duminică, 9 mai 2010

2 procente din PIB

Economia pe care o facem cu măsurile luate este contabil de 2 procente. Măsurile sunt pe termen nelimitat şi sunt uniforme, toată lumea suferă acelaşi procent de tăiere.

Nu cred că s-a gândit cineva la efectele sociale.

Sistemul de sănătate o să intre în colaps. Medicii buni o să plece, o să rămână toţi şpăgarii, am pierdut 6000 de medici în câţiva ani.

Scăderea veniturilor pensionarilor, pentru marea majoritate, va conduce la eliminarea medicamentelor, oamenii n-o să mai aibă cu ce să le cumpere. Sistemul se va "curăţa" la propriu.

O să existe un val de credite restante. Mulţi o să-şi piardă casele.

La ţară mulţi n-o să-şi poată trimite copiii la şcoală. Se va reveni la munca, n-a dispărut niciodată, copiilor în agricultura de subzistenţă.

O să crească violenţa. Mai ales că efectele asupra etnicilor rromi, şi nu numai, o să fie devastatoare.

Merită cele 2 procente din PIB scădere de deficit? Mai sunt efecte dar nu le ştiu eu. O listă mai lungă ar merita făcută.

PS Tăierea subvenţiilor o să conducă la scăderea preţurilor la locuinţele din oraşe.

39 de comentarii:

Cristian Banu spunea...

Datorită haiduciei fiscale, muncii la negru şi a evaziunii nu cred că efectele vor fi atât de drastice precum le prezinţi. Mi-aduc aminte de o zi de prin 97. Mi-am luat un pachet de Rothmans, albastru. Ce aromă, ce savoare... Era 5000 lei.
A doua zi, un alt pachet. 7500. A treia zi, acelaşi pachet, 10000.
Ciorbea, devalorizare. A fost greu, dar a trecut. Mai renunţi la ceva, mai amâni altceva, trebuie să te descurci.
Sunt multe lucruri care pot fi făcute. Dar toate cer timp ca să producă efecte. Nu mai avem timp. Şi nici bani. Poate din lecţia asta se va învăţa ceva, atât de către alegători, cât şi de către clasa politică. Dacă nu, nu.

alex@formidabilii.org spunea...

Unii s-au gandit la efectele sociale:

http://www.formidabilii.org/2010/05/06/este-romania-mai-aproape-de-situatia-greciei-decat-spania-sau-uk/

Pana la urma insa sistemul bugetar trebuie "curatat".

E imoral ca atunci cand sistemul privat a dat afara sute de mii de oameni nu si-a pus nimeni problemele astea (cati nu isi vor plati creditele, cati nu isi vor mai putea trimite copiii la scoala samd).

In plus bugetarii au inceput deja santajul asupra statului ("lasati-ne in pace altfel distrugem statul" cam asta e strategia de lupta a sindicatelor angajatilor la stat).

Anonim spunea...

Perfect de acord cu alex@.Privatii s-au sacrificat de multe ori.Cand la mine la firma s-a redus personalul cu 50% nici dl hossu nici dl marica nu a venit sa ameninte ca baga tara in haos.Si cei care au plecat aveau rate,si copii la scoala samd.

Dan Selaru spunea...

Am spus de la inceput ca masurile sunt in principiu corecte. Eu intreb care sunt consecintele sociale. Bineinteles ca privatii au suferit pana acum. Ca trebuia sa sufere si sectorul bugetar era evident. Dar se putea prin eliminarea a 300000 de bugetari din sistem, nu prin taierea otova a veniturilor tuturor.

alex@formidabilii.org spunea...

"Dar se putea prin eliminarea a 300000 de bugetari din sistem, nu prin taierea otova a veniturilor tuturor".

Perfect adevarat, insa 300 de mii de bugetari e o cifra exagerata. Pot sa dea afara 100 de mii de oameni si sa rezolve balciul, problema e ca aia care ar trebui dati afara nu sunt platiti direct din bugetul de stat ci indirect prin subventiile pe care statul le pompeaza an de an in firmele pe care le gestioneaza. Chinul naibii, trebuie "dorinta mare" ca sa faca totul pana in 1 iunie :)

Dan Selaru spunea...

300000 asta e cifra.

alex@formidabilii.org spunea...

Privesti simplist :)

Nu trebuie sa dai afara 25% din bugetari ca sa reduci fondul de salarii cu 25%.

Dan Selaru spunea...

Sunt 900000 de oameni care fac ceva si 500000 care-i asista, in privat raportul este de 20 de procente. Secretare, soferi, arhivari dracu mai stie ce. Nu doctori, profesori sau functionari care nu sunt nici macar 150000.

