joi, 15 aprilie 2010

Dilema electorală a PDL

E un lucru relativ necunoscut că există o incompatibilitate logică între votul uninominal pur şi pragul electoral. Cum am spus ieri, cele două nu funcţionează simultan. Nu poţi să impui un prag electoral, de 10 sau 2 procente, şi să faci vot uninominal pur, într-un tur sau două, nu contează.

PDL şi Traian Băsescu au o singură dorinţă, bipartidismul. Ei şi PSD pentru totdeauna. Doar că există o problemă practică. Păstrarea sistemului de vot actual nu elimină nici PNL, nici UDMR. Păstrarea sistemului actual şi ridicarea pragului elimină UDMR, care poate intra pe uşa din dos ca grup de independenţi dacă sunt băieţi deştepţi, dar nu elimină PNL.

Vot uninominal pur într-un tur şi eliminarea pragului elimină o mare parte din PNL dar nu şi UDMR care o să crească, o minoritate unită de 35 de procente face mai multe mandate decât 3 partide răspândite neproporţional.

Votul în 2 tururi, fără prag, lasă un nucleu dur din UDMR dar PSD şi PNL în alianţă o să elimine în turul doi aproape tot PDL-ul din Parlament. Cum a zburat Honorius la fel o să fie şi cu Teo. Şi o să vedeţi şi la primari.

Plus că prin Constituţie o să avem 18 parlamentari, minorităţile, care reprezintă cam 180.000 de oameni şi 281 cel mult care reprezintă 20 de milioane. Ăsta e un grup greu de eliminat fără scandal.

Oricum o dai, orice sistem de vot nu conduce la bipartidism. Traian Băsescu şi PDL încearcă să inventeze un sistem de vot prin care să elimine şi UDMR şi PNL simultan, ceea ce e cam mult şi pentru logică şi pentru bun simţ.

Mai sunt în ţara asta unii care nu se simt reprezentaţi nici de PDL, nici de PSD. Dar ăsta nu e un argument pentru "reforma clasei politice".

24 de comentarii:

Madalin Popa spunea...

Daca ar fi dupa mintea domnului Presedinte, in romania ar fi mai mult decat suficiente 2 partide: PDL si ala nasit de el, al "independentilor" din Parlament. Restul, la canal, ...muma voastra!
Salut voios de pionier de la www.presacaoprada.blogspot.com !

Anonim spunea...

Nu cred ca vor 2 partide. Nu vor sa mai fie nevoiti sa guverneze in coalitie. Vor majoritate, dar nu una intamplatoare (bazata pe performanta si conjunctura favorabila), ci una sigura, simpla si, cel mai important, stabila pe un intreg mandat.

Anonim spunea...

dar care ar fi argumentul pentru reformarea clasei politice?

Anonim spunea...

fabulezi...

Ionut spunea...

Cred ca nu prea interpretezi tu bine notiunea de "bipartidism".

E acceptat ca in SUA si Marea Britanie, spre exemplu, avem de-a face cu "bipartidism". Asta nu inseamna nici pe departe ca exista doar doua partide.

In plus preferinta lui Basescu sau a PDL-ului pentru "bipartidism" nu e o garantie ca, in cazul in care lucrul asta se va realiza, PDL-ul va fi unul dintre ele.

Anonim spunea...

1. Basescu a spus "sau", nu "si".
2. Nu impune nimeni, a aruncat-o pt dezbatere. nu poate sa impuna Basescu singur. asa ne place sa ne jucam cu cuvintele...
3. actualmente sunt doua partide. pdl si restu. nu basescu are o dorinta... asta este mersul :)
4. Nu sistemul de vot elimina pnl-ul. pnl-ul elimina pnl-ul... defapt s-a si autoeliminat. ce dicteaza psd-ul aia face pnl. au candidati comuni. au datorii asemanatoare (aceiasi creditori) :)
5. al treilea paragraf(fraza) este o nebuloasa... care-i partidul cu 35%?
6. al patrulea paragraf este o aberatie. ce explici acolo s-a intamplat fix la prezidentiale. si s-a vazut ce-a eliminat partidul PSD+PNL+UDMR+ETC :) Honorius a zburat pt ca nu avea ce sa caute acolo. in schimb Teo conduce cu 14% co o saptamana si un pic :)
7. urmatorul paragraf n-are legatura cu subiectul. plus ca prin constitutie "ävem" nu "o sa avem" 18 parlamentari ai minoritatilor. cine a zis ca-i elimina?
8. Nu, Basescu a aruncat pragul nu ca-l vrea ci pt alt motiv. ca si comentator politic ar trebui sa intuiesti asta. Este un santaj la UDMR si atat. cum am spus si la inceput. Avem deja un sistem bipartidic :)
9 daca nu se simt reprezentati nici de psd nici de pdl atunci de cine? mai exista si alt partid? care? :)

