joi, 22 iulie 2010

Turism mortuar

La mormântul Mădălinei Manole vin cetăţeni din toată ţara. Turiştii japonezi mişunau ieri pe lângă Cimitirul Ghencea. Deci avem potenţial intern şi extern.

Când pleci în excursie la o înmormântare, deshumare, arătare de moaşte, execuţie publică, agonie, accident de muncă, loc de sinucidere, spital de nebuni nu poţi să ai pretenţii de confort, deci aici argumentul că n-avem infrastructură nu ţine. Vezi pelerinajele apocaliptice la Sfânta Paraschieva. A oprit vreodată infrastructura milionul de pelerini? Nu. QED

Audienţele bubuie când mai moare cineva mai cunoscut, filmările din coşciug aduc rating, deci interesul popular e maxim.

Tot ce mai e nevoie e o companie care să organizeze o excursie, de preferinţă cu un microbuz "al morţii", condus de un şofer cu antecedente penale, asta pentru creşterea numărului de locuri de pelerinaj. Cu prezentări de genul.

"Aici au răposat într-un tragic accident de microbuz 11 pelerini care mergeau la o înmormântare, vezi filme şi poze de la momentul accidentului. Tarif, 2 lei adulţi, elevi şi militari în termen, 1 leu, copiii sub 6 ani au acces gratis doar însoţiţi. Puteţi achiziţiona bucăţi de haine murdare de sânge, machete ale microbuzului distrus şi ilustrate de la autopsie, toate de la magazinul nostru. Avem stoc limitat de diluant şi Furadan. Primul venit, primul servit.

Dacă doriţi să vă sinucideţi la noi asigurăm filmare şi telefon la 112 gratuite. Zvonurile că aţi ajuns strigoi sunt incluse în preţ. Asigurăm expunere pe principalele televiziuni, un sfert din veniturile din publicitatea la detergenţi, telefonie, suc şi automobile revin familiei răposatului pentru înmormântare. Asigurăm preot slujbă scurtă de sinucigaş şi troiţă pe marginea drumului. Materialele rezultate în urma sinuciderii, autopsiei şi înmormântării vor fi incluse în oferta noastră. Toate drepturile rezervate.
"

Drum bun!



PS Pentru clipul sinistru mutaţi puţin cursorul. Că altfel e mort. Aveţi aici un material defăimător care nu merită citit.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar daca subiectul materialului este oarecum sinistru, nu pot sa nu va admir umorul. Asa este, aveti perfecta dreptate. Romanii sunt curiosi pana la extrem si se pare ca nici cei din Tara Soarelui Rasare nu fac exceptie.
Felicitari!

Dan Mihu spunea...

Din "grânarul Europei", românii au ajuns "groparii Europei". Excelent. Din ţărână ne-am născut şi în ţărână ne vom întoarce. Aşa că de ce să mai facem vreun efort să ne ridicăm de acolo? Şi eu cred că asta e strategie, nu întâmplare. Boc e mare. Să vezi cum o să ne scoată din criză în/cu morţii noştri! :)

Anonim spunea...

Stie autorul exact cati oameni au fost la mormantul M. Manole?
Mi-e teama ca avem de-a face cu un exemplu clasic de comoditate intelectuala in a trage concluzii luand in studiu un esantion "reprezentativ" de cateva sute poate de persoane.
Mai sunt si alte locuri in lume unde se face astfel de turism - ex. Graceland, Neverland.
Cat despre pelerinajele "apocaliptice", cred ca autorul nu stapaneste deloc elemente minime de cultura generala.

Dan Selaru spunea...

Asa e, autorul nu stie nimic, de fapt nu exista. Sunt doar in mintea mea bataile cu jandarmii, bataile pe fasole, babele care lesina.

Anonim spunea...

Dane, l-ai uitat pe MJ si audienta pe care a avut-o la final. Eu cred ca romanii nu-s cu nimic mai speciali decit altii in nici o privinta (nu numai in asta), doar ca sintem noi, observatorii, mai aproape.

Dan Selaru spunea...

Nici n-am zis ca suntem diferiti, nici nu cred ca suntem diferiti. Dorinta de macabru e generalizata, asta n-o face mai putin morbida. Si singurii care castiga sunt cei din mass media.

Anonim spunea...

Nu stiu de ce nevoia asta a ta de grotesc ... Si aceea de a lovi in ce este Romanesc, cu bune si cu rele.

Nu pot, de asemenea sa nu remarc micimea ta, cam cat a lui "muc minune" sau mai stiu eu ce "mare" manelist.

Mai grav este ca esti facut public si promovat ...

Anonim spunea...

Din referirile strict romanesti din text n-am inteles ca nu consideri ca sintem diferiti. Eroarea mea :)

P.S. Daca tot nu moderezi comentariile de ce nu faci formularul mai "user friendly", adica fara sa se deschida in alta fereastra?

Dan Selaru spunea...

Exista referire la japonezi, moderez comentariile injurioase prin stergere.

Turnofftheglory spunea...

As face brand de tara din moroi, iele si strigoi. Hai sa scoatem un ban din putreziciune.

RRRR spunea...

"din bube mucegaiuri si noroi iscat-am frumuseti si preturi noi"