luni, 26 aprilie 2010

Grădiniţă

Se ştie că nu sunt locuri în grădiniţe. Oficialităţile au luat măsuri şi au renovat grădiniţa, au făcut mansardă, au mărit numărul de săli de clasă. Anul trecut. O acţiune demnă de salutat. Dar posturile sunt blocate. O educatoare a intrat în concediu de maternitate. Postul nu s-a mai ocupat.

Nu se pot înscrie mai mulţi copii la grădiniţă, sălile stau goale dar regia clădirii e mai mare. Educatoarele sunt suprasolicitate după plecarea colegei în concendiu. Calitatea a scăzut. Clădirea e un câştig. Pentru cei care au renovat-o. Cheltuielile au crescut fără niciun beneficiu real în favoarea comunităţii. În grădiniţa renovată o să fie admişi mai puţini copii decât anul trecut.

Totul e real.

Sunt sigur că nu e singurul caz în care investiţiile nu au adus nimic societăţii pentru că eventualele beneficii sunt blocate de hotărâri care nu ţin cont de realitatea din teritoriu.

6 comentarii:

Madalin Popa spunea...

Precis e gradinita la care e inscris Boc, ca prea isi fac de cap cei de acolo!
Salut voios de pionier de la www.presacaoprada.blogspot.com

Pongo spunea...

Chestia e ca genul asta de investitie se justifica de obicei atunci cand este prea tarziu. Majoritatea scolilor si gradinitelor din Romania au fost facute pe vremea regilor, peste ele au trecut vreo 3 cutremure majore si nimeni nu le-a consolidat vreodata , asta pana la programul asta recent.
Cata grija avem de copiii nostri reflecta gradul de civilizatie. Avem legi si norme care spun ca scolile si gradinitele sunt in clasa de importanta II fata de III cat are o constructie normala si IV pentru o vila unifamiliala.
Bineinteles ca "beneficiile" nu sunt evidente. Sa speram ca nici nu vor fi prea curand.

carti.hymerion.ro spunea...

foarte bun textul, ca de obicei.
foarte corecte observatiile. :)

pui foarte corect saua pe cuvinte, selare
:)

Flo spunea...

Si uite-asa, dupa nenumarate situatii de-astea, vor intelege oamenii ca nu trebuie sa astepte "hotarari de la centru". Si ca nu trebuie sa accepte deciziile strambe "de la centru".
Daca ar exista descentralizare, primaria locala ar putea lua decizia angajarii unei noi educatoare (chiar si temporar). Nu-s fonduri ? Comunitatea, parintii ce vor sa-si dea copii la gradinita respectiva, ar putea hotari sa contribuie la salarizarea noului cadru didactic, si daca tot ar aparea situatii ca cea descrisa aici, lumea ar sari in capul primarului.
Dar asa s-ar intampla intr-o lume "normala". Noi nu traim intr-una. Dar putem ajunge acolo, daca vrem.
Chiar vrem ? Ce facem pentru asta ?

Bogdan Glavan spunea...

"Investitii", deh, ce sa faci! Tu n-ai aflat ca avem nevoie de investitii publice?

Dan Selaru spunea...

Nu stiu ce au comentariile, intra foarte tarziu.