vineri, 25 iunie 2010

Consecinţe

Situaţia a devenit emoţională. Cine crede că pensionarii s-au salvat se înşeală. Deja cursul a luat-o la vale, şi BNR l-a lăsat, devalorizarea e planul B. O să-l lase până la un prag suportabil, cu victime în rândul datornicilor în Euro.

E nevoie de reacţie rapidă, indiferent care e reacţia. Întârzierea incredibilă între 6 mai şi 1 iunie, cât s-a gândit Guvernul, a fost fatală. Eu aş da afară Guvernul actual, l-aş pune pe Stolojan, nu mi-aş băga nasul în ce face şi aş da acatiste.

Relaţia cu FMI era compromisă deja, acum e oficial compromisă. Ţinta de deficit bugetar devine iluzorie. Scăderea deficitului în noua situaţie se poate face prin două soluţii. Prima, să dea afară 200.000 de bugetari. A doua, inflaţia. Pierderea tranşei de la FMI nu este un cap de ţară dpdv financiar dar este un dezastru ca imagine.

Tăierea salariilor nu se poate face. Atâta vreme cât există articole neconstituţionale nu se aplică legea. Dacă veneau cu 3 legi scăderea salariilor era posibilă. Aşa, s-a ales praful de tot. Nu poţi pune în practică o jumătate de lege.

Suntem într-o situaţie imposibilă, nu am mai avut niciodată nişte legi pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi care au fost declarate neconstituţionale, nu avem procedură.

De data asta nu mai e de joacă, s-au jucat deja un an şi jumătate. E nevoie de oameni serioşi, de la PDL, dacă au, din Opoziţie, dacă există, de oriunde, dacă vrea Traian Băsescu.

Şi aici nu vorbim de Negoiţă sau Croitoru, e nevoie de un om care să fie capabil să comunice coerent cu populaţia. E nevoie de încredere şi de comunicare reală, nu de lozinci.

Să ne păstrăm calmul, e esenţial. Şi să fim pregătiţi pentru vremuri grele. Să sperăm că în al 12-lea ceas le vine mintea la cap. Să luăm acum planul lui Varujan Pambuccian, e singurul care există. Situaţia nu e atât de gravă. Dar se agravează dacă iar se încearcă rezolvarea prin lozinci sau minciuni.

PS Dacă tot au dat cu mucii în fasole, să mărească TVA şi să scadă cota unică. Dacă fac invers e nasol.



Ca să vă distraţi. De la Mihnea.

16 comentarii:

Anonim spunea...

Il asculta cineva din guvern sau parlament pe Pambuccian? Ca din ce am citit e cam singurul care stie despre ce vorbeste fata de ceilalti.
Si unde ar fi forta aia politica sa aplice acele masuri?

Anonim spunea...

Expunere de motive la Legea Rectificarii BUGETULUI 2010

România se confruntă cu o gravă criză economică, care nu este determinată de criza financiară internaţională, ci de cauze interne. Ea este determinată de aşa-zisa privatizare. Prin această „privatizare”, cea mai mare parte a capitalului românesc a trecut, pe nimic, în proprietatea străinilor.


Din această cauză, banii reprezentând fondul de amortizare şi cea mai mare parte a profiturilor nu au mai fost investiţi pentru reînoirea şi sporirea capitalului – echipamente, maşini, fabrici, uzine etc – ci au fost transformaţi în bunuri de consum de lux, sau transferaţi în afara ţării.


În prezent, capitalul românesc este uzat, învechit, neproductiv, necompetitiv. Din cauza asta se restrânge producţia, se reduc locurile de muncă, se reduc salariile în sectorul productiv.

Toate vor continua să se reducă, dacă nu oprim hemoragia. Din această criză economică nu se poate ieşi decât prin măsurile radicale propuse prin PROIECTUL PENTRU ROMÂNIA, cunoscut şi sub denumirea de LEGEA COJOCARU, adică prin despăgubirea românilor pentru capitalul de care au fost deposedaţi prin Legea 15/1990 şi utilizarea acestor despăgubiri pentru realizarea unui amplu program de investiţii, de peste 400 miliarde de euro, în următorii 10 ani.



