sâmbătă, 3 aprilie 2010

Broasca Tungara şi viitorul nostru energetic

Jean Claude mi-a semnalat un alt articol interesant despre viitorul nostru energetic. Dar ce treabă au broaştele? Avem de aici o poză cu o broască Tungara.



Ea este implicată, prin anumite substanţe care sunt extrase din corpul ei, respectiv proteina Ranaspumin-2, în realizarea unui mod de a produce fotosinteză artificială. Aici e articolul ştiinţific, e pe bani. Articolul de popularizare e aici. Studiul se desfăşoară la Universitatea din Cincinnati.

Ideea e simplă, într-o spumă în care sunt puse tot felul de substanţe printre care şi proteina broaştei, esenţială, se transformă energia solară şi dioxidul de carbon în zahăr şi oxigen. Cu un randament chimic de 96 de procente, net superior fotosintezei naturale.

Din zahăr se poate face combustibil lichid dar partea interesantă este că extrage şi dioxidul de carbon. Să luăm de exemplu dioxidul de carbon produs de o termocentrală.

Pe o parte se bagă cărbuni, pe partea cealaltă pe lângă energie electrică şi termică se obţine biocombustibil şi niciun pic de poluare, ba dimpotrivă, prin emiterea de oxigen funcţionează ca o pădure. Şi asta fără să se ocupe suprafeţe de teren.

Cercetarea e în stadiu experimental şi mai e mult până la aplicaţii industriale dar cred că ăsta e sensul corect. Mulţumesc, Jean Claude.

Sărbători fericite!

14 comentarii:

Unknown spunea...

Placerea mea, ca de obicei :).

Chiar daca nu ar putea fi aplicata la scara industriala, probabil ar putea fi folosita ca reciclator de codoi sau counu in spatii inchise: nave sau statii sau colonii spatiale (optimist, ha? :-D).

sau... de ce nu? ia nastere o noua industrie: cresterea de broaste :-p.

mai zic doar ca eu le-am vazut pe http://www.inhabitat.com si gata :)

Dan Selaru spunea...

Ce-ai vazut, broastele? Da, asta ma gandeam si eu, sa ne facem crescatorie de broaste. :-)

Unknown spunea...

nope, articolele le-am vazut :-D

Sarbatori Fericite!

Turambar spunea...

Desi sa-ntzeleg ca iarna, cand e frig si-nghetzat, bagam broashte in soba sa le auzim cum paraie in foc, mama lor de broashte care nu respecta legea Celui de sus si care incurca atributiile fisei postului. Animalele cu animalele si cu mancatu muste si cu oracaitu, nu cu fotosinteza.

Stai, ca simt ca ma cuprinde sfanta indignare. Stai, ca ma sufoc de indignare. Doamne, ce blestematie. Doamne, ce blasfemie. Doamne, ce arogantza luciferica. Da Doamne un fulger sa ne scapi Doamne de oamenii astia de stiinta de pe Pamant, Domnicule...

Hai, Sarbatori Fericite si sa aveti parte de multe broaste in soba!

:)

Dan Selaru spunea...

E semitropicala broasca, nu-ti trebuie soba pe-acolo. :-)

Sarbatori fericite!

9vieti spunea...

biofuel = biocombustibil :D


Sarbatori fericite!

Dan Selaru spunea...

Cand citesti numai in engleza se intampla. Merci. Sarbatori fericite.

Anonim spunea...

Ne vom umple de kilowatzi ca broasca de par.
Haios e articolul ala cu morile eoliene din UE atat de bine plasate si eficiente incat ecraneaza radarele pentru aviatia civila.

Camil Stoenescu spunea...

e clar, crescătoria de broaște tungara va fi business-ul viitorului :)
Sărbători fericite și îmbelșugate!

Vali spunea...

Vesti bune, ca de sarbatori :)

Sarbatori fericite si tie!

Flavian spunea...

Daca substanta produsa de broasca va putea fi sintetizata artificial la consturi reduse, s-ar putea sa obtinem un randament decent.

In caz contrar, ma indoiesc ca putem sa iesim pe plus. Socotind energia cheltuita cu cresterea broastelor, recoltatul subtantei si prepararea spumei cred ca putem produce zahar la un cost energetic mult mai redus pe calea traditionala.

Iar daca in final castig energetic nu e, tot cooperativa munca in zadar se cheama si iar ajungem sa ne furam singuri caciula. Va trebui sa ardem si mai mult combustibil fosil pentru a compensa pierderile energetice. De marmota cu codoiul lui algore nu-mi fac eu probleme, dar poluarea ne afecteaza pe toti in final... :)

Asadar, sa vedem intai un calcul de randament inainte sa ne entuziasmam si sa strigam ... verde !

Pana atunci, grija la drob sa nu se arda si mai usor cu pasca sau ouale, ca sa va priasca sarbatorile. Paste fericit !

John Galt spunea...

Foarte interesant Dan, insa nu uita ca e nevoie de mult SOARE (link din 2008 ;)). Nu de alta insa mai e putin si zici si tu ca Flavian ca e "gratis". :)


Daca vrei mai multe detalii pe tema asta (studii Deutsche Bank insa nu pot sa dau share - cat, cum, unde), poate ne vedem zilele astea si discutam.

..

Sarbatori Fericite tuturor!

:)

Dan Selaru spunea...

Nimic nu-i gratis. :-) Sarbatori fericite tuturor!

Flavian spunea...

>Nimic nu-i gratis.

Un zambet. O urare. Un nor sau o floare. Si un pic de soare... :-)