Condoleanţe familiilor implicate în tragedia de la maternitatea Giuleşti.
Am văzut cele două feţe ale României, una îndoielnică, una strălucitoare. Tragedia petrecută a pus Statul în faţa propriei imagini, pe de o parte indolent, iresponsabil şi lipsit de mijloace, pe de alta eficient, inimos şi capabil să gestioneze eficient resursele.
Ni se spune că şi la alţii au loc incendii în spitale. Şi? O să-mi spuneţi că e vorba de statistică. Să ne uităm la statistică. La mortalitatea infantilă. United Nations Population Division ne spune că în Europa stăm mai bine decât Moldova şi Albania şi suntem la egalitate cu Macedonia cu o mortalitate de 15 decese la mia de naşteri. Dacă ne uităm la CIA aflăm că avem o mortalitate de 22,9 decese la mia de naşteri. Şi că suntem pe locul 130 în lume. Cred că e suficient. Mai pot spune despre tuberculoză şi multe alte boli.
Să vorbim despre bani. De aici. Cu click pentru mărire.
Tot acolo, la pagina 174, vedem că numărul de medici e suficient. Nu e nici prea mare, nici prea mic. Avem mai mulţi medici decât în Norvegia la 100.000 de persoane. Sau aveam în 2007. De ce ne comparăm cu Norvegia? Pentru că are cel mai înalt index de dezvoltare umană. Şi acolo sănătatea contează.
Dacă ne uităm la cifre constatăm.
1. Că sistemul e subfinanţat.
2. Că nu numărul de medici arată eficienţa sistemului.
3. Că starea noastră de sănătate nu prea are legătură cu Europa.
Sistemul nu funcţionează? Ba da, dar ici şi colo, la întâmplare. Ceea ce ne spune că, de fapt, nu avem un sistem. În medicina românească "omul sfinţeşte locul", asta e! Poţi să mori cu zile, poţi să trăieşti când nu mai speră nimeni, cum au trăit minerii arşi acum câţiva ani. Şi cum poate dă Dumnezeu şi o să trăiască bieţii copii de la Grigore Alexandrescu.
Cele două feţe ale României s-au văzut ieri. Nu putem totdeauna să vedem faţa reprezentată de SMURD dar reforma sistemului medical înseamnă s-o vedem mult mai des pe aceasta şi mult mai rar pe cea urâtă.
Ministrul Sănătăţii a mulţumit feţei umane a sistemului. Ar trebui s-o schimbe pe cea hâdă. Iar a spune că "demisia de onoare nu e la modă" este cinism. Un pas mare în reformarea Statului ar fi intrarea "în modă" a demisiei de onoare. Nu numai de bani au nevoie părinţii, au nevoie de consilere psihologică şi de compasiune în primul rând. Nu orice se cumpără cu bani.
A fost o zi tristă în care România s-a privit în oglindă, fiecare a văzut, subiectiv, o parte a ei. Dar faptele ne spun că au murit patru oameni şi şapte se luptă pentru viaţă. Sper să supravieţuiască.
marți, 17 august 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Doamne ajuta.
Doar doua fete ai vazut? una indoielnica si una stralucitoare? Mie mi se pare ca in astea 24 de ore am zari mai multe fete: o Romanie a organizarii si procedurii, o Romanie a improvizatiei si a haosului isteric, o Romanie curajoasa si una lasa, o Romanie profesionala si una diletanta, o Romanie lautareasca si una panicarda, o Romanie fatalista si una indolenta .... etc,etc
PS: apropo de "slabiciuni" personale: mi s-a parut chiar ca am zarit cel mai bun comunicator roman din ultimii multi ani: dupa ce o armata de functionari (cu resursele din dotare) se chinuisera ore bune sa anunte 3 decese .... un individ (de unul singur si fara pretentii de comunicator) ... a reusit sa pozitioneze rational asteptarile unei tari intregi privitoare la celelalte 8 victime. Secretul fiind cel vechi (dar deseori uitat): stia despre ce vorbeste si stia ce vrea sa transmita.
Sa nu confundam statul roman cu gasca de tradatori diletanti care a pus mana pe el. Trebuie sa ne scuturam cat mai repede si mai hotarat de toti acesti paraziti care de peste 20 de ani ne chinuie.
Nu uitati ca acum mai putin de 2 ani, la aceeasi maternitate a mai avut loc un incident major de ardere chimica a bebelusilor...
Sistemul medical functioneaza de multe ori ca si alte domenii pe baza omului providential, un Captain Planet al fiecarui domeniu. Insa bubele incep sa explodeze exact in locurile unde Captain Planet lipseste cu desavarsire.
@Adi: ai pus degetul pe rana. Omul asta providential trebuie sa plece si el in concediu sau pe lumea cealalta, iar atunci sistemul isi arata adevarata fata.
Imi aduc aminte de Stefan cel Mare pe patul de moarte. Se uita inspre fiisu. I-i spune:" Fa pace cu turcii!". Omul care i-a batut pe unde i-a prins, in orice pozitie, si-a dat seama de ce spuneai tu mai sus.
Trimiteți un comentariu