Anonim spunea...

mai intai sa se implementeze un sistem de vot care sa nu permita fraude si apoi mai vorbim

Dan Selaru spunea...

@Ionut, bipartidism in sensul simplu al faptului ca inventez un sistem electoral care nu permite accederea niciunui alt partid in Parlament.

Costica spunea...

Premisa este falsa si o inscriu lejer in campania de manipulare. Spuneti ca vor PDL si Basescu sa faca..., facand apoi analize pe ideea dv. fara sa considerat ca si ei ar fi putut sa faca analizele si sa ajunga la aceleasi rezultate. Daca rezultatul nu este cel vizat , de ce sa mai faci anuntata chestiunea? Ce rost are sa anunti ? Sa va dea dv de lucru? sa ne aratati dv ca sunteti mai destepti ca aia si ca ati descoperit ca ...
Acest lucru demonstreaza ca multi vad si putini pricep...
Domnule Selaru, eu nu din principiu de stanga sau populist , sunt liberal dar cabinetul liberal Tariceanu a facut liberalism? Exista vreo urma de ideologie in ceea ce fac grupurile de interese denumite pompos "partide" in Romania?
Intamplator sau nu, este doar lupta pentru putere (nici macar nu aveti idee cum o sa arata "noua" constitutie- de ce credeti ca PDL-istilor le-ar conveni cu adevarat reducerea numarului de intretinuti din parlament?)
Nu confundati lupta politica pentru putere cu actul politic. Intodeauna una se spune si alta se face. Cei ce-s inamici intr-o chestiune , sunt cei mai buni prieteni in alta...
Daca e sa-mi dau cu presupusul, aripa liberala se va implementa in PDL dup aimpunerea unei legi cu doua tururi . Si daca tot plangeti pe umarul "democratiei" romanesti, sa va amintesc ca jumatate dintre politicieni au trecut prin toate partidele? Dragnea care a venit de la PDL este pion PDL-ist sau PSD-ist?
Vom vedea si miscarile conului Patriciu, care probabil va trebui sa faca un troc pentru libertatea lui ( la momentul potrivit vom afla ca el trebuie sa faca multi ani de puscarie- daca nu va negocia PNL-ul inainte...!)
Asa ca ....vor fi mereu "icoane" pe care sa le voteze prostimea dar lasati tonul ingrijorat, stiti prea bine in ce piesa jucati si ce rol aveti !

Anonim spunea...

Cum sa nu poata fi luat in calcul un prag electoral la uninominalul cel mai pur?Gandeste-te ca nu toata lumea voteaza...iar daca am de ales intre Popescu, Ionescu, Vadim, Becali, Ponta, Boc...si se prezinta la vot 35% din electorat tebuie oricum un al doilea tur de scrutin...e vorba de pragul electoral de intrare in turul doi...

Dan Selaru spunea...

Domnule Costica, eu ma distrez, dvs. trageti ce concluzie vreti. :-)

Unknown spunea...

Daca studiem rezultatele ultimelor alegeri din perspectiva raportului numar de candidati plasati pe primul loc/numar de parlamentari, observam ca atat PDL cat si PSD au pierdut (PDL cel mai mult), in timp ce doar PNL a castigat (UDMR are un raport de ~ 1). Din aceasta perspectiva, ar parea ca PDL si PSD ar trebui sa fie interesate de promovarea unui vot uninominal pur (in special a variantei intr-un singur tur).

