miercuri, 9 iunie 2010

Pensia medie şi puterea de cumpărare

Dacă ne uităm pe indicele preţurilor de consum şi luăm ca bază martie 2007 avem o creştere a acestuia de 20 de procente în martie 2010. (cele trei fişiere sunt aici, aici şi aici)

Avem aici evoluţia pensiei medii. Era de 494 în 2007 şi ajunge la 737 în 2009. O scădere de 15 procente o duce la 626 de lei.

Pentru a se putea păstra puterea de cumpărare trebuie să aducem un plus de 20 de procente la pensia din 2007, adică să se ajungă la o pensie de 593 RON. Avem deci o creştere a puterii de cumpărare a pensiei medii de 5,5 procente pentru pensiile tăiate în 2010 faţă de 2007.

Dar, tăierea subvenţiei la căldură, creşterea preţului medicamentelor şi prăbuşirea leului în faţa dolarului o să conducă la o situaţie gravă pentru pensionarii de la oraş în principal.

PS Ăsta e scris mai demult.

34 de comentarii:

Anonim spunea...

ok dar cu 600 de ron se poate trai la oras chiar si cu subventie de caldura sau medicamente compensate?

Dan Selaru spunea...

Nu cred. Dar e mai aproape de realitate, nici ca CTP dar nici ca la Khris.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Fara injuraturi.

alex@formidabilii.org spunea...

http://www.dailymail.co.uk/debate/article-1284849/Take-medicine-Britain-bust.html

Uite un articol interesant ca si discurs intr-o tara afectata de reducerea cheltuielilor bugetare.

Dan Selaru spunea...

Fara relansare economica o sa tot taie pana nu mai ramane nimic. Nu taierea e gresita ci lipsa masurilor de relansare.

Doc spunea...

Orice scapare din frau a inflatiei va duce la o situatie grava a pensionarilor, si nu doar a lor.

Pongo spunea...

Daca se ajunge la taierea subventiei pt caldura atunci o sa fie grav.
Probabil ca macar ar putea fi regandita, in sensul ca cei cu venituri mici sa beneficieze de ea, nu toate firmele de apartament.

Insa exista si riscul ca amaratii care stau la casa si care in acest moment nu beneficiaza de nicio subventie sa isi ceara si ei "drepturile", in mod justificat. Si nu vorbesc aici de vile, ci de amaratii din rahova, andronache, etc.

Pe de alta parte, din punctul meu ingust de vedere, asta va creste atractivitatea constructiilor noi, a vilelor, pentru ca omul nu va mai intelege de ce sta intr-o spelunca veche de 40 de ani in care plateste traiul mai mult ca unul care sta intr-o vila.

Dan Selaru spunea...

Din nefericire noi importam multe in dolari si exportam in euro. O crestere a inflatiei e naturala.

Flavian spunea...

Nu taierea e gresita ci lipsa masurilor de relansare.

Fault. Hentz.

Cum se zice cand arbitrul incearca sa traga la poarta in loc sa se fereasca din calea jucatorilor ? :)

Bogdan spunea...

Indicele preturilor de consum se pot calcula aici:

https://statistici.insse.ro/ipc/

Conform INS IPC in aprilie 2010 fata de aprilie 2007 este de 120,57 %.

In acelasi timp, daca comparam primul trimestru din 2007 cu primul trimestru din 2010, avem urmatoarele date:
- pensie medie in trim. IV 2009 707 RON (conform http://www.insse.ro/cms/files/arhiva_buletine2010/bsl_2_n.pdf)

- pensie medie in in trim. I 2007 de 356 RON (conform http://www.insse.ro/cms/files/arhiva_buletine2008/bsl_12.pdf)

Daca fac actualizarea celor 707 RON atat cu indicele preturilor de consum, cat si cu cele 15%, mie imi iese o valoare undeva in jurul a 500 RON. Fata de 356 RON. Deci o crestere a puterii de cumparare ceva mai mare putin.

Daca vrem putem lua ca reper si nivelul pensiei la sfarsitul anului 2007, dar in aceste conditii indicele preturilor de consum nu mai e 120% ci 114%. Oricum, cresterea e mai mare de 5,5%. E in jur de 15%.