Constantin Cojocaru
Platforma de studiu si dezbateri a proiectului pentru Romania-Dr. Constantin COJOCARU : http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=223
Varianta COJOCARU,site autor : http://www.variantacojocaru.ro/
Situaţia României: criza identitară, politică, socială, economică :
http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=228
Neliniştea Generalilor-Nicolae DURAC :
http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=156

Adrian Stoica spunea...

Hm, cam asa ceva am gandit si eu ... Dar eu imi pun si intrebarea: oare nu a fost totul planificat? Fiindca, vorba ta, daca faceau doua legi si pica aia cu pensiile, ramaneau salariile. Da' acu' s-a dus dracului tot. Si, daca-i planificat? Cine-a pus totul la cale?

Adrian Stoica spunea...

@ Anonim: Legea Cojocaru e cea mai mare prostie imaginabila. Si eu pot sa fac investitiii de n-spe miliarde, sa dau si cinspe mii la fiecare, sa fac o gramada de lucruri. Da, pot sa fac asta, si fara lege. Nu-mi lipseste decat un lucru: banii.

Anonim spunea...

"E nevoie de încredere şi de comunicare reală, nu de lozinci."
E nevoie de un sediu de partid aruncat in aer, de capul unui ministru infipt intr-o furca. Asta in fiecare oras mare.

Addy spunea...

@Adrian Stoica
Poate Cojocaru se gandea la 400 de mld de dolari zimbabweani ...

Serios acum, daca as fi in locul guvernantilor as organiza in maxim 2 saptamani un referendum de schimbare a Constitutiei privind separarea puterilor in stat. Puterea judecatoreasca prin decizia de astazi a CALCAT IN PICIOARE puterea executiva ! Nu mai avem o democratie veritabila !

Pe palierul deciziilor economice, preferabil ar fi sa creasca TVA la 25%, iar cota unica sa scada la 10% (nu 4% cum recomanda V. Pambuccian, batranul Pambuccian)

ALTmatei spunea...

bucurati-va, maine va fi mai rau.

Sabău George spunea...

Pe zi ce trece tot mai rau, oare ce se mai poate intampla ?

area spunea...

Bun.
Aveti dreptate: comunicare coerenta cu populatia.

Si care sa fie subiectul comunicarii?

Oameni buni, orice om de afaceri serios va avea cateva optiuni simple: fie isi va reduce cheltuielile astfel incat sa nu "simta" el povara fiscala, fie isi va suspenda activitatea (mai putin interesanta), fie isi va "muta" sediul fiscal (evident pentru a avea un regim fiscal putin impovarator), fie o va inchide.

Oricare din aceste "decizii" va avea o consecinta simpla: creste cheltuiala bugetara.

Evident, intr-o asemenea ipoteza, creste "tentatia" evaziunii, adica scad veniturile bugetare, consecinta fiind una simplu de intuit: nu vor exista banii necesari pentru a acoperi povara bugetara.

Testul cu FMI-ul era de a mentine accesul pe piata financiara externa; acum decizia CCR a redus credibilitatea acestui stat plin de ignoranti si de diletanti. Sa vedem daca cei care isi tot dau cu parerea vor veni personal cu banii lor sa rezolve problema.

Pentru ca asa va trebui sa se puna de acum incolo problema: sa dam verdicte pe banii nostri, ai nostri din buzunarul nostru, al fiecaruia!

Deceneu spunea...

In trena liderilor puternici nu cresc oameni de valoare.
Sistemul comunist, care a functionat ca un sistem militar si care si-a continuat evolutia mai slab dupa '90 si mai puternic in 2009/2010, nu produce decizii de calitate.
Decizile de calitate se obtin in urma dezbaterilor cu antrenarea a cat mai multor specialisti.
Liderii puternici se simt injositi cand cineva are alta opinie, considerand ca li se contesta calitatile de lideri.