Cred ca motivul pentru care nici unul dintre cele doua partide nu doreste in fapt un astfel de sistem este legat nu de matematica rezultatelor, ci de relatiile dintre conducerea unui partid, si parlamentarii acestuia: In momentul de fata, partidele voteaza "in bloc" proiectele legislative; in cazul unui vot uninominal pur (in special daca e unul intr-un singur tur), pentru un parlamentar devine mai importanta relatia cu cetatenii din circumscriptie, decat cu partidul; partidul cel mult poate sa iti retraga sprijinul politic, insa tu stii ca poti candida independent si poti castiga (in cazul in care chiar ai sustinut interesele comunitatii locale, si ai stiut sa si comunici acest lucru).

Cred ca alegerile locale au invatat partidele ca un primar popular e greu de eliminat; cred ca nici un lider de partid nu vrea ca unor primari recalcitranti sa li se adauge o serie de parlamentarii despre care nu poti fi sigur ca vor vota cum li se spune.

In aceasta situatie, incearca sa gaseasca o solutie alternativa la votul uninominal pur - mai exact ridicarea pragului electoral; nu elimina PNL-ul, insa creste numarul de parlamentari pentru toate cele trei partide, astfel incat in fapt, un guvern sa poata fi alcatuit doar din reprezentantii partidului castigator + minoritati, fara a mai fi necesara existenta unor "independenti".

Ce trebuie de asemenea urmarit: prezenta la vot; pe fondul unei scaderi accentuate a prezentei la vot, procentul UDMR creste. In aceasta situatie, eliminarea UDMR aduce chiar mai multe mandate.

Dincolo de aceste calcule, parerea mea este ca in momentul de fata se pune caruta inaintea cailor; mai exact, maniera de alegere a parlamentarilor, trebuie sa aiba legatura cu gradul de responsabilitate pe care parlamentarii o au in fata cetatenilor; responsabilitatea trebuie insa corelata cu puterea detinuta; cu alte cuvinte vorbim despre un "pachet" power and responsibility. In conditiile in care nu discutam despre echilibrul puterilor in stat, avem o dezbatere schioapa. Haideti sa stabilim intai daca dorim un regim parlamentar, sau unul prezidential, si dupa putem discuta si despre cum se aleg fiecare...

Dan Selaru spunea...

Eu vreau parlamentar. Nu cred ca ma asculta cineva. :-)

Ionut spunea...

Dan,
bipartidism in sensul simplu al faptului ca inventez un sistem electoral care nu permite accederea niciunui alt partid in Parlament.
Dan, asa ceva nu exista. Eu cred ca asta e clar pentru toata lumea.

Ionut spunea...

Dan,
Eu vreau parlamentar. Nu cred ca ma asculta cineva. :-)
lol Pai e simplu: facem parlamentar 20%, semi-prezidential 40% si prezidential 40%.
Si asa toata lumea asculta pe toata lumea. ;)

Costica spunea...

Ma bucur petnru dumneavoastra si descopar ca tonul real e unul destins si ca intradevar e un exercitiu de analiza a unei posibilitati, o chestie intelectuala cu care se delcteaza preaputini romani, din nefericie, in ultima vreme.
Ma bucur ca nu faceti din "posibilitate" unica baza si ca inversunarea cea prea prezenta in politica de cafenea nu va afecteaza.
Eu am avut revelatia realelor raporturi dintre politicieni la vizionarea materialului de la alegeri cand mr. Videanu l-a sunat pe Hrebenciuc :" Viorica , iti spun eu , v-am luat..."
Si sa stiti ca consider normale aceste raporturi caci altfel s-ar duce tara in razboi. Mintile lucide trebuie sa ramana lucide indiferent de circumstante. Si apoi, in orice infrangere este samanta victoriei, daca stii sa o cultivi si sa o ingrijesti.
Va doresc suscces in candidatura, deschiderea votului cred ca va aduce lume noua (fata de sistemul vechi sau actual care in continuare lasa prea multa putere de decizie asupra candidatului la partid)
Sincer cred ca oamenii trebuie sa faca partidul si nu ca acum cand partidul face oamenii...

Dan Selaru spunea...

De fapt partidele sunt un mic grup de sefi si un mare grup de trepadusi care incearca sa gaseasca o sinecura si sunt oricand gata sa schimbe partidul, grupul mic, daca alt grup mic e mai potent.

