vineri, 18 iunie 2010

Jumătăţi de măsură

Guvernul a inventat noţiunea de "donaţie obligatorie". Trecem peste ridicol. Bineînţeles că din punct de vedere economic banii strânşi nu au nicio importanţă dar Guvernul crede că acţiunea "dă bine" la public. Este încă o găselniţă prin care Guvernul crede că arată solidaritate cu populaţia. E de fapt doar o metodă de a lua cu forţa de la clientela politică nişte bani. Şi a-i da înapoi clientelei pe altă cale.

Poate să-mi spună cineva ce face Guvernul cu banii strânşi? La ce îi foloseşte? Atâta vreme cât nu ştim care e scopul banilor nu cred că benevol un cetăţean obişnuit o să doneze ceva. Este exact jumătatea de măsură cu care acest Guvern ne-a obişnuit.

Anul trecut a impus impozitul forfetar, n-a oferit nimic în schimb IMM-urilor. Sute de mii de IMM-uri au dispărut. A luat banii de la FMI. N-a făcut nimic constructiv cu ei (banii care au ajuns la Guvern, nu cei de la BNR). A implementat "Prima Casă" dar nu s-au vândut decât apartamente vechi. După un an i-a venit mintea la cap dar era prea târziu. Acum a tăiat pensii şi salarii dar n-a luat nicio măsură pentru creşterea economică.

De fiecare dată au fost luate jumătăţi de măsură, măsuri care au afectat economia reală şi populaţia. Dar niciuna care să ajute populaţia şi economia.

Asta ne arată o mentalitate. Guvernul nu are încredere în societate, o crede neputincioasă, incapabilă şi răuvoitoare. Bineînţeles că sentimentele sunt reciproce. S-a ajuns aici în urma unui şir nesfârşit de minciuni, recunoscute, de altfel, de Berceanu, Vlădescu sau Blaga.

Toate astea au condus în rândul populaţiei la neîncredere. Se poate da vina pe moguli, pe opoziţie, pe ultimii 20 de ani, pe oricine. Asta e doar demagogie. Un Guvern poate să ia orice măsură dacă populaţia are încredere în el. Dar nici actualul Guvern nu are încredere în propriile măsuri. Este contradictoriu în declaraţii. A spus prea multe minciuni, acum şi dacă spune adevărul nu mai este crezut.

Prea multe jumătăţi de măsură şi prea multe minciuni ne-au adus aici. Doar plecarea acestui Guvern şi apariţia unui Guvern în care populaţia să aibă încredere ne poate scoate de pe traiectoria descendentă pe care ne aflăm. Jumătăţile de măsură sunt mai rele decât nicio măsură.

Următoarea jumătate de măsură este o remaniere guvernamentală. Care n-o să ajute la nimic. Degeaba pleacă "sabotorii". Avem nevoie de un Guvern nou. Care să guverneze fără jumătăţi de măsură, care să ofere încredere şi care să ceară încredere.

36 de comentarii:

Deceneu spunea...

"donaţie obligatorie" isi are inspiratia in "munca voluntar obligatorie".
Se confirma sloganul "cine-a studiat al rusi nu poate gandi ca Bush".
Sunt cam multi care gandesc in termenii marxism-leninismului.

Viorica spunea...

Eee, nimic nou sub soare! S-a inspirat din "Contributiile sociale" obligatorii pe care smecherii le fentau considerandu-le voluntare. M-a invatat si pe mine cineva cum sa le fentez (partial). D-aia nu m-am imbogatit dupa revolutie, cand s-au dat inapoi :))

Anonim spunea...

