miercuri, 26 mai 2010

Cum au intrat statele în criză

Cum au intrat în criză statele? Simplu.

Să zicem că avem o datorie publică de 30 de procente din PIB. La 5 procente dobândă avem de plătit pe an dobânzi de 1,5 procente din PIB. Doar că veniturile bugetare sunt pe undeva între 30 şi 40 de procente din PIB. Adică din veniturile Statului sunt alocate între 3,75 şi aproape 5 procente pentru plata datoriilor.

Dacă datoria e ca la greci de peste o sută de procente din PIB se ajunge şi la 15 procente din încasări plătite pe dobândă. Un fleac. N-am plătit nimic din datorie, doar dobânzile.

Acum, dacă avem o creştere economică, de 5 procente să zicem, avem o creştere a încasărilor la buget între 1,5 şi 2 procente din PIB, adică plătim dobânda din creşterea economică. Nu plătim principalul dar nu creşte datoria.

Dar dacă avem o cădere de 5 procente? Avem o cădere a veniturilor cu între 1,5 şi 2 procente din PIB. Asta înseamnă că trebuie să ne împrumutăm cu cel puţin 1,5 procente din PIB doar ca să ne plătim dobânzile. Doar că în acest caz creşte principalul şi cresc corespunzător şi dobânzile. Anul viitor o să fie şi mai rău.

Traian Băsescu ne spunea de o creştere a PIB-ului de 21 de procente pentru acoperirea deficitului. Avea dreptate. La un deficit de 7 procente şi o colectare de 33 de procente avem fix cele 21 de procente de creştere ca să acoperim deficitul. Asta înseamnă doar să nu ne mai împrumutăm în plus, nu că scădem datoria. Mai repet o dată, ne trebuie o creştere de 21 de procente doar ca să nu ne mai împrumutăm în plus.

Dacă oricare dintre noi ne-am face socotelile financiare după modelul unui stat de mult am fi faliţi. Ceea ce se întâmplă este o dramă mondială. O tragedie în curând. Singura şi unica şansă este tăierea cheltuielilor bugetare. Indiferent de situaţia socială.

Visul socialist al statului asistenţial a murit. Gata. Cifrele l-au ucis nu ideologia. Uitaţi-vă la datoriile publice şi faceţi socotelile. O să vedeţi că nu există soluţie pentru aproape niciun stat european. Mă bucur că nu suntem în zona Euro.

De data asta scapă fiecare cum poate, fiecare e de capul lui. Tăierile sunt inevitabile. Şi sunt doar începutul.

O să-l vedem pe dracul în carne şi oase. Dar puteţi să nu mă credeţi.

11 comentarii:

Stefan A. spunea...

Dracul gol se va chema somaj marit si saracie mai mare .
Peste tot in Europa datoriilor.
PS. Maestrul Toma Caragiu a spus multe lucruri adevarate in RSR . Noroc ca prostii angajati la cenzura nu intelegeau dublurile sensuri !

Dragos Popa spunea...

Dan: economic si matematic vorbind, ceea ce-ai subliniat tu in articol, era previzibil de cativa ani buni. de prin 2006 de catre unii si de prin 2008 de catre mult mai multi. rationamentul se poate extinde catre intreaga zona UE si catre US, ponderat insa cu cresterea vitezei imprimantei de EUR/USD. zic si US pentru ca americanii se mai cred inca la adapost, mizand pe acel "exorbitant privilege" si pe refugiul in USD ca reactie la problemele EUR. problemele lor sunt insa cel putin la fel de serioase.

se cam termina hat tricksurile din palaria magicienilor sau, altminteri spus, fat frumos a aruncat pieptenul, sapunul, peria si tot degeaba. acuma incearca sa-l mai duca cu vorba pe zmeu, dar sfarsitul se apropie iar corectia serioasa debea acum urmeaza.

casandra spunea...

Nu toata lumea analizeaza istoria omenirii- trecuta, prezenta si viitoare - ca un buget de vneituri si cheltuieli.

Ia uita-te ce zic baietii acestia:

http://www.piie.com/publications/papers/ferguson201005.pdf

http://www.iie.com/publications/papers/niarchos-ferguson-2010.pdf

Daca nu se poatelimpezi balada asta cu datoriile pentru 100 de ani cu binisorul, se poate si altfel.
Am vazut de atatea ori in istorie cam cum s-au reglat datoriile principilor catre bancheri sau catre alte avute organizatii...

Crezi ca s-a schimbat ceva? Neh!
Si, daca mai insistam mult cu prostiile, in 2-3 ani vom descoperi si ca Marele Barbos a avut dreptate. Si loc de refugiu nu are nimeni. Unde, pe Marte?

