joi, 29 aprilie 2010

Pe ce pariem

Nu vreau să-mi dau cu părerea dar mă frământă întrebarea, în ce să ţinem economiile?

Să zicem că marţi aveam 100 de euro, 100 de dolari şi 100 de lei. Adică 822,06 lei. Ieri aveam 828,46 lei. O creştere de 0,78 procente.

Dar să socotim în euro. Marţi aveam 199,30 euro, ieri 199,96, o creştere de 0,33 procente. Şi în dolari, marţi aveam 265,52 iar ieri 263,70, o pierdere de 0,7 procente.

Frumos, nu? Pe ce pariem acum când Grecia se zvârcoleşte, noi nu ne simţim bine iar americanii sunt vânduţi chinezilor?

Problema sună cam aşa. Am 1000 de lei, care sunt proporţiile în care împart respectiva sumă astfel încât să am cele mai mici pierderi (pentru optimişti cele mai mari câştiguri) la variaţiile de până la 10 procente pentru cursurile de schimb? La noi cursul leu-dolar se obţine prin intermediul cursului euro-dolar.

La tot acest circ se adaugă inflaţiile pentru respectivele monede precum şi dobânzile la depozite dar acum problema e dată de ratele de schimb.

27 de comentarii:

cmusat spunea...

imi pare rau dar o singura solutie poate castiga pe termen scurt (USD, EUR, RON)=(100%, 0, 0). Pe termen lung insa toate variantele sunt la fel de proaste. Aur all the way, cu un pic de argint.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Flo spunea...

Pe termen lung, ar trebui sa pariem pe agricultura, infrastructura si educatie.
Adica in astea sa ne bagam banii, pentru ca se vor intoarce inzecit, indiferent de valuta "in voga" acum (aur, yen sau mai-stiu-eu-ce).
Pe termen scurt, in dezvoltare imobiliara. Acum e un moment bun pentru a face case, preturile materialelor au scazut mult, forta de munca e ieftina, constructorii cauta disperati de lucru. Ridicati case si vinde-ti-le peste 5 ani.

vv spunea...

Prin definitie, 33% in fiecare daca vrei sa iti asumi un risc minim (cu castig/pierderi minime); 100% pe una singura daca vrei castigi/pierzi maxim (i.e. risc maxim).

Pe ce sa mizezi ca sa castigi? Daca cineva ti-ar putea spune cu siguranta, ar face milioane pe Forex si nu ar sta sa comenteze pe blogul tau :)

skortzy spunea...

Nu-i bine cu 100 lei, 100 EUR si 100 USD :).

E mult mai relevant 300 de lei dintre care 100 transformati in EUR si 100 transformati in USD. Sunt mai relevante rezultatele...

Anonim spunea...

yuan chinez... daca e adevarat ca si anul asta vor avea o crestere economica de peste 10% atunci eu zic sa investesti in yuan... cumperi cand e ieftin vinzi cand e scump

alex@formidabilii.org spunea...

Daca e vorba strict de monede, eu as zice francul elvetian sau intr-adevar yuanul chinez (pt care exista o presiune mare de apreciere).

Daca e vorba de orice investitie, eu unul as baga bani acum in terenuri.

Dan Selaru spunea...

Cele mai mici riscuri sunt 50 USD, 25 Euro, 25 RON. Eu am scris ca sa ridic intrebarea, nu ca sa dau raspunsul.

joness spunea...

Nu are sens sa discutam fara a lua in calcul si dobanzile la depozite, deoarece nimeni nu face schimburi valutare pentru a tine apoi banii pe cont curent sau sub saltea. :) Iar spreadul intre nivelul dobanzilor la leu/Euro/Usd este suficient de mare pentru a influenta serios rezultatul.

Pe mine ma preocupa concret problema, o sa incerc sa fac niste calcule astazi.

Radu spunea...

Eu pariez pe al 3lea razboi mondial. Va incepe de la sicane locale care se vor extinde prin intrarile greilor. Cumparati Kalasnikov, baterii si conserve

Dragos spunea...

Pe mine ma preocupa mai mult decat cursul de schimb posibila (hiper)inflatie. Asta ar scadea valoarea cash-ului indiferent de moneda. Toata lumea a tiparit la greu sa iasa din criza . Poate imobiliarele sau actiunile(in caz de inflatie moderata) o sa reziste mai bine decat orice moneda.
Aurul mi se pare o bula periculoasa.

Andrei spunea...

1. Exemplul nu este bun, suma detinuta in RON este prea mica [circa 12.5%]
2. Diferenta de dobanda poate conta pe termen lung [sa zicem minim 6 luni] dar pe teremen scurt chiar nu conteaza.
3. Sunt alte marfuri al caror pret va creste in timp. Terenuri, chiar case, aur, petrol, etc. dar cum cel mai ieftin de tinut este terenul, pentru ca cheltuielile de depozitare sunt minime, fata de petrol de ex. sau aur, iar riscul de a se degrada egal cu zero, cred ca alegerea este clara.

joness spunea...

My 2 cents:

Terenurile in Romania sunt tzeapa sigura, valoarea lor tinde la 0 pe termen mediu.

Imobiliarele sunt inca supracotate, mai trebuie sa scada.

Nu stiu cum ar putea cineva sa economiseasca in petrol. Si chiar daca ar putea, pretul acestuia depinde de cerere, ce depinde de cresterea economica globala. Poker, barbut, spuneti cum vreti.

Aurul este teoretic o investitie relativ sigura, cel putin atat timp cat nu vom vedea vreo explozie a productiei. Insa accesibilitatea este redusa, costurile de depozitare uriase iar dobanda 0.

Yuanul e o moneda controlata de stat, cine are incredere ca guvernul comunist al Chinei va avea grija de investitorii straini in moneda proprie n-are decat sa cumpere. Daca are cum.

Bursele sunt influentate mai mult de fluxurile de trezorerie (tiparitul banilor) decat de fundamentele economice, si mai mult decat atat, tind sa devina piete monopolistice in care unii, putini si mereu aceiasi, castiga, iar restul pierd. Banii trec de la investitorii multi si marunti la gigantii ce provoaca si stapanesc volatilitatea, si ce au nevoie de ei pentru a isi carpi cat de cat leverageul scary.

Hiperinflatia e un risc cu potential devastator dar sanse destul de mici de realizare, avand in vedere depresia economica. Si oricum nu se intampla peste noapte, deci exista timp de reactie si mitigare a riscului chiar si pentru investitorii foarte marunti dar atenti.

Partea proasta este ca s-ar putea sa asistam la un fenomen de wealth destruction din care nu prea exista scapare pe termen lung.

A doua parte proasta este ca se pare ca nu mai exista nici un refugiu cat de cat stabil contra pierderilor provocate de volatilitatea indusa de marii jucatori globali si ale lor tiparnite, de bani sau hartii de (presupusa) valoare.
Aurul a crescut de la 700 la 1300, apoi a cazut sub 1000...
Euro a stat pana acum relativ teapan, insa nu stiu cat mai tine.

alex@formidabilii.org spunea...

@joness: valoarea terenurilor scade in aceasta perioada daca moneda ramane stabila. Insa daca valoarea monedei scade atunci valoarea terenurilor creste.

Moneda ca atare nu va fi protejata in caz de inflatie mare. Daca ai moneda in banca valoarea va scadea pentru ca rata dobanzii va fi sub inflatie.

Legat de combinatia hiperinflatie-depresie economica, vezi exemplul 1929-1933 si cum a urmat depresiei economice o perioada de hiperinflatie. Cineva zicea ca in aceasta perioada alternativa la hiperinflatie e sclavia eterna a statelor supraindatorate.

Asa ca eu prefer active fizice care pot fi cumparate relativ ieftin i.e. terenuri agricole sau industriale (casele sunt scumpe, aurul e supraevaluat, samd).

sorin_f spunea...

>> Aurul este teoretic o investitie relativ sigura, cel putin atat timp cat nu vom vedea vreo explozie a productiei. Insa accesibilitatea este redusa, costurile de depozitare uriase iar dobanda 0.

Si asta pana nu se trezesc niste destepti sa-l confiste.

>> Terenurile in Romania sunt tzeapa sigura, valoarea lor tinde la 0 pe termen mediu.

In plus, nu le poti lua in spate si pleca cu ele daca devine nasol in zona.

Anonim spunea...

Salut Dan !

Inteleg ca esti seful HotNews!
Observ ca intotdeauna cand scriu despre Ovidiu Hurduzeu, Mircea Platon , sau despre Distributism comentariile mele nu apar !
Sunt curios daca acum se va intampla altfel.
Si pentru ca sa nu mai pierzi timpul cu astfel de mesaje posibil enervante, astept, si suntem destui, un interviu cu unul dintre cei de mai sus sau despre acest mod de organizare sociala net superioara "stangii sau dreptei" globaliste actuale. Atunci te voi crede ca nu esti aservit nimanui, decat Romaniei!

dromichaetes spunea...

Dane, tu chiar ma sperii cu postari din astea. In loc sa faci bine si sa asculti de indemnurile guvernatorului Isarescu, tu bagi groaza in populatia online care intelege rostul banilor pe lumea asta.

Logosfera spunea...

La cum se prezinta "vremea politica" cea mai buna investitie e in armament. Dictatura ne paste pe toti la nivel mondial. Rusia e acolo, China la fel. SUA sunt si ele pe "drumul cel bun" avandu-l la carma pe Obama. Romania... no comment. Grecia va intra sub protectorat German... imaginea incepe sa se lege.

In conditiile astea mai conteaza in cate cosuri iti pui ouale? "All your balls belong to us".

Informatii-economice spunea...

@cmusat - aurul are marele dezavantaj ca nu este un bun cu o utilitate intrinseca. In aceste conditii singurul lui avantaj este ca este limitat. Daca te uiti insa cum a crescut in ultima perioada te poti gandi ca poate a atins maximul.
@Flo - imobiliarele nu mai sunt afacerea care erau odata! Aici scriam cel putin 11 argumente concrete pentru care preturile ar putea scadea in continuare - http://infoeconomice.blogspot.com/2010/04/prognoze-pentru-viitorul-pietei.html
@Anonim - cresterea economica a chinei este hiperinflata. Produc fff mult pentru un "consum intern care nu e destul de mare deocamdata. in plus metodologia conform careia ei calculeaza GDP e un pic diferita - detalii aici - http://www.youtube.com/watch?v=0h7V3Twb-Qk
@Dan, vad ca tu consideri USD-ul ca mai putin riscant. Unii ar spune altceva - http://infoeconomice.blogspot.com/2010/04/zimbabwe-economic-school-by-robert.html
@Radu - musca-ti limba! Avem o intreaga clasa politica poloneza moarta intr-un accident in Rusia, scuturi antiracheta in tara si un regim neastamparat in Iran...!!!
@ Dragos - corect, dar ce te faci ca pana acum trilioanele de usd aruncate in piata au produs deflatie???
@Andrei, vezi comentariul pt @flo
@ Logosfera... trist... dar adevarat:(

@ Dan... felicitari pentru schimbul de idei inceput. Ar fi bune si mai multe argumente din partea celor care au comentat!

ionut spunea...

Coroane norvegiene :D

Flavian spunea...

Chiar tu.. Brutus.. :)

Aur, ferme si petrol

Ce sa faci cu banii ?

Prin deflatie catre.... hiperinflatie... :)

Lamuriri despre dolari si aur

Joc pe balansoar cu sistemul financiar

Euro, dolar, RON.. zici FIAT money si tragi apa... ;)

Dan Selaru spunea...

Stiu, stiu, eu strang argint. :-) Am si unde sa fug, imi cumpar scule, sunt in procesul de adaptare.

Anonim spunea...

pragmatic. Daca as avea un raspuns care sa fie valabil macar 65% as castiga o groaza de bani, devenind manager al unui FOND de investitii pe piata monetara.

Informatii-economice spunea...

@Anonim... sefii fondurilor de investitii nu stiu unde sa se refugieze ci unde sa atace!
Misiunea lor este sa faca bani, nu sa se refugieze.
Noi dorim sa ne refugiem deoarece nu putem controla piata iar cei care o fac nu actioneaza anticipabil decat intr-o oarecare masura...

Uite aici cum actioneaza sefii fondurilor de investitii!.. printre altele...

nenea cosmos spunea...

Banuiesc ca a calculat cineva si care e suma minima pentru care merita sa iti bati capul. Pentru 100 000 de euro deranjul e nesemnificativ.
Mai semnificativ este cum evolueaza dobanzile pe respectivele valute, adica presupunem ca n-ai bani la saltea ci ii tii in banca. Va avea grija banca sa afecteze dobanzile incat sa nu te alegi cu nimic mai mult pentru fiecare valuta in parte.

ionut spunea...

Concluzie: economisirea NU inseamna acumulare de bani (oricare ar fi ei, dolari, euro, lei, argint, aur etc.) ci de capital.

sorin spunea...

Va
rog sama scuzati dar din ce am citit parca lira sterlina si francul elvetian ....poate gresesc ,chiar as fi curios care sunt opiniile altora fata de ce afirm aici ! Desigur numai pe timp scurt si mediu ! Pe timp indelungat cine stie ?