Uite ca eu nu sunt de acord. In tara asta in care lipsa masurilor este axiomatica, jumatatile de masura reprezinta un "ceva". Vad in jurul meu tipi care se fofileaza in a plati taxele catre stat, care "fura" un bilet de transport in comun neplatindu-l, firme care fac bani, dar nu declara nimic, exceptii de la lege, etc. Vine unul si zice: "hai sa dam in << sistem >>!". Eu nu-l declar "mafiot", dar e ceva ramas de pe vremuri, acea "descurcareala", un job, un kil de carne, o repartitie mai buna, o pila undeva... Seamana a caracatita, nu? Nu poti lovi in sistem decat impunandu-i restrictii. Se vor lupta intre ei. Si fara exceptii! Orice exceptie in tara asta plina de oameni cu initiative, va duce la transformarea ei in regula. Vezi "drepturile de autor". O exceptie, nu? Sau iesirea la pensie pe caz de boala. Sau atatea altele...
Da! Ai dreptate. Guvernul asta poate nu va reusi din cauza lui (incompetenta) si a ceorlati "descurcareti" (convulsii sociale). Dar o data si o data trebuie sa se sfarseasca cu acest consum din banul public. O sa-mi replici ca atata timp cat Guvernul fura din autostrazi, nu e corect sa tai banii pensionarilor. Da, se fura. Dar se fura din banii de autostrazi. Nu din pensiile marite nejustificat economic. Poporul trebuie sa inteleaga ca sunt doua lucruri distincte. Nu e posibil ca aproape jumatate din bugetul Romaniei sa zburde catre salarii, ajutoare, pensii. Nu e normal. Eu dau bani la stat pentru a beneficia de niste servicii si nu pentru a plati diverse "descurcareli". Prin urmare, daca bugetul este de 100, x% sunt salarii si ajutoare. Daca bugetul scade la 50, acele x% scad la jumate. Nu se poate sa nu pricepi. Esti inteligent, te citesc de mult timp. E pacat! Dezamagesti. Esti totusi o parte a elitei acestei tari. Daca tu nu intelegi, atunci cine? Ai avut un post mai deunazi despre motiune si victoria falsa. Ei bine, eu cred ca e ultima sansa a noastra. Alta nu vom mai avea. Nu am incredere ca Boc (Basescu, ma rog) va duce treaba asta la capat, dar sper. Pentru ca noi imprumuturi ne vor duce la vale.
Daca ar fi dupa mine as trece in Constitutie procente ale bugetului, x% la Educatie si Cercetare, x% La Sanate, Armata etc. Cresc incasarile la buget, cresc si salariile, scad veniturile... Asta pentru ca in economia reala, cea "moguleasca" asa se intampla. Si e corect pe undeva. Am avut si eu firma, stiu ce inseamna...
Asta-i! Speram ca tipi ca tine vor intelege. Nu. Nu cred ca postezi articole platite de vreun "interes". Dar daca tot esti in spatiul public, eu zic ca ai si o responsabilitate. Esti un fel de ProTV. :) Asa ca mare atentie la pianul de pe scari! E usor sa zici: astia dau in pensionari! Dar mai suntem si altii care ne intrebam de ce le-au crescut pensiile atat de mult. Nu se stia cati platitori de taxe sunt? Nu se stia ca daca vine o scadere economica acestea vor scadea? Sau suntem cu totii complet idioti? Nu zic ca bietii pensionari nu merita o viata mai buna, dar sa ne gandim putin...

Dan Selaru spunea...

Hai sa te intreb si eu, nu sunt economist, sunt inginer:
1. Taiem o pensie de 1200 lei cu 15% = 1020 lei
2. Taiem compensatia la medicamente (aceste calcule sunt conform preturilor de farmacie, te rog sa nu incerci sa-mi explici ca n-am dreptate) – pensionarul isi achizitioneaza lunar 8 medicamente – 4 sunt compensate 90%, costa 117 lei, 4 nu si costa 65. Acum cele 4 medicamente, aceleasi, pentru ca au anumite rezultate, medicamentul de tensiune nu deshidrateaza organismul, betablocantul isi face datoria si nu se poate experimenta cu schimbarea lui, de alfel acesta costa 19,5 lei, samd, deci medicamentele respective costa, acum, dupa disparitia compensatiei – 326 lei, deci un plus de 209 lei.
3. Dispare subventia pentru caldura si apa calda, pensionarul respectiv platea incalzirea si apa calda asta iarna 128 lei, in ianuarie, acum va plati doar pentru caldura si apa calda, in jur de 300, avem deci o crestere de 175 lei.
Sa calculam:
a) avea 1200 lei, cheltuia pentru medicamente si caldura 245 lei, ramanea cu 955 lei.
b) are 1020 lei, dupa reducerea pensiei cu 15 % si cheltuie pe medicamente si caldura 625 lei, ramane cu 395 lei, rotunjit 400. Diferenta de 555 lei.