Anonim spunea...

Eu am auzit de taierea a 25% din FONDUL DE SALARII si 15% din FONDUL DE PENSII, nu din salariul sau pensia fiecaruia. Irealitatea si antenele tot promoveaza ideea asta aberanta. A taia din fondul de salarii ar trebui sa insemne ca mai dau afara din bugetari, nu ca reduc salariile. Aaaa, ca trebuie invrajbita populatia, in special contra lui Basescu, asta e alta problema.

P.S. La mine la firma, privata si nu romaneasca, reducerile au fost de la 48 de angajati la 15. De 70% adica. Dar salariile ne-au crescut, chiar frumusel. Si n-a facut nimeni greva...

quin spunea...

"Scăderea veniturilor pensionarilor, pentru marea majoritate, va conduce la eliminarea medicamentelor..."

erau subventionate si constituau o problema pentru farmacii intrucit statul intodeauna deconta facturile cu o intirziere fantastica. fraza nu are acoperire in lumea reala pt ca producatorii de medicamente nu traiau dupa medicamentele respective, era o paguba mai mult pt ei si oricum adausul e peste 300% fata de costul de productie pina si la o banala aspirina.

dom spunea...

@anonim (14:37): Cred ca este irealizabil chiar si dpdv tehnic sa concediezi sute de mii de oameni in 20 de zile. Iar la faza cu "scaderea fondului de pensii" m-ai pierdut... Cum "concediezi" 15% din pensionari? Cu Zyklon B?

DanBruma spunea...

Sa vezi somaj. -25% fond de salarii = +10% somaj. Spania, te ajungem din urma.

Adrian spunea...

Am citit o aberatie si nu stiu cui apartine pentru ca am mai auzit-o zilele de cateva ori. Iata: " Banii economisiti merg direct in investitii".
E total gresit pentru ca banii aceia care nu se mai dau pentru pensii si salarii nu exista, nu este o punga cu bani din care daca scoatem numai 75% ne mai raman 25%. NU! Bugetul se alimenteaza zilnic din taxe, impozite... Aceste sume colectate la buget nu ajung sa se acopere cheltuielile zilnice si lunare. Asa ca s-au facut si se fac imprumuturi de la banci, inclusiv de la FMI.
Iar FMI-ul a cerut ca banii ce-i va mai acorda Romaniei de acum inainte sa fie folositi pentru investitii, infrastructura...care sa duca la redresarea economica (de aici vor veni apoi bani la stat prin inpozite, taxe, etc) si nu pentri cheltuieli cu salariile sau pensiile.
Spre disperarea noastra, cred ca nu se va intampla asa. FMI-ul va fi amagit si de aceasta data. Conform precizarilor facute de presedinte, ministerele vor reduce fondul de salarii si nu salariile. Cum? Asa cum s-a facut si alta data. Se va reduce personalul cu 25% dar acesti oameni vor lucra in continuare la aceleasi institutii prin intermediul unor firme. Scad cheltuielile salariale pe institutie dar cresc cheltuielile cu serviciile, cu tertii, etc. Un exemplu cunoscut de toata tara este acel cu pilotii avionului prezidential care neavand voie sa incaseze salariile de la bugetul statului le incaseaza de la o firma care are contract de prestari servicii cu Romavia,
Oricand va dau si alte exemple de acest fel.
FMI-ul va fi dus in eroare, ne va acorda imprumut, dar nu vom scapa de cresterea fiscalitatii daca guvernul va fi la fel de gospodar in urmatoarele luni.

dragon spunea...

Sunt de acord cu Dan Selaru, ca ar trebui curatat sistemul bugetar, sa fie dati afara toti frecatorii de menta, sa ramana doar cei care cu adevarat lucreaza.

RoLitoral spunea...

@dom (Cum "concediezi" 15% din pensionari?)

Incepi cu cei care aveau si permis auto si gradul I sau II ca nevazatori.

Continui cu verificarea pensionarilor de 40-45 de ani.

Poti termina (nu obligatoriu) cu nivelarea varstei de pensionare (vezi armata, politia etc.)

Autogreen spunea...

Din pacate nu e nimeni disponibil sa munceasca in locul nostru iar banii nu pica din cer. Cel mai rau ma dor cheltuielile fara cap si comisioanele pe care primarii le incaseaza in deplina bataie de joc pentru bugetul de stat.
A se vedea Oprescu si repararea pasajelor din Bucuresti.

Dan Selaru spunea...

Si patinoarele.

