miercuri, 12 mai 2010

Biserica Ortodoxă Română şi ieşirea din criză

"Criza financiar-economică actuală este rezultatul unei profunde crize spirituale şi morale care poate fi depăşită prin sporirea credinţei, a rugăciunii şi cooperării pentru a finaliza un lăcaş de cult care adună oameni în iubirea şi lumina Preasfintei Treimi, învăţându-i să se respecte şi să se ajute reciproc." - de aici (sursă primară, Biroul de Presă al Patriarhiei)

Când am văzut textul ăsta, după reacţia din capul meu, mi-a fost clar că Raiul e un loc inaccesibil pentru mine. Aşa că dacă mă duc în Iad, măcar să mă duc fără dubii.

Ce-ar fi să terminăm cu banii publici pe care noi îi "investim" în toate lăcaşurile de cult? Dacă enoriaşii au chef de biserici atunci să finanţeze construcţia. Să strângă BOR banii pentru Catedrala Mântuirii Neamului, să vedem, de fapt, cât de doritor de catedrale monumentale e poporul pe sărăcia asta.

Şi în loc să ne înveţe să ne ajutăm reciproc, mai bine, ar înfiinţa în curtea fiecărei biserici un loc unde să împartă "supa săracului", că la iarnă când pensionarii o să aibă de plătit întreţinerea o să aibă clienţi din plin.

Şi o fi ea credinţa o chestie spirituală dar cred că prin muncă, economisire şi inteligenţă se iese din criză nu prin rugi adânci. Nu au existat cazuri până acum. Partea cu cooperarea e corectă, aici trebuie să fiu de acord. Numai că trebuie cooperat doar pentru construirea de biserici. Aş coopera trimiţând Garda Financiară la toate firmele care construiesc biserici. Asta e măsură anticriză.

32 de comentarii:

Anonim spunea...

De acord. In State bisericile au programe sociale: dau de mincare la saraci, ofera educatie, etc. Aici nu fac decit sa ia bani de la enoriasi.

Anonim spunea...

Raspunsul Patriarhiei tot intr-un comunicat de presa:)))
http://www.gandul.info/reportaj/catedrala-anticriza-a-lui-pandele-o-cladire-de-10-milioane-de-euro-cu-buncar-si-clopote-cu-buton-6104055

cristian dogaru spunea...

Aferim! Oricum, ne scapa cum se face ca, in consitiile in care romanii au cea mai mare incredere in institutia Bisericii, preotii nu se afla in top la capitolul incredere....biserica e asimilata probabil cu Dumnezeu, pe cand de preoti...nu face ce face popa, nu?....iar popii cu cersetoria bine plasata si-au facut minunatii de sedii, nu mai au nevoie de chete publice pentru inca un mausoleu....ii va ajta becalii, poate ceva clienti ai DNA-ului mai superstitiosi...

Dan Selaru spunea...

Eu sunt printre carcotasii vizati.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Nu accept injuraturi si o sa le sterg.

Lucian Ancu spunea...

Acum cateva saptamani, maxim o luna aparea o stire cum ca la Bacau se dorea ca toate lumanarile din piata sa fie vandute cu aprobarea bisericii.

In stilul asta ... ne indreptam spre perioada clasica medievala cand existau licente de targ date de nobilul locului, de biserica si de domn.

Prin urmare nimic nou sub soare! Mai urmeaza sa apara inchizitia care sa-i urmareasca pe pacatosii care se intorc impotriva bisericii.

Dan Selaru spunea...

Era la Botosani, am dat-o si eu.

Lucian Ancu spunea...

:)) probabil de la tine am aflat despre poveste.

In orice caz cand am citit m-a cuprins o teama imensa

Stefan A. spunea...

Biserica ortodoxa a fost si este bine "amestecata " cu puterea .
Nu degeaba aia romano-catolica a fost interzisa sub comunism .
Ca urmare , aia catolica are scoli, spitale ,mese pentru saraci (in vest dar apar si in Romania )si aia ortodoxa stie doar sa ceara !

