Varujan Pambuccian ne explică faptul că în România, de pe urma muncii a 16,000 de programatori, Statul colectează cam 450 de milioane de Euro anual. Eliminarea scutirii de impozit ar aduce cam 30 de milioane în plus.
Dar, în anul 2000 plecau cam 2000 de programatori din ţară, în anul următor au plecat 1600, de la 70 de procente rată de migraţie, în timp, s-a ajuns la 4 procente.
De când mintea îngustă a Vlădescului a scos pe piaţă această idee s-au blocat investiţii de 60 de milioane de Euro. Se pregăteşte o plecare masivă a firmelor care au investit în producţia de software.
Avem o lege unică în lume, asta a fost una din gâştele care fac ouă de aur pentru România ultimilor 10 ani. Programatorii sunt băieţi deştepţi, o să plece. Investitorii cu atât mai mult. O să plece şi ei. Numai în UE e lipsă o jumătate de milion de programatori.
Şi uite aşa, din populism, egalitarism prost înţeles, în vuietul postacilor de partid, o să mai moară o gâscă a vecinului. Şi o să rămânem şi fără bani, şi fără inteligenţă, şi fără mândria că făceam şi noi ceva bine. Dar şi fără venituri la buget.
Am băgat forfetarul, a ieşit o hecatombă. Acum am trecut la uciderea industriilor care mai merg.
Această lege este dovada vie, pe care o omorâm acum, că nu creşterea taxelor şi impozitelor este o sursă mai mare de venit ci scăderea lor. Asta la noi în ţară nu în manualele de economie. Pe când suprataxarea industriei auto?
Aici şi aici sunt cele două texte scrise despre subiect de Varujan.
PS Adrian Năstase era de stânga, Boc e de dreapta.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
20 de comentarii:
corect...
Pacat ca suntem condusi de contabili ce vor un buget soldat, chiar daca vor reveni cu ajustari, in loc sa fim condusi de economisti care sa atraga investitii...
O alta "gaina de aur" a fost programul rabla, prin care s-au platit bani sa se elimine zeci de mii de surse de impozitare.
Ma scuzati, Boc nu e de dreapta.
Boc nu e nici de stanga si nici de centru. Nu are asemenea limitari in gandire.
Boc e flexibil, fiind acolo unde ii spune shefu !
Exista solutii si exista inca dileme, nimic si totul este pus la indoiala.
Neimpozitarea ITistilor este o chestiune superba, dar pana cand??? Este in final vorba numai de 16,000 de persoane, cu cap si mult creier, care vor gasi intotdeauna o modalitate de a-si asigura un viitor bun pentru ei si cei apropiati lor, indiferent cine ii conduce.
Dilema va ramane numai la nivel guvernamental: de unde vor face rost de bani pentru ceea ce nu au si pentru ceea ce nu vor avea?
Eu cred ca pana la urma aplica impozitul de 16%, mai ales ca nu exista nicaieri in lume...
Concluzia ta implică un adevăr: nu există politici economice de stânga şi politici economice de dreapta. Există politici bune şi politici proaste. Năstase a aplicat politici bune, cel puţin în domeniul ăsta. Restul sunt poveşti.
Sunt programator in Bucuresti, 10 ani experienta. Nu eliminarea scutirii de impozit ma va face sa plec din Romania. Am ales sa-mi platesc corect taxele si impozitele si nu am de gand sa-mi schimb optiunea. Nici firma privata unde lucrez n-o sa aiba probleme din cauza asta. Cu sau fara impozit de 16%, inca suntem mult mai ieftini decat colegii din Vest, putin mai ieftini decat colegii din Cehia si Polonia si mai buni decat colegii din India.
Am fost la un pas sa plec din Romania in 2007 cand au crescut cu 40% pensiile sau in 2008 cand au mai crescut cu inca vreo 40% pe deficit pentru ca un anumit partid "liberal" sa treaca de pragul de intrare in Parlament. In 2010 as fi plecat daca tandemul Geoana-Antonescu ar fi introdus cota progresiva de impozitare pe salariile burghejilor, care totusi muncesc cinstit si-si platesc corect taxele si impozitele. Daca statul isi reduce cheltuielile si deficitele si se repune pe picioare, de ce as pleca tocmai acum?
Gresesc oare undeva?
P.S. il dispretuiesc profund pe actualul Prim-Ministru pentru lasitatea si slabiciunea de care a dat dovada in ultimul an de zile. Sunt constient ca actualele partide aflate la putere fac aceleasi abuzuri si tampenii pe care le-au facut PSD, PNT si PNL cat au guvernat si ii voi penaliza pt. asta. Din pacate contra-oferta este foarte slaba. Poate ca unii comentatori ar trebui sa intre ei in politica si sa ne arate ca pot exista si politicieni decenti in tara asta.
Sunteti mai ieftini decat Germania. Ce te faci cu India?
