duminică, 2 mai 2010

Competenţa ca necesitate

“Numai un suveran luminat şi un general de valoare sunt în măsura să utilizeze ca agenţi persoanele cele mai inteligente, capabile să înfăptuiască lucruri mari. Acestea trebuie să fie în stare a-şi face un drum către cei din anturajul intim al nobililor şi suveranului.” - Sun Tzu

Cred că nerespectarea acestui principiu este unul din principalele defecte ale clasei politice şi ale societăţii civile. Clasa politică nu acceptă oameni competenţi, nu acceptă sfaturile lor atunci când din întâmplare ajung să o sfătuiască.

Societatea civilă, cu puţine excepţii, nu se implică în viaţa politică. Motivul este posibila alăturare cu persoane compromise.

Partidul care va accepta sfaturi de la specialişti şi le va pune în practică şi care va reuşi să strângă în rândurile lui persoane competente în diferite domenii şi le va promova va conduce România. Indiferent de doctrină.

Criza în care ne aflăm va spulbera actuala clasă politică, după viitoarea cădere economică de 3, 4 procente din PIB fiecare om o să înţeleagă că politica nu se face cu demagogi, corupţi şi traseişti.

Sau e vorba doar de optimismul meu duminical?

10 comentarii:

Anonim spunea...

da, e optimism duminical. Transformarile se petrec greu si in timp. Iar cele care se petrec peste noapte, in general nu sunt de dorit.

Theophyle spunea...

Salut Dan,

Optimism de primavara, si de duminica daca vrei. Nu se va schimba nimic. Nu-i chestie de pesimism, chestie de realitati si istorie.

Din 1821 si pana in 1989 toate schimbarile au fost facute din afara Romaniei. De ce ar fi astazi diferit.

Ne-am maturizat? Cand?

John Galt spunea...

Pai tocmai despre doctrina si ideologie e vorba, pentru ca eu unul nu cunosc ABSOLUT NICI UN INDIVID care sa fie "de stanga" si sa fie in acelasi timp compentent in ceva. Absolut toti sunt cretini, spalati pe creier la cel mai penibil mod.


Nici un individ inteligent nu poate accepta sa fie condus de un idiot, e o lege a naturii extrem de clara ce se simte oriunde. La noi insa, DOAR cei de stanga, leftisii, socialistii si restul scursorilor au fost promovate in functii, TOCMAI din acest motiv. Ceilalti erau priviti ca dusmani ai poporului, pentru ca evident, de la Lenin incoace, "un intelectual nu este tovaras bun de drum".

Cum altfel poate cineva explica suita de incompetenti si cizmari ce a condus Romania in ultimii 50 de ani..

John Galt spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
alex@formidabilii.org spunea...

"Societatea civilă, cu puţine excepţii, nu se implică în viaţa politică." In Romania nu prea exista societate civila. E inca intr-o stare de "nastere" continua si nu se intampla nimic de fapt. Si societatea civila de la noi (embrionul care exista in prezent) sufera de aceleasi defecte ca si clasa politica- exista si acolo coruptie, nepotism etc.

"Criza în care ne aflăm va spulbera actuala clasă politică, după viitoarea cădere economică de 3, 4 procente din PIB fiecare om o să înţeleagă că politica nu se face cu demagogi, corupţi şi traseişti.". Mai vedem. Problema e ca noi spargem bubele "cu zgomot" si nu stim ce sa punem in loc.

Problema principala acum nu e a clasei politice, ci a executivului. Statul trebuie sa se reformeze si guvernul actual nu poate impune un ritm mai alert de reforma.

Deceneu spunea...

"Partidul care va accepta sfaturi de la specialişti şi le va pune în practică şi care va reuşi să strângă în rândurile lui persoane competente în diferite domenii şi le va promova" va fi blamat, boicotat mediatic si atacat de actualele partide, care vor beneficia si de avantajele puterii.

Depinde cat de "disperati" si de furiosi vor fi cei din societatea civila.
Si eu sper ca efectele crizei sa produca mobilizarea societatii si cetatenii sa nu mai accepte pasiv sa le rezolve timpul problemele, pentru ca timpul lucreaza in favoarea celor de la putere.

Adrian Teacă spunea...

"Criza în care ne aflăm va spulbera actuala clasă politică" !!?? Nici o nădejde. Mai degrabă va fi cum zice Cristian Banu (Politichii...). Se schimbă garnitura, pentru prostirea proştilor.

roka-DOC ROMANIA spunea...

sa radem în continuare în timp ce (ne)plângem

Elegie de iar(n)ă

Casele sunt Trăienite
Străzile dezBercenite
În iarna asta beteagă
Supărat şi fără Blagă
Ţin privirea Attilată
Cu speranţa vaccinată
Şi-aştept pomii să-nfUdrească
Şi Bocbocii să-nflorească
Că tot e ...
http://docromania.wordpress.com/istoria-recenta/folclor-politic/

...in curand, as dori sa-mi fiti alaturi, de fapt, pentru lucruri importante

Flavian spunea...

Dane, pentru mine nu e suficient de optimist.

De ce doar 3-4% minus pe economie ? Sunt sigur ca putem si mai bine de atat... :)

Sau ai pus o virgula in plus si ai vrut sa zici 34% ? Ca aia e mult mai aproape de un ideal faliment. :D

Dan Selaru spunea...

E de ajuns si 3, 4. :-)