Adrian Năstase spunea...

@StefanA: P'aia romano-catolică n-a interzis-o nimeni. Faci confuzie.

Oricum, cine nu plăteşte taxa de protecţie riscă să rămână necununat, neîngropat... Cu popa nu te pui, că e omu' lu' Dumnezeu cu năravu' dracului.

Anonim spunea...

Nu cred ca o cladire mantuieste neamul. Credinta mantuieste nu o cladire. Preotii ar trebui sa devina adevarati pastori si sa nu mai fie lacomi( lacomia =pacat).Si ar trebui sa fie exemplu asa incat sa facem toti ce FACE nu CE ZICE popa!!
Si numai preotii ortodocsi au salariu ceilalte culte nu. De ce? E normal?

Dragos Pislaru, GEA SC spunea...

Draga Dan,

Cred ca ai pus cap la cap doua probleme diferite si te-ai pripit un pic sa tragi linie.
Sunt de acord ca finantarea de catre stat a BOR trebuie supusa unei atentii mai mari. Eu cred ca aceasta finantare ar trebui conditionata, cu trasaturile unei finantari de program social. Adica ofer suma X, dar am rezultate pe care le astept, indicatori de performanta pe care ii monitorizez etc. BOR de altfel aplica cu succes pe POSDRU pe componenta de incluziune sociala. Si cred ca orice cetatean, crestin sau ateu, ar fi de acord sa finanteze BOR daca se demonstreaza printr-o analiza cost-beneficiu ca BOR are un impact social pozitiv (ajuta grupurile vulenrabile, reduce nota de plata la spitalele de psihiatrie , reduce criminalitatea etc.)
Dar nu sunt de acord cu tine ca BOR ar bate campii referitor la criza. Din contra, cred cu tarie ca lacomia si lipsa de valori morale a dus la criza economico-financiara actuala. Deci, ce spune "popa" este perfect adevarat. Ce face popa, este altceva. Pentru cei cu credinta, este chiar nerelevant. Pentru ceilalti, conteaza analiza cost-beneficiu, probabil.

Cu drag,

Dragos

Stefan A. spunea...

Pentru Adrian Nastase
http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Rom%C3%A2n%C4%83_Unit%C4%83_cu_Roma,_Greco-Catolic%C4%83
Biserica a fost interzisa din 1948 pina in 1989 !

Adrian Năstase spunea...

@StefanA. Exact. Biserica Greco-Catolică a fost interzisă, nu cea Romano-Catolică cum ai zis tu iniţial. Le-ai confundat între ele.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Stefan A. spunea...

@ Adrian Nastase .
Recunosc , am confundat .
Tot grecii erau de vina si atunci ? :)

Dan Mihu spunea...

Si, apropo, ce-ar fi daca Statul ar mai face niste economii la MEC desfiintand orele de "Religie" si concediindu-i pe respectivii "profesori". Cine crede si vrea sa-si invete copiii sa creada ii poate duce duminica la Biserica, nu? S-a facut vreun studiu legat de impactul studierii Religiei in scoli? Ca vad numai stiri despre striptease pa catedra, injunghieri in fata liceului si consum de droguri sau alcool pe scara larga. La ce le foloseste ca invata Religie? Si-ar da in cap si mai abitir fara de ea? Nu cred.

alex@formidabilii.org spunea...

eu sunt de acord cu ce face Biserica.

pana la urma sunt bugetari si le ia statul din bani, dau si ei din gura ca toti ceilalti.

Dan Patrascu spunea...

Buna seara, domnule Selaru!