Cum e cu moartea? O sa-mi spuneti ca i-au ramas pentru mancare 400 lei. OK, acesta este cazul, real, al unui pensionar care a muncit, 37 de ani in constructii..in fine, a muncit, ce facem cu toti cei care au pensii de 5, 6, 700 lei? Uitati-va cat costa medicamentele. Observati ca n-am spus crestere de 750% cum se spune pe la radio. Pentru medicamentele despre care vorbesc am intrebat la farmacie.
Ce spune un economist despre calculele mele? CTP e tot inginer. Si lui, ca si mie, ii da cu virgula. Voi va simtiti bine.

Dan Selaru spunea...

Asta e un citat de pe blogul lui Khris.

Viorel spunea...

Propun si eu inca o jumatate de masura.
Sa puna doar un rand de borduri in loc de doua.

Viorel spunea...

Ca sa comentez o alta masura "isteata"
Vor disparea subventiile pentru cei cu venituri mici. Onorabila masura.
Am eu doi in bloc. Ea Mercedes model 2007, el Audi A6. Concedii peste concedii. Toale peste toale. Am stat la un sprit cu ei. El 1200 RON ea 1500 RON. In cartea de munca. El la firma de constructii, ea la multinationala de medicamente. Astia chiar merita subventie la caldura.
Maine ma duc la sefu si ii propun sa im treaca salariul minim in cartea de munca. O sa fie fericit.
Asta da lupta cu evaziunea !
Bravo Oprescule.
Ma opresc aici ca iar imi sterge Dan postarea.

tudor spunea...

@Dan Selaru...
Poate suna ca dau in pensionar. Intetia e alta:
1. Pensia de 1200 lei fusese cativa ani mai devreme undeva la 900 lei. Ce anume a justificat marirea ei asa incat micsorarea sa devina acum nejustificata...
2. Dispare compensarea medicamentului? Ar trebuie sa fie inacceptabil..
3. Asta e simplu ca apa calda... Atat costa ea. Putem sa tragem de socoteala RADET pentru asta.
4. Cu voia dumneavoastra cel mai important. 37 de ani poate parea muult.
Totusi penste cateva decenii cand o s-ajung si eu pensionar o sa spun: 65-18 = 47 de ani pe plantatie. Si cu pensia mea (privata sau de stat) sunt SPERIAT DE MOARTE. Asa incat imi pun bani sub saltea de pe acum. Vreo 10 ani in plus.

Sunt de acord ca nimeni c-a facut cu pensionarii de azi educatie financiara (asa cum nu se face nici cu noi)... Insa pensionarii de azi au o locuinta - ba chiar au multe alte valori - cu care n-or a se duca dincolo deci ar putea sa le foloseasca in mod rezonabil aici.

Viorel spunea...

@Tudor
1. punctul de pensie este raportat la salariul mediu.
2. in orice tara civilizata in care platesti contributii pentru sanatate cand te duci in spital nu te pune sa platesti medicamentele sau mai rau iti trimite rudele sa le cumpere. In orice tara civilizata nimeni nu se trateaza dupa ureche. Sunt de acord cu ce spui. Daca vreau eu aspirina si paracetamaol sa le platesc integral. Daca imi prescrie medicul sa platesc 0 (zero). Pentru ce dracu mai platesc contributii atunci.
3. Gresit. Nu atat costa apa calda. Atat costa apa calda, pierderile pe traseu si primele "nesimitite" ale angajatilor/sefilor RADET. Onor municipalitarea imi pune o caruta de bete in roate daca vreau sa me deconectez de la RADET. Mai mult aflu din presa ca vrea sa ii oblige pe cei care au facut-o sa se reconecteze intr-un interval de 3-5 ani. Este corect? Eu zic ca NU
4. Sunt de acord 100%. Asa fac si eu.

Pongo spunea...