P.S. Si daca are cineva dubii cu privire la planul de criza al lui Basescu, sa le lase! Marile spirite se intalnesc mereu in clipele astrale. Asa s-a intalnit acum spiritul basescian cu Marele Spirit GS:

http://www2.goldmansachs.com/ideas/global-economic-outlook/limiting-the-fallout-doc.pdf

Sunt irepetabili! nimeni nu le-a bunghit geniul pe aceasta planeta...
Un francez este de alta parere. Sa-l citez:

"Demander à Goldman Sachs de réaliser une étude impartiale là-dessus, c’est comme demander à un pédophile de faire du baby-sitting."

Adrian Stoica spunea...

Nu. Nu sunt de acord. Am inteles ca nu sunt bani. Da, si? Care-i problema? Banii sunt, in esenta, un instrument de schimb. Si atunci, ce nevoie am de bani? Pai, nu am, am nevoie doar de ceea ce imi pot procura cu bani. Ei, asta deja e altceva. Cu totul altceva. Pentru ca, uitandu-ma in jurul meu, vad o gramada de obiecte din alea pe care le-as putea procura cu bani. Masini, plasme, telefoane, imbracaminte, mancare, ce nu se gaseste?

Viorel spunea...

Dan, nu sunt de acord cu tine.
problema in clipa de fata este deficitul bugetar, adica ceea ce incasezi versus ceea ce cheltuiesti. Ceea ce fac acum guvernanti este sa taie din cheltuieli fara sa aiba nici cea mai mica idee privind impactul asupra a ceea ce incaseaza. Rezultatul va fi usturator. Nu asa se iese din criza. Din criza iesi luand masuri de crestere a ceea ce incasezi. La noi nu. Exact invers. Vom taia, vom creste impozitele, vom descuraja consumul pana intr-un punct in care ceea ce incasam va tinde spre 0. La asta va contribui saracia, evaziunea fiscala, inhibarea consumului, scaderea productivitatii prin disparitia IMM-urilor etc. Ceea ce facem acum se cheama sinucidere economica. In alta ordine de idei, incep sa ma indoiesc de istetimea lui Isarescu, pentru care am toata stima. Cu riscul unei inflatii controlate (ca stie sa faca acest joc) dadeam drumul la tiparnita doar cat sa dezmortesc consumul, sa dezghet economia, sa scot spaima din creierul aluia caruia ii este frica sa investeasca, sa faca o mica afacere sa-si cumpere sau sa-si construiasca o casa, sa-si cumpere o masina, sa chetuiasca bani pentru un concediu (sperand ca il va face in tara) si lista poate continua.
Am o groaza de prieteni care au ceva bani, voiau sa faca diverse investitii (casa, masina, o mica afacere), si nu fac nimic cu ei. Stau si asteapta - "Sa vedem ce o sa fie". Asta suntem. O tara paralizata in asteptarea lui "Sa vedem ce o sa fie"

impricinatul de corn spunea...

mie mi-a spus unul intr-o zi, acu' v'o 5 ani (persoana economica stiuta, da' nu-i spun numele!) ca pe piata se opereaza cu mai multi bani decat sunt de fapt.
cica sunt niste bani volatili, asaaaa...
l-am intrebat daca din cauza asta n-o sa ne ducem dracului (adica la ala gol).
el mi-a zis ca nu. ca asistam la un proces controlat. ca cica banii se inmultesc si ca nu-l respecta pe lavoisier, sau care o fi fost, ca cica in economia moderna nu e valabila chestia aia cu nimic nu se pierde, nimic nu apare, pen' ca totul se transforma.
- E ca in Big Bang, frate. Din nimic am facut averi!
el mi-a zis asa. rezultatul se vede pana astazi. economistii aia au controlat procesul la fix. cine a fost destept, a facut ceea ce era de facut: conturi prin Cayman sau Aruba, la adapost de ochiul nesatios al controlorului national de trafic.
hai, pa!

Anonim spunea...

"Visul socialist al statului asistenţial a murit."
nu, visul neoliberal al pietei libere a murit. ne-am intors in sec XIX, la lupta de clasa.

Pongo spunea...

@casandra: linkul de la gs mi-a lamurit niste nedumeriri. Multumiri :)

Flavian spunea...

Sunt secole si secole... :)

Un secol de istorie economica: 1913-2013

Dan Selaru spunea...

Nitica aritmetica te poate face sa-ti pui mainile in cap.

John Galt spunea...

Hayek + Mises vs Marx and Lenin

18 - 0


GG

No Re

:)