Toată lumea gândeşte de stânga dar declaraţiile sunt în funcţie de opţiunile politice. Dacă eşti cu PDL-ul, pensionarii sunt nişte bestii care sug sângele Bugetului, dacă eşti de la PSD urli că sunt părinţii noştri, că ei au făcut ţara asta şi acum le luăm totul. Dacă eşti de la PNL nu eşti de acord nici cu unii, nici cu alţii dar taci mâlc despre ce trebuie făcut.
Toată lumea priveşte problema global, problema pensionarilor. Parcă e problema evreiască din timpurile lui Corneliu Zelea Codreanu. Parcă sunt toţi la fel, cu aceleaşi probleme, aceleaşi boli şi drame. Da, sunt nişte oameni amărâţi. Dar sunt în situaţia asta, fiecare cu a lui, printr-un lung şir de opţiuni personale. Fiecare dintre ei e un individ. Care a hotărât să facă, sau nu, copii care să-i ajute, care a făcut, sau nu, economii, care a hotărât că îşi vinde, sau nu, apartamentul ca să se mute la ţară şi să crească găini şi să pună cartofi. Şi tot aşa. În definitiv, fiecare e responsabil de viaţa lui. Cu ghinionul şi norocul lui. Nici genele nu sunt egale.
Putem să dăm vina pe comunism? Da şi nu. Au construit multe lucruri, şi la ce le-a folosit, la ce ne foloseşte, la ce le va folosi celor care vin după noi. S-au revoltat? Nu prea. Individualismul i-a oprit să lupte împotriva comunismului, s-au descurcat. Asta a fost opţiunea fiecăruia din cei care fac azi mitinguri. Acum nu mai pot. E trist, lipsa de solidaritate din vremea comunismului se răzbună. Totul se plăteşte.
Nu există problema pensionarilor, ci milioane de pensionari, fiecare cu problemele lui.
Statul nu poate, şi nici nu trebuie, să rezolve problemele pensionarilor. Cum nu trebuie să rezolve nici problemele celor care au de crescut copii. Dar acest lucru trebuie comunicat fără rânjete prezidenţiale şi fără trompetele ministeriale. Da, e nevoie de reforma Statului, dar nu împotriva cetăţenilor şi prin populism. Nu-i "rezolvi", că n-ai ajuns la putere ca să le tragi şuturi în cur. Ai ajuns la putere ca să conduci oamenii spre o viaţă mai bună. Pe care ai promis-o, de nenumărate ori. Te-au crezut.
Cum se iese din situaţia asta? Făcând ceea ce ei nu au făcut. Apelând la solidaritatea socială. Şi nu banii lui Băsescu sau Oprea înseamnă solidaritate. Ci solidaritatea între noi în cadrul comunităţii. Trebuie să cerem Statului să-şi respecte contractul social, să se cureţe, să elimine risipa, să plece din economie, să nu ia 300 de taxe pentru că fiecare taxă e o sursă de corupţie. Să nu mai construiască aberaţii, să nu mai pună două rânduri de borduri. Ştim cu toţii.
Fiecare pensionar din aceste zile este o victimă, eu o să am grijă de al meu, atât cât pot. Cei care nu mai au pe nimeni trebuiesc ajutaţi de Biserică, de organizaţii de caritate, individual. Numai că printre pensionarii în cauză sunt foarte mulţi care pot munci. O să muncească. Dacă, încă o dată, aleg să facă asta.
Sunt pensionari şi "pensionari". Să ne uităm fiecare la cel de lângă noi. O să trecem şi peste asta. Pentru că nu există alternativă financiară. Decât rotativa prin care pierdem şi noi posibilitatea de a-i ajuta. Iar a spune că habar n-ai, după 5 ani şi jumătate de mandat, că se aruncă banii pe fereastră e pură ipocrizie.