@Tudor: "Atat costa ea": Eei aici intram intr-o discutie interesanta! De ce costa ea atat? Cine stabileste pretul energiei? Cine nu vrea lac rusesc?etc.... Nu e "atat costa ea", nu avem o piata reala, ci o gasca de nenorociti invart preturile ca sa poata colosi industriali de doi bani (de rahat de fapt) sa consume (exporte in fapt) "apa calda" (energia electrica, gazele Romaniei, nu alea rusesti) la preturi mici.
Daca te uiti la tot tabloul s-ar putea sa iti schimbi parerea.
Ce sa mai zic de medicamente. Stii ca preturile lor se negociaza de catre stat? Normal de altfel, fiind vorba in prea multe cazuri de monopoluri pe diverse produse. Stii ce facu Bazac anul trecut cand devenii ministru? A aprobat cresterea preturilor la medicamente din iarna, printre primele decizii.

Iaca asadar o parte din problema. Problema apei calde.

tudor spunea...

Reforumulez intrebarea: Ce anume a justificat marirea punctului de pensie asa incat o viitoare miscorare a punctului de pensie de devina nejustificata?

In orice tara civilizata nu poti cumpara nici un medicament fara reteta. Faptul ca la noi se poate e alta discutie. Discutia de acum e ca este imposivil ca tot ce prescrie medicul sa fie gratuit... In fond mie mi-a prescris repaos pe motiv de stres si surmenaj, dar nu-i un motiv sa lispesc de la serviciu (si sa-mi iau concediu medical). In principiu ar trebui sa primim ceea ce platim. Ca nu se intampla asa suntem cu totii de acord (mai putin contopistii de la CNAS cu capusele lor cu tot)

3. Cu apa calda e aceeasi problema. Gaurile sunt altele.

N-ar trebui sa aibe de-a face cu marirea si micsoarea de pensii.

Anonim spunea...

Ah, si inca o chestie: traiesc la tara. Plapuma mi-a impus chestie asta, decat 50000 de euro la oras am ales 15000 la tara. Acelasi confort, mai putin indolenta de la oras. Si nu sunt frustrat, cum ar crede uniii. Nu am apa calda din varii motive, ma ocup eu, nu astept sa vina cineva. Toate problemele trebuie sa la rezolv eu si nu guvernul...
Revin: sunt aici, la tara, tipi mult mai inteligenti decat orasenii. Zicea unul: "nu inteleg cum orasenii astia se plang de diverse cand ei platesc serviciile dupa ce beneficiaza de ele. Eu unul, daca nu am bani de butelie, nu am gaze, ei, daca nu au bani de intretinere, abia dupa o luna aflam ca nu au bani de gaze. E corect?". Pai, nu prea e. Asta e Romania reala, nu pensionarii care beneficiaza de salvare, pensie, si li se scade pensia cu 15% din 10 mil. Ci asta in care "copilitul" de rosii e mai important decat 15%, balariile si daunatorii afecteaza recolta, nu 3.5 mil - 15%. Lemnele sunt undeva la 20-25 mil pe iarna si nu exista subventie. Si sunt si aici pensionari. Hai, sa o lasam putin deoparte de "apocalipsa" si sa mai si gandim....

Pongo spunea...

Anonime, daca ne mutam cu toti la tzara si copilim la rosii, de la cine mai fura astia bre?? :D

Dan Selaru spunea...

Mutatul la tara e o optiune, dar nu e posibila pentru toata lumea. Poti sa traiesti mult mai linistit, mai normal si mai decent la tara. Dar asta daca ai unde, daca ai niste bani stransi si daca te pricepi la chestii manuale.

Eu, de pilda, ma gandesc sa ma fac tamplar. Numai ca eu am aproape toate conditiile.

Viorel spunea...

.. si la oras cine sa ramana?
Guvernantii, parlamentarii, sefii de deconcentrate, prefectii, judecatorii de la curtea constitutionala, presedintii de partide, procurorii.
Corect. Astia produc, au rezultate, si nu sunt patiti din banii nostrii. Ai tuturor. Astia au dreptul si posibilitatea financiara, ca de aici a pornit discutia, sa stea la oras. Noi prostimea sa ne mutam la tara.

Dan Selaru spunea...

Mutatul e o optiune personala, nu poate deveni o regula, nici nu e posibila ca solutie generala dar pentru multi e o optiune asa cum pentru altii este o optiune plecatul din tara.

