În decembrie 2008 rezervele valutare ale BNR "sunt constituite din active denominate în euro (63 %), dolari SUA (32,55%), lire sterline (4%) şi alte valute (0,45 %)". Să zicem că avem o rezervă valutară constituită la 30 aprilie 2010 din 70% euro şi 30% dolari SUA.
De la Khris citim "la 31 mai 2010, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 31 989 milioane euro, faţă de 32 386 milioane euro la 30 aprilie 2010."
Păi asta înseamnă conform presupunerii că aveam în aprilie 22,670 milioane euro şi 9,716 milioane euro în dolari, la 1,32 aveam 12,823 milioane USD.
Dacă BNR n-a speculat nimic, ceea ce e improbabil, şi a păstrat dolarii, are acum la un raport de 1,23 în jur de 10,425 milioane euro în dolari. Adică un plus de 710 milioane de euro. Dar a anunţat o scădere de 397 milioane.
Avem trei variante, ori BNR a pariat pe euro şi a pierdut, ori a susţinut cursul cu o grămadă de bani, ori şi-a vândut mai demult dolarii. Grea întrebare. :-)
PS Scris cu ajutorul lui Khris şi al lui Ionuţ.
PPS Tocmai mi-a răspuns Andreea Paul la întrebare. A susţinut cursul. Cu tristeţe vă anunţ că Dan Bittman, după o carieră glorioasă, pleacă de la Ministerul de Finanţe. Prin demisie.
Cum arată Guvernul Ciolacu 2.0
Acum 2 ore
17 comentarii:
Se fac pariuri la BNR? Cool. Deci pentru asta era nevoie de "centura de siguranta" de la FMI :)
Normal ca se fac pariuri ca e banca.
Dane (amandoi), cred ca va inselati. BNR functioneaza pe principii de prudentialitate, nu pariaza cu rezervele valutare.
Interesul BNR e sa fim cat mai protejati, rezerva valutara e ultima patura de protectie a statului.
PS: vezi ca si tu si Khris va inselati atunci cand spuneti ca rezerva valutara a scazut atat de mult. Rezerva valutara a BNR a scazut in mai cu doar 79 milioane de EUR.
@Dan Selaru - te mira ca BNR a cheltuit atatia bani ca sa sustina cursul?
Intr-adevar e vorba despre aproape un miliard de Eur dar... e o perioada foarte tulbure iar noi suntem intr-o zona destul de vizata!
http://hymerion.ro/2010/06/01/au-scazut-rezervele-internationale-musai-e-sa-ne-ingrijoram.html
@alex, citeste ce face BNR la Dan Popa
@info, nu ma mir ca l-a sustinut dar cifra e mare
@Dan, am citit, nu ma ingrijorez pe termen scurt, pe ala mediu e alta mancare de peste.
Dan Popa: imi place articolul tau...
@Dan Selaru: OK, dar tu ai citit cu cat a scazut rezerva valutara in mai? De ce induci "poporul" in eroare? :)
Ori schimbi titlul ca sa se refere la "rezerva valutara" ori zici ca "rezerva" a scazut doar cu 79mil EUR.
Eu am scris rezevele, amandoua au scazut. Una cu cat zic eu, cealalta cu 79 de milioane.
Nu incerca sa vopsesti realitatea. Cresterea aurului e alta mancare de peste, mai bine cumpara vreo 50 de tone de aur.
Pai ai facut o confuzie. "Rezervele" includ si aurul. "Rezerva valutara" e fara aur.
Hai sa mai vopsesc un pic realitatea. In roz bineinteles.
Avem rezerva valutara cat importurile pe un an (12 luni). How does that sound?
PS: Uite unde zacea speculantu' :) Mai bine nu cumparam aur...
Suna bine, ba cred ca BNR a cumparat dolari dar n-a avut curajul sa cumpere aur ca batea la ochi. Sunt sigur, Isarescu nu e prost, a cumparat dolari. A speculat. ceea ce e foarte bine. Sa lasam prostiile cu morala.
Daca m-am prins eu cum naiba sa nu se prinda BNR. Au bagat mai mult in sustinerea cursului, madam Vass a recunoscut la tv, si nici nu tic ca au facut rau.
Un singur comentariu: 31 aprilie 2010 nu exista :)) :))
De fapt, am vrut sa spun ca imi pare atat de rau ca Dan Bitman si-a dat demisia... Sa vezi acu' cresteri de impozite! El era asa un factor de echilibru... Uf, Doamne, ce napastuita este tarisoara asta... Unde te-ai dus tu, Bitmap (pardon Bitman) Doamne...
Am mai auzit eu unu ca cica daca mergi si cumperi benzina (faci plinul) inseamna ca speculezi pe pretul petrolului :))) Asta vrea sa spuna alex, nu speculezi pe petrol cu un plin la benzina ... Omul a cumparat dolari pentru ca dolarul crestea, asta nu inseamna ca a speculat ... pentru ca nu are destul "material" ca sa speculeze :)
31 aprilie nu exista niciodata. Cu tristete recunosc.
Parca afirmai ca PD-L-ul nu are strategie pe termen lung, dar Stolojan a afirmat ca se ia credit pentru a mentine cursul din martie 2009.
In realitate au sustinut cursul ca sa nu piarda alegerile, si urmeaza sa platim imprumutul si dobanda.
Citez de pe blog pentru ca sursa din ziua nu mai este accesibila.
"Cei din sectorul privat trebuie sa aiba acces la valuta mai ieftina. Daca nu exista valuta pe piata interna, vor trebui sa o cumpere mai scump, cu 5 sau 6 lei in loc de 4. Iar companiile private au nevoie de valuta pentru a-si plati importurile. Asta este problema. Este vorba de un deficit mare in sectorul privat, daca nu ai valuta care sa intre in Romania”.
Trimiteți un comentariu