Noi nu trebuie să repetăm greşelile pensionarilor de azi. Şi să nu mai lăsăm Statul să ne fure şi să ne mintă. Iar pentru cei 1,8 milioane de pensionari cu vechime completă scăderea e nedreaptă.
PS Am uitat, lăsaţi pensiile private în pace, faceţi să nu se mai repete peste 20 de ani acest scandal.
Donald Trump îl numește pe Scott Bessent ca secretar al Trezoreriei
Acum 33 de minute
37 de comentarii:
Oops, foarte slab comentariu. Viziune complet gresita. De exl spui "Au construit multe lucruri, şi la ce le-a folosit, la ce ne foloseşte, la ce le va folosi celor care vin după noi" Pai ne foloseste pentru ca acesti comunisti, pensionari acum, au facut strazile, metroul, intreprinderile. Dupa 89 nu s-a facut nimic. Apoi o chestie care mie mi se pare esentiala: orice om are demnitatea lui, tu vorbesti despre ei ca despre niste amarati. Nu sint niste amarati pentru ca RO este si a lor. Spui ca nu s-au revoltat? Sa se revolte la ce?
Ti se pare ca tu te revolti? Din cate observ tot ei sint cei care se revolta. Tu stai in birou bine mersi si spui prostii.
Zau ma? Si daca le-a folosit ce cauta in strada?
Daca nu le intretineam, asa bugetivor cum e, nu ne foloseau.
Dacă aia de o sa vina nu le intretin si lasa ce am facut noi nu o sa le foloseasca nici lor.
Ai o viziune total blocata in ideea de a face nu de eficienta economica.
Nu munca te face bogat ci valoarea muncii. Valoarea muncii pensionarilor de azi e aproape nula economic. Nu e numai vina lor. Dar e si vina lor.
Cand devine rentabil Canalul Dunare-Marea Neagra? Cand o sa fim amandoi oale si ulcele, poti sa ai si 2 ani.
Despre ce eficienta economica vorbesti? Sau mai bine zis despre ce economie vorbesti? Esti glumet! Deci tu zici ca scaderea pensiei inseamna eficienta economica? Hahahaha. Chiar ca esti glumet. Eu zic ca tocmai daca nu se taia pensia ci se marea pensia atunci am fi vazut eficienta economica a acestui guvern :)
Nu zic asta, zic ca trei sferturi din actiunile economice pe care le-au intreprins pensionarii de azi au fost ineficiente economic.
Iar acest guvern nu merita decat suturi in cur. Nu sunt glumet, sunt tragic iar tu indoctrinat.
Unde era intelighenta pensionarilor de azi cand urlau slogane in 1992 de genul 'nu ne vindem tara'. F bine, nu au vandut-o atunci catre niste investitori cu viziune pe termen lung (vezi Polonia cu crestere economica in criza)acum smecherii care se dau cu porche-ul prin Rromanica au luat-o pe nimic si daca pensionarii vor pensie sa se adreseze acelora care au furat-o atunci (pe tara sau macar ce au construit ei).
Ce te faci fara doctrina? Stii, chiar si economia despre care vorbesti necesita ceva doctrina.
@B: Pai tocmai asta fac adresandu-se lui Basescu, se adreseaza unuia dintre "acelora care au furat-o atunci"
@Dan Selaru afirma ca investitile facute din imprumuturi in anii '70 au fost ineficiente pentru ca au fost facute in tehnologii in prag de uzura morala si au fost platite adoptand un regim de austeritate. Imprumuturile au fost returnate vanzand produse agricole, mobilier si energie, iar in anii '90 ele au fost lichidate de potentatii zilei fara sa puna ceva in loc, iar actualii pensionari s-au bucurat sa-si ia pensia anticipat.
nasoala realitatea, asta fara ideologie sau doctrina.
Problema este ca nu avem o economie. Cu o economie de mall, in care se vand doar produse importate, cu un consum stimulat aberant, in lipsa unei productii in tara, fara industrie, fara nimic competitiv, fara o idee clara despre ce fel de economie si societate vrem, fara toate astea ne vom invarti mereu in jurul cozii si ne vom certa cum sa impartim saracia.