Intr-un final ai dreptate. Nu este cum spune CTP...inca. Dar e mult mai aproape de ce spune Khris.

Dan Selaru spunea...

Nu e nici ca la Khris. Pentru ca ne uitam la o pensie medie. Ar trebui sa luam o pensie mediana, care e mult mai mica. Si atunci am vedea ca oamenii sunt la limita subzistentei. Mai mult de jumatate din pensionari. Iar cei care stau la oras sunt realmente intr-o situatie imposibila. Nu acum ci peste 6 luni cand vine factura la gigacalorie. Iar taierea compensatiei la medicamente ar trebui analizata separat. Din pacate nu avem date.

Iar cresterea dolarului ne beleste pe toti.

Dan Selaru spunea...

Uite studiu de caz:

"1. Taiem o pensie de 1200 lei cu 15% = 1020 lei
2. Taiem compensatia la medicamente (aceste calcule sunt conform preturilor de farmacie, te rog sa nu incerci sa-mi explici ca n-am dreptate) – pensionarul isi achizitioneaza lunar 8 medicamente – 4 sunt compensate 90%, costa 117 lei, 4 nu si costa 65. Acum cele 4 medicamente, aceleasi, pentru ca au anumite rezultate, medicamentul de tensiune nu deshidrateaza organismul, betablocantul isi face datoria si nu se poate experimenta cu schimbarea lui, de alfel acesta costa 19,5 lei, samd, deci medicamentele respective costa, acum, dupa disparitia compensatiei – 326 lei, deci un plus de 209 lei.
3. Dispare subventia pentru caldura si apa calda, pensionarul respectiv platea incalzirea si apa calda asta iarna 128 lei, in ianuarie, acum va plati doar pentru caldura si apa calda, in jur de 300, avem deci o crestere de 175 lei.
Sa calculam:
a) avea 1200 lei, cheltuia pentru medicamente si caldura 245 lei, ramanea cu 955 lei.
b) are 1020 lei, dupa reducerea pensiei cu 15 % si cheltuie pe medicamente si caldura 625 lei, ramane cu 395 lei, rotunjit 400. Diferenta de 555 lei."

Incearca sa faci socoteala la 630 de lei. O sa vezi ca iesi pe minus. Nu in taierea pensiilor e drama ci in celelalte masuri.

Dan Selaru spunea...

Cazul e de aici.

http://khris.ro/index.php/06/2010/ctp-si-populismul/#comment-48208

ph spunea...

"o situaţie gravă pentru pensionarii de la oraş în principal"
Asta e paradoxul pensionarului in romania.. sta in oras, dar nu-si permite.. are pensie mica, dar avutie mare (locuinta)..

Daca in ultimii 20 de ani jumatate din pensionarii din Bucuresti (sau alte orase mari) s-ar fi mutat in localitati mai mici sau chiar in satele din care au fost stramutati in tinerete? Oare nu era mai bine si pentru ei? Ca pentru economia romaniei sigur ar fi fost ideal.. nu mai aveam marea 'bula' imobiliara care ne-a dus pe culmile consumului pe datorie..

Dan Selaru spunea...

Corect.

Anonim spunea...

Nu stiu voua, dar mie imi suna a deportare.

Bogdan spunea...

@Dan

Hai sa ne hotaram daca discutam pornind de la datele furnizate de INS sau nu. Daca da, lucrurile stau cam asa cum ne-au iesit amandurora din calcule. Daca nu, avem o discutie fara puncte de reper comune, asa ca punctul de vedere al lui CTP este valabil in aceeasi masura in care este si cel al lui Khris.


Nu sunt statistician si nici nu am date la dispozitie, dar am o vaga impresie ca din 2008 pana astazi nu s-au produs foarte mari schimbari in modul de distributie a veniturilor din pensii raportat la valoarea medie. Adica abaterile cred ca erau la acelasi nivel ridicat si atunci ca si acum, astfel incat media se pastreaza ca nereprezentativa.