Aici am ajuns, mai bine zis aici ne-au adus. O sa vedem ce se intampla, in functie de asta fiecare opteaza. Avem nevoie de educatie financiara, asa cum spunea cineva mai sus. Dar educatia e o chestie iarasi personala.

Dan Selaru spunea...

Nu stiu ce se petrece dar numarul de comentarii e numarat gresit, e de la ei.

Viorel spunea...

... si un ultim comentariu vis a vis de viata la tara si de principul calauzitor "sa moara si capra vecinului".
Am mostenit cu sotia, de la bunici, Dumnezeu sa-i odihneasca, o casa si 6 hectare de pamant la Curtici. Pentru cine nu stie, Curticiul este ultima localitate pe calea ferata la granita cu Ungaria. In fiecare an mergem si stam acolo 2-3 saptamani. Nu va spun cum este viata acolo. Superba, dar cum spune si Dan, nu toata lumea are ce sa faca si poate sa traiasca la tara.
In Curtici este unul Musca, mare pe la PSD, care are un combinat agroindustrial (http://www.fabricadebani.ro/news.aspx?iid=13267). Terenul este in arenda la el inca de cand traiau bunicii (bunica a murit la 92 ani si bunicul la aproape 96 ani. Au fost pe picioarele lor pana in ultima zi). Altfel, pamantul ar fi fost in paragina. Mai mult de jumatate din curticeni au pamantul in arenda la Musca. Primesc atat bani (pentru cine nu vrea produse) cat si garau si porumb pentru cei cu gospodarii cu animale sau care vor sa-si valorifice singuri produsele.
Vorbesc cu un vecin, care nu si-a dat pamanul in arenda, referitor cat a castigat la hectar. Zice "Am muncit de mi-au sarit capacele si am scos cu 30% mai putin decat da Musca".
Il intreb: "Si de ce nu-l dai la Musca in arenda"
Raspuns "Da-l in aia a masii de hot".
Extrapoland modul asta de gandire in toate domeniile cred ca putem avea macar o sutime din raspunsul la intrebarea "De ce dracu merge totul atat de prost in tara asta?"
Nu vreau sa fac reclama nimanui dar sunt lucruri care ma impresioneaza pozitiv.
M-am dus intr-o dimineata sa iau pe cineva de la gara. Era aproape 5:00 dimineata. Cu toate ca are bani sa traiasca cel putin 10 vieti, la capatul tarlalei era Mercedesul GLK al lui Musca. Era pe camp si masura adancimea brazdei.
Stiu ce ganditi mjoritatea dintre voi: "Da-l in aia a masii ca este prost".

Pongo spunea...

Frumoasa meserie Dane

Unknown spunea...

pai sint 8 comentarii de useri blogger. nu e nimic gresit.

cine nu e user blogger nu exista :-D

Dan Selaru spunea...

Am avut ceva experiente, nu am inca experienta dar cu cateva mii de Euro investiti si 3 luni de experienta sunt in stare. :-)

Logosfera spunea...

"Asta ne arată o mentalitate. Guvernul nu are încredere în societate, o crede neputincioasă, incapabilă şi răuvoitoare. "
Aceasta atitudine este obligatorie pentru socialisti: http://www.logosfera.ro/2010/02/liberalism-si-etatism/

Anonim spunea...

Dan Selaru, pierzi din vedere esentialul: nu conteaza optiunea fiecaruia aici, conteaza ca tu esti in spatiul public si nu esti constient de asta, de responsabilitatea pe care o ai.
Prin urmare, succes la cap! :d
Mutatul, emigratul, imigratul sau orice altceva sunt nu numai optiuni personale, de parca cei care au fugit in Vestul Salbatic aveau de ales, sunt optiuni. Cine nu intelege asta e departe de natura / societate / incalzirea globala... :D D-asta pensionarii (eu peste niste ani) sunt dependenti de "valurile economice". Stiu asta si mi-o asum. Daca zambesti doar "expresiv" ca un inginer, poate ca e timpul sa te retragi intr-un spatiu tehnologic si nu pe hotnews.
Mi-e somn. Noapte buna! :)

Viorica spunea...

