expert in logica, ci doar incerc sa fiu obiectiv, lucru pe care multi din presa scrisa si online l-au pierdut.

Cu alte cuvinte refuz sa inghit si sa accept ca niste adevaruri absolute ceea imi serveste presa pe tava.

Dan Selaru spunea...

@Bogdan Costea, sunt la fel de presa ca si tine.

Bogdan Costea spunea...

@Dan Selaru
Eu unul nu am nimic in comun cu scrisul.
Te citesc de multa vreme prin intermediul Hotnews.ro si de data asta mi s-a parut ca faci rabat de la titlul blogului "Romania Obiectiva" si de la analizele pe care le faceai de obicei. Articolul mi s-a parut mai mult in stilul Antena3 / Realitatea si mai putin in stilul tau.
Scuze daca te-am jignit sau deranjat prin comentariile mele.

Dan Selaru spunea...

Nu m-ai jignit, nu m-ai deranjat, as putea sa spun ca vorbesti in stilul lui B1 sau OTV dar nu-mi permit. Si le ai cu scrisul.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Pongo spunea...

Ba hai ca asta e tare! :-) Acum toata lumea care are o turbina pe masina o sa se vaza shofer de turboreactor. LOL Mai priceputzilor mai. Mai lasati naiba Discovery-ul ala si vedeti de condusu tzarii in p-ana mea.

Loki spunea...

@Bogdan
Ce e mai rau, sa fii atacat pe motiv ca esti prost, sau sa fii atacat pe motiv ca esti rau intentionat? Asa e, tu nu ai atacat pe nimeni prin citate...

Logica pura e singura 100% obiectiva. Asta esa si scopul exemplului meu: sa-ti arate ca gresesti - altfel spus, ca nu esti obiectiv.

Cat despre Boc, au spus-o deja altii:"Frate, daca ti se strica/opreste/buleste motoru' la tank care-s consecintele fata de aceeasi stuatie la un avion.
Bai Bocenstein, aia cu tanku' coboara/imping/abandoneaza/repara tanku'. Acu' e adevarat ca si aia din avion coboara."

Bogdan Costea spunea...

@Loki
Eu unul am luat in calcul posibilitatea de a gresi dupa ce am citit comentariul tau si am inceput sa caut cate ceva despre logica.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Logic%C4%83_formal%C4%83

"Trebuie făcută deosebirea între validitatea argumentării şi corectitudinea concluziei. Dacă una sau mai multe premise ale unei concluzii sunt false, atunci chiar sub forma unei argumentări formale valide şi concluzia este falsă."

Daca gresesc nu inseamna ca nu sunt obiectiv si nici ca sunt rau intentionat / prost. Poate fi o simpla greseala.

Dan Selaru spunea...

Poti sa-mi spui ca sunt prost dar sa-mi spui si de ce. :-)

casandra spunea...

@Dan Selaru

Dupa cm vezi, confuzia este maxima in privinta sensurilor comentariului tau.

Poate ca ar fi trebuit sa spui ca:
1. Guvernul se intruneste in sedinta atunci cand are informatiile necesare si suficiente pentru a lua deciziile cele mai potrivite. Cand Guvernul ia decizii se presupune ca este complet informat.
2. Guvernul nu a luat decizii in acea sedinta cu privire la chestiuni legate de norul de cenusa, deci ignoranta premierului nu a produs efecte directe.
3. Efectul indirect este acela de torpilare a increderii publicului in pertinenta deciziilor guvernamentale. Cum s-a ajuns ca premierul sa intrebe "in public" ceva atat de specios pe un ministru, nu pe un expert tehnic recunoscut?
4. Greseala de comunicare publica ai surprins-o exact. In fata publicului, premierul aflat in sedinta de guvern nu are voie sa puna intrebari la care nu stie raspunsul cel mai bun si complet. Altfel,daca intrebarea este gresit formulata, orice public isi poate inchipui ca si in chestiuni de decizie guvernamentala procedurile de decizie si documentare sunt la fel de defecte.

Concluzie: dintr-o greseala de comunicare publica, Boc a reusit sa scada nivelul de incredere a publicului in calitatea procedului decizional guvernamental. Absolut gratuit si prosteste!

Stefan A. spunea...

1- un motor de tanc absoarbe aerul necesar combustiei interne prin un FILTRU DE AER .
2- un avion nu are filtru de aer pentru simlu motiv ca motorul este un enorm aspirator/compresor de aer . In acest jet de aer comprimat ,vine injectat si ars combustibilul.(explicatie simplista)
3- daca domnul general de ciorapi & izmene ar fi cunoscut si un pic de tehnica , ar fi corectat intrebarea primului ministru prin corelarea efectelor prafului/nisip cu motoarele de elicopter din Irak. Multe din aceste elicoptere au montate SUPLIMENTAR, FILTRE DE AER pentru motoare .
4- cum Romania nu dispune de nici un tanc in afara granitelor nationale , de unde stia domnul general cum se comporta tancul in desert ? Poate a vazut varianta americana , M 1 Abrams care este UNICUL TANC cu motor TURBINA DE GAZ .(principiu de functionare aviatic , nu motor Diesel)
PS. Si ne mai miram ca rid si curcile de noi ?