Anonim spunea...

in lipsa unui audit serios al sectorului bugetar, facut de o firma straina independenta, orice cifra aruncata de basescu@co este vrajeala ieftina, aruncata pt prosti. Unde sunt multi bugetari si unde putini? in raport cu ce? cand s-au facut angajarile? cine plateste? Intai analizele, apoi diagnosticul si la sfarsit tratamentul - nu invers!

Anonim spunea...

\
greetings.

io zic sa le vindem tara la olandeji. daca vin aia si vad cit pamint poate fi cultivat in tara asta (si nu e) ar zice ca e raiu pe pamint.

romanu e hot, curvar, betiv si puturos. asta e problema. restu e detalii. si crede-ma am vazut destul ca sa vorbesc in cunostinta de cauza.

j-c.

Codruta spunea...

Sa mori tu?
Ai, sa mori tu, sa moara mama ta si fetele tale samd. - daca cumva, la sfarsitul anului, cu TOATE aceste asa-zise "masuri" luate economia nu se "insanatoseste" si ne vom trezi intr-o criza SI mai adanca numa' ca in plus SI cu o gramada de oameni disperati, inglodati in datorii si pe cale sa moara de foame?
Sa mori tu, bre? fie acela "tu" oricare dintre postacii care il aplauda pe Base, fie el Base cu mama si fetele lui, sau Boc sau Vladescu sau oricare dintre aceste javre incompetente (si care, btw: au secatuit bugetul ca sa-si vada de toanele si fitzele lor)?
Ai, pe bune? Te bagi?

Codruta spunea...

@ j-c
Asa-i ca tu nu esti "roman"?
Sau... esti cumva "hot, curvar, betiv si puturos" - asa cum chiar TU zici ca "sunt romanii"?
> :P

Dan Selaru spunea...

Calm, ca trec la stergeri.

Anonim spunea...

Bun si ce propui? Sa marim salariile bugetarilor cu 25% si pensiile cu 15%? Iti propun sa iti donezi veniturile la fondul de pensii pana la sfarsitul anului.

Dan Selaru spunea...

Furatul trebuie sa devina politica de Stat, vad. Daca nu se trece pe fonduri private nicio generatie, niciodata n-o sa aiba niciun ban.

Anonim spunea...

Dan Selaru, aveti o logica imatura, de licean, de fapt nici Dvs. nu credeti ce spuneti, doar asa, sa va faceti trafic. În rest, doar veleitarism, incompetenta, superficialitate...
Mentalitate de baiat de la bloc. Mi-l amintiti foarte mult pe Mircea Badea. probabil ca-l si admirati. O generatie peierduta...

Preda

Codruta spunea...

@ Dan.
Pai, nu tie ma adresam - ci lui Boc, Base si camarilei >:
De parca amaratul de penzionar ar fi "consumat fara sa produca" - sau femeia de servici sau arhivarul si soferul - si NU camarila, cu campania lor electorala nesimtita, NU cei care au umflat pretzurile la contractele "cu statul", NU "partiile de schi" ale lui Udrea (in zone sub 1000 m altitudine), NU casele goale "pt. specialisti", NU "companiile cu capital de stat" (care au furat cat se poate iar acum sunt "in asistentza AVAS" cu salarii de cate peste 10 000 roni pt. 3 directori cu 2 subordonati si 5 membri in CA) si NU jigodia de Berceanu cu ministerul lui PERFECT inutil, care a reusit performanta de a NU atrage nici un ban din FS... samd...!!!
Asa ca revin la intrebarea initiala: sa moara mama (sau fata sau baiatu) lu' ala care ii sustine pe cei din camarila, daca pana la sfarsitul anului NU se va produce NICI o "relansare economica" - iar situatia va fi MAI rea decat acum?
Ce-am zis rau? Doar se sustine, pana si pe aici, ca masurile sunt "bune", deci cei care sustin asta stiu ca nu exista NICI o premisa ca lucrurile sa se inrautateasca >: :P

Costica spunea...

Consider ca toata discutia este dusa in mod deliberat spre o stangire nejustificata. Ne cereti sa-iplangem pe cei carora le platim "drepturi" de zeci de ani , fara sa primim in schimb macar consideratia lor ! Cine e pe ultimul loc la incredere? Cui i se datoreaza statul slab pe care il avem ? unde este coruptia in floare? Au strans ei cureaua pana acum? de ce toti si-au cautat o slujba usoara la stat?

