miercuri, 14 aprilie 2010

Tumbe logice cu iz electoral

Să zicem că avem un prag electoral de 10 procente. Enorm, dar asta e altă poveste. Cum se împacă acest prag, sau oricare altul, cu votul uninominal pur. Intr-un tur sau în două, nu contează.

Adică eu, partid local, să zicem UDMR ca să vorbim cu exemple, câştig uninominal din primul tur 15 locuri în Parlament dar nu ating pragul electoral naţional şi pierd toate locurile. Absurd.

Între ideea de prag electoral şi ideea de vot uninominal pur este o incompatibilitate logică.

Cine câştigă într-un colegiu în care cele mai multe voturi ajung la candidatul de la UDMR? Următorul clasat al unui partid care a depăşit pragul electoral. Şi atunci ce rost mai are votul uninominal. Şi dacă ungurii, băieţi deştepţi, candidează independenţi? Atunci intră în Parlament? Da! Şi după ce intră în Parlament se refac ca partid.

Toate aceste ipoteze lansate de Preşedintele Băsescu sunt pur şi simplu aberaţii sau subiecte false de discuţie. Sau pur şi simplu consilierii, de genul lui Avramescu, nu sunt în stare să ducă un raţionament până la capăt. Eu votez pentru ultima variantă. Că prea des Preşedintele spune "lucruri traznite".

20 de comentarii:

Adrian Stoica spunea...

Ce ar mai fi de comentat?
In afara consumului responsabil de euforizante?
Oricum, cu sau fara certificat medical, ilustrul nostru prezident lasa impresia unui om din ce in ce mai bolnav.
Incompatibilitatea logica dintre votul majoritar si pragul electoral e evidenta pentru oricine are IQ-ul mai mare decat numarul de la pantofi. Dar ce mai e logic, acum, in Romania?

Madalin Popa spunea...

Cine-i mic si bolsevic? Voteaza pe www.presacaoprada.blogspot.com!

flavius spunea...

Dar domnul presedinte a sustinut si sustine votul uninominal pur. Nu inteleg rostul articolului.

Dan Selaru spunea...

Ca si un prag de 10 procente.

Ionut spunea...

Radu Moraru: Dacă tot se va umbla la Constitutie, nu ar fi benefică ridicarea pragului electoral pentru partide la 8 - 10%?
Traian Băsescu: Depinde. Eu sunt un partizan al pragului de 10% sau, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, uninominal într-un singur tur sau în două tururi. Asta va crea două mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cât timp vom sta tot în coalitii, nu vom avea guvernări coerente..

veninusrl spunea...

Daca citatele scrise de Ionut (cele spuse de Moraru si Basescu) sunt corecte atunci autorul articolului de pe acest blog este fie gresit informat, fie de reacredinta!
Evident ca un prag electoral de oricat ar fi el nu se impaca cu votul nominal la unul sau doua tururi (eu as prefera ca in Franta la 2 tururi) dar marinelul nu spune asta, cel putin dupa citatele puse de Ionut.

Iulian spunea...

bineinteles ca altul e sensul interviului.
pasajul e din scriptul emisiunii.

ca de obicei..multi se simt nevoiti sa aiba pareri.

Dan Selaru spunea...

Mai baieti, ideea cu pragul e deci un fals subiect. Asa cum am spus. :-)

Se arunca aberatii pe piata si nu intereseaza pe nimeni logica. E bun si pragul e bun si uninominalul chiar daca sunt incompatibile.

@Ionut, tot textul ala din transcript nu spune nimic. Decat ca se arunca fumigene pe fata. Presedintele Basescu era dator, daca stie despre ce e vorba, si stie, sa spuna ca nu merg ambele.

Ionut spunea...

Dan - poate daca il intrebi daca merg ambele iti va spune. Mie mi se pare disjunctia destul de clara intre cele doua "preferinte". Mai degraba "partizanatul" este pentru sistemul politic bipolar.