@ Tudor
Fara sa stie Dan m-a dat chiar pe mine ca ex.
In anul 2000 aveam cam 100 de dolari pensie.
Si acum am sa te citez:
"Ce anume a justificat marirea ei asa incat micsorarea sa devina acum nejustificata...?"
Alt citat:
"Asa incat imi pun bani sub saltea de pe acum"
Fericitule! Tu n-ai muncit in comunism. Stii cum ma descurcam de la o leafa la alta? Imprumutand de unde se putea. Ai auzit de CAR? Ai habar ce inseamna?

Nu toata lumea si-a cumparat apartamentul de la bloc platind valoarea unui televizor.
Noi, eu si sotul meu am luat imprumut de la CEC si am platit rate luna de luna. Pana si televizorul l-am luat in rate.
Si asa facea toata lumea.
Sa nu-mi mai vorbesti de echitate sociala si pretentii desantate ale pensionarilor cand majoritatea au "prestat" in campul muncii la comunisti.
Zi mersi ca acum traiesti sub un alt regim, asa corupt si plin de bube cum e.
Cat despre mutatul la tara, parca il aud pe Ceausescu.
El sustinea ca pensionarii nu au ce cauta la oras, ca trebuie sa se mute obligatoriu la tara.
La tara traieste mama mea. Stiu cum e si nu-mi doresc sa traiesc acolo nici impuscata.
Ba chiar ma gandesc serios ca poate ar trebui sa o aduc pe mama mea la mine.

Dan Selaru spunea...

@Anonim, ce-ar fi sa ai un nume si sa-ti asumi cuvintele.

neamtu tiganu spunea...

Dan are perfecta dreptate. In toamna 2008 cind toate guvernele erau un panica din motive de criza, presedintele spunea ca in Ro nu va fi asa ceva si criza se opreste la vama ca n-are viza.
Acum boala s-a agravat, nu se mai poate face mai nimic, scapa cine poate.
Lipsa increderii-n guvern duce la evaziune fiscala, putinii detinatori de capital si-l pitesc prin Elvetia sau Georgia, investitorii straini sunt extrem de timizi cind e vorba de RO.

Un guvern incompetent da in cei mai slabi in pensionari, in profesori, in medici.

P.S Vad si pe aici PDListi care vor sa trimita pensionarii la tara, nu vorbesc de faptu ca asta ar trebui sa fie o optiune personala a fiecaruia, ma minunez numai de "competenta economica" a acestora. Faptu ca pensionarii ar fi sau nu la tara nu are absolut nici o relevanta pt. economia tarii, ca de economie e vorba sau?

alex@formidabilii.org spunea...

Un mare offtopic, dar stiu ca lui Dan ii plac chestiile de genul asta.

Tocmai am dat peste un caz de probabilistica legat de voturi.

"Suppose that in a ballot candidate P scores p votes and candidate Q scores q votes, where p > q. The probability that throughout the counting there are always more votes for P than for Q equals (p-q)/(p+q)."

(1878 Whitworth)

Cum noi avem mereu la prezidentiale turul 2 cu 2 candidati in care p+q=100% si alegerile se castiga sa zicem 52/48, probabilitatea ca cel care castiga sa fie castigator in orice numaratoare partiala este de (52-48)/(52+48)= 4/100=4%.

Deci exista o probabilitate de 96% ca si la urmatoarele alegeri sa avem unul care sa apara la un mom dat castigator in numaratorile partiale dar sa piarda alegerile. Sa vedem daca mai iese la TV sa multumeasca soacrei si tot neamului inainte de rezultatele finale.

Pongo spunea...

Culmea e ca chiar si le asuma chiar daca nu crede.

Anonim spunea...

@viorel @ tudor. A. Sunt orase in RO care au desfiintat termoficarea si nu ii vad murind nici de frig nici de foame.Ba chiar pe ultimii din orasul in cauza i-a ajutat primaria sa-si procure centrale de apartament. B. lunar se platesc 6 mil. puncte de pensie, la 0,40 din salariul mediu, ar insemna ca 2,4 mil. salariati LA PRIVAT muncesc ca sa acopere aceasta suma. Restul de 1,1 mil salariati muncesc pentru restul veniturilor bugetare (cu exceptia TVA, redevente, ceva chirii s.c.l). Problema platii pensiilor nu e IDEOLOGICA, nu e sociala, nu e politica ci economica. Cat din bugetul anual isi permite RO sa aloce ca sa acopere deficitul BASS? si cand scade bugetul anual, scade in consecinta si BASS?

impricinatul spunea...

pensiile in USA sunt platite economic? daca da, CUM?
sau ce se intampla in brd? dar in uk?
CUM sunt platite pensiile acolo si DE CE?
intreb asa, ca sa vad ce se raspunde. face bine la identificarea mentalitatilor din blogosfera.

