miercuri, 25 august 2010

"Azi la CEC un leu depui, mîine el va scoate pui"

Bântuind eu prin Dilema Veche am găsit aici un text semnat de Florin Dumitrescu, text care are exact titlul postării de faţă.

L-am citit de vreo trei ori ca să fiu sigur că omul chiar spune ce spune, anume că reclamele la CEC adresate copiilor, de pe vremurile comuniste, care îndemnau la economisire aveau ca scop, de fapt, crearea "omului nou" şi exploaterea copiilor de către cei mari. Stupefiant.

Când în zilele astea tocmai îndatorarea iresponsabilă, consumerismul dus la extrem şi imbecilismul reclamelor care te îndeamnă necontenit să cumperi orice pentru că e promoţie, când au loc bătălii între gospodine pe maşini de găurit prin supermarketuri pentru că au reducere, când toţi trăim consecinţele traiului pe datorie, unii mai mult ca alţii, acum ne-am găsit să spunem că "omul nou" era creat de o banală reclamă la economisire.

Ştiu că Keynes (trecem peste cacofonie) ne spune că trebuzie să creştem consumul ca să ieşim din criză, palavre, spuneţi-i asta lui Boc, să mărească deficitul, să vedem ce vă spune. Când toată lumea încearcă să scape de datorii iar cei care pot economisesc, când "omul nou" capitalist, trăitor pe credit moare facem referire la "omul nou" comunist care deja e mort de mult.

Nu apăr, Doamne fereşte, comunismul ci economisirea şi "întinderea cât e plapuma". Şi recunosc, mi-am învăţat copilul să strângă bani în puşculiţă. Aşa-l fac eu "om nou".

Greşesc eu? Mai bine întrebaţi-i pe cei care nu-şi mai pot plăti creditele, sunt cu sutele de mii. "Biata" fetiţă se vrea harnică şi-şi doreşte să facă economii, o prostie, nu?



Nu pot să spun decât

15 comentarii:

Lucian Ancu spunea...

Pai oamenii "noi" nu sunt buni de prinsi in valul noului drog. Din punctul asta de vedere cei cu credite sunt mai valorosi decat cei cu debite.

http://freakonomics.blogs.nytimes.com/2010/08/20/debt-as-a-drug/

cbalasa spunea...

Azi la CEC un leu depui,
Maine nu ma e la locul lui.

Bogdan Alexandru Filip spunea...

De vreo 2-3 ani, Dilema Veche isi merita denumirea trendy...nu prea mai au ce spune si atunci o ard virtuos pe tot felul de teme catch-all-yet-spit-in-their-ignorant-mediocre-faces, poate poate se vinde publicatia.

Shame shame shame indeed!

Flavian spunea...

Ca fetita vrea sa faca economii nu-i o prostie.

Dar sa duci economiile la CEC a fost si inca mai este... :)

Flavian spunea...

cbalasa, cred ca rimeaza mai bine asa:

Azi la CEC un leu depui,
Maine ia-l de unde nu-i... :)

Camil spunea...

evident că economisirea e bună - si tocmai în perioada comunistă, cu toate penuriile ei, trebuie căutată goana nebună post 2000 (și nu numai, destul să ne amintim de episodul Caritas) după acumulare/achiziționare/îndatorare/întins-mai-mult-decât-e-plapuma.

PS. de ce nu se pot posta comentarii decât din conturi Google?

Flavian spunea...

Povestea spusa un pic altfel decat in reclama: Fetita si economiile la CEC... :)

ionut spunea...

Expansiunea creditului duce la boom! Boom-ul e urmat de bust! Daca statul intervine si incearca sa sustina "malinvestitiile" (investitiile proaste, "prima casa", rabla etc.) si mai intervine si pe piata muncii rigidizand-o, criza se poate transforma usor in recesiune, care recesiune poate dura un numar oricat de mare de ani. Adica exact ce se intampla acum. Economia trebuie curatata.
Intr-adevar, economisirea/investitia e "calea" catre cresterea economica viabila...

Unknown spunea...

Economisirea in comunism este o prostie. Stiu cei ce aveau bani si nu aveau ce face cu ei. Economisirea in capitalist e un must. Stiu cei ce au ce cumpara dar nu au cu ce.

Daca inca puteti economisi economisiti in draci; altfel maine va fi mai greu in multe planuri. Economiti si investiti only in ceea ce va poate aduce profit.

@ionut
esti in urma cu vreo cateva luni - ani(dar e bine ca punctezi esentialul)

textier spunea...

Draga Dane, iti multumesc de interes. Dupa cum spuneam si pe situl Dilemei, am folosit term. "comunist" din comoditate, ca referinta la perioada RSR. Aluzia la exploatarea omului de catre om era o gluma. Daca vrei, putem sa cercetam impreuna modul in care noile CSR aproximeaza propaganda totalitara (comunista, daca vrei).

ionut spunea...

"@ionut
esti in urma cu vreo cateva luni - ani(dar e bine ca punctezi esentialul)"

@fion

Tin-te bine! Nici n-am intrat inca in recesiune! Adica nici gand sa fiu "in urma"...

De citit (pe tema asta): Monedqa,creditul bancar si ciclurile economice

Dan Selaru spunea...

Hai sa fim seriosi, situatia e atat de grava ca nu stiu daca ne putem permite glume proaste vis a vis de economisire. E un "must". Pe vremea comunista economisirea poate nu avea scop dar principiul era corect, asa cum e si acum. Si asa trebuie sa ramana.

ionut spunea...

Hai sa corectem eroarea: economisirea voluntara duce la crestere economica, nu cea impusa ca in comunism. E destul de limpede pentru toata lumea sper, pana si un copil de gradinita (ar trebui sa) stie, ca daca vrea masina din vitrina in viitor trebuie sa manance acum mai putine bomboane si ciocolata. Expansiunea creditului d'aia duce la boom, pentru ca da un falssemnal investitorilor ca publicul are bani si doreste bunuri de consum de rangui superioare, de genul locuinte. Iar boom-ul economic asta inseamna: comasarea greseslilor investitorilor concomitent si in acelasi sens. Cum fenomenul in cauza nu poate dura la infinit, se descopera, dupa incetarea acesteia ca, de fapt, preferintele publicului au fost altele si multe dintre proiectele investitorilor sunt gresite.

textier spunea...

Iertare dacă mă dumiresc greu. Cei din anturajul meu nu obişnuiesc să spună aşa de uşor "hai să fim serioşi" şi "trebuie". Dacă văd însă că mi-ai replicat, la intenţia de glumă, cu faptul că e o "glumă proastă", îmi dau seama că mă aflu în faţa unui procuror grav, intransigent, care a depăşit fiţele astea gen respect, civilizaţie etc.; caz în care nu-mi rămîne decît să mă înclin smerit. De unde ziceam că m-ai citat cu rea-intenţie şi te-ai agăţat şi tu cu un link ca biciclistul de camion, acum mă dezic de aşa bănuieli: poate că eu chiar am scris lucrurile alea oribile şi nu mi-am dat seama. Rog prin prezenta pe toţi cei care ne citesc să verifice textul ca atare pe situl Dilemei. Cum pot să repar greşeala, impecabilule? Cum pot să ispăşesc şi să îmi rezolv căinţa? Să suspend rubrica din Dilema? sau să ţi-o cedez ţie? spune ce ai vrea? sînt sigur că aia merit şi că e un "must".

Dan Selaru spunea...

procuror grav si intransigent, misto, asa n-am mai fost facut :-) poate mergem la o bere ca sa transam subiectul.