Departe de mine gandul ca situatia ar fi roz, dar daca atunci nu urlam "genocid", de ce o facem acum cand si dupa taiere ramane ceva mai mult? De aste spun ca e mai mult cum spune Khris decat cum spune CTP.

Dan Selaru spunea...

Pai tocmai asta e prost ca n-avem date coerente. Problema e ca ne uitam in locul gresit. La taiere. Nu asta e problema. Ci subventiile, dolarul si medicamentele.

Si pot sa spun ca taierea de 25 la medici e mult mai grava.

Anonim spunea...

Ca sa vedeti ce a fost si ce ne asteapta cu adevarat, analizati sumele de pe www.porcisme.ro. E ceva de groaza! Scorul se actualizeaza zilnic.
www.porcisme.ro

p spunea...

@ Dan Selaru

Off topic, de la topicul precedent:

˝E o stare de haos. Pe care nu şi-l asumă nimeni. Dar pe care o să-l plătim toţi. La acest haos nu vreau să particip.˝

Poate nu te intereseaza haosul dar tu il interesezi pe el.Vrei nu vrei, te afecteaza.
Teoria spune ca in starea de haos se formeaza zone ordonate in jurul atractorilor stranii.

Ti-am citit in ultiul timp posturile.Le-am gasit interesante, mai ales cele pe zonele transdiciplinare.Generatoare de interes competitiv, ca sa zic asa.
Intr-o zona de haos, vrand nevrand, blogul ar fi avut un potential de atractor straniu.

Pacat sa nu continui.
Poate te mai gandesti, mergi in vacanta, te odihnesti.Nu e totul chiar atat de negru.Viata e aceeasi peste tot si in orice epoca.Te nasti, traiesti, mori.Printre ele, te bucuri, suferi, razi, plangi, iubesti, urasti, te duci, te-ntorci si toate celelalte obisnuite.
Cele bune sa se-adune.

Iulia spunea...

Problema pensionarilor de la sat/oras, pe care nu am vazut-o abordata aici, se cheama sistemul sanitar. Exemplele pe care le am din familie, sunt cele de pensionari care s-au mutat la tara dupa pensionare si a trait fericiti pana la vreo 65 de ani, cand au aparut probleme de sanatate. Au fost nevoiti sa se mute la loc in apartamentul de la bloc, pentru ca se inchisese chiar si amaratul de dispensar cu o asistenta, si chiar nu mai aveau posibilitatea de a face tratament.
Acum sunt pe la 72-75 de ani si chiar nu isi pot pune problema de mutat la loc, pentru ca unul dintre ei trebuie sa mearga la spital macar o data la 2 saptamani. Si nici nu mai pot munci pamantul la 75 de ani.
Ce vreau sa spun eu este ca exista o lipsa totala de strategie: se inchid la sat dispensare, scoli si gradinite, nimeni nu se gandeste ca poate ACOLO trebuiesc create locuri de munca si facute invesitii.

John Galt spunea...

@p:Cele bune sa se-adune.

Haosul poate fi dublu determinat. :)

p=p+1

Next.

:)

Anonim spunea...

guvernul poate ajuta la relansare, nu poate relansa. Exemplu simplu: reducerea TVA la 5% la constrcutii noi, va face sa se inghesuie clientii la cumparare de apartamente? Au redus dezvoltatorii cu mult mai mult si tot a cazut piata. (de altfel exista deja aceasta lege pt. constrcutii sub 120 mp). Daca Germania iti cumpara mai putin cu un miliard de euro, ce masuri poate lua guvernul ca sa compenseze ? Ani de zile, sub Nastase a existat o forma de stimulare a angajarii somerilor, cu rezultat ZERO (nimeni, pt cativa lei nu-si lua un angajat pe care trebuia sa-l tina trei ani). Achitarea/compensarea datoriilor statului TREPTAT care privati este foarte OK, desi cu carcoteala de rigoare va incepe cearta cu cine sa inceapa restituirea.

Anonim spunea...