Ca teolog ma simt nevoit sa intervin in aceasta dezbatere. Din capul locului trebuie sa spun ca sunt de acord cu dvs. atunci cand vine vorba de finantarea bisericilor din banii publici. Chiar si ca teolog sunt de parerea ca statul si Biserica trebuie sa fie doua institutii total separate. As merge pe modelul italian unde fiecare contribuabil poate decide unde sa mearga un procent din impozitele sale pentru a sustine anumite proiecte sociale. Fiecare poate opta pentru Biserica Catolica dar si pentru diverse alte ONG-uri.

In ceea ce priveste criza, asa cum a mai spus cineva inaintea mea, ea a aparut tocmai datorita unei acute crize spirituale, sau, daca vreti, morale. Masurile concrete pentru iesirea din criza sunt cele aratate de dvs, doar ca ele nu pot fi aplicate acolo unde exista oameni fara niciun criteriu axiologic. In acest sens Biserica poate avea un rol important, dar nu construind noi biserici, ci folosindu-le conform spiritului Evangheliei pe cele existente.

Din pacate, BOR duce o lipsa imensa de activitati educationale iar viziunea pastorala ortodoxa se rezuma la indemnarea credinciosilor sa vina la biserica si sa plateasca taxe, acatiste, pomelnice etc. Or, asta nu este ok.
La capitolul asta Biserica Catolica sta ceva mai bine, intrucat in fiecare parohie exista mai multe actiuni, cateheze etc menite spre educarea spirituala a credinciosilor, pentru a crea oameni cu niste repere morale bune.

Dan Selaru spunea...

Poate ca n-o sa ajung fara dubii in Iad. Aici e vorba de normalitate si compasiune. Ceea ce nu pre exista, din pacate, din partea BOR. Etica si morala sunt importante pentru societatea romaneasca, n-avem parte de prea multa promovare pentru asemenea subiecte.

Dan Patrascu spunea...

Pai asta ar fi rolul bisericii. Din pacate Biserica nu si-l asuma la nivel practic.

Unknown spunea...

da-i unui om flamand un peste si ii va trece de foame.
invata-l pe om sa pescuiasca si nu ii va mai fi foame niciodata.
arata-i omului religia si va muri rugandu-se pt un peste.

Dan Patrascu spunea...

Mi greu sa cred ca ar exista preoti care sa-i indemne pe enoriasi sa se roage pentru un peste.

Anonim spunea...

Sa-mi fie iertat, dar multa lume vorbeste fara sa cunoasca. In primul rand nu se cunoaste rostul Bisericii, iar acesta nu este in niciun caz sa fie o institutie de protectie sociala. Aaa, ca Biserica poate dezvolta programe sociale, astea sunt doar mijloace, dar nu scopul pentru care exista. Apoi, asa cum a mai amintit cineva, sunt multe fundatii asociate BOR care aplica pe fonduri europene pentru programe sociale. De asemenea, in multe parohii exista diverse programe si actiuni destinate comunitatii: fie asigurarea unei mese pentru saraci, meditatii pentru copii, ajutorarea unor familii nevoiase, etc. Dar, toate acestea nu sunt mediatizate pentru ca Biserica si cei implicati nu cauta sa se laude cu ele dupa modelul Becali. Cat despre finantarea constructiilor de biserici din bani publici, sunt mai degraba impotriva. Cei care vor sa aiba o biserica in proximitate, sa puna mana de la mana si s-o faca. Asa se contruieste nu doar cladirea in sine, ci si comunitatea. Pentru cazurile mai speciale de biserici vechi, care fac parte din patrimoniul nostru cultural, putem discuta si finantari de la stat destinate reparatiilor sau intretinerii.

Anonim spunea...