Românii visează să reducă democraţia la un singur om, si acum li s-a implinit visul, experimentam republica prezidentiala.
Cand Romania o sa fie unde-i Flota atunci o s-o lase din mana sistemul "ticalosit" si "pastorul" Basescu.

Nu lasa ei puterea de bunavoie, pentru ca au prea multe lucruri de ascuns si de aparat. Ii paste condamnarea. De ce credeti ca sunt asa disperati sa se agate de putere? Mai spera la retragere cu buzunarele pline.

Deceneu spunea...

@area "Si care sa fie subiectul comunicarii?"

Sa stim si noi de ce sunt prioritare "gaurile negre" de pe drumuri, bordurile si izolarile termice. Ce coeficient de multiplicare au investitile publice in aceste obiective.
Dupa ce critarii se aloca banii pentru achizitii publice etc..
Sunt multe de discutat, doar disponibilitate sa fie.

area spunea...

@Deceneu

Stimate domn, inteleg ca te numeri printre cei care au nevoie de comunicare... ok.
Dar stii ce nu pricep? Cu ce te ajuta dezbaterile? Iti cresc banii in buzunar? Crezi ca are vreo importanta ce spui tu sau ce spun altii?

Domnule, trebuie sa intelegi, ca de altfel toti cei care au nevoie de comunicare, ca esti liber sa-ti exprimi parerile, dar n-ai dreptul sa ceri cuiva sa tina seama de ele. Cu atat mai putin in situatia in care nu esti in pozitia de a decide tu pentru altii. Sau crezi ca e usor sa faci asta?

kinn spunea...

@area 25 iunie 20:36 : "Sa vedem daca cei care isi tot dau cu parerea vor veni personal cu banii lor sa rezolve problema"

Pai reducerea cu 15% a pensiilor nu insemna ca pensionarii ar fi "donat" ci forta 15% din bani pentru rezolvarea problemei? Exact asta li se cerea si inainte. Numai ca inainte doar bugetarii si pensionarii erau pusi la plata, in timp ce acum, prin TVA, e toata populatia.

Anonim spunea...

cine il primeste cu cafea si prajituri pe doctorul care-ti spune ca ai cancer? In rest, vinovat e Vlad Tepes sau Cuza sau Dej sau EC.. Ei si? Intai sting incendiul la casa si pe urma caut cauza incendiului si ma uit la CV-ul pompierului! Se poate stinge incendiul cand chibitztii ba taie apa, ba urla la pompier ca nu are cravat in regula, ba arunca ceva benzina sa fie siguri ca pica vina pe pompier??? Sper numai ca urmaotrul guvern (probabil PSD) sa nu ia masuri si mai drastice (timpul trece si deficitul se adanceste)

DanBruma spunea...

Un portocaliu care cere demisia guvernului, asta e tare http://doc.hotnews.ro/guvernul-boc-trebuie-sa-plece.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InventarulStricaciunilorPolitice+%28Inventarul+Stricaciunilor+Politice%29

Anonim spunea...

Cineva spunea de un pompier care incearca sa stinga incendiul (comparatia asta a fost folosita si de Eugen Radulescu de la BNR).
Pai eu cred ca un pompier adevarat trebuie sa stinga incendiul, avind ca obiectiv clar sa limiteze pagubele (in primul rind pagubele umane, dar si materiale).
Nu mai spun ca in operatia de stingere a incendiului, pompierul profesionist foloseste tehnici si metode specifice, avind o dotare adecvata (si evident o pregatire corespunzatoare).
Daca insa il vezi "din prima" (vazindu-i activitatea precedenta) ca este total paralel cu problema ...
Pompierul asta (acum, in echipament portocaliu) va spune la sfirsit ca doctorul
"Operatia a reusit, pacientul e mort".
O interbare de bun simt : pompierule nepriceput, cind arde casa, nu ar trebui ca tu si ai tai sa (scuzati exprimarea) furati mai cu masura ? (treaba cu "destul" evreului cind baga mina in tejghea ...)