Dan, cu riscul de a depasi pragul de cinism acceptat, de ce trebuie sa traiasca pensionarul intr-un oras cu subventie de caldura? subventie care, de fapt, acopera incapacitatea sistemului de incalzire centralizata de a produce la un pret rezonabil? De ce pleaca niste oradeni in Ungaria si n-ar pleca niste bucuresteni la Peris/Butimanu/Crevedia?

Turnofftheglory spunea...

Subventia in sine e o tampenie care ne costa enorm. Orice subventie, de la Mterorex, Cfr si subventii de caldura. E o porcarie uriasa si ne afecteaza mai mult decat ajuta.
Dolarul nu e de vina de loc, euro si politica monetara europeana au vina lor.
Cat despre pensii, mie mila de batrani, dar e anormal sa maresti pensiile cand nu le poti sustine.

Pro Atitudine spunea...

Azi presedintele PE ne-a sugerat ca e bine ce se face, ca il vom pomeni pe Boc peste un timp. De bine! Daca el zice asa, eu propun sa il ascultam> deci, se poate trai si fara a manca! Sa ne straduim ca acest experiment sa fie o reusita!

John Galt spunea...

Dan, ar fi pacat sa te predai tocmai acum.

Ia uite aici: "Glenn Beck Show"

Ia ghici cine e pe locul 1 la vanzari pe Amazon.


Nu moare Capitalismul cand vrea Iliescu, nu stiai?

:P

Dan Selaru spunea...

Am sa abordez un ton mai caustic.

Anonim spunea...

dane, iti sugerez sa cauti in presa poloneza a vremii comentariile la reforma Balcerovicz. Daca gasesti vreunul diferit de ceea ce e scris pe forumul tau.... si uite unde e azi Polonia. PS. Cand mi-a oferit o portocala (in 1950) si n-am vrut s-o mananc, tata mi-a altoit una.

Flavian spunea...

Eu tot nu inteleg de ce cautam in continuare masuri de a "relansa" schema piramidala.

N-am mai "relansat" o data Caritas-ul ? Cu SAFI ? Si apoi inca o tura ? Cu FNI ?

Cat le va mai lua oamenilor sa priceapa ca si sistemul actual bazat pe crestere continua e tot o schema piramidala ?

macchiavelli spunea...

este irelevant de cati bani au nevoie pensionarii. Tot ce conteaza e cati bani isi permite statul sa le dea. Cheltuielile nu se fac dupa nevoi ci dupa posibilitati. E crunt, dar asta este realitatea. Pensionarii isi pot vinde locuinta si cu banii luati se pot muta la tara + intretine 20 de ani de acum incolo. Sau pot ramane sa faca frigul la oras... Either way, statul nu isi mai poate permite subventiile, compensarile si nivelul de acum al pensiilor.

Dan Dinu spunea...

acum mult timp ii faceam o socoteala unei familii de pensionari bucuresteni care se plangeau non stop n legatra cu scumpetea vietii. Aveau un apartament de trei camere intr-o zona f buna a Bucurestiului. Intretinerea (chiar si asa subventionata ii ardea la buzunar). Pretul la acel apartament era in conditiile de atunci undeva la 70.000 de euro.
Eu le-am sugerat sa-si cumpere un aprt de 2 camere la Campina (care are una dintre cele mai sanatoase clime din tara). Cu tot cu imbunatatiri pretul maxim era undeva la 35-40 de mii de euro. Cu 7.000 de euro puteau sa-si ia un Matiz. Cei 27.000 de euro diferenta putea sa le asigure o imbunatatire a vietii pe multi ani de acum inainte.
Au fost oripilati de propunere. Li se parea un fel de deportare. Cum sa nu mai mearga ei la un teatru ???? I-am intrebat (dupa aceea) cind au vazut ultima piesa de teatru. Trecuse mai mult de un an !!!
Si inchei prin a spune ca astfel de retrageri facute de pensionari catre zone cu viata mai ieftina se produc frecvent in tarile din occident. Si este in firea lucrurilor.
Numai la noi NU. Nu este frumos ceea ce spun, dar intr-un fel acesti pensionari isi cam merita soarta.

Dan Selaru spunea...

Asa ar trebui, ar fi chiar indicat.