Anonim spunea...

Dane,
pleci de la o afirmatie falsa, desi ieri ti-am atras atentia ca ai facut la fel.
tu spui : "PDL şi Traian Băsescu au o singură dorinţă, bipartidismul. Ei şi PSD pentru totdeauna. Doar că există o problemă practică. Păstrarea sistemului de vot actual nu elimină nici PNL, nici UDMR".
bun, iaca ce a spus Basescu:
"Asta (nb:vot uninominal) va crea două mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual".
unde vorbeste el de eliminarea PNL si UDMR?
ceea ce vrea Basescu si spera PDL-ul este intarirea pozitiei lor in parlament.
in repartitia actuala, cu procente de aprox 31-30-18-6+independenti si minoritati, e foarte greu sa incropesti o majoritate stabila.
la o repartitie cu un partid peste 40 de procente, lucrurile se schimba radical.
si legea electorala se poate modifica usor pentru a favoriza o astfel de situatie.
poti incerca o analiza, insa plecind de la premize corecte ?
P.S. minoritatile au acces in parlament pentru ca legea electorala prevede asta expres.
s-a pastrat acest aspect de pe vremea cind se vota pe liste, si minoritatile erau complet acoperite de prevederile constitutiei.
in cazul unui vot uninominal in care cel mai bun scor din colegiu ia scaunul, minoritatile zboara fluierind din Parlament.
(mai putin maghiarii, evident)
curat constitutional, dealtfel.

Anonim spunea...

Pai nu ai cum sa nu te simti reprezentat de nici un partid, fiecare au valorile lor, idealuri si principii , pe care le are fiecare om in parte, acum ar fi culmea ca fiecare om sa vrea un anume partid si sa avem cati oameni atatea partide. Nu se poate , sunt oameni care nu si-au descoperit ei insasi prioritatile, valorile, principiile , asa ca pana la momentul actual eu cred ca ar merge mai bine lucrurile in aceasta tara daca ar exista cat mai putine partide, si cele care exista sa se ghideze dupa necesitatile oamenilor. si nimic mai mult.

Dan Selaru spunea...

Daca s-ar putea unul singur, nu? Ce atatea partide, ce atata Parlament?

Six spunea...

"..ceea ce e cam mult şi pentru logică şi pentru bun simţ."
Ce au a face cele doua notiuni cu PDL atunci cand vor ei sau tatucu' sa faca o smecherie si sunt la putere?

parvan spunea...

Dan: cand o sa te lecuiesti sa iei drept declaratii de intentii viitoare toate mesajele cu "ar fi" in fata? :)

De dragul compabilitatii:
-10% taie elanul celor care s-ar gandi la aripioare "independente" din partidele existente si le obliga sa se lipeasca (tina aproape)de un partid mare
- uninominal schimbat mareste loteria desemnarii si cu atat mai mult a alegerii
- bipartidism
- numar mai mic de locuri
- un pic de dna
- un pic de frica
toate astea sunt compatibile daca le consideri mesaje prezente pentru parlamentari in functie caci toate creeaza incertitudine si indeamna la adapostire sub aripa protectoare.

Daca verifici procentele din parlament fata de alegeri sau fata de procentele din populatie ... cartea "incertitudinii" pare una de real succes si total compatibila :).

Dan Patrascu spunea...

Am indraznit sa va invit la o dezbatere blogosferica. Stiu ca tema nu este neaparat de mare interes pt dvs. dar poate va spuneti totusi opinia.
http://danpatrascu.eu/2010/04/16/despre-importanta-orelor-de-religie/

DanBruma spunea...

Anonimului care bate campii despre candidatura lui TEO. Candidatura acestei doamne de tv intareste in mod nefericit doua idei: 1) ideea ca se poate face politica fara sa te pricepi (se vede de departe ca tipa habar nu are de politica - printre altele nu a stiut sa raspunda la intrebarea despre urcusul fulgurant al Ebei in politica ceea ce este scandalos) si 2) ideea ca ONG-urile nu pot face nimic pentru a ameliora situatii ca cele expuse de aceasta doamna candidata ceea ce este cu totul fals. In alte tari ONG-urile se ocupa de astfle de probleme si cu succes.