Cind in USA e noapte , in India e ziua si ca urmare , "tema " soft e rezolvata pe cind se trezeste americanul .
Adica o reducere a timpului "mort".
Chestia ca trebuie puternic corectate temele facute de indiani . Uneori au mari "gauri" si aici intervin expertii din est europa .
Productivitate la maxim cu cheltuieli reduse .
Outsourcingul in tarile bananiere gen Romania sau India chiar functioneaza:)))))))
E o gluma asta cu industria IT. Daca aveam industrie II am fi avut si informatizarea administratiei publice.
Perfect de acord cu informatii-economice
Scutirea de impozit in IT era un avantaj competitional a Romaniei. Si eu cred ca era bine sa fie lasata.
"E o gluma asta cu industria IT. Daca aveam industrie II am fi avut si informatizarea administratiei publice. "
Gresit, pentru ca deciziile nu se iau de cei care fac software-ul. Deciziile se iau de catre cei care fac legile ... care isi cam vad interesul propriu inaintea interesului national:
Ex1. "Sistemul de votare electronica" era pregatit si putea fi pus in functiune la ultimele alegeri, dar e mai usor sa plimbi autocarele cu votanti din oras in oras.
sau care sunt pur si simplu prosti
Ex2. Romania nu are un time-server functional care sa fie referinta pentru toti, pentru ca, desi exista, echipamentul a fost amplasat intr-o locatie unde nu are "vedere" la sateliti. Aceasta a fost decizia unui "sefulet" local.
@Anonim: Nu e gresit ce spun. Ma explic. A da vina pe un sefulet este foarte usor. Ce ai facut tu ca IT-ist si cetatean care plateste taxe (deci care are nevoie de informatizarea administratiei) pentru informatizarea administratiei? Iti spun eu. Nu ai facut nimic. Sau ai facut ceva. Ai gasit scuza cu sefuletul.
@DanBruma
Corect! Eu nu am facut nimic. Initiativa trebuie sa vina de la stat, nu de la mine persoana privata.
Daca eu ma duc la usa unui oarecare minister al IT&C-ului cu un proiect o sa fiu dat afara pe usa, daca nu sunt pila cuiva sau daca nu marc banu'.
Ce am vrut sa zic mai sus cu exemplele alea este ca:
1) Cateodata, chiar daca exista initiativa, ea nu corespunde intereselor partidului (oricare ar fi el la guvernare)
2) Daca totusi, initiativa se concretizeaza, cand e sa fie pusa in practica, ea se loveste de niste oameni mai putin capabili (a se citi numiti politic/pe pile) si totul e in zadar.
Statul are oameni in subordine care ar trb sa aiba compententa sa construiasca un sistem informatic national. Daca nu are, poate contracta anumite lucrari la firmele de pe piata privata.
E greu de inteles de ce firmele de IT despre care se vorbeste in articol stateau in Romania numai pentru impozit. Nu stateau si pentru ca aveau forta de munca buna? Daca pleaca, inseamna ca nu e asa, stateau numai pentru ca aveam conditii bananiere, numai bun de call-center si servicii cu valoarea adaugata mica. Care e pierderea? Nu il mai subventionam pe Fritz si pe Frank ca sa isi cumpere soft ieftin, autsorsuit in Romania? In timp ce noi, restul din tara asta, ne alegeam cu praful de pe toba? Si programatorii se multumeau cu firimiturile?
@Anonim
"In timp ce noi, restul din tara asta, ne alegeam cu praful de pe toba? Si programatorii se multumeau cu firimiturile?"
1. Romania se alegea cu bani frumosi din IT: CAS, CASS, alte taxe, plus ca banii se cheltuiau in Romania, deci TVA, accize.
Impozitul pe salarii e numai o bucata din impozitele platite de un salariat. Asta se uita (sau nu se stie).
Iar firmele o sa plece nu neaparat pentru ca a disparut acest beneficiu, ci din cauza unei minime predictibilitati fiscale.
2. Programatorii castiga bani frumosi, relativ la ce se castiga in Romania. Si ala care are suficient creier stie sa aprecieze asta. Comparatia cu salariile din vest este inutila.
Indienii sint complet imbecili. Cel putin aia cu care au lucrat colegii mei. ca eu n-am avut ocazia. din fericire.
cind patronu nostru american a luat decizia sa investeasca in india a fost cea mai proasta decizie pe care a luat-o vreodata. si era sa-l coste tot. absolut tot.
Salut , esti interesat de un banner/link exchange ? am un blog cu aproape 400 vizitatori pe zi !! daca da contact eTr_4fun@yahoo.com
Anonimule deci recunosti ca nu ai facut nimic ca IT-ist pentru informatizarea administratiei. Supercool. Pai daca nu ai facut nimic eu zic e normal sa fii impozitat ca sa vezi ce inseamna o administratie neinformatizata.
Trimiteți un comentariu