joi, 6 mai 2010

Vin vremuri grele

Traian Băsescu a expus un program de reducere a cheltuielilor. Devastator. Şi corect ca principiu, la un calcul simplu mi-au ieşit pe an economii de cam 4 procente din PIB. Asta înseamnă o scădere pe cele 7 luni rămase de aproape 2,2 procente din PIB, adică înscrierea în deficitul de 5,9. Că o să scadă consumul. Pentru anul viitor se ajunge la un deficit de 3 procente. Se încearcă astfel atingerea ţintei de aderare la Euro.

Faţă de creşterea TVA şi a cotei unice soluţia este cea corectă. Nu trebuie pedepsită economia de dragul Bugetului. Nu trebuie să mulţumim lui Băsescu sau Boc pentru soluţia aleasă. Lui Mugur Isărescu trebuie să-i mulţumim. Iar devalorizarea leului este pisica arătată de Isărescu lui Băsescu. Pe care Băsescu a văzut-o. Este singura instituţie pe care Băsescu nu o şantajează sau conduce.

Bun. Tăierea banilor fără niciun criteriu are efecte pozitive asupra Bugetului. Mai precis asupra deficitului acestuia. Dar întreb, ca opinia publică, care sunt măsurile creşterii PIB. Nu Prima Casă, Casa Specialistului sau Rabla, astea nu fac nimic. Nu ne folosesc la nimic. Era necesară o scădere a taxelor şi impozitelor pe muncă şi pe profit.

De asemenea era necesară scăderea cheltuielilor cu jandarmii, cu Serviciile Secrete, cu Preşedinţia şi cu nenumăraţii acoliţi politici. Dar astea sunt în închipuirea mea. Deşi, global, măsurile sunt de dreapta, aplicarea este de stânga. A tăia procentual veniturile este o măsură tipic de stânga pentru că nu ţine cont de valoare, de rezultate, de competenţă. Mă rog, sper că e provizoriu şi măsura a fost luată sub presiune. Fără salarii onorabile nu o să putem niciodată să cerem calitate de la angajaţii Statului. Sistemul medical o să fie cel mai afectat.

Ce o să se petreacă? Pentru unii o să fie dramatic, şi nu numai pentru bugetari. O scădere cu 5 procente din PIB a consumului este o scădere în încasările economiei private. E enorm. Aşa că efectul o să fie în cascadă. Nu e o bucurie pentru nimeni, inclusiv pentru privaţi. Economic este un recul. O să existe o creştere alarmantă a numărului de restanţe la credite. S-ar putea ca, în combinaţie cu trecerea în şomaj a 2-300,000 de bugetari, să reuşim să producem o criză financiară de care până acum am fost feriţi. O să vedem.

Social este dramatic. Las la o parte sindicaliştii care o să devină isterici. O să avem un spectacol în stradă. Dar nu este important. Nu o să obţină nimic. Pentru că n-au de unde. Dar pentru pensionari o să fie greu. O să fie greu pentru că sistemul sanitar e în colaps, iar oamenii capabili de acolo pleacă. O să fie o hecatombă. Sistemul se va curăţa, la propriu, de la sine. Aşa, cinic vorbind, o să reducem deficitul la fondul de pensii.

Politic, PDL şi-a adus înapoi o parte a electoratului de dreapta dar a pierdut o mult mai mare parte a celui de stânga. Cel care l-a adus la putere. PNL gâfâie iar PSD jubilează. Restul nu există. Prin măsurile luate Traian Băsescu a dat o lovitură PDL dar, spre cinstea sa, l-a sacrificat pentru binele ţării.

Mai am de spus că toate aceste măsuri trebuiau luate în ianuarie 2009, acum nu mai eram în criză. Şi mă mai întreb dacă actualul Guvern e capabil să pună în practică programul în cauză. Aici am mari dubii.

Una peste alta e corect, vin vremuri grele pe care acelaşi Traian Băsescu putea să le evite, dar mai bine mai târziu decât niciodată. E doar o jumătate de program, lipseşte scăderea TVA şi a cotei unice. Sau măcar a TVA.

PS Mâine vă pun The Doors că mi-am consumat inspiraţia.

15 comentarii:

Turnofftheglory spunea...

Dane, da o fuga la doamna Vass pe care o cunoastem amandoi. Urmareste raspunsul pe care mi l-a dat mie.

Dan Selaru spunea...

Practica ne omoara.

Informatii-economice spunea...