Am vandut tot, intreprinderi, resursele subsolului, sectoare strategice precum producerea si distributia energiei, sistemul bancar e in mana strainilor, iar statul e capusat de o oligarhie trans-partinica. Cum naiba sa ne mai descurcam? De unde solidaritate cand ne-am lasat dezbinati, cand fiecare cauta solutii individuale? Multi oameni se gandesc astfel: ok, acceptam sacrifiiul care ni se cere, dar oare vom avea apoi sansa sa vedem un sistem mai corect, o clasa politica mai responsabila, o societate normala? Si multi isi raspund NU. Nu mai au incredere in niciun politician. Prea mult si-au scos ochii intre ei ca acum, cand chiar e nasol, cineva sa mai aiba incredere in ei.
Am incercat si eu sa sintetizez foarte schematic cam care ar fi punctul in care ne aflam ca stat. Am atins si problema pensionarilor. Ar fi multe de spus. In primul rand, cateva sute de mii de pensionari au sub 40 de ani! Acest lucru ar trebui sa dea de gandit.
Mai multe detalii puteti gasi la mine. Nu vreau sa las aici un comentariu foarte lung.
Da, aici ai dreptate: nasoala realitatea aia fara ideologie si fara doctrina. Adica fara cap :)
Apropos de alegeri personale din trecut ale pensionarilor de azi. Principala "problema a pensionarilor" este nemunca. Suntem o societate lenesa si inutila, cu sila de munca. Dovada e simpla: doar 38% dintre cei aproape 4,8 milioane de pensionari PAYG de azi sunt "pe bune", adica au stagiu complet de cotizare si limita de varsta. Restul sunt hotzi (la prostii extremiste de stanga se raspunde cu prostii extremiste de dreapta, fie ele si doar in exprimare). Avem pensionari de 40-50 de ani, care au frecat duda toata viata si o freaca si acum. Submediocri multumiti sa stea acasa pe niste sute de lei. Si, neaparat: SA NI SE DEA!
Pana la acest anuntat -15%, cifra preferata era 45% (din SMB). Pe dracu, falsa problema. Cine are bunul simt sa se aplece asupra cifrelor (suntem foaaaarte putini) stie un lucru: cei 38% de pensionari pe bune au, in medie, o rata bruta de inlocuire de 60%. E adevarat, media pe sistem e 40% acum, dar asta e doar din vina lenesilor submediocri (62% din total) care au frecat-o toata viata si au acum 20% si "nu le ajunge". Astia merita intr-adevar cianura pe care o cereau la Cotroceni.
Din cei 900,000 pe caz de boala, cel putin un sfert sunt aiurea. Din ceilalti exista o parte care sunt mame care puteau sta 7 ani acasa si nu au stagiul complet din cauza asta. Trebuiesc cifrele.
Sunt sigur ca mamele care au stat acasa 7 ani au 2-3 copii, care au datoria sa le sprijine batranetea. Acele mame nu stau sa se imbranceasca cu jandarmii la Cotroceni. Sa pastram o perspectiva de bun simt asupra lucrurilor, doar asa ajungem la adevar.
Stiu ca sunt vorbe mari, dar ii rog pe comunisti sa le ignore daca le da cu virgula.
@dan bruma: spanzura-te neica . N-ai minte nici cat un tinichigiu basescian de liceu
Putin cate putin ,
vom inlocui ideologia cu bunul simt,
vom ajunge acasa - la normalitate fiecare pe picioarele lui,
sau ajutandu-ne unii pe altii.
Institutiile astea de carton sper ca vor ajunge la dimensiunea lor normala ca orice alt instrument.
Sper ca nu ne vom mai minti pe noi insine ca altcineva va avea grija de noi si de responsabilitatile noastre
"Individualismul i-a oprit să lupte împotriva comunismului, s-au descurcat" : si uite asa ajungi la vorba mea :-).