Cand au avut loc "concursurile" de angajare in sistemul bugetar? Cat de corecte sunt? Cine ia spaga ? Cine a inventat sistemul educatioanl in care educatorul si invatatorul isi ia elevii la meditatii si pune note functie de "cotizatie"(pe care pentru prea multi dintre cetatenii obisnuiti reprezinta jumatate din banii castigati intr-o luna - o familie cheltuie pentru pregatire cu un copil in an terminal -clasa a VIII-a sau XIII-a -peste 600 Ron pe luna !!!)
Si in final, aveti curaj sa asemuiti situatia de azi cu cea traversata sub domnia PSD in anii 90? Cand in nemernicia lor , ca sa scape de probleme si restructurare, Vacaroiu &Co au pus in functie fabrica de bani ( si asa dadeau cu intarziere doar celor ce tipau mai tare-ghici "sindicate" ghici!)iar restul s-au dus la vale cu economii cu tot ! Pauperizarea fortata a unui popor ! Iar voi sustineti tampenia "cel mai prost guvern" de parca toti am uitat ce tampenii s-au facut in toti acesti ani...
V-amintiti? Recunoasteti? Asta vreti?
Imi pare rau , in tara asta nu reusim nimic caci sunt prea multi contra masurilor reale .
Niciunul din critici nu a muncit cu adevarat si mai ales nu sunt dintre cei ce produc ceva , ci numai guristi si criticisti ai altora.
Va conjur sa va prezentati realizarile in a produce ceva palpabil de pe urma carora sa se fi incasat plusvaloare in economie, sa mentionati cati beneficiaza de pe urma desteptaciunii voastre (asa cum un antreprenor nebagat de voi in seama are activitati care sustin sute , mii si zeci de mii de consumatori).
Abia dupa aceea aveti dreptul moral sa vorbiti in contul celor ce patesc...
La simulacrul de proces prin care au scapat de fraierul Ceausescu, coana Leana ne spunea "ati vazut roman mort de foame?" ...Si comparati situatia de acum cu cea de atunci?
Bugetarii nu sunt responsabili petnru situatia din tara? Sustineti asta?
Nu astept sa fiti de acord cu mine. Fiecare judeca dupa alte criterii. Dar ale voastre sunt prea de tot...

Codruta spunea...

@ Costica.
Pai, daca e cel mai prost...
Vacaroiu era o floricica suava, pe langa astia... >:
Zau? "Bugetarii" sunt "vinovati"? TOTI bugetarii? NUMAI bugetarii?
"Privatii" nu sunt DELOC vinovati? Astiaaaa... care au luat contracte UMFLATE la infinti cu Statul? Astia... care au facut evaziune fiscala? Astiaaa... care NU isi platesc datoriile la stat - si santajeaza, cer re-esalonari, fac firme in suveica samd.?
Ai, sa mori tu? Ai dreq de "bugetari" - si ce baieti buni, ca niste ingerashi, sunt "privatii"... :D

eu****** spunea...

Din nefericire faptul ca nu au fost luate la timp si cu seriozitate masurile anuntate (ma refer aici la adevarata aliniere a salariilor, reducerea numarului de angajati din sectorul public,realienerea pensiilor) si faptul ca s-a ignorat, in adevaratul sens al cuvantului, cheltuirea chibzuita a banilor publici (nu asa cum isi doresc astazi guvernantii, cu deplasari multiple, cu schimbari de mobilier si perdele, si etc.)au facut sa ne aflam acum aici. Am estimat si eu reducerile de cheltuieli si am ajuns la aceeasi cifra 2%. Dar cand nu ai banii necesari aceste reduceri sunt absolut necesare.

Echipa guvernamentala este depasita de evenimente si instabila (vezi Seitan impotriva lui Oprea). Daca eram in locul PM, dupa clarificarea situatie, a doua zi ii trimiteam la plimbare pe amandoi, fara sa clipesc.

Este la fel de adevarat ca in ianuarie 2010 se pare ca FMI a propus cresterea TVA-ului la 24% si a impozitului la 20%, dar propunerea s-a lovit de zidul numit Basescu - Stolojan. Boc conteaza prea putin in aceasta discutie.

Sa vedem acum daca guvernul va reusi sa indeplineasca cerintele asumate prin acordul cu FMI. Chiar daca este dureros pentru unii, sper sa reuseasca fara a mai creste suplimentar taxele si impozitele.

Marian spunea...

@Costica: din păcate, ceea ce spui tu este dureros de adevărat.
Si tot din pacate, nu uit nici ca Basescu a sustinut initial ca "România are nevoie, ca centura de siguranța, de un împrumut extern. .... Un împrumut ne va face mai rezistenți la o eventuala deteriorare rapida a economiei naționale sau globale ". Cam asa s-a si dovedit....rezistenta, pace și cadența- ziceam in copilărie...
Îmi amintesc perfect și de "Criza financiara internațională nu va afecta profund economia României"

Citatele aste ma duc cu gandul ca, din păcate, d-l Băsescu a dorit inițial sa ascundă gunoiul sub preș, ca toți iluștrii predecesori.
Spre ca acum nu are aceeași prezumtiva motivație....