Prin acest indemn de toata jena Biserica Ortodoxa Romana arata inca o data ca a ramas in Evul Mediu.Pur si simplu imi provoaca greata.Din anii 90 pina azi au construit mii de biserici ca sa aiba loc tinerii preoti ce ies ca furnicile de la Teologie.Cu acesti bani se puteau face la fel spitale si scoli pentru nevoiasi cum ar face Biserica Catolica sau oprice biserica de secol 21.Dar noi nu,noua ne trebuie Catedrala Mintuirii Neamului (cit de aberant si de secol 14 suna titlul :)) ) si pe linga si alte bisericute.La ce folosesc ??? Ajuta efectiv un om -sunt destule pt nevoile spirituale cite sunt deja construite ,nu mai averm nevoie de altele.CIND O SA FACETI CEVA PENTRU COMUNITATE???De sute de ani ati ramas tot cu aceleasi obiceiuri -haine negre si suflet si mai negru ,numai sa jefuiti oameni ,numai sa le luati banii la distrusi pt tot felul de motive stupide.Ca sa construiti megalomanii.Apelul asta e prea de tot.Inteleg ca romanii sunt naivi ca dovada ca din cota de 2 % din impozit donat cea mai mare parte a mers la biserica.DE CEEEE???Nu se mai intoarce nimic inapoi in societate.Preotii ortodoxi au plecat capul in fata comunismului,ba chiar l-au slujit cu credinta.Si acum ei sa ne ghideze moral.Mars de aici jigodii ce sunteti !!!

Anonim spunea...

nu mai bine Biserica Ortodoxă Română ar mai folosi fonduri colectate de la enoriasi in scopuri caritabile ...nu numai sa construiasca alte biserici unde sa adune alti bani de la enoriasi

Turambar spunea...

Uite aici un calcul facut privind evaziunea fiscala facuta de BOR:

Evaziunea fiscala BOR – ca resursa pt iesirea din criza

http://elucubratie.wordpress.com/2010/05/07/evaziunea-fiscala-bor-ca-resursa-pt-iesirea-din-criza/

Un motiv in plus sa fie taiati de la tzitza statului, daca tot primesc aprox. 200 milioane euro pe care nu platesc nici un banutz :(

Tihi spunea...

Total de acord cu cele zise în post.

Aici și o reacție personală:

http://tihiczika.wordpress.com/2010/05/12/gaura-neagra-a-bisericilor/

Anonim spunea...

pragmatic. Enunt: sunt ortodox si strabunicul meu a fost preot (in ierarhie). Enunt: am trait si printre catolici si printre anglo-saxoni. Fapt: preotii in alte tzari nu sunt salariati de stat. Bisericile nu se construiesc cu manopera la negru. Biserica are spitale in ingrijire (intre o infirmiera romana si membra a sindicatului urlatorilor in strada si o maicutza catolica o prefer pe a doau). Biserica ingrijeste la domiciliul lor pe "those in need". Biserica exceleaza prin modestia impodobirii cladirilor si a straielor preotesti.

Anonim spunea...

sint sute de biserici noi in toata tara, daca nu mii
ar trebui interzise complet. mai ales unde sint mai multe religii biserica ortodoxa se sparge in figuri cu biserici noi peste tot

biserica ortodoxa e cea mai de rahat din cite am vazut (pina acum)

j-c.

Pro Atitudine - 20xSchindler spunea...

Înţelegerea mentalităţilor ar putea fi cheia descifrării realităţii umane care ne interesează. Faimoasa formulă carageliană (“Suntem cum am fost şi teamă mi-este că tot aşa vom rămâne”) ar putea oferi o posibilă explicaţie. Însă, ar fi simplistă. Şi ne trimite excesiv de mult în trecut. Am putea doar afirma că suntem ceea ce am fost nu pentru că România nu ar fi evoluat, că nimic nu s-ar fi schimbat, ci că în fiecare etapă de dezvoltare aceleaşi idei prefabricate şi mentalităţi balcanico-sovietice au intervenit cu obstinenţă.

Si la toate acestea se adauga si o biserica care nu a reusit sa iasa din Evul Mediu. Un popor care a fost educat in spiritul bizantin mistic si pasiv cum ar putea avea spirit de initiativa? Am fost invatati sa contemplam. De acum asta vom face...