Solidaritatea este esentiala. Ea inseamna sa nu mai sarim peste rand, sa avandam "in corpore" ca la rugby.
Tocmai m-am intors din germania unde am putut admira principiul asta in toata spledoarea lui. Aia mici fac echipa instant sa invinga o masina, o problema, o situatie. Nimeni nu e primul" din principiu". Un porsche pe strada daca vii mai repede se retrage pe dreapta.
Ei sunt unde sunt. Noi suntem la (-1).Trebuie sa incepem sa stingem pacatul national, altfel nu avem nicio sansa.
Pensionarii nu sunt nici balast nici profitaori. Sunt doar martori ai putintei (sau neputintei) noastre. Ce vom face cu ei va intari (sau nu ) calitatea noastra de popor.
PS: da, sa dai munca pe cladiri cand Templul nu e facut din pietre, e nasol dupa 2000 si ceva de ani.
eu prefer sa retin doar doua lucruri din articol:
- ca trebuie sa dam dovada de solidaritate sociala si ca trebuie sa ajutam acolo unde se poate;
- ca nu exista o problema a pensionarilor ci milioane de probleme individuale.
din cele doua de mai sus, by my book, rezulta ca orice generalizare, fie ca e la nivel de patura sociala sau procentaj din patura sociala, este si o posibila fractura logica si o certa fractura de intentie.
ca au facut putin sau mult, eficient sau ineficient, ca sunt vinovati de cat s-a pierdut in comunism si de tarele care ne-au ramas pe creier din acea epoca, "pensionarii" astia, la nivel individual sunt cei care au facut posibili schimbatul de replici pe blogul asta. la nivel individual sunt cei care ne-au adus pe lume si care, mai bine sau mai rau, ne-au ajutat sa "crestem mari".
dincolo de aberatiile BOR-ul cu catedrala neamului (alt caz de fractura morala cominutiva si deschisa), un lucru ramane adevarat in acel comunicat (extrapoland putin), daca nu dam dovada de solidaritate, mila si bunatate, degeaba am iesit din criza asta, daca vom iesi.
@pongo: m-ai facut sa sun "in ecou" :-)
@Dragos Popa: Incepe sa lucreze solidaritatea :-)
Interesanta postare!Concluzia ar fi ca orice individ luat in parte din punct de vedere economic , in momentul in care devine nerentabil pentru o anumita categorie sociala,in speta pentru cei care ,teoretic, produc, trebuie...eliminat.Ar fi interesant daca Dan Selaru ne-ar spune si cum.Sugerez eutanasierea ca tot e la moda discutia!
N-ai inteles nimic.
Dane, ramane totusi o intrebare:
Unde sunt banii?
Daca, inainte de curba de sacrificiu impusa de Basescu, toate salariile nete din tara reprezentau 15% din PIB si toata protectia sociala (pensii, alocatii, indemnizatii, ingrijire medicala, etc, tot, tot) reprezenta 12% din PIB, unde sunt banii?
Daca se fac economii, prin taierile lui Basescu, de aprox. 5 miliarde euro, adica aprox 4% din PIB, in doar juma' de an, putem spune ca pretul crizei il platesc doar cei cu munca?
Deciziile lui Basescu sunt doar in parte provocate de criya, restul este politica(ideologie). Unde este "solidaritatea" capitalurilor? Prin Liechtenstein, Elvetia, Cipru, Insulele Virgine, Utah, Insulele Mann, si alte locuri, nu?
Banii platesc datoriile facute de Pogea pe termen scurt si foarte scurt, care s-a imprumutat 10 mld de euro pe termen scurt, plus datoriile anterioare, de la 13 am sarit intr-un an si jumatate la 31 de procente datorie publica din PIB. Banii s-au furat si sunt exact acolo unde spune Patriciu. Si cum spui si tu.