Dan Selaru spunea...

Dom doctor, sunt prea emotionale sau platite comentariile ca sa avem o opinie corecta. Dar nici baietii aia nu o duc bine cu sistemul actual.

neamtu tiganu spunea...

@Impricinatule
In Germania sunt ca. 20 Mio pensionari la o populatie de ca. 80 Mio. Cam acelasi raport ca-n Ro, unde sunt 5 Mio la 22.
Pensia MAXIMA de stat e in jur de 2500Euroi, pe care o iau f. putini.
Finantarea pensiei se face din asigurarea de pensie ca. 10 mujicu + 10% patronu. De regula nu ajunge si mai da si statu din TVA inca 30%.
Diferenta enorma intre Ro si Ge e ca-n Ro sunt numa 4.5 salariati in timp ce-n Ge sunt 45 Mio.

Anonim spunea...

Ca sa vedeti ce a fost si ce ne asteapta cu adevarat, analizati sumele de pe www.porcisme.ro. E ceva de groaza! Scorul se actualizeaza zilnic.

www.porcisme.ro

Anonim spunea...

Asta seamana cu munca voluntara de pe vremuri. Nu e nimic nou, dar arata ca administratia actuala este exact la fel de rudimentara ca si inainte de '89.

Anonim spunea...

@impricinatul. Cat ai contribuit in USA, Canada etc, atat primesti. Deci o pensie de 200 USD pt vreo 10 ani de contributii nu e neobisnuita. Si asata iti da guvernul. Pe urma functie de stat/provincie unele autoritati iti completeaza pana ajungi la minimul de subzistenta (daca nu ai si pilonul 3). Daca ai pilonul 3 si nu ajungi la minim iti da statul restul. Ideea este ca statul iti DATOREAZA numai pe masura contributiei.

tudor spunea...

@Viorica:
Am avut "placerea" sa degust un pic de comunism. Doar un pic. Indeajuns as spune...
Prefer bubele guvernului de acum spagii pentru bonul de paine sau ascunsului gainilor in beci.
Stiu si ce insemana plata ratelor la CEC ...

"Pretentii desantate" n-au cum sa fie din partea pensionarilor, oricare ar fi acele pretentii.
Dar despre "echitate sociala" am putea - ba chiar ar merita - sa discutam.

Cand am spus ca pensionarii de azi ar putea sa se foloseasca de ceea ce-au acumulat intr-o viata de chinuri (pe care unii ar putea sa n-o numeasca o viata de munca), nu m-am gandit la ideea aceea absurda a impuscatului ca pensionarii ar trebui trimisi la munca la tara.
(In fond, lemnele de foc la tara costa mai mult decat caldura de la caloriferul incalzit de hotii aia de la RADET. La fel si transportul si consultatia la primul medic.)
Ma gandeam, spre exemplu, ca statul cu nepotii acasa costa cat un baby-sitter sau poate chiar un pic mai mult.

Pensionarii de la CAP ar trebui sa se poata folosi cumva de munca lor de-o viata, chiar daca n-au contribuit la un fond de pensii. Oare n-ar fi corect ca penstia lor sa fie platita din fondul "Proprietatea" de exemplu? Nu pe acolo e munca lor?

Eu ma gandesc ca pensia e pentru acea perioada din viata cand n-o sa mai pot sa lucrez. Si ma gandesc ca daca n-o sa mai pot sa lucrez vreo 20 de ani pana vine careva cu coasa, asta nu mai e pensie - ineamna un regim de asistat social.
Si nu mi se pare echitabil ca un asistat social sa ia bani din banii pensionarilor, asa cum se intapla cu tinerii pensionari de acum.
Nu e o rautate, dar "30 si ceva de ani de vechime" nu ma impresionaza chiar daca - sau tocmai pentru ca - eu n-am ajuns inca acolo.