marți, 13 aprilie 2010

Comun dar nu normal

Am văzut cu toţii scandalul Voicu. Nimic ieşit din comun, dar foarte ieşit din normal. La noi comunul nu are nimic de-a face cu normalul.

După o justificare a deciziei ca asta orice om normal la cap ar fi dat o decizie de eliberare a celor trei, Locic, Căşuneanu şi Costiniu.

Decizia aduce lupta de clasă în discuţie. Că oamenii ăia sunt ceea ce sunt şi atunci trebuie daţi ca exemplu. Păi nu era vorba de egalitate în faţa legii. Justificarea este pur şi simplu o evidenţă a reminiscenţelor comuniste în gândirea unor membri ICCJ.

În "apărarea" sa Voicu aduce în discuţie tot felul de subiecte sensibile. Majoritatea absolut aberante, probabil toate. Dar întrebarea legitimă este, cât de aberante erau declaraţiile din înregistrările în care Voicu strălucea? Pentru că personajul pare un soi de "gură mare". Cu ce sunt mai credibile sau nu declaraţiile lui Voicu din instanţă decât cele de la cârciumă?

Personajul este indiscutabil o pată pe obrazul României, dar cât de mare? Ce e real şi cât e spectacol? Să avem sau nu încredere în Justiţie? Pentru că dacă oamenii ăia trei nu trebuie judecaţi în arest de ce trebuie judecat, arestat fiind, Voicu? Cine poate influenţa sistemul judiciar din libertate, Voicu sau Costiniu? E retoric. Că nu-l văd pe Voicu vreun Henri Charrière.

Tot ceea ce vedem e comun dar nu normal.

4 comentarii:

Anonim spunea...

ia si citeste mai mult aici

http://dl.transfer.ro/transfer_ro-11apr-cd3299a80c21b8e.zip

br3b spunea...

Dan,

Am impresia ca ai cazut victima unui titlu "senzational". Un jurnalist a speculat (bine) o propozitie, o singura propozitie dintr-o expunere mult mai laborioasa.

Lasand la o parte judecatorii beti, excentrici, porno, etc. povestiti/povestite prin presa, majoritatea judecatorilor sunt totusi niste intelectuali cu ani de expertiza.

Mai ales intr-un astfel de caz supermediatizat, nu cred ca ar fi existat un astfel de specimen de magistrat care sa scoata o asemenea ineptie de justificare, ca si concluzie finala.

Eu recunosc, n-am bagat acel titlu in seama fiindca stiu ca magistratii sunt in general oameni ascutiti la minte, si cu siguranta nu s-ar fi ingropat intr-un asemenea ridicol si penibil. Este insa o scapare in acea exprimare. Un fel de morala absolut nenecesara.

Mihai spunea...

Dan,

Faptul ca nu sintem o societate normala e clar. Gindeste ca 50 de ani am fost decuplati de vest, traind o buna parte din timp sub o dictatura de factura asiatica, la care s-a mai adaugat si nesfirsita tranzitie din anii 90.
Dar curatenie trebuie sa inceapa de undeva, daca indivizi ca Voicu nu sint inlaturati eu cred ca nu avem nici o sansa. Nici una, pur si simplu o sa devenim un stat mafiot daca nu sintem deja.
Asa ca eu zic sa ne bucuram ca Voicu ramine in arest si sa speram ca mai trage si pe altii dupa el.

Madalin Popa spunea...

Flotare logica pe presacaoprada.blogspot.com : daca Voicu a fost binefacatorul celor trei si, cu toate astea, el ramane la bulau, e adevarat ca-n Romania facerea de bine e...? Ă?