Dane, pensionarii de acum nu au avut la indemana un plan de economisire si uneltele pe care noi le avem la indemana pentru a ne asigura batranetile. Nu au avut nici educatie , nici exemplele pe care noi le avem. Societatea si statul le-a promis (cu sau fara acoperire) o pensie care sa le asigure subzistenta in momentul in care nu mai sunt apti de munca.
Si asa au ajuns in situatia in care milioane de pensionari au milioane de probleme individuale. Intr-adevar acum e randul societatii civile sa ii sprijine (individual sau colectiv) si tot randul ei sa ceara reformarea statului, pentru ca in viitor alte generatii sa nu ajunga in aceasi situatie.
Si de ajuns in strada au ajuns acum manipulati in schimbul unor sume de nimic ... sa isi strige oful.
In zilele noastre, solidaritatea de care e nevoie pentru anumite categorii sociale e un concept in stadiul de foetus.Azi, acum,acele categorii sunt considerate capuse sociale.Rezolvarea individuala a problemelor lor nu cred ca e posibila acum, in acest stadiu al societatii romanesti.Poate daca reuseste reforma statului cat mai repede.Implementarea unor concepte tip solidaritate, voluntariat e necesara inca de pe acum.Celor pomeniti in postare nu le ramane prea multa marja de manevra in afara celor invatate pe vremea lor:funie ,sapun,grinda de la casa.
Daca injurati va sterg.
E firesc sa cultivam noi solidaritatea si sa fim in stare sa facem unele sacrificii atunci cand este nevoie. Nu avem inca acest exercitiu cum nu avem nici educatia economica. Asa la gramada sunt multi vi9novati. Discutand cu cativa pensionari, fosti profesori, le-am spus, in gluma (dar care este o parte din realitaea) ca ei, profesorii pensionari poarta o mare vina pentru tot ce se intampla astazi pentru ca ei i-au educat pe cei care conduc astazi destinele Romaniei, de la presedentie, guvern, parlament, institutii...
Deci, de acord cu solidaritatea dar nu cu haiducia ce se incearca acum.
Sa mai vedem ce fac si zic si altii:
http://www.lemonde.fr/europe/article/2010/05/13/tour-d-europe-des-plans-de-rigueur_1351160_3214.html
Se cer sacrificii de la niste categorii de cetateni, dar in acelasi timp se suplimenteaza banii pentru trupele din Afganistan. pentru ce luptam noi in razboiul ala? Macar daca ne-ar fi promis americanii sprijin pentru recuperarea Basarabiei, dar mi-e teama ca nici macar n-am cerut asa ceva. As accepta mai usor ideea de sacrifiuc, daca as stii ca dupa ce trece criza si finantele tarii se vor redresa vom avea o alta societate, un alt stat, o clasa politica mai responsabila. Dar cu totii stim ca este o iluzie. Ca unii se vor sau vor fi sacrificati acum, doar pentru ca oligarhia PDL-PSD-PNL (in ordinea numerelor de pe tricou)sa-si vada mai departe de pradaciuni.Despre asta vorbim si pun o intrebare retotica: PENTRU CE?
@Anonim 14 mai 2010, 09:48: Nu ma mira de ce esti anonim. V-a inventat Basescu meseria asta acolo in Romania "tinichigiu basescian de liceu"? Misto. Sa te spanzuri nu alta.
Bravo Mihai, este foarte rezonabil ceea ce spui.
Perfect de acord cu mesajele lui Pongo si Serban Popa, dar pot ei sa ne spuna de unde vine aceasta desolidarizare a poporului? Eu il incriminez pe Basescu. El a ales metoda "increderii".
in opinia mea articolul asta e o mare aberatie...mi se pare complet pe langa realitate...dar, ce sa-i facem, fiecare cu realitatea lui...
Vedeti aici cum e cu pensiile, inclusiv cele private
http://nazone.ro/2014/10/eutanasierea-pensionarilor.html
Trimiteți un comentariu