Revenind la subiectul discuției "Merită cele 2 procente din PIB scădere de deficit? " am si eu o întrebare....
Ce alternative ar fi?
Daca reușim sa le punem pe masa, vedem dacă merita sau nu.
Mie mi se pare ca, asa cum glumește in stil agramat un prieten al meu, ar fi mai multe posibilități, dar din păcate "majoritatea posibilităților nu se poate".

Sebastian spunea...

Impotenţa politica nu este noua. Eminescu, vizionar au ba, a descris-o perfect, aplicabila si azi...

http://sebastiandan.blogspot.com/2010/05/eminescu-despre-boc-glossa.html

Dan Selaru spunea...

Daca doar taiem si nu dam ceva pentru "ingrasarea" slabului degeaba slabim grasul care-l "calareste".

dan spunea...

E o gluma, nu?

Probabil ca articolul e o parodie si eu sunt singurul care s-a prins, desi nu prea se face sa parodiezi asa ceva...altfel nu are sens.

Cea mai tare e aia cu efectele asupra tziganilor, ce treaba au astia cu bugetarii?!?

Si cei de la tara, ce treaba au cu bugetarii?

Dar taierea subventiilor ce treaba are cu bugetarii? Daca lumea nu mai cumpara apartamente va sta mai departe in chirie, chiriasii vor beneficia de subventii in continuare?

etc etc

tot dan spunea...

Despre subventii atat mai am de zis: sunt furt din banii publici.

Stiati ca agentul termic e un produs colateral obtinut din racirea turbinelor in unitatile CET? Da, agentul termic e produs fie ca e iarna fie ca e vara. Vara e circulat intr-un bazin pentru racire, inainte sa fie pompat inapoi in turbina.

Pretul astronomic e din cauza ca piata permite, de ce sa nu ceri atata daca se vinde? Subventiile, cum spuneam, sunt furt. Dupa eliminarea subventiilor, Radet va reduce pretul imediat daca vor sa mai ramana cineva conectat la reteaua lor.

Mircea spunea...

toata lumea isi da cu parerea, dar realitatea e ca orice am face acum este inutil. Am fost obligati sa luam imprumut de la FMI, iar acum tre sa-i dam inapoi plus dobanda, asta e cauza raului.
In rest putem se poate discuta luni in sir despre cum e mai bine sa faci, ideea e ca suma aia de bani X trebuie sa iasa din tara

Alex spunea...

Cum zice si Mircea. Trebuia ... 2% din PIB la o datorie de 60% din PIB e ceva. Mai e nevoie de inca 2-3% din PIB si se poate vorbi de stabilitate. Nu faceti calcule aberante ... economia subterana este plasa de siguranta a Romaniei, romanul se va descurca, important e sa nu ne incarcam de dobanzi ca ajungem ca Grecia ... si sincer e trist pentru ca ajungi sa dai 5-7% din PIB pe dobanzi ... orice guvern care te duce in situatia asta e criminal, mai sunt multe de facut ... prea multi bani se duc pe asistenta sociala intr-un stat sarac unde oamenii nu au o baza tehnologica / infrastructura sau know-how ca sa produca bunuri si servicii la o valoare care sa poata fi impozitata ... degeaba se plang unii ca de cei care lucreaza la negru ... pentru cei care lucreaza la negru e asta sau nimic (pleaca sau alte variante)
Asta e situatia, orice reducere e binevenita atata timp cat se mentine un minim de pensie
Bafta

Dan Selaru spunea...

Tziganii traiesc din ajutoare sociale.

Anonim spunea...

Adevarata problema este ca nu se poate da afara pesonal din sistemul bugetar. Motivele: bugetarii, sindicatele si grevele. Sistemul functioneaza in felul urmator:se decide disponibilizare a x persoane, sar sindicatele 10 metrii in sus si spun ca e inadmisibil, se ajunge x/4 persoane disponibilizate care primesc salarii compensatorii pe cel putin 1 an (era mai simplu sa ii tina la munca si sa le dea preaviz de un an). Dupa ce se termina cu salariile compensatorii se reangajeaza la stat si procesul continua. Mafia, nepotismul nu vor putea fi scoase din sistemul bugetar.

Anonim spunea...

@Anonim
Nu uita de contractele care sunt facute de angajati nu de angajatori !