Dane eu recunosc ca mie nu mi se par corecte deloc aceste masuri...
Modul de actiune este unul strict prociclic. Cred ca singurul motiv pentru care s-a optat pentru o astfel de varianta este confidentialitatea salariilor. Taind "egal" de la toti poti oricand lasa "cativa"... adica pe cei cu pile. Pe cei fara, daca i-ar fi concediat ar fi urlat si chiar mai mult, ar fi trebuit platiti cu compensatorii.
In ce priveste pensiile s-a incercat si in Ungaria cam acelasi lucru. S-a finalizat cu procese in care oamenii si-au castigat drepturile.

Dan Selaru spunea...

Principial sunt corecte, practic e nedrept.

ALTmatei spunea...

bag lada de azi dimineata la loc in debara.
nu doresc scaderea tva, taxe. as fi inghitit si 1-2% crestere la taxe. (doar un imm). numai sa ne lase in pace si sa nu se mai anunte ca cresc/scad/se modifica. de fiecare cand aud imi iese par alb incercand sa ma protejez. predictibilitatea e chiar imoprtanta din punctul meu de vedere.

Ioana Gînju spunea...

Nabuco..o opera importanta.Cit despre cele 3 masuri cu care a cintarit presedintele-premier...nu sunt eficace,si de-ar fi aplicabile.Sunt incapabili sa guverneze!

Camil Stoenescu spunea...

de 20 de ani tot vin vremuri grele. confruntat cu spectrul falimentului, Basescu nu avea alta solutie. marirea taxelor ar fi sufocat economia pricajita. asa, se vor sufoca doar cei ce oricum castigau putin. si nu e vorba de magistrati sau soferi de primarie

Unknown spunea...

this is the end? :D

Lars spunea...

Basescu a luat o masura super-corecta ! (poate prima dupa un milion de populisme bagate de acelasi personaj)
Daca pana acum l-am criticat de i-au iesit fulgii acum nu pot decat sa spun: JOS PALARIA !
Semnat: un mic intreprinzator care de 10 ani munceste 12 ore pe zi, care a dat imens la stat si care pana acum a primit inapoi doar scarba unor functionari aroganti.

zummuz spunea...

Cred ca nu intelegeti cauza. Il laudati pe chioru' ca a facut bine sau ca in sfarsit a luat taurul de coarne. Pai fratilor, traim in DICTATURA. Basescu e cauza primordiala. Ce cauta presedintele in problema cu economia si imprumutul si scaderile de pensii si salarii ? Unde e primul-ministru ? Deci cine conduce executivul si presedintia si are majoritatea in parlament ? Cum se numeste cumularea acestor puteri ? DICTATURA. Incompetenta clasei politice de dupa 1989 culminand cu motzul de pe rahat - guvernarea PD ne-a adus aici. Si asta e doar inceputul sfarsitului. Falimentul Romaniei este esecul administrarii si a furaciunilor din ultimele 2 decenii. Si pentru asta INTREAGA clasa politica este vinovata. Si noi - romanii ca ii toleram inca.

DanBruma spunea...

@zummuz: Bineinteles ca e o dictatura, dar e una luminata ... Hahahaha. Altfel vedem declaratia Lenutzei acum, nu?

Flavian spunea...

Hehe, ieri a fost o zi memorabila. Ce euro, ce dolar, ce RON ? Zici FIAT money si tragi apa dupa ce-i folosesti la adevarata lor valoare… :)

Eh, cand ziceam ca revenirea asta e un balon ma numeau alarmist. Cand ziceam ca RON-ul e supra-apreciat spuneau ca am eu ceva cu benerel. Cand ziceam ca asa-zisa crestere din ultimele luni e un Bailout Bubble ma numeau un pesimist. E, acuma sa vedem cine au fost naivii si cine de fapt e optimistul… ;)

E doar o prima mostra a ceea ce se afla in spatele “revenirii” si a ceea ce va urma. Adica prin deflatie catre hiperinflatie

AristotelCostel spunea...

1. flavian... asc iorself daca nu cumva buloaca pe aur se va termina intr-un stil destul de ... IT.

2. Forintul si zlotul s-au eliberat de rezistente, la fel va face si leul lui Isarescu. Nu va jucati cu vorbe goale gen "i-a aratat pisica" lu' Basescu'... sa nu va miaune banii prin portofele. :)

Dan Selaru spunea...

Care bani Costele? :-)

Anonim spunea...

Nici o masura nu mai e viabila acum! Este haos! Orice ar hotari pentru noi FMI rezultatul e acelasi: colaps general. Astept o banca mare sa intre in faliment, prima data in US apoi in Romania (cu acordul BNR desigur... ca el face si desface) si haosul devine general, ordine aleatoare. Solutia este doar caderea absoluta! Ma gandesc si la http://video.google.com/videoplay?docid=2362758657384449741# ora 2.24 merita vazut!