vineri, 27 august 2010

Parcă erau mai responsabili romanii




Mi-e lene să găsesc locurile de unde am luat pozele. Una e luată de la Flavian.

PS La denar pe orizontală sunt 200 de ani. La dolar e aproape o sută. Secolul vitezei.



PPS Vârful la denar e după cucerirea Daciei, mişto, nu?

12 comentarii:

Flavian spunea...

Prima data am citit românii in loc de romanii.

Chiar ma bucuram, ca am cautat un grafic cu leul in perioada dupa 89, dar inca n-am gasit.

O sa fac unul in excel pana la urma, sa vezi acolo deceniul vitezei... :)

Dan Selaru spunea...

N-ai grafic onorabil, treci prin podea.

OM spunea...

Hehe, imi amintesc de asta de la o lectie de economie despre controlul preturilor tinuta de un profesor mai mult decat liberatrian,

Ideea e ca, in Imperiul Roman, 2/3 din populatie ajunsese sa nu produca nimic. O treime pazea granitele si o treime traia din ajutoare date de imparati. Asa ca guvernantii s-au gandit sa monetizeze deficitele bugetare. In timpul lui Diocletian, preturile ajunsesera de 100 de ori cat pe vremea lui Nero. E cam ce a gandit si geniul de Keynes 1800 de ani mai tarziu.

Ce le-a pus cruce definitiv a fost impunerea de preturi maximale prin anul 300. Conform profului meu anarho-capitalist, hiperinflatie + preturi maximale = ... repressed monetary hyperinflation (nu stiu cum sa-i zic) = Kaboooom Imperiul Roman.

Dan Selaru spunea...

Nu cred ca americanii sunt atat de idioti, de fapt sper. :-)

Constantin Gheorghe spunea...

Progresul costă bani. Apeductele, echiparea oraşelor romane, drumurile, termele, echiparea armatei, corăbiile, totul costă. Dacă era să menţină titlul monedelor constant, nu se mai făceau Imperiu, rămâneau trib. Şi de prăbuşit s-a prăbuşit dintr-un complex de cauze, din care conţinutul în argint al banilor e cam ultima pe listă. De fapt, cauza principală a prăbuşirii Imperiului Roman este marele său succes. Toţi au vrut să devină cetăţeni romani, care cum l-a dus capul. Pe unii i-a dus capul să vină cu hoarda la Roma. Asta nu rămâne fără consecinţe.
Şi în aceeaşi ordine de idei, nu economiştii labertarieni sunt cei mai buni istorici...

OM spunea...

N-am zis ca sunt cei mai buni istorici, omul era un pic dus cu capul. Dar studiase personal in arhive sa isi demonstreze teoriile (mi se pare ca si-a dat doctoratul la George Mason pe tema asta), asa ca ii acord destula autoritate pe tema asta.

Bineinteles ca au fost si alti factori, dar sper ca nu spui ca monetizarea deficitelor si hiperinflatia sunt lucruri sanatoase. In cazul asta, hai sa ne mutam in Zimbabwe.

Daniel I spunea...

Ia uite, si-a facut aparitia comunistul de serviciu, Costica Gheorghita.

@muzzak, ca sa intelegi cu cine ai de-a face, el e autorul unor "perle" gen "piata nu produce nimic" (citat exact din el).

Morala e una simpla - don't feed the troll.

Flavian spunea...

Eu cu Gheorghe as incerca o terapie de cuplu in colaborare cu Extra300/JohnGalt/RaduBT.

Amandoi extremistii lasati cateva zile singuri impreuna si pusi intr-o situatie in care ar trebui sa colaboreze unul cu celalalt... :)

Dan Selaru spunea...

Daca reusesc sa-i aduc pe amandoi la bere apari si tu de la Brasov? ar fi cea mai tare intalnire din toate, cu gard despartitor peste masa. :-)

B spunea...

Nu uita de sarma ghimpata in varful gardului....

Flavian spunea...

Pai si pe mine in care colt ma bagi ?

Gheorge ma vede drept "liberalist" extremist de pe logec, iar Radu din "socialist" nu ma scoate.

Mi-e ca pic la mijloc si nici gardul nu va fi suficient, vorba lui B... :D

Turambar spunea...

lol. sa moara pisica daca la intilnirea asta nu vin si eu! chiar vreau sa vad, sa docomentez, sa fac observatie participativa la maniera in care supravietuiesc mai mult de 53 de picosecunde cele doo tipuri de extremisti ai creerului economic.

Buna ideea. Ne mai scoate din amorteala asta de toamna-iarna-primavara, pina la primele greve dupa ce da stevia si capata poporu rasculat putere, ca stevia are fier si fierul da snaga.

:) :p