Acum, ce nu inteleg eu: daca textul din transcript nu spune nimic, cum ajungem la tumbe logice cu iz electoral?

Anonim spunea...

Dane,
aceasta incompatibilitate intre prag si uninominal o traim chiar astazi, nu-i asa?
cel care a obtinut cele mai multe voturi nu prinde scaunul daca partidul lui nu(-l) trece pragu'.
mai apoi, Basescu sublinia faptul ca ar vrea ca in Parlament sa fie doua partide mari, plus unul mai mic (PNL?).
Iar metode ar fi: prag mai mare, sau, si mai bine, uninominal "pur".
Asta a spus Basescu.
Asocierea intre cele doua e doar in capul tau, nu si in gura pacatosului.
Asadar, acesta din urma nu era nevoit sa explice ceva ce nu a afirmat, ba mai mult, poate ca nici macar nu a avut in gind.
Mai degraba m-as grabi sa-i atrag chelului atentia ca dreptul minoritatilor de a avea reprezentanti in Parlament este prevazut expres in Constitutie, deci nu prea are sanse sa scape de ei atit de usor.

Anonim spunea...

Dane, ori ai o eroare de interpretare, ori nu ai auzit bine. Prag de 10% ORI uninominal pur. Aici e spilul. Oricine pricepe ca e o propunere maximala, un sut in fund catre PNL care sforaie incetisor si este executat silit.
Haide sa vorbim de un referendum validat acum sase luni, la carui rezultate, parlamentul se face ca ploua.

Dan Selaru spunea...

@Ionut, omul le vrea pe amandoua. Si prag si uninominal. De fapt vrea 2 partide. Nu stie cum sa le obtina.

Alde Avramescu si restul inventeaza metode aberante si de fapt nu au niciun plan clar, arunca pe piata idei sa vada care tine.

@Anonim, pentru minoritati trebuie un prag. Si astfel 18 oameni reprezinta cel mult 180 de mii si 182 reprezinta 20 de milioane. Logic, nu?

Dan Selaru spunea...

282

Dan Selaru spunea...

@tog, si la ce renuntam? La lista de gasca, folosim uninominalul deci sau la prag.

Anonim spunea...

Constitutia, art.62 (2):
"Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condiţiile legii electorale. Cetăţenii unei minorităţi naţionale pot fi reprezentaţi numai de o singură organizaţie."

Da? Deci pentru minoritati nu exista prag electoral.
In schimb exista alte limitari referitoare la reprezentare.

Ionut spunea...

Dan, deci, concluzia e ca de fapt vrea doua partide :), aici sintem de acord. Ambele variante ar putea fi premize pentru asta; daca noi stim asta nu vad cum altcineva n-ar sti asta. Deci stim cum se obtine.

Iar eu am vaga impresie ca tu vrei sa le vrea pe amindoua :D .

Dan Selaru spunea...

Scriu chiar acum care e drama PDL, ca nu merge decat cu ambele pentru bipartidism, si prag, si vot uninominal. :-)

Bug spunea...

Un mic comentariu: 30 de independenti s-ar putea "sa faca de un partid", dar nu sunt un partid; de exemplu, nu vor obtine finantare de la stat. Si mai sunt si alte reglementari care vor avantaja intotdeauna partidele, in detrimentul unei "asocieri" de independenti (si mi se pare normal sa fie asa)

Anonim spunea...

Nu ti-e clar ca acel prag e o amenintare? Se4 vrea uninominal pur. Nici nu ai nevoie de prag. Cu uninominal pur faci bipartitism. Nu uita marele beneficiar de redistribuire.

Guru' lu' boboru' spunea...

Vrea degeaba musiu Base vot uninominal majoritar! Referendumul lui pe tema asta a fost invalidat, din cauza ca poporului nici ca i-a pasat de elucubratiile lui! Ce ar vrea musiu Base cu adevarat este un asa-zis parlament unicameral, umplut de un singur partid, ai carui membri sa nu-